Як варити борщ з буряком: 5 смачних рецептів

Скільки жінок, стільки й рецептів борщу. Кожна господиня знає, як варити борщ з буряком, щоб він був не просто їстівним, а дивовижно смачним.

У багатьох сім’ях секрет приготування цього дивовижного страви передається з покоління в покоління, від бабусь і мам. Але навіть досвідчені господині будуть не проти дізнатися щось новеньке, додати родзинку, щоб борщик заграв новими смаковими відтінками, відрізнявся пікантністю і ароматом.

Кілька слів про борщ

Складно сказати, хто вигадав борщ. Багато країн приписують його своєї національної кухні. Слов’янські народи традиційно вживають його в їжу з давніх часів і вважають основним першою стравою.

На півночі Росії суп з додаванням капусти називався щі. Чим далі на південь, тим більше виростало теплолюбних овочів, які можна додавати в перші страви. Не виключено, що борщ почали вперше готувати в Київській Русі, так як саме український борщ отримав найбільше поширення і славиться по всьому світу.

В Росії перші згадки про борщ з’явилися в 16-17-х століттях, його дуже любила Катерина II, а ось Потьомкін віддавав перевагу кислі щі добові. У правилах і радах Домострою (книга повчань і наставлянь 16-го століття) можна знайти рекомендації по приготуванню річної юшки з борщівника буряків – вона і стала прообразом сучасного страви.

У кожній місцевості свої правила і рецепти приготування борщу, але його можна розділити на два основних види: червоний (популярний зараз у слов’янських народів) і холодний (нагадує річну окрошку).

Червоний борщ – це гаряче перша страва, без якого ми не можемо навіть уявити традиційний обід. У кожній слов’янській родині Росії, України, Білорусії знають, як готувати борщ з буряком, і дуже люблять його.

А холодний готували навесні і влітку – це легкий суп із зелені і вареної буряків, з додаванням варених різаних яєць і кисломолочних продуктів для заправки. Його їли холодним і часто замість хліба використовували варену картоплю.

Загрузка...

Корисні поради та рекомендації

Щоб правильно приготувати борщ з буряком, скористайтесь секретами досвідчених кухарів.

 

  • Бульйон. Наваристого борщу залежить саме від бульйону. Він може бути будь-яким: м’ясних, овочевих, рибних. Для класичного борщу краще всього брати свинину чи яловичину на кістці. Смачним вийде борщ на основі птахів: курки, качки або будь-який інший. Для пісного борщу зваріть заздалегідь насичений овочевий бульйон.
  • Буряк. Саме вона надає яскравий червоний колір. Її можна порізати у вигляді соломки або натерти на тертці, але ніколи не додавайте сирої рідина, інакше вона вивариться, а борщ стане тьмяного кольору. Налийте в сковороду трохи олії і пасеруйте до м’якості буряк, попередньо сбризнув оцтом і додати ложечку цукру, так вона не посвітлішає в процесі готування і збереже колір борщу яскравим. Ще краще буряк запекти у фользі, тоді вона збереже свої природні властивості.
  • Зажарка. Борщ без засмажки – це не борщ, а суп з варених овочів. Нарізану кубиками ріпчасту цибулька пассируется в олії до прозорого кольору, додається натерта морква і через пару хвилин — трохи борошна. Її можна і окремо обсмажити на вершковому або рослинному маслі. Борошно забезпечить додаткову густину і бархатистість.
  • Томати. Ніколи не шкодуйте томатну пасту або соус, борщ буде кисленьким і насиченим. Можна використовувати фабричного виробництва, домашні заготовки або подрібнені свіжі помідори.
  • Сметана. Багато досвідчені господині додають сметану ще в процесі варіння, змішуючи її з томатною заправкою і таким чином підкисляючи бульйон. Спробