Як перевірити мед на натуральність: 15 ефективних способів

Як перевірити мед на натуральність за зовнішнім виглядом на ярмарках? Які методи можна використовувати, щоб в домашніх умовах визначити якість меду? Скористайтеся порадами досвідчених бджолярів і любителів медового нектару.

Ніхто навіть не сумнівається в користі меду. Навпаки, на зиму всі намагаються запастися солодким натуральним продуктом, щоб довгими зимовими вечорами балувати себе ложечкою або навіть ложкою ароматного бурштинового медка, та з чайком.

З дитинства ми знаємо про його цілющі властивості – кому бабуся або мама не гріла молоко з медом від застуди або для міцного спокійного сну?

А ще всі знають, що мед виробляють бджоли, а бджілки що потрапило в свій вулик не понесуть, і їх мед виключно чистий від хімії продукт. От тільки наша хитра хімічна промисловість навчилася робити мед, який не відрізниш від справжнього. Або спритні продавці на ринку намагаються нажитися на недосвідчених покупців, продаючи неякісний або розбавлений медок. Отже, вміння перевіряти продукт на якість – корисна якість.

Основні види і сорти меду

Виявляється, різні види меду мають різну корисністю. Цілющі якості визначаються рослиною-медоносом. Всі чули про користь липового або гречаного, але існує безліч рослин, чиї медоносні властивості не менш корисні в тих чи інших випадках.

Класифікують мед по рослині, з якого він був зібраний, або за місцем збору, наприклад, луговий, лісовий, гірський. Його різноманіття дуже велике, розглянемо основні види і сорти.

 

  • Липовий. Блідо-жовтий. Мінеральні речовини в його складі мають ту ж концентрацію, що і в крові людини, тому нормалізує обмін речовин і гормональну діяльність. Корисний при застудах і хворобах травного тракту. Добрий жарознижуючий засіб.
  • Гречаний. Колір дуже темний. Містить багато заліза і білка. Володіє протизапальними властивостями, показаний при анемії, авітамінозі, проблеми з серцем, потенції.
  • Конюшиновий. Майже білий, кремовий. Діє як м’яке заспокійливе. Використовується для лікування жіночих захворювань.
  • Соняшник і різнотрав’я. Насичений жовтий колір. Один з найпоширеніших видів. Відмінне жарознижувальну і протизастудний засіб. Швидко кристалізується.
  • Акацієвий. Прозорий, блідий. У ньому багато фруктози і низький вміст глюкози. Довго залишається рідким. Підходить діабетикам і для дитячого харчування. Корисний при гіпертонії, порушення зору, нервових розладах.
  • Вересовий. Темно-коричневий, швидко кристалізується, містить багато солей і білка. Сечогінний, лікує ревматизм і камені в нирках, застосовується як кровоспинну і антисептичний засіб.
  • Травневий. Світлого кольору. В основному залишається в розпорядженні бджіл для відновлення сил. Відкачується тільки в південних районах. Саме тому вважається ексклюзивним сортом. Має яскраво виражені антибактеріальні властивості, корисний при вірусних захворюваннях.
  • Лісовий. Теплий коричневий колір. Швидко загусає. Бджоли збирають суміш медвяної роси з дерев, квітучих кущів малини, ожини. Корисних мінералів і ферментів в ньому більше, ніж у квіткових сортах. Рекомендується при застудах.
  • Буркуновий. Світлого кольору, пахне ваніллю. Показаний при атеросклерозах, захворюваннях печінки, нирок, серця.

 

Загрузка...

Перевірка продукту за зовнішніми ознаками

На ринках і в магазинах часто продається синтетичний продукт, який видають за натуральний бджолиний. Бджоли, збираючи нектар, працюють над ним не менше тижня – видаляють воду, розщеплюють складні цукру, збагачують ферментами, закривають соти восковими кришечками. Деякий час він повинен дозріти в сотах.

Недобросовісні бджолярі іноді рано викачують не встиг дозріти нектар, а для отримання більшої ваги і в’язкості в бджолиний мед можуть додати крейду, крохмаль або цукровий сироп.

Як перевірити якість меду звичайному споживачеві, не має спеціальних знань і досвіду? Не соромтеся понюхати, спробувати на смак, оцінити на в’язкість і консистенцію.

Смак

На смак мед терпкий і солодкий, ніякого кислого присмаку або гіркоти ви не повинні відчути. Справжній продукт трохи дере в горлі.

При додаванні цукру смак нагадує приторную солодку водичку. А карамельний присмак вказує, що продукт піддавався нагріванню.

Колір і відтінок

Колір меду залежить від сорту. Він може бути білим, жовтим, коричневим і навіть майже чорним. Але завжди зберігає прозорість і чистоту. Мед з добавками буде каламутним, мати осад. Білі крупинки – доданий і не розчинилися крейда або крохмаль. Дуже світлі відтінки можуть вказувати на додавання цукру.

Винятком є акацієвий мед, йому властива деяка каламутність, так як він кристалізується дуже довго, а конюшиновий має майже білий колір.

Консистенція

Натуральний мед має ніжну, кремоподібну однорідну консистенцію. Він легко всмоктується в шкіру при розтиранні, підроблений ж утворює грудочки і крупинки.

У теплу пору року мед рідкий, а взимку вже встиг засахариться. Якщо ви купуєте мед взимку, а він рідкої консистенції, то швидше за все його попередньо розтопили для додання йому товарного вигляду.

Гарний зрілий мед при накручуванні на ложку буде накладатися на неї густої тягучої спіраллю. Дуже рідкий нектар не встиг дозріти і може швидко зіпсуватися.

