Як підвищити гемоглобін: найнеобхідніші продукти і препарати

Питання, як підвищити гемоглобін, надзвичайно актуальне для багатьох людей. Перш за все це хвилює вагітних жінок і годуючих матерів, людей, які перенесли тяжкі захворювання або оперативні втручання. Варіантів, що дозволяють стабілізувати показники крові, досить багато. Однак щоб вибрати оптимальний спосіб, потрібно детально вивчити питання самої анемії, щоб у перспективі орієнтуватися в питаннях власного здоров’я.

Причини низького гемоглобіну

Перш ніж підняти гемоглобін у крові, необхідно розібратися, що ж стало причиною розвитку анемії. Організм може втрачати гемоглобін по самим різним причинам. Захворювання може розвиватися раптово або поступово, набуваючи хронічного характеру. Головна причина практично завжди – це втрата крові або збій у роботі кровотворного апарату.

Варто відзначити наступні несприятливі обставини, що сприяють розвитку анемії:

  • рясні місячні, аномальні маткові кровотечі;
  • перенесені в недавньому часі операції, травми з втратою крові;
  • пологи або аборти, нещодавно перенесені;
  • гемороїдальні кровотечі (зокрема, хронічного характеру);
  • зловживання різними дієтичними системами живлення, в тому числі і вегетаріанство;
  • авітаміноз (зокрема дефіцит вітаміну В12);
  • системні захворювання крові;
  • онкологічні захворювання;
  • вагітність;
  • активний лактаційний період;
  • патологічна нездатність кишечника всмоктувати корисні речовини, які надходять з їжею (може бути як вродженого характеру, так і виникати на будь-якому життєвому етапі);
  • приховані кровотечі травного тракту (найчастіше мова йде про ерозованими формах гастриту).

Якщо в організмі розвивається анемія, страждають всі органи і системи. В першу чергу негативні зміни торкнуться головного мозку, нервової системи, нирок, а також імунітету.

Для того щоб гемоглобін виконував усі свої функції (а саме – транспортував фракції кисню до тканин), необхідна наявність інших важливих компонентів: вітамінів, мікроелементів, макроелементів, мінералів.

Загрузка...

Симптоми низького гемоглобіну

Організм в умовах дефіциту гемоглобіну починає страждати від всіляких астенічних симптомів. Основні ознаки, що вказують на падіння рівня гемоглобіну:

  • загальна слабкість;
  • швидка втомлюваність;
  • бліді шкірні покриви;
  • слизові оболонки із синюшним відтінком;
  • сонливість;
  • зниження когнітивних якостей;
  • часті головні болі;
  • запаморочення;
  • проблеми з серцебиттям;
  • поступове зниження артеріального тиску;
  • схильність до непритомності.

З часом ознаки анемії тільки посиляться. Крім транзиторних станів, людина буде помічати і інші зміни деструктивного характеру.

Шкірні покриви стають сухими, епідерміс активно злущується, а дермальное полотно не встигає регенеруватися. Нігтьові пластинки і волосся стають сухими, ламкими, млявими. Часто пацієнти звертають на проблеми з нюхом, втрачається відчуття сприйняття різних смаків.

Нормальні показники гемоглобіну в крові

В ідеалі кожна людина має мінімум 1 раз на рік здавати аналіз крові з метою визначити рівень гемоглобіну. Для різних категорій людей показники норми будуть відрізнятися:

  • чоловіки (130-140 г/л);
  • жінки (120-130 г/л);
  • вагітні і годуючі мами (120-140 г/л).

Що стосується показників норми у дітей, тут все набагато складніше. У таблиці, наведеній нижче, продемонстровані основні показники норми для різних вікових груп.

Вік Показники норми (г/л)
0-3 дня 145-255
1 тиждень 135-215
2 тижні 125-205
1 місяць 100-180
2 місяці 90-140
3-6 місяців 95-135
6-12 місяців 95-135
12 місяців – 2 роки 105-145
3-6 років 110-150
7-12 років 115-150
13-15 років 115-150
16-18 років 120-160

Показники можуть спотворюватися в силу певних обставин. Це пов’язано з неправильним забором матеріалу або недотриманням деяких правил з боку самого пацієнта.

Напередодні тесту не можна вживати смажену, дуже гостру, солону їжу. Слід знати, що людина не повинен курити, пити в день здачі аналізів, а також приймати фармакологічні продукти, що безпосередньо впливають на реологічні якості крові.

