Як посолити горбушу в домашніх умовах: 6 смачних і різноманітних рецептів

Практично жодне застілля не обходиться без закусок з червоною рибою. Незважаючи на те, що найпопулярнішими і благородними сортами вважаються сьомга і форель, горбуша складе їм гідну конкуренцію. Щоб укластися в бюджет і бути впевненим в якості солоності, можна вибрати рибу і приготувати її самому. А як посолити горбушу будинку, описано в нашій статті.

Секрети правильного засолювання

Горбуша багата поліненасиченими жирними кислотами, білками, кальцієм і вітаміном РР. Низька калорійність і невисока вартість роблять її особливо привабливою червоною рибою. При термічній обробці, особливо при смаженні, вона втратить частину своєї харчової цінності. Щоб зберегти вітаміни у максимальному обсязі, краще її запекти або засолити. Засолювання горбуші – це швидкий спосіб приготувати рибку, яка стане прикрасою столу і збереже свої смакові і поживні властивості на тривалий час.

Прийнято вважати, що приготовлена горбуша суховата. Але це абсолютно не так, якщо знати, як посолити горбушу. Для того щоб насолодитися смачною солоної або малосольною рибкою, потрібно виконати ряд дій.

  • Вибрати якісну тушку горбуші. Свіжа охолоджена риба повинна мати чистими очима, червоно-рожевими зябрами, неушкодженою шкірою, цілими плавниками. Заморожені тушки повинні мати сертифікат з зазначенням місця улову і терміном придатності, але повністю переконатися в якості можна буде тільки після розморожування.
  • Готове філе горбуші краще не купувати, особливо в неперевірених місцях, так як недобросовісні продавці для збільшення ваги і більш презентабельного зовнішнього вигляду вимочують його в фосфатах.
  • Заморожену рибу краще розморожувати на нижній полиці холодильника. Розморожування у воді або в мікрохвильовій печі призведе до пошкодження волокон і втрати корисних речовин.
  • Для засолювання знадобиться посуд зі скла, пластику або глини. Металева ємність під впливом солі може зіпсувати смак і зовнішній вигляд риби.
  • Зовнішній вигляд продукту може зіпсувати йодована сіль, тому краще скористатися звичайною кам’яної.
  • Завдяки ніжною і водночас пружною м’язової тканини час на посол горбуші зазвичай не перевищує доби.
  • Вже готовий продукт слід зберігати в холодильнику та не заморожувати в морозилці, щоб не зіпсувати смакові якості солоної горбуші.
  • Якщо риба дуже добре просолились і здається пересоленим, можна залити її охолодженою кип’яченою водою і залишити на кілька хвилин.
  • Солона риба зберігається в холодильнику протягом кількох днів. Для більшої схоронності шматочки необхідно змастити рослинним маслом.
Загрузка...

Підготовка риби

Як смачно посолити горбушу і як її правильно обробити?

 

  • Рибу помити і очистити луску.
  • Відрізати голову, хвіст і плавники спеціальним ножем для обробки риби, але не варто їх викидати. З цих «відходів» вийде смачна юшка.
  • Розпороти черево і видалити нутрощі.
  • Якщо у череві виявилася ікра, її теж можна засолити.
  • Нарізати рибу можна за бажанням на будь-які шматочки. Знімати шкіру чи ні – теж розсуд.

 

Основні рецепти приготування солоної горбуші

Соління горбуші в домашніх умовах може відбуватися двома способами: мокрим, з використанням маринаду або розсолу, і сухим, з використанням тільки солі і спецій.

Сухий спосіб

Для сухої засолювання шкіру з горбуші краще не знімати, а використовувати сіль крупного помелу. Таким способом риба просолится швидко.

Інгредієнти:

  • філе горбуші – 1 кг;
  • сіль – 4 столові ложки;
  • цукор і спеції за бажанням.

Як засолити горбушу будинку?

 

  • Розрізати підготовлену рибу на великі шматки і прибрати дрібні кісточки.
  • Шматки посипати сіллю і скласти просоленным м’ясом один до одного.
  • Шматки обернути бавовняною тканиною і на дерев’яній дошці прибрати в холодильник.
  • Також можна обгорнуту тканиною рибу скласти в скляний посуд і придушити банкою з водою або каструлею.
  • За ніч риба встигне просолитися. Прибрати зайву сіль і акуратно промити водою.

