Безпечний оцет для вагітних і як його правильно застосовувати?

Оцет – рідина, має виражений кислий смак. Вона виготовляється шляхом бродіння або штучним чином і, у залежності від сировини, має прозорий, золотистий або темний колір. Оцет під час вагітності іноді застосовують для полегшення симптомів застудних захворювань і як народний засіб від інших недуг, також він входить в рецепти безлічі традиційних страв.

Але назвати цей продукт безпечним, особливо якщо мова йде про оцтової есенції, не можна. Неправильне вживання оцту може стати причиною серйозного ураження слизових, загострення захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту, пошкодження зубної емалі і інших неприємних наслідків. Тому вагітним жінкам потрібно ознайомитися з правилами його застосування та запобіжними заходами.

Користь і шкода

Синтетичний оцет, також званий столовим і отримується при переробці спирту, ніяких корисних речовин не містить. Звичайно він реалізується в прозорих пластикових пляшках, доступний за ціною і застосовується в кулінарних цілях, наприклад, при консервуванні та маринуванні.

Натуральний продукт, що отримується в процесі бродіння рослин, багатих природними сахаридами, містить:

  • мінерали — кальцій, фосфор, магній, кремній, залізо, фтор;
  • вітаміни Е, С, А, Р, групи В;
  • органічні кислоти.

Їх кількісне співвідношення може змінюватися в залежності від типу сировини. Зазвичай такий продукт виготовляють з винограду або яблук, також в продажу зустрічається солодовий і рисовий оцет.

На думку дієтологів, вживання натурального оцту зменшує апетит, покращує перистальтику кишечника і нормалізує лужний баланс в організмі. Крім того, є відомості, що він допомагає боротися з авітамінозом, знижує рівень цукру в крові, має бактерицидну дію, позитивно впливає на стан шкіри і волосся.

Незважаючи на всі корисні властивості, надлишок оцту в їжі викликає роздратування слизистих ЖКТ і порожнини рота, пошкоджує зубну емаль, провокує печію, посилює спрагу.

При регулярному прийманні є ризик розвитку виразкової хвороби і цирозу печінки. При нанесенні концентрованого розчину на шкіру можливі хімічні опіки.

Особливо небезпечна есенція – концентрований 80% розчин оцтової кислоти, зазвичай використовується в промислових цілях. Її не можна вживати в нерозведеному вигляді, оскільки це веде до опіків стравоходу, пошкодження внутрішніх органів, у важких випадках – до летального результату.

Загрузка...

Показання та протипоказання

Серед показань до застосування натурального оцту значаться: напади мігрені, артрит, застуда, кишкові інфекції, нудота, анемія. Також в розведеному вигляді його використовують при укусах комах, для лікування вугрового висипу і додання блиску волоссю.

Але важливо пам’ятати про протипоказання. До них відносяться:

  • гостра форма циститу і пієлонефриту;
  • підвищена кислотність шлункового соку;
  • гіпертонія;
  • нервові розлади;
  • виразкова хвороба;
  • гепатит;
  • панкреатит.

Чи можна під час вагітності?

Враховуючи небажаність агресивного впливу на ШКТ в період очікування малюка, виникає питання – чи можна оцет при вагітності? Відповідь на нього залежить від того, це натуральний продукт.

Столовий оцет

Синтетичний столовий 9% оцет небажаний жінкам в положенні. Будучи доданим в їжу, він провокує анемію, сильну спрагу і створює зайве навантаження на нирки. При цьому вміст корисних речовин в ньому нульове.

Зовнішнє ж застосування допустимо, якщо на продукт немає алергії. У вигляді обтирань і компресів шкоди він не принесе.

Яблучний оцет

Натуральний яблучний оцет при вагітності, на відміну від столового, нешкідливий і дозволений до вживання з їжею, але тільки в розумних кількостях. Однак якщо у жінки є захворювання, при яких показана дієта, що виключає кисле, гостре й солоне, від цього продукту все ж краще відмовитися.

Винний і бальзамічний оцет при вагітності також не чинять негативного впливу на плід і організм матері. Вони, як і продукт бродіння яблук, можуть використовуватися в їжі, а також в косметичних і лікувальних цілях.