Правила підвищення гемоглобіну

Підвищувати гемоглобін потрібно відразу в декількох напрямках. Насамперед мова йде про правильне харчування, вживання вітамінів і Бадів, а також про застосування медикаментозних препаратів в амбулаторних умовах.

Як підвищити гемоглобін у крові, розповість тільки лікуючий лікар. Розробляти схему терапевтичного впливу можна тільки тоді, коли пацієнт пройшов всі належні діагностичні заходи.

Продукти, що підвищують гемоглобін

Замислюючись над тим, як підняти гемоглобін у крові, варто в першу чергу переглянути свій раціон. Меню поповнюють простими і доступними інгредієнтами, легкими стравами. Розглянемо більш детально основні категорії продуктів.

Овочі, піднімають рівень гемоглобіну

Головний продукт, який повинен бути в раціоні кожної людини, – буряк. Овоч корисний і в сирому, і у вареному вигляді. Активні компоненти забезпечують регенерацію вмісту заліза в організмі, стимулюють синтез червоних кров’яних тілець, збагачують кров киснем.

Допоможуть поліпшити реологічні властивості крові та інші овочі. Ось самі корисні інгредієнти:

  • морква – овоч, який вживається в сирому, свіжому, консервованому вигляді. Хороший результат дає комбінація буряків і моркви;
  • помідор – овоч покращує кров’яний складу, є добрим профілактичним засобом проти тромбозів. Головне достоїнство овоча – він не втрачає своїх якостей навіть при інтенсивної термічної обробки;
  • картопля – овоч, який багатий залізом, кальцієм, фосфором, магнієм, поруч вітамінів і органічних кислот. Усі ці компоненти сприяють оптимальної життєдіяльності всього організму;
  • кабачок – цінується за високу концентрацію заліза і ряду інших цінних компонентів, які сприяють підвищенню рівня гемоглобіну в організмі.

Фрукти, піднімають гемоглобін

Лікар терапевт і дієтолог можуть порадити, чим можна підняти гемоглобін, щоб вибрані продукти були по-особливому смачними. Мова йде про фруктах.

Найкорисніші фрукти, сприяють поліпшенню картини крові:

  • свіжі персики;
  • айва;
  • хурма;
  • груша;
  • яблуко;
  • гранат;
  • абрикос;
  • ківі;
  • слива;
  • кавун;
  • диня.

Всі перераховані вище фрукти містять підвищену кількість заліза. Однак для дієтичного харчування з метою коректного засвоєння заліза необхідно дотримати ще одна важлива умова. У меню важливо додатково включити продукти, які сприятимуть кращому засвоєнню заліза. Це все цитрусові, ананас, диня, кислі яблука.

Ягоди та горіхи для поліпшення картини крові

Як фрукти, так і ягоди сприяють поліпшенню реологічних якостей крові. Домашній формат харчування дозволяє в достатку використовувати в раціоні журавлину і чорну смородину. Корисними для здоров’я є суниця, полуниця і чорниця. Ягоди можна вживати у свіжому вигляді або перетертими з цукром.

Горіхи також використовують для лікування недокрів’я. Самий популярний і доступний варіант – волоський горіх. Існує перевірений народний рецепт, де в якості лікувальної основи використовують зелені волоські горіхи.

Засіб готують таким чином: 2 столові ложки ретельно подрібнених зелених горіхів змішують з 1 кг рідкого свіжого меду. Суміш настоюють 3-4 тижні в темному місці, постійно помішуючи. Беруть готовий цілющий продукт по 1 чайній ложці перед їжею (3 рази в день).

Хороший результат дає комбінація горіхів і родзинок. Ще одне поєднання – горіхи, журавлина і мед.

Свіжі соки для оптимального рівня гемоглобіну

Магазинні соки не допоможуть впоратися з анемією, а ось зроблені власноруч з фреші дійсно сприяють поліпшенню самопочуття. За рахунок того, що концентрація корисних речовин дуже висока, досягти хороших результатів можна дуже швидко.

Ось найкращі варіанти для боротьби з анемією:

  • кабачковий, морквяний і картопляний сік (калій, магній, вітамін С);
  • гранатовий і яблучний сік;
  • буряковий, морквяний, селеровий сік;
  • журавлинний і морквяний сік.

Продукти тваринного походження для стабілізації рівня гемоглобіну

Для нормального функціонування всіх органів і систем потрібен білок. Багато вегетаріанці страждають від хронічної анемії в силу відмови від вживання м’ясних продуктів і різних інгредієнтів тваринного походження. А адже саме в м’ясі міститься оптимальна кількість білків, заліза, гемоглобіну та інших цінних елементів.

