Цибуля при вагітності: їсти чи не їсти?

Цибуля – дуже поширений і улюблений багатьма овоч. Його перевага – специфічний гострий смак, але він же є недоліком, надаючи агресивну дію на ШКТ. Майбутні мами особливо чутливі до різних харчових подразників, тому питання про те, чи є зелений і ріпчасту цибулю при вагітності, необхідно прояснити.

Сфер застосування цього продукту існує безліч – від кулінарії до косметології і народної медицини. Щоб не нашкодити здоров’ю у такий відповідальний період, потрібно ознайомитися з правилами використання цибулі, запобіжними заходами і протипоказаннями.

Користь і шкода

Що можна сказати про корисні властивості цибулі? Цей овоч – справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. У ньому містяться:

  • вітаміни групи В, а також А і С;
  • кальцій;
  • залізо;
  • калій;
  • фосфор;
  • селен;
  • фітонциди;
  • цукру;
  • азотисті речовини;
  • ефірні масла.

Особливу цінність представляють фітонциди, присутні в луці у великих кількостях. Ці сполуки здатні знищувати бактерії і віруси. Саме тому цибулю нерідко використовують для профілактики захворюваності респіраторними інфекціями.

Крім того, при вживанні в розумних кількостях, він стимулює вироблення шлункового соку, покращує травний процес і роботу серцево-судинної системи. Також відбувається зміцнення кісткової тканини, відзначається позитивний вплив на нервову систему.

Але зловживати цибулею, особливо у свіжому вигляді, небезпечно. Він посилює процеси бродіння в кишечнику, що може викликати загострення хронічних захворювань ШКТ, нудоту, блювоту, печію та інші неприємні прояви. Не виключена і алергічна реакція. При вагітності це можливо, навіть якщо до зачаття жінка добре переносила продукт. Детальніше про причини і наслідки алергії у вагітних→

Загрузка...

Показання та протипоказання

Вживання цибулі в їжу рекомендовано при відсутності апетиту, авітамінозі, запорах, схильності до простудних захворювань, гіпотонії. Також він допомагає запобігти появі холестеринових бляшок, залізодефіцитну анемію і збої в роботі імунної системи.

Але є свіжий лук у великих кількостях неприпустимо, якщо у людини є:

  • гіпертонія;
  • астма;
  • захворювання нирок, серця, жовчного міхура і печінки;
  • виразкова хвороба;
  • печія.

Потрібно враховувати, що цибуля провокує виділення надмірної кількості газів, тому він не рекомендований при метеоризмі. Абсолютне протипоказання до вживання цього овоча всередину і зовнішньо – алергія на нього. Докладніше про те, як впоратися з метеоризмом при вагітності→

Можна цибуля вагітним?

З-за зміни смакових пристрастей, смак і запах цибулі при вагітності можуть викликати нестерпне бажання з’їсти його. Однак майбутнім мамам доводиться ставитися до їжі дуже вибірково, щоб не нашкодити малюкові. У зв’язку з цим виникає питання – чи можна цибуля під час вагітності і якщо так, то скільки і як його їсти? Саме по собі нове становище жінки не є протипоказанням, але обережність все ж не завадить. Розглянемо особливості вживання в їжу зеленого цибулі при вагітності.

Ріпчасту

У день здоровій людині дозволено з’їдати до 100 г свіжої цибулі. Краще додавати її в салати або закуски. Також цибулю можна класти в супи та другі страви або є вприкуску. Це підтримає імунну систему і наситить організм натуральними вітамінами. Але при постійному вживанні або перевищенні дозволеного кількості, є ризик обзавестися гастритом і печією.

Корисний і варену цибулю. При термічній обробці він втрачає частину вітамінів, проте здатний знижувати рівень цукру в крові, а також покращувати роботу підшлункової залози. Вагітним, які страждають від хронічного панкреатиту або гестаційного діабету, рекомендується з’їдати щодня натщесерце по 1 вареною або печеною цибулини середнього розміру.

Зелений

Зелені пагони цибулі багаті фолієвою кислотою і вітаміном С. Його вживання не тільки не заборонено, але навіть рекомендовано майбутнім мамам. Зелений лук при вагітності на ранніх термінах знижує ризик розвитку вроджених аномалій у плода і запобігає авітаміноз у жінки.

Звичайно, це не означає, що потрібно їсти цибулю пучками. Досить додати в їжу 2 ст. л. свіжих подрібнених пагонів.

Щоб зелений лук приніс максимальну користь, важливо його правильно вибирати. Пагони не повинні бути занадто довгими, млявими і потемнілими. Зберігати його тривалий час в холодильнику не варто – зелений лук швидко в’яне, а з вологою йдуть і корисні речовини. Набагато практичніше вирощувати його вдома самостійно.

Способи застосування

Крім застосування в кулінарії, цибулю активно використовується в народній медицині і косметології. З його допомогою можна позбутися від застуди, закладеності носа, кашлю, геморою, авітамінозу, поліпшити стан шкіри і волосся.

Ось кілька найпоширеніших способів застосування цибулевої кашки і соку в лікувальних цілях:

  • Цибуля при вагітності при застуді. При перших ознаках ГРВІ рекомендується робити цибульні інгаляції. Для цього 3 ст. л. ромашки заливають окропом і тримають на вогні 10 хвилин. Потім на дрібній тертці натирають 1 цибулину і лимон. Суміш кладуть у відвар ромашки і дихають парами 10-15 хвилин.
  • Цибуля від нежиті при вагітності. Якщо заклало ніс, візьміть 1 цибулину, натріть на тертці і відіжміть сік. До нього треба додати 150 мл води і 1 ст. л. меду. Засіб добре розмішують і настоюють 1 годину. Цибулю в ніс при вагітності закопують піпеткою, через кожні 3 години вводять по 3 краплі в праву і ліву ніздрю. Детальніше про лікування нежиті у вагітних→
  • Цибуля при кашлі при вагітності. На 200 мл молока кладуть 1 подрібнену свіжу цибулину і варять до м’якості. Потім масу протирають через сито і випивають за 2 прийоми, лікування продовжують до поліпшення стану. Молоко з цибулею при вагітності – безпечний засіб від сухого виснажливого кашлю.
  • Цибулю для профілактики і лікування геморою. З свіжої цибулини видавлюють сік і приймають його по 1 ч. л. перед їдою тричі на день.
  • Цибуля від лупи. Щоб позбутися цієї проблеми, втирайте в прикореневу частину волосся цибульний сік (2-3 ст. л.) і укутайте голову рушником. Через годину засіб змивають, процедури повторюють 2 рази на тиждень протягом 1-2 місяців.
  • Цибулю для здоров’я і росту волосся. Змішайте цибульний сік (2 ст. л), коньяк, мед, морську сіль, реп’яхове масло і кефір (всі інгредієнти по 1 ст. л). Суміш нанесіть по всій довжині волосся, через 1,5 години ретельно вимийте голову. Частота процедур така ж, як і при лікуванні від лупи.
  • Цибуля від пігментації шкіри. У майбутніх мам пігментні плями – не рідкість. Для освітлення шкіри щодня протирайте обличчя свежесрезанным кільцем цибулі, після чого наносити на оброблені ділянки сметану на 10 хвилин.
  • Запобіжні заходи

    Сік цибулі при вагітності, як і сам овоч дуже корисний. Але використовувати народні засоби слід з обережністю. Якщо при зовнішньому застосуванні з’являється виражений дискомфорт, печіння або почервоніння шкіри – засіб негайно змивають.

    Вживати свіжий лук всередину потрібно помірно, прислухаючись до реакції організму. При ознаках алергії продукт слід виключити і звернутися до лікаря. Щоб убезпечити майбутнього малюка, не рекомендується їсти багато цибулі у другій половині вагітності. Це може спровокувати у дитини після народження діатез і харчову алергію.

    Якщо при вагітності сильно хочеться цибулі і здоров’я це дозволяє – не варто собі відмовляти. Таким чином, організм подає сигнал про нестачу корисних речовин, а їх одержання з натурального джерела піде тільки на користь. Однак у всьому важлива міра. Цибуля – продукт пекучий і щоб уникнути проблем з ШКТ, його кількість потрібно обмежувати.

    Корисне відео про лікувальні властивості цибулі-порею