В’язкість

Справжній мед стікає з ложки пружною цівкою, а на поверхні утворює гірку, яка повільно розтікається. При обриві цівки з’являється ефект пружинки, нектар повертається до ложці, збирається в краплю і знову прагне вниз. Цукровий мед буде стікати краплями і бризками.

Аромат

Справжній мед дуже запашний і духмяний, але це не різкий аромат. Підроблений практично не має запаху. При додаванні в мед добавок пахучесть спотворюється.

Слід враховувати, що деякі сорти меду мають слабкий запах, тому перед покупкою певного сорту потрібно як можна більше про нього дізнатися.

Як перевірити мед на натуральність будинку

Перевірити натуральність меду в домашніх умовах можна за допомогою декількох нехитрих способів.

З допомогою йоду

Розчиніть ложечку меду в ста грамах теплої води, добре перемішайте до отримання однорідного розчину і капніть в нього йод. Якщо у продукт доданий крохмаль або борошно, то вміст чашки посиніє.

З допомогою хліба

У блюдечко з медом покладіть шматочок хліба. Натуральний мед через півгодини вбереться в пори м’якушки, але шматочок залишиться цілим і навіть трохи затвердіє. Якщо ж нектар розбавлений водою, то хліб розм’якне і розкришиться в кашку.

З допомогою хімічного олівця

Розмажте краплю меду по папері і проведіть по ньому хімічним олівцем, якщо, звичайно, зможете знайти такий раритет. Якщо є домішки крохмалю або крейди, то з’являться сині розводи.

Радянський вчений Диваків В. Р. провів дослідження в 1972 році і випробував народні способи тридцяти шести сортах меду, серед який половина була з добавками. Його досліди показали, що цей метод не є достовірним.

За допомогою оцту

Покладіть в теплу воду (півсклянки) ложечку меду, добре розмішайте і додайте ложку оцту. Якщо є крейда, то оцет вступить з ним у реакцію і зашипить.

За допомогою води

Покладіть ложку меду в гарячу воду. Якщо він швидко розтанув, то в його якості сумнівів немає, а якщо продовжує лежати гіркою, то це підробка.

Інші способи

Буває, що бджолярі годують бджіл цукровим сиропом. Медовий нектар бджоли виробляють у будь-якому випадку, але користі від нього ніякої немає. Як перевірити якість меду на цукор?

 

  • Капніть краплю меду на аркуш газети, промокашки або серветки. Якщо через півгодини навколо неї утворилася мокре пляма, значить, це неякісний продукт. Вчений Диваків підтвердив, що цей метод на сто відсотків визначає фальсифікат, проте і деякі сорти натурального меду потрапляють в їх список.
  • Натуральний мед не горить, а з додаванням цукру утворює чорну кіптяву по краях ложки. Можна перевірити і за допомогою дроту з нержавіючої сталі: нагрійте її і опустіть в банку. Якщо є добавки, то дріт буде обліплена темної клейкою масою. Чистий продукт не залишить на дроті слідів.
  • Зробіть розчин меду і опустіть в нього ляпісний олівець (можна купити в будь-якій аптеці), цукровий продукт утворює білі пластівці.
  • Розчиніть одну частину нектару в двох частинах води і капніть нашатирний спирт. Якщо після перемішування розчин стане бурого кольору, то в ньому присутнє крохмальна патока.
  • Додайте в теплу неміцний чай трохи медку, від цього чай потемніє і помутніє, на дні не залишиться осаду.

 

До речі, якщо додати в гаряче молоко неякісний мед, то воно згорнеться.

Корисні поради та рекомендації

 

  • Мед може довго зберігатися, максимум через півроку він зацукрується, кристалізується. Якщо цього не сталося, то продукт не натуральний. Зберігайте мед в темному місці в скляному або емальованому посуді. Не можна тримати його в металевих ємностях, інакше він окислиться і їм можна навіть отруїтися.
  • Якщо ви купили свіжий мед, тільки з пасіки, і виявили на ньому пінку, то це ознака незрілості – велика ймовірність, що він забродить. Нектар повинен обов’язково якийсь час постояти в сотах, тоді він насичується природними антибіотиками і процес бродіння пригнічується.
  • Не купуйте мед з пасік, розташованих уздовж траси, у ньому будуть міститися шкідливі речовини, наприклад, свинець, який потрапляє на квітучі рослини з вихлопними газами.
  • Якщо через якийсь час вміст банки розшарувалося – знизу зацукрувалося, а зверху залишилося рідке речовина, то це ознака незрілого меду. Добре перемішайте до однорідної маси і з’їжте найближчим часом, так як незрілий мед зберігається всього кілька місяців, а потім починає бродити.
  • При купівлі меду не слухайте медоречивых продавців, кожен кулик своє болото хвалить. Довіряйте лише власним очам, смаку та нюху.
  • Солодкий продукт міряють кілограмами, а не літрами. Літрова баночка буде важити приблизно півтора кілограма, якщо вага відчутно менше, то це розведений мед.
  • Якщо ви любите чай або молоко з медом, то пам’ятайте, що при температурі вище 60 градусів він втрачає свої корисні властивості.
  • Чоловікам для вирішення чоловічих проблем зі здоров’ям рекомендується купувати темні сорти меду.

 

Висновок

Для того щоб бути впевненим в якості і натуральності солодкого бджолиного продукту, його треба здобувати у добре перевіреного знайомого пасічника. Мед з рук на ринках і ярмарках або куплений в магазині – продукт з сумнівною якістю.

Але не завжди вдається знайти сумлінного бджоляра, тому доводиться діяти методом проб і помилок. Купіть маленьку баночку грамів на 100-200 і в домашніх умовах займіться більш детальним визначенням натуральності меду. Якщо все в порядку і продукт вас влаштовує, сміливо беріть великий обсяг і озаботьтесь взяти контакти продавця.