Способи застосування

Як використовувати яблучний оцет, щоб користь від нього була максимальною? Є кілька дозволених вагітним способів його застосування:

  • Від нудоти. У 200 мл води додають 1 ч. л. оцту і повільно випивають засіб перед прийомом їжі. Можна повторювати до 3 разів на день.
  • Від пігментних плям і вугрової висипки. У склянку води додають 1 ст. л. оцту, розмішують і використовують розчин для протирання пігментованих ділянок шкіри. Досить однієї процедури в день. Лікування вугрової висипки проводиться так само, але кількість оцту збільшують до 2 ст. л.
  • Від укусів комах. Якщо у вас є сверблячих комариний укус, нанесіть на нього 1 краплю яблучного оцту. Це допоможе зняти роздратування.
  • Для блиску волосся. Щоб надати волоссю здоровий вигляд, після миття голови їх ополіскують розчином 1 л теплої води і 1 ст. л. яблучного укусу.

Розтирання

Якщо при застуді дозволені вагітним жарознижуючі препарати не справили належного ефекту або температура знижується дуже повільно, можна скористатися народним методом – розтиранням оцтом. Краще, якщо він буде натуральним, але підійде і столовий 9%.

Щоб збити температуру оцтом при вагітності, його розводять у пропорції 1:1 з водою. Посуд для процедури повинна бути скляною або металевою.

У розчині змочують тканина (можна використовувати марлю) і по черзі прикладають її до ступнях, долонях, шиї, подколенным ямах і пахв. Посилено терти шкіру при цьому не можна.

Обтирання оцтом при вагітності має сенс проводити, якщо температура тіла тримається вище 38 градусів. Рекомендується уникати нанесення розчину на верхню частину тіла при нападах кашлю. Пари оцту можуть її підсилити.

Процедуру проводити не можна, якщо при високій температурі кінцівки у хворого холодні. Також протипоказанням є пошкодження шкірного покриву на оброблюваних ділянках.

Компрес

Марлевий компрес з оцтом на область лоба використовують як додаткову міру при високій температурі. Пропорції дотримуються ті ж, що і при обтирании, тривалість процедури – 10-15 хвилин. За цей час компрес можна змочувати повторно.

Щоб ефект був більш вираженим, слід сховатися простирадлом, а не теплою ковдрою, також рекомендується рясне тепле питво. Застосування оцтових обтирань і інших народних методів не скасовує необхідності звернення за лікарською допомогою і виконання призначень лікаря.

Запобіжні заходи

Якщо вам подобається оцет в їжі, наприклад, в салатах, важливо знати міру. Дозволене для здорової людини денне кількість – 1,5 ст. л. Це правило діє, якщо мова йде про натуральному оцті. Від штучного продукту під час вагітності краще відмовитися.

У магазинах іноді можна зустріти підроблений товар, що містить ароматизатори та барвники і видається за натуральний оцет. Його легко відрізнити за ціною і вмісту оцтової кислоти. Справжній яблучний або винний оцет не може коштувати стільки ж або менше, ніж столовий. Вміст кислоти в натуральному продукті зазвичай 4-5%, у той час як у штучному – 6-9%.

Щоб уникнути наслідків алергічної реакції при зовнішньому застосуванні, рекомендується провести пробу на чутливість. Для цього на зап’ясті наносять краплю нерозведеного оцту і спостерігають за станом шкіри протягом 10 хвилин. Якщо за цей час не з’явилося почервоніння, набряклості і сверблячки – продукт безпечний.

Деякі жінки, не планують поповнення в родині, використовують спринцювання оцтом від вагітності після статевого акту або при підозрі на подію зачаття. Контрацептивний ефект цього методу не доведений, а вплинути на зростаючий плід в матці оцет тим більше не здатний. Зате є ризик отримати серйозні опіки слизової та порушити нормальну мікрофлору піхви. В увазі можливих ускладнень, використовувати цей спосіб категорично заборонено.

Оцет в їжі при вагітності може бути, але тільки натуральний і в невеликій кількості. Перш ніж випробувати на собі народні рецепти з його додаванням, потрібно переконатися у відсутності протипоказань, алергії і строго дотримувати рекомендовані пропорції.

Корисне відео про застосування яблучного оцту в лікувальних цілях