Абсолютний чемпіон за вмістом заліза серед всіх м’ясних продуктів – яловичина. Цей сорт м’яса цінується ще і тому, що найкраще засвоюється організмом.

Яловича печінка – ще один цінний компонент здорового меню, що містить колосальну кількість заліза. Також продукт включає мідь, цинк, аскорбінову кислоту. Краще вживати м’ясо у вареному або запеченому вигляді.

Препарати для підвищення гемоглобіну

Лікар може призначити медикаменти для поповнення дефіциту заліза, а відповідно, і підвищення рівня гемоглобіну в крові, якщо ретельно організований режим харчування не приніс бажаних результатів. Медикаменти необхідні при аномально низькому рівні гемоглобіну, який має тенденцію знижуватися.

Таблетки

Головна вимога до медикаментів – швидкий ефект і хороша переносимість фармакологічного продукту. Зазвичай терапевтичний вплив починають з таблетованих коштів.

Найпопулярніші препарати:

  • Сорбифер Дурулес (сульфат заліза і аскорбінова кислота);
  • Ферроградумет (заліза сульфат, фолієва кислота, вітамін С);
  • Тардиферонретард (залізо, рицинова олія, повідон);
  • Хеферол (залізо, фумарат);
  • Тотему (мідь, марганець, залізо);
  • Ировит (заліза фумарату, фолієву кислоту, ціанокобаламін, лізин);
  • Мальтофер (полимальтозный комплекс заліза);
  • Фефол (залізо і фолієва кислота);
  • Ферро-фольгамма (сульфат заліза, аскорбінова кислота, фолієва кислота, вітамін В12).

Таблетки для підняття гемоглобіну діють швидко, однак можуть викликати різні побічні реакції. Найчастіше це запор або діарея, здуття живота, відчуття важкості в животі.

Ін’єкції для підвищення гемоглобіну

У деяких ситуаціях таблетовані засоби відразу ж замінюють ін’єкційними аналогами. Відбувається подібна «заміна» з різних причин.

Ось основні з них:

  • відсутня частина шлунка або кишечнику;
  • проблема з усмоктуваністю корисних речовин стінками кишечника;
  • виразкові процеси шлунка і 12-палої кишки в стадії загострення;
  • виразковий коліт;
  • погана переносимість таблетованих залізовмісних речовин.

Найчастіше використовують препарати Эктофер, Венофер, Феррум-Лек. Останній препарат також реалізують у вигляді жувальних таблеток і сиропу.

Бади та вітаміни для підвищення рівня гемоглобіну

Для профілактики і лікування залізодефіцитних анемій часто призначають цілі комплекси вітамінів: В5, В6, В12, аскорбінову кислоту. Деякі біологічні активні добавки також можуть допомогти заповнити дефіцит корисних речовин в організмі, а також підвищити рівень гемоглобіну.

Найпопулярніші препарати даної категорії:

  • Гемобин;
  • Фенюльс;
  • NUTRILITE Залізо плюс»;
  • Нутримакс Vision;
  • Vitabiotics Feroglobin B12.

Приймати біологічно активні добавки і вітамінні комплекси потрібно, отримавши попередню консультацію лікаря. Хоч більшість коштів і позиціонуються як профілактичні продукти, багато з них можуть викликати ті або інші побічні реакції.

Також завжди є ймовірність, що певний набір компонентів не буде відповідати потребам організму пацієнта в конкретному випадку.

Як підвищити гемоглобін вагітним жінкам і новонародженим

Питаннями підвищення гемоглобіну у вагітних жінок, годуючих матерів і маленьких дітей повинні займатися виключно компетентні фахівці вузького профілю – гінекологи та педіатри. Багато препарати, перераховані вище, підходять для молодих мам та жінок в положенні.

Категорично неприпустимо бездумно приймати подібні кошти просто з урахуванням того, що вони дозволені для вагітних і годуючих жінок. Препарати повинні підбиратися з урахуванням індивідуальних особливостей і потреб жіночого організму.

Тільки так можна вирішити ключові питання, допомогти вагітній жінці і не нашкодити малюкові. Ці ж правила актуальні і для звичайних пацієнтів всіх вікових категорій.

Висновок

Таким чином, проблему, як підвищити гемоглобін, можна вирішити кількома способами. Який з них вибрати – корекція раціону, прийом таблеток або ін’єкції – вирішує лікар, грунтуючись на результатах аналізів і особливості організму конкретного пацієнта. Самолікування в даному випадку вкрай небажано.