Гіркота в роті: основні причини, симтоми і лікування

Гіркота в роті виникає спонтанно або ж присутня протягом тривалого часу. При ендокринних захворюваннях і інтоксикації організму гіркий присмак тримається довго, а при дисфункціях органів травлення з’являється після їжі і досить швидко проходить. Які має гіркота в роті причини, може сказати тільки лікар після отримання результатів проведеної діагностики.

З’являється гіркота в роті переважно вранці у людей у віці 40 років і старше. Причини можуть бути різні – вікове зміна смакових рецепторів, хронічні захворювання внутрішніх органів або запальні процеси слизової оболонки ротової порожнини. При регулярному появі гіркого присмаку мова йде про те, що в організмі людини є патологічний процес, що вимагає медикаментозної корекції. Або ж відбуваються гормональні порушення.

Ознаки гіркоти у роті

Гіркота в роті має різні прояви, що залежить від причини виникнення та ступеня прогресування патологічного процесу.

  • У ранкові години – при захворюваннях ясен і проблеми з зубами. Після переїдання і зловживання алкогольними напоями – на тлі ураження жовчовивідної системи (жовч викидається прямо в стравохід). При цьому на мові з’являється характерний наліт.
  • Сильний присмак гіркоти в роті (довгостроково) – при відсутності усталеного режиму харчування і вживання шкідливих продуктів на тлі захворювань травної системи (кедрових горіхів, солодощів, бобових, гіркого їжі).
  • Виражений гіркий присмак при прийомі медикаментів – при використанні антибактеріальних препаратів в організмі порушується мікрофлора. Знищення корисних лактобактерій супроводжується розвитком дисбактеріозу, характерною ознакою якого є гіркота у роті.
  • Постійна гіркота – розвиток ендокринних або онкологічних захворювань, холециститу або жовчнокам’яної хвороби.

Супроводжується неприємна симптоматика супутніми проявами того захворювання, яке стало причиною її виникнення.

Самостійно визначити причини виникнення гіркоти в ротовій порожнині неможливо. Для того щоб виявити і усунути провокуючий фактор, слід звернутися до гастроентеролога або терапевта.

Загрузка...

Причини неприємного симптому

Поява неприємного гіркого присмаку може виникати на фоні різних факторів. Таким чином організм сигналізує про захворювання травної системи і жовчного міхура. Гіркота може вказувати на те, що людина харчується нераціонально або протягом тривалого часу приймає лікарські препарати.

Існує цілий ряд причин, що викликають появу неприємної симптоматики. Як саме відбувається розвиток симптому?

Стоматологічні хвороби

Гіркота виникає при запальному процесі на слизовій оболонці і мовою, на фоні недостатньої гігієни ротової порожнини. Це супроводжується появою неприємного запаху з рота.

Гіркота може з’явитися у разі підвищеної чутливості до вироблених втручань, наприклад, зубної імплантації, пломбування або протезування.

Причиною служить найчастіше неякісний матеріал, з якого виготовляються протези, пломби або фіксатори.

Хвороби шлунково-кишкового тракту

Серед патологічних процесів з боку органів травлення, що провокують поява гіркоти, слід виділити деякі недуги.

 

  • Гастрит. На тлі зміни складу шлункового соку відбувається порушення всмоктування білків, жирів та вітамінів. Шлаки з організму друкуються набагато повільніше. При цьому з’являється не тільки гіркота, але також печія і відрижка.
  • Дисфункції 12-палої кишки. Жовч проникає в область шлунка, що призводить до роз’їдання його стінок. Кислоти, що входять до складу жовчі і є причиною появи гіркоти.
  • Диспепсія. Уповільнення процесів травлення, що виникають на тлі дисфункцій шлунка, провокують неприємний присмак.
  • Дисбактеріоз. Дисбаланс може з’явитися на тлі перевтоми, неправильного харчування. Порушення корисної мікрофлори супроводжується появою гіркоти.

 

При вагітності

Після зачаття в організмі жінки відбувається гормональна перебудова. Рівень певних гормонів збільшується, що супроводжується характерною симптоматикою. Серед найбільш виражених симптомів слід виділити нудоту, блювоту і гіркота в роті.

Вплив ліків

Серед медикаментозних препаратів, що викликають неприємний присмак, слід виділити не тільки антибіотики, але і ті ліки, які чинять негативний вплив на печінку.

Серед найбільш небезпечних препаратів слід виділити протигрибкові та антигістамінні фармакологічні засоби.

Негативний вплив на печінку мають і деякі лікарські трави (борова матка, обліпиха і звіробій). Гіркий присмак виникає на тлі руйнування гепатоцитів (клітин печінки).

Інші причини

Лямбліоз може також призвести до неприємного присмаку в роті. Паразитарне захворювання характеризується наявністю кишкових паразитів, які є причиною розвитку дисфункцій тонкого кишечника. Серед супутньої симптоматики слід виділити порушення сну і нудоту.