 

Посол горбуші під сьомгу

Щоб горбуша вийшла більш жирна, в рецепті використовується рослинна олія. Приготована з такого простого рецепту риба мало відрізняється від сьомги.

Склад:

  • горбуша – 1 кг;
  • лимонний сік – 1 столова ложка;
  • сіль – 2 столові ложки;
  • лавровий лист – 1 штука;
  • цукор – 1 столова ложка;
  • рослинна олія – 2 столові ложки;
  • перець горошком – 10-12 штук.

Як солити горбушу з маслом?

 

  • Підготувати філе, тонко його нарізати і помістити в ємність для засолювання.
  • Додати до філе лимонний сік і перемішати.
  • Зверху посипати перцем, цукром, сіллю і подрібненим лавровим листом.
  • Прибрати рибу в холодильник на 24 години, придавивши її гнітом.
  • Через добу шматочки змастити маслом і пробувати.

 

В маринаді

Відмінним варіантом приготування горбуші малосольною в домашніх умовах буде використання маринаду.

Склад:

  • горбуша – 5 стейків;
  • цукор – 1 столова ложка;
  • вода – 0,5 л;
  • сіль – 2 столові ложки;
  • перець горошком – 5 штук;
  • лавровий лист – 4 штуки;
  • раст. масло – 3 столові ложки.

Як засолити горбушу будинку?

 

  • Підготовлені стейки викласти в посуд і додати спеції.
  • Для маринаду закип’ятити воду, додати туди сіль, цукор, остудити до кімнатної температури.
  • Рибу залити маринадом, щоб вона повністю була в воді.
  • Ємність закрити і прибрати в холодне місце на добу.
  • Після дістати горбушу з маринаду і полити олією для пом’якшення.

 

Соління після заморозки

Після заморозки риба втрачає частину своїх корисних властивостей за рахунок появи льоду, який руйнує м’язові волокна. Якщо в процесі обробки риби кістки легко відокремлюються від м’яса, це свідчить про те, що тушку кілька разів заморожували і розморожували, що напевно позначилося на її якості. Якісна риба буде не так легко відділятися від кісток, і її можна сміливо засолити.

Інгредієнти:

  • горбуша – 1 кг;
  • сіль – 4 столові ложки;
  • цукор – 1 столові ложки.

Як солити горбушу після заморозки?

 

  • Горбушу підготувати для засолювання.
  • Цукор змішати з сіллю і ретельно обмазати сумішшю рибні шматки.
  • Рибу помістити на 1 день в холодильник.
  • Велика концентрація солі сильніше і швидше просолит продукт. Готова риба може зберігатися не більше 3 днів.

 

Малосольна горбуша під медово-гірчичним соусом

Цей рецепт приготування здивує всіх гостей.

Інгредієнти:

  • філе горбуші – 1 кг;
  • апельсин – 2 штуки;
  • сіль – 2 столові ложки;
  • кріп – пучок;
  • цукор – 1 столова ложка.

Для соусу:

  • мед – 20 г;
  • гірчиця – 20 р;
  • оцет – 20 г;
  • раст. масло – 40 р.

Для подачі:

  • зелень;
  • оливки;
  • лимонний сік.

Як солити горбушу з медом?

 

  • Підготувати рибне філе і просушити. Скласти в підходящий посуд з кришкою, краще в скляну або пластмасову.
  • Апельсин почистити і нарізати кільцями.
  • Кріп дрібно порубати.
  • Цукор і сіль змішати і натерти рибу.
  • Зверху посипати рубаним кропом і обкласти шматочками апельсина.
  • Ємність закрити і прибрати в холодне місце на 1 день.
  • Коли рибка просолится, підготувати соус. Для цього змішати всі зазначені інгредієнти до однорідної консистенції.
  • Рибне філе нарізати тонкими скибочками і викласти на блюдо. Зверху прикрасити оливками та зеленню, полити лимонним соком. Подавати до столу з медово-гірчичним соусом.

