Гликация шкіри: що це таке, причини, методи боротьби

Гликация – це патологічний осідання молекул і продуктів реакції розпаду цукру на структурних молекулах білка, що формують структуру шкіри – за рахунок цього дерма стає жорсткою і втрачає свою природну пружність, вона ущільнюється і риси обличчя стають суворими, втрачає свою естетичність. З медичної позиції – дерма погано гоїться навіть при найменшому пораненні, погано реагує на будь-яке медичне вплив.

Спочатку процес обумовлений підвищенням рівня фруктози в крові – саме він безпосередньо залежить від того, скільки солодкого в день їсть людина, хоча впливає і малорухливий спосіб життя, індивідуальний в організмі обмін речовин. Залишати без уваги глікації не варто – без належної уваги вона провокує серцево-судинні патології, діабет і хвороба Альцгеймера. Саме захворювання – гликация шкіри називається лікарями хворобою цукрового особи.

Ознаки

Гликация – це ковалентний зв’язок білка і жиру, нуклеїнових кислот зі структурними молекулами цукру, найчастіше глюкози і футори. В тілі людини під впливом температури відбувається гликацией білка, кінцеві продукти яких накопичуються в організмі, порушуючи його функції. У цьому випадку йде реакція Майяра – підвищення рівня КПГ в складі крові.

Лікарі говорять про порушення структури молекул колагену і еластину з’єднувального типу тканини, до положення структури ДНК і стимулювання оксидативного стресу і старіння дерми.

Як наслідок – показують себе наступні ознаки цукрового особи:

  • зморшки в області чола і провисання шкіри в області нижнього і верхнього століття – такі ознаки першими показують себе на обличчі, незалежно від впливу додаткових, негативних факторів;
  • виснаження дерми і патологічна худорлявість овалу особи – деякі можуть приймати це за прояв онкології, тому лікарі рекомендують вчасно пройти обстеження;
  • шкіра набуває сірувато-білий відтінок, показують себе і рясні вугрові висипання – це реакція організму на підвищення рівня КПГ.

Сам же процес глікації не протікає в організмі до 35 років, після – поступово запускаються негативні процеси, що провокують старіння шкіри. Старіючі клітини тканин – піддаються негативному впливу продуктів розпаду посиленою глікації, як би зсередини склеюючи колаген і еластин, роблячи шкіру і кровоносні судини стенозными, позбавленими еластичності.

Це провокує запальний процес, приводячи у результаті до гіпертрофії судин, м’язів і позаклітинного шару матриксу. Це позначається і на стані шкіри, погіршується її харчування і знижується еластичність.

Фахівці відзначають, що важливим в організмі людини білок, який і обумовлює механічні властивості дерми, є колаген. Під впливом кінцевих продуктів розпаду цукру – погіршується і порушується вся структура колагену і відповідно сповільнюється процес розпаду пошкоджених його волокон.

Також багато косметологи акцентують увагу і на те, що під впливом процесу глікації – захисні механізми шкіри знижуються, і посилюється негативний вплив вільних радикалів, що руйнують її структуру та біологічні функції білка. Знижується в організмі і природне вироблення колагену, а негативний вплив вільних радикалів, як і сонячного ультрафіолету, продуктів розпаду цукру дає про себе знати у вигляді появи дрібних зморшок і надмірної пігментації, в’ялості і провисанні дерми.

Загрузка...

Причини

Старіння організму, це незворотний процес. Але можна виділити деякі причини, що прискорюють цей процес:

  • зміна гормонального фону;
  • вплив сонячних променів на шкіру;
  • токсини (шкідливі препарати, алкоголь, нікотин, тютюн і так далі);
  • генетична схильність;
  • дефіцит поживних речовин (авітаміноз).

Наслідки глікації легко помітити на шкірі, за рахунок неприродного кольору, почервоніння, в’ялості верхнього шару дерми, зморшок.

Як повернути природний колір обличчя?

Як відзначають лікарі – важливою складовою курсу лікування підвищеного рівня цукру в крові і як такого патологічного розпаду його продуктів є саме перегляд, коригування раціону і режиму харчування. Більшість продуктів харчування в нашому раціоні – це вже потенційні джерела таких сполук як моносахариди, які у великій кількості і утворюють в організмі КПГ — кінцеві продукти глікації.

Щодо попередньо сформованих КПГ – вони всмоктуються в організм безпосередньо в ШКТ. І потрапляючи в загальний кровообіг, сприяють течією негативного, перехресного зшивання білкових клітин, провокуючи запалення і окислення на клітинному рівні.

Попередньо сформовані продукти такого процесу як гликация – це результат, отриманий внаслідок екзогенного типу синтезу при приготуванні того чи іншого блюда. Зокрема, лікарі відзначають, що ряд методів приготування їжі, які й провокують підвищення рівня КПГ. Досить виключити їх раціону харчування і природним шляхом нормалізувати їх показники.

Так не найкращими способами приготування продуктів лікарі називають:

  • смаження на розпеченій сковороді;
  • приготування страви на грилю;
  • обсмажування продуктів у фритюрі у великій кількості олії.

Як зазначають лікарі і дієтологи – приготування їжі на пару або ж подача її у відвареному вигляді найкращий варіант, оскільки рівень шкідливих КПГ в них на кілька порядків нижче. Напуваємо цього варто знизити споживання цукру у власному раціоні, як і смажених, жирних страв.

Крім корекції раціону харчування – вводите в меню і ряд спецій і продуктів, які здатні знизити без допомоги медикаментозних складів рівень КПГ і придушити негативні ендогенні процеси:

  • це кориця і часник, що вводиться в раціон, як в сушеному, так і свіжому вигляді;
  • можна приправити страви материнкою і гвоздикою;
  • ввести продукти, багаті на цинк і магній, амінокислоти.

Боротися з цим процесом — гликацией як відзначають лікарі можна і вкрай необхідно, знижуючи споживання калорійних продуктів, солодкої здоби і цукру. Варто подбати і про курс прийому антиоксидантів і інших речовин, що пригнічують в організмі глікація.

На даний момент лікарі не можуть запропонувати пацієнтам ефективні медикаментозні складу для лікування глікації – відповідні дослідження і розробки в даному питанні ще ведуться. І тому єдиним ефективним і дієвим методом називають правильно підібраний і скоригований раціон харчування. Це свіжі продукти та овочі, фрукти з мінімальним рівнем цукру, приготування їжі на пару або ж подача їх у відвареному вигляді. Важливе значення має і активний спосіб життя, достатня фізична навантаження, відсутність шкідливих звичок і проходження регулярного обстеження на рівень цукру в крові.

Глікації можна зупинити?

На думку вчених гликация являє собою природний, безперервно протікає в організмі процес, тому повністю нейтралізувати його неможливо. Даний процес можна тільки контролювати. Потрібно обмежити споживання солодощів, цукру, фруктози, яка міститься у багатьох продуктах і соках, особливо магазинних, газовані напої і кетчупі.

Щодо споживання солодких фруктів, овочів — фруктоза в них також є, хоча завдати істотної шкоди організму вони не можуть. При цьому користі від них – набагато більше, та й вони повільно перетравлюються, поставляючи в організм корисні вітаміни, клітковину, стаючи прекрасною альтернативою солодких пиріжків.