Не слід упускати з виду хвороби печінки і нервові розлади. Підвищення рівня глюкози в організмі супроводжується не тільки появою неприємного присмаку, але і зниженням гостроти зору, а також зменшенням потовиділення. Причина може полягати в травмах голови і простудних захворювання. Супроводжувати гіркоту може терапією та хірургічним втручанням.

Провокуючим фактором є порушення з боку ендокринної системи. Гормональні розлади підвищують активність щитовидної залози і сприяють надмірному виробленню адреналіну. Це супроводжується стисненням м’язів жовчовивідних шляхів і викидом великої кількості жовчі.

Причиною може виступати куріння протягом тривалого періоду, що відбувається з-за негативного впливу тютюну на смакові рецептори. Серед захворювань, що провокують поява гіркоти, слід виділити онкологічні недуги, запальні процеси в ділянці слинних залоз і амілоїдоз.

Час і тривалість гіркоти

З віком ризики розвитку хронічних захворювань збільшуються, тому і гіркий присмак з’являється набагато частіше. Перед візитом до лікаря можна самостійно визначити, що саме стало причиною появи неприємної симптоматики.

Вранці

У ранкові години виникає на тлі:

  • проблем із зубами і яснами;
  • зловживання гострої їжі, алкоголю та кави;
  • дисфункцій системи травлення (жовч потрапляє в стравохід);
  • захворювань ЛОР-органів і рефлюксної хвороби.

Після їжі

Після прийому їжі причиною служить:

  • неправильний раціон (зловживання фруктами, бобовими);
  • вживання великої кількості солодощів;
  • включення в меню кедрового горіха або продуктів, що має натуральний гіркий присмак.

Короткочасна або постійна гіркота

Нетривалий неприємний присмак може виникнути на тлі медикаментозної терапії. Симптоматика зникає відразу ж після закінчення курс лікування.

Постійний присмак свідчить про захворюваннях і патологічних процесах в організмі. В даному випадку рекомендується не зволікати з візитом до лікаря, що дозволить вчасно виявити основне захворювання і вжити заходів для його лікування.

Способи позбавлення

Тільки після встановлення точного діагнозу фахівець призначає медикаментозну терапію і дає додаткові рекомендації. Крім ліків, позитивний вплив надають дієта і народні засоби.

Дієта

При порушенні роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту і печінки виникає необхідність у корекції раціону. Серед допустимих продуктів слід виділити каші і кисломолочні продукти, овочі і некислі фрукти, ягоди і зелений чай.

Заборонено включати в раціон:

  • жирні сорти м’яса і риби;
  • гострі спеції і приправи;
  • хлібобулочні вироби;
  • солодощі і кислі фрукти, ягоди;
  • овочі, у складі яких є крохмаль;
  • спиртні напої, кава і чорний чай.

Прийом препаратів

Лікарська терапія спрямована на усунення причини розвитку захворювання, провокує поява гіркоти у роті.

  • Порушення роботи ШКТ – призначаються препарати, що відновлюють функції системи травлення (Фестал, Холензим, Мезим).
  • Дисфункції печінки – ліки, що відновлюють роботу «фільтра» (Фламін, Аллохол).
  • Надмірне вироблення жовчі – препарати, що відновлюють рівень секреції (Холагол, Никодин, Гепатофіт).

Народні засоби

Серед дієвих народних рецептів від гіркого присмаку у роті слід виділити наступні натуральні засоби.

 

  • Насіння льону. На 200 мл окропу взяти 1 ст. л. насіння, настояти 15 хвилин, приймати 7 днів 2 рази на добу.
  • Ромашка аптечна. На 200 мл окропу взяти 1 ч. л. сухої сировини, настояти півгодини, приймати по 200 мл 1 раз в день.
  • Хрін з молоком. Взяти овоч і молоко в пропорції 1:10. Хрін натерти і настояти на водяній бані 30 хвилин. Процідити і приймати по 1 ст. л. 4-5 разів на добу протягом 3-4 днів.

 

Вжиті заходи спрямовані на усунення причини розвитку неприємної симптоматики.

Зверніть увагу, що медикаментозну терапію повинен призначати лікар. Народні засоби можна використовувати лише в якості підтримуючої заходи, збільшує ефективність лікарських препаратів. Самолікування в даному випадку неприпустимо, оскільки може стати причиною розвитку серйозних ускладнень.

Висновок

Гіркота в роті розвивається на тлі цілого ряду причин. Для того щоб боротися з неприємним симптомом, слід звернутися до фахівця, який проведе діагностику і призначить дієві препарати, що усувають причини гіркого присмаку.

Не слід зволікати з візитом до лікаря, тому що подібним чином організм може сигналізувати про досить серйозних захворюваннях.