 

Горбуша солона з коріандром і гірчицею

Для додання пікантності і оригінальності рибу можна засолити, додавши коріандр і гірчицю.

Для страви потрібно:

  • горбуша – 0,8-1 кг;
  • сіль – 2 столові ложки;
  • гірчиця – 3 столові ложки;
  • рослинна олія – 20 г;
  • цукор – 2 столові ложки;
  • коріандр – 1 чайна ложка.

Як солити горбушу в домашніх умовах покаже відео. Основні дії такі.

 

  • Підготувати філе горбуші.
  • Коріандр подрібнити в ступці і перемішати з цукром і сіллю.
  • Отриманою сумішшю посипати філе.
  • Гірчицю змішати з маслом.
  • У ємність, де буде солитись горбуша, скласти одне філе і полити зверху соусом. Потім покласти друге і вилити решту соусу.
  • Закрити щільно і прибрати в холодильник. Через 6-8 годин дістати філе і поміняти місцями. Прибрати ще на 10-12 годин.
  • Коли буде готове філе, обтерти його паперовим рушником і нарізати на шматочки.

 

Закуски з солоною горбуші

З питанням, як посолити горбушу в домашніх умовах, розібралися. Тепер розглянемо рецепти закусок з горбушею солоною. Вона ідеально підійде для різних закусок, бутербродів і салатів.

Закуска з сиром

Відмінна заміна вже обридлих бутербродів. Знадобляться наступні продукти:

  • горбуша солона – 200 г;
  • майонез – 2 столові ложки;
  • зелень;
  • твердий сир – 100 г;
  • варене яйце – 1 штука.

Покрокове приготування таке.

 

  • Сир натерти на дрібній тертці разом з яйцем. Додати зелень, майонез і змішати.
  • Рибу нарізати тонкими смужками.
  • На центр смужки викласти начинку і скрутити рулетик.
  • На шпажку начепити маслину, рулетик, і потім ще одну маслину, щоб рулетики не розкручувалися.
  • На блюдо красиво викласти листя салату, шпажки і подавати до столу.

 

Закуска з лаваша

Така закуска досить просто готується, але виглядає святково, ошатно і стане прикрасою столу. Для приготування, крім риби, знадобиться лаваш, вершковий м’який сир, кріп, майонез.

Приготування таке.

 

  • Нарізати рибу тонкими шматочками.
  • Дрібно нарізати кріп.
  • Лаваш змастити вершковим сиром, майонезом, посипати кропом.
  • Розкласти шматочки горбуші і згорнути в рулетики.
  • Готові рулети прибрати в морозилку на 15-20 хвилин.
  • Рулетики нарізати невеликими шматочками.

 

Закуска в тарталетках

Для цієї закуски можна використовувати тарталетки, куплені в магазині або приготовані самостійно. Щоб закуска виглядала ефектно і апетитно, її можна прикрасити оливками, зеленню і червоною ікрою.

Склад:

  • горбуша солона – 200 г;
  • огірок – 1 штука середнього розміру;
  • майонез або вершковий сир – 80 г;
  • гірчиця – 1 чайна ложка;
  • сметана – 1 столова ложка;
  • зелень.

Принцип приготування досить простий.

 

  • Солону горбушу нарізати маленькими шматочками.
  • Очистити від шкірки огірок нарізати такими ж за розміром кубиками, як і рибу.
  • Для соусу змішати сметану, гірчицю, майонез.
  • Нарізану горбушу і огірок змішати з соусом.
  • Якщо горбуша малосольна в домашніх умовах, то трохи посолити за смаком.
  • Наповнити тарталетки приготованою сумішшю.
  • Тарталетки, прикрасити гілочками зелені і розкласти на блюді.

 

Горбуша – делікатесна червона риба, яка багата вітамінами і мікроелементами. Важливо те, що вона виростає в природних умовах, а значить, не насичена гормонами і іншими хімічними препаратами. Ця риба доступна за ціною для багатьох, а в умілих руках досвідченої господині стане справжнім кулінарним шедевром. Особливо якщо правильно її засолити.