Гороховий суп з копченостями: класичний рецепт для ледачих

Гороховий суп — ситне, ароматне і низькокалорійне блюдо. Можна використовувати різне м’ясо і копченості, щоразу отримуючи особливу страву. Якщо в господарстві немає мультиварки, небагато наважуються на експерименти з горохової крупою. Проте в реальності його приготування не забирає багато часу і сил.

Звичайно, на крайній випадок завжди можна скористатися «студентським» варіантом і зварити такий суп з брикетика. Але краще докласти трохи зусиль і отримати смачне, корисне блюдо.

Особливості приготування

Традиційно гороховий суп готується з сухої крупи, а не з консервованого горошку. Під настрій можна використовувати горох різного кольору – жовтий або зелений. Крупу з цілих горошин, на відміну від колотих, обов’язково треба замочувати. Мінімальний час – 1 година. Якщо страва планується на обід, крупу можна залити холодною водою і забути на пару годин. Перед приготуванням залишилася воду злити. Якщо рідина каламутна, непрозора — горох необхідно промити під проточною водою.

Для горохового супу зазвичай не потрібен бульйон, його замінюють копченості: реберця, ковбаски і рульки. Для вегетаріанців м’ясні вироби можна замінити піджаркою з цибулі і моркви.

Пінку знімати не обов’язково. Вона осідає і розчиняється у воді. Жодних неапетитних ошметок, як вчасно варіння м’яса.

Горох потрібно проварити 1 годину. Час залежить від виду крупи (цілісна, колота). Щоб картопля не перетворилася в пюре під час варіння, її потрібно додавати в каструлю через 10-15 хвилин від закипання води з горохом.

При бажанні його можна перетворити на суп-пюре. Досить приготовану масу збити блендером до однорідності.

Суп їх горохової крупи подається з сухариками або картопляними чіпсами.

Загрузка...

Трохи корисної інформації

Горох – бобова культура, відома і шанована з давнини. Була улюблена нашими предками не тільки за прекрасний смак. Начебто рослинна їжа коштує дешевше м’яса, але дає відчуття ситості надовго. Горох багатий на білок, і засвоюється організмом людини навіть легше, ніж, наприклад, яловичина. А безліч мінералів, мікроелементів підтримують захисні сили людського тіла. Тому горохова крупа, як і інші культури з родини бобових, особливо популярні серед вегетаріанців.

У Стародавньому світі він був відомий не тільки в якості звичайного домашнього страви. Тарілка такої страви була чимось на зразок хот-догів або шаурми – популярної вуличною їжею. Таку їжу міг дозволити собі майже кожен житель.

Горох — культура досить невибаглива, не вимагає особливого догляду, росла і продавалася скрізь. Тому складно визначити країну-батьківщину горохового супу.

Практично у всіх країнах існують свої варіації на цю тему. Абсолютно не зрозуміло, до якої кухні світу ставитися цей рецепт. Кожен народ доводить страва до досконалості, додаючи традиційні продукти і приправи. В Італії – з вином і сиром, на Україні – з часником, смаженим салом, у Монголії – з додаванням томатного соку.

Класичний варіант

Традиційний горохової суп з копченостями – це класичний варіант рецепту, який знають і люблять у багатьох країнах світу. Його калорійність всього лише 168 калорій для дорослого або дитячого порції. Тому можна не обмежувати свої бажання, щоб додати копченостей. Це блюдо підійде не тільки для звичайного збалансованого раціону, але і для дотримуються дієти. Якщо в меню гороховий суп можна не рахувати калорії, перевищити денну норму навряд чи вдасться. Додатковий приємний бонус – невисока вартість крупи.

Для приготування потрібно:

  • 300 гр. гороху (цілого чи колотого);
  • копченості;
  • 3-4 картоплини;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • приправи за смаком.

Горох замочити, залишити на пару годин. Потім промити під проточною водою, перекласти в каструлю. Залити 3 літрами води. Якщо під рукою є бульйон, що залишився від варіння м’яса, можна використовувати його. Картоплю почистити, нарізати кубиками або маленькими шматочками. Через 10-15 хвилин від закипання до гороху можна додати картоплю. Моркву і цибулю почистити, порізати і обсмажити на сковорідці. Копченості нарізати кубиками і додати разом з зажаркою за півгодини до кінця варіння.

Копченості можуть бути різними: корейка, курка, крильця, ковбаски. Смак супу кожен раз буде особливим і неповторним. Приправи, сіль потрібно додавати в самому кінці. Потрібно враховувати, копченості солоні, тому головне не перестаратися з сіллю. Для більш яскравого, насиченого смаку можна всипати дрібку дрібно порізаного зеленого лука або суміш сухих трав (прованські або італійські трави).

Маленька хитрість: якщо хочеться, щоб горошини в супі були цілими, не разварившимися, крупу необхідно розділити на 2 рівні частини.

Одна варитися відразу, друга додається хвилин за двадцять до приготування. Другу частину крупи потрібно заздалегідь залити водою, щоб горох помок не менше трьох годин.

Страва подається до столу з сухарями, картопляними чіпсами або грінками. Вчорашній хліб порізати скибочками, натерти часником і посушити в мікрохвильовці. Грінки стануть відмінним доповненням до гороховому супу.

Додатково кожну порцію можна посипати сиром та зеленню.

Можна приготувати суп-пюре з горохової крупи, але вже без копченостей. Приготування відбувається за вищеописаною схемою, тільки копченості не вкидатися за 20 хвилин до кінця варіння. Готовий остиглий гороховий суп потрібно пропустити через блендер, для більш однорідної текстури. Потім в густий крем-пюре вливається м’ясний бульйон (одна чашка). Залишається додати порізане шматочками м’ясо і трохи проварити, щоб інгредієнти «познайомилися» з один одним і становлять єдине ціле.

Для лінивих

Цікавий варіант горохового супу з копченостями для ледачих — томлений в горщику. Можна використовувати один великий горщик або кілька маленьких порційних (зручно, якщо мають прийти гості). Продукти в горщик укладаються шарами. Попередньо вимочений горох укладається на дно. Щоб скоротити час вимочування гороху, можна залити його не холодною водою, а окропом. Але в цьому випадку, горошини розваряться, не будуть тримати форму. Страва стане більше схоже на крем-суп.

Зверху на горохову крупу в горщик укладається нарізану кубиками або невеликими шматочками картоплю. Далі черга обсмаженої цибулі з морквою. Слідом потрібно додати дрібку солі і приправи за смаком. Зверху страву заливається бульйоном або окропом. Горщики потрібно поставити в духовку, розігріту до 250 градусів. Приблизно через півгодини від закипання води витягуємо майбутнє блюдо, додаємо м’ясо і копченості. Горщики з усіма інгредієнтами повинні нудитися в духовій шафі не менше години, при температурі в духовці до 170 градусів.

Подавати томлений суп потрібно теплим, попередньо перемішавши вміст горщика. Зверху страву можна присипати свіжою зеленню.

Гороховий суп з копченостями – корисне і смачне блюдо, завдяки простоті приготування займає почесне місце в кулінарній книзі кожної господині.