Горіхове масло: користь і застосування

Горіхові масла останнім часом набули великої популярності в медицині, а так само серед кулінарів і косметологів. Всі вони є рослинними жирними продуктами, кожен зі своїм неповторним ароматом і смаком.

Види і корисні властивості масел горіхових

Найпопулярнішими вичавками їх ядер горіхів є олії:

  • арахісове;
  • фундука;
  • фісташкове;
  • кедрове;
  • волоського горіха;
  • мигдальне.

Масло волоського горіха вважається найбільш корисним, особливо якщо воно вироблено шляхом первинного холодного віджиму. У його складі міститься величезна кількість вітаміну молодості» Е і насичених жирних кислот, що робить його рекордсменом серед інших видів олій.

У всіх без винятку горіхових оліях присутні вітаміни груп А, Е, С, В, К, F, P, мікроскопічні елементи йоду, фосфору, цинку, калію, заліза, міді та інші органічні речовини, а на організм воно надає наступні позитивні дії:

  • бактерицидну і противірусну;
  • протипухлинний;
  • регенеруючу;
  • оберігає від радіації;
  • омолоджуючу;
  • протизапальний;
  • посилює дію медичних препаратів;
  • покращує обмін речовин.

Кожне масло, отримане з певного виду горіхів, додатково має свої індивідуальні корисні властивості.

Загрузка...

Застосування в кулінарії

Всі види горіхових масел успішно використовуються в кулінарії. Змішувати їх для приготування однієї страви категорично не рекомендується, щоб не порушити індивідуальний смак і аромат. Серед досвідчених кухарів і кулінарів рідина, вичавлений з горіхів, вважається однією з кращих приправ для делікатесних страв.

При тепловій обробці масло втрачає частину своїх корисних властивостей, тому для варіння і смаження використовують його вкрай рідко. Більше воно підходить для заправки салатів з овочів і фруктів або десертів, але не можна застосовувати занадто велика кількість. Іноді достатньо всього декількох крапель, щоб створити страву з вишуканим смаком.

Салати заправляють безпосередньо перед подачею на стіл, окропивши їх зверху. Іноді для цих цілей в поєднанні з олією використовують біле вино або лимонний сік. Затребуваний продукт в вегетаріанської кухні і при дієтичному харчуванні.

Застосування в косметології

Часто в косметології під назвою «горіхове масло» мається на увазі вичавка, отримана з ядер волоських горіхів. Саме воно робить на шкіру потужне омолоджуючу дію завдяки високому вмісту вітамінів і корисних мікроскопічних елементів. Особливу роль відіграє вітамін Е, розгладжують шкіру, благотворно впливає на волосся і нігті.

Олія підходить для догляду за будь-яким типом шкіри, зволожує, тонізує, покращує колір обличчя, застосовується для змазування очей і губ. Завдяки йому можна отримати красивий і рівний загар або зробити масаж.

Використовують витяжку з горіха і для зміцнення волосся, включаючи його до складу різних масок. У поєднанні з медом, яйцями та іншими маслами засіб живить ламке волосся, живить і омолоджує їх, перешкоджає випаданню, стимулює ріст. З його допомогою можна збагатити креми і шампуні, додавши кілька крапель олії в косметичний продукт перед використанням.

Застосування в медицині

У медичних цілях застосовується рафінована і нерафінована горіхове масло. Всередину найчастіше приймають нерафінована, а при покупці треба звернути увагу на колір, щоб не придбати неякісний продукт. Нерафінований продукт повинен мати мутнувату консистенцію, а рафінований — прозору. Колір залежно від виду горіхів, з яких воно отримано, коливається від бурштинового до темно-коричневого.

Арахісове

Дане масло застосовується в основному в нерафінованому вигляді і рекомендовано вживати для позбавлення від:

  • безсоння і депресії;
  • цукрового діабету;
  • захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • склерозу;
  • гіпертонії;
  • геморою;
  • порушення кровообігу і недокрів’я;
  • інфарктів та інсультів;
  • захворювань печінки.

Широко застосовується зовнішньо для компресів, примочок і розтирань при шкірних захворюваннях, ударах і тропічних виразках.

Фісташкове

Фісташки вважаються «горіхами щастя», а масляниста рідина, отримане з його ядер, застосовується як допоміжний засіб у боротьбі з багатьма захворюваннями:

  • анемією;
  • туберкульоз;
  • розладами травної системи;
  • цукровий діабет.

Масло незамінне для чоловічого здоров’я, так як підвищує потенцію і омолоджує клітини організму. Зовнішньо використовується в якості захисту шкіри від шкідливого впливу зовнішнього середовища у вітряну і морозну погоду.

Масло волоського горіха

Лікувальні властивості волоського горіха були відомі ще з часів Стародавньої Греції, але і сьогодні маслянисту рідину, одержану на його основі, використовують для боротьби з різними захворюваннями. Воно допомагає при проблемах:

  • пов’язаних зі слухом і зором;
  • органів дихання;
  • судин і серця;
  • сечовипускання і статевої функції;
  • нервової системи і головного мозку.

Вичавка з волоського горіха здатна привести в норму щитовидну залозу, нормалізувати цукор в крові і навіть знизити ризик виникнення злоякісних пухлин. З його допомогою можна швидко відновити організм після операції, воно допомагає у формуванні статевої системи у підлітків, а при грудному вигодовуванні збільшує лактацію і насичує молоко корисними речовинами.

У народній медицині масло використовують при отиті, закопуючи по 3-4 краплі у вухо вранці. Ефективно воно і при запорах. Для нормалізації стільця беруть 1 ст. л. після вечері, а при варикозному розширенні вен використовують для масажу кінцівок у сполученні з оліями кедра і кипариса.

Приготування горіхового масла в домашніх умовах

Натуральне горіхове масло високої якості можна купити у звичайному магазині. Буває, що потрібний продукт відсутня навіть в аптеці, а його якість залишає бажати кращого. В цьому випадку можна спробувати приготувати масло самостійно. В домашніх умовах його легко зробити, дотримуючись певної технології.

Найвідоміша вичавка з волоського горіха виготовляється шляхом подрібнення ядер до однорідної маси коричневого кольору. Цей склад у вигляді пасти потрібно загорнути в марлю і покласти під час прес для видавлювання рідини. Готову вижимки злити і зберігати в холодильнику не більше 3-х тижнів.

Можна приготувати масло простим способом, а обсяг отриманого складу буде набагато більше. Для цього склянку очищених волоських горіхів треба залити 1 л. соняшникової олії. В темному місці склад настоювати 2 тижні, періодично струшуючи ємність.

Аналогічними методами готують натуральний продукт і з інших видів горіхів. Важко вижимки буде зробити тільки з лісового горіха, так як ядра у нього дуже сухі.

Показання та протипоказання при використанні масла

Оздоровчі властивості горіхових масел дуже великі і вони поширюються на багато функцій організму, такі як зір, слух, пам’ять, дихальна та імунна системи. Показано воно для підтримки організму практично всім без винятку, але все ж з обережністю треба його використовувати алергікам і людям з підвищеною шлунковою кислотністю.

З-за інтенсивного хімічного складу слід відмовитися від прийому всередину при вагітності та дітям до 6-ти річного віку.

Горіхову вижимки, як і всі інші олії, варто зберігати в щільно закритій тарі в сухому темному місці. Це дозволить довше зберегти корисні властивості і уникнути згірклості. Варто звернути особливу увагу на термін виготовлення, адже натуральне масло на основі горіхів дуже швидко псується.