Флердоранж: що це таке, як застосовують?

Назва флердоранж походить від французького fleurs d’orange, що дослівно перекладається як квітка апельсинового дерева. Таке романтичне і загадкове назву отримали квіти помаранчевого дерева (гіркого апельсина), що входить в сімейство цитрусових. Вони володіють витонченим холодним квітковим ароматом, що нагадує жасмин, з цитрусовою і медової нотами і невеликою гіркуватістю. Завдяки унікальному запахом апельсину отримав широке застосування в парфумерії та ароматерапії.

Корисні властивості плодів

Батьківщиною гіркого апельсина прийнято вважати Східні Гімалаї, в даний час він росте також на Близькому Сході, Кавказі, в Індії та Азербайджані. Плоди помаранчевого дерева дрібні, тому їх називають «помаранчевими горішками». Вони не відрізняються видатними смаковими властивостями: плоди мають кислий прогірклого смаку. З цієї причини плоди гіркого апельсина практично не вживаються в їжу у чистому вигляді (шкурка використовуються для приготування цукатів, мармеладу або як приправу до соусів), однак широко використовуються в медицині.

Як і всі цитрусові, плоди помаранчевого дерева мають протизапальні й антисептичні властивості, а також відрізняються високим вмістом вітамінів, особливо вітаміну С, та мінералів. Плоди помаранчі особливо ефективні в боротьбі з простудними захворюваннями.

Загрузка...

Застосування масла неролі в медицині

Білосніжні квіти апельсинового дерева широко застосовуються в парфумерній промисловості і є сировиною для одержання ефірної олії і квіткової води (гідролата).

Перший продукт отримують з квіток помаранчі методом водно-парової дистиляції. У результаті впливу пара виходить масло з квітковим ароматом та легкою гіркуватістю. Воно сильно відрізняється від запаху самих квітів гіркого апельсина.

У медицині масло неролі використовується часто. Воно надає благотворний вплив на всі органи людини:

  • сприяє зміцненню імунітету в період простудних захворювань за рахунок противірусних властивостей;
  • благотворно впливає на дихальну систему;
  • полегшує стан жінки під час болю під час менструацій;
  • допомагає в боротьбі зі стресом, депресією і безсонням;
  • має заспокійливу властивістю;
  • є природним афродизіаком.

Застосування в косметології

У косметології масло неролі широко застосовується за рахунок своїх протизапальних властивостей. Воно показало свою ефективність при ряді проблем:

  • догляд за проблемною шкірою;
  • наявність шрамів і рубців;
  • розширених порах;
  • пігментних плямах;
  • куперозі;
  • механічних пошкодженнях шкіри;
  • герпесі;
  • боротьбі з целюлітом і розтяжками;
  • наявності лупи на шкірі голови.

Масло неролі може в деяких випадках викликати алергічну реакцію, тому перед першим застосуванням слід робити тест на чутливість і перевірити індивідуальну реакцію на нього. Його не можна використовувати в II і III триместрах вагітності, новонародженим та дітям грудного віку.

У чистому вигляді його можна наносити тільки точково, наприклад, для лікування прищів або герпесу. У всіх інших випадках пара крапель масла неролі додається в крем, тонік, маску для обличчя, шампунь або маску для волосся для збагачення складу цих засобів.

З квітів апельсинового дерева отримують ще один продукт, який широко застосовується в косметології – гідролат або квіткову воду. Вона виходить як побічний результат методу дистиляції, використовуваного для виробництва ефірної олії. Вода має більш ніжним ароматом, ніж ефірне масло неролі. На відміну від нього, її можна без побоювання застосовуватися для догляду за шкірою в чистому вигляді.

Гідролат має протизапальні, заспокійливі властивості і підходить для догляду за будь-яким типом шкіри. Квіткову воду флердоранжу використовують в якості тоніка для обличчя або в складі глиняних або медових масок. Продукт високої якості можна застосовувати в якості парфуму, оскільки він володіє стійким ароматом.

Застосування в парфумерії

В даний час ефірне масло неролі або квіткова вода флердоранжу використовується в парфумерії в поєднанні з квітковими і фруктовими нотами.

Незважаючи на те, що існує мода на аромати, квіти гіркого апельсина включені до складу багатьох композицій класу «люкс». Причому вони присутні як в жіночих парфумах, так і в чоловічих. В описі ароматів зазвичай ця нота позначається словами «апельсиновий колір».

Флердоранж відноситься до складним і багатогранним компонентів і найчастіше входить у парфумерні композиції східного типу, відтіняючи орієнтальні ноти. Часто він використовується в комплекті з бергамотом, сандалом і ваніллю.

Застосування флердоранж у весільних церемоніях

Флердоранж символізує чистоту, невинність і чистоту. Він володіє свіжим запахом, а ніжні квіти апельсинового дерева недарма стали називати «квітами нареченої».

Моду на використання флердоранжу ввів шотландський письменник Вальтер Скотт. У своєму романі «Айвенго» він писав про те, що всі середньовічні нареченої прикрашали свої весільні вбрання білосніжними квітами помаранчевого дерева.

Квіти флердоранжу з середини XIX століття стали широко використовуватися в якості весільного аксесуара і увійшли в моду разом з білими подвенечными сукнями. Законодавицею моди на довгий час стала королева Вікторія, яка вибрала для одруження білосніжне плаття з фатою і вінком з квітів апельсина.

Довгий час квіти вплітали у зачіску у вигляді весільного вінка або використовували в складі букета, підкреслюючи невинність нареченої, вперше яка вступає в шлюб. Вінок з квітів апельсинового дерева можна побачити на картині Василя Пукирева «Нерівний шлюб», представленої на Московської академічної художній виставці в 1863 році.

На початку ХХ століття флердоранж поступився у цій традиції спочатку трояндам, а потім у 30-х рр. каллам.

Незважаючи на модні тенденції, цитрусова нота залишається найбільш популярною і улюбленою в парфумерії. Ефірне масло неролі – це досить дороге сировину для виробництва парфумів та туалетної води, тому зазвичай використовується в елітних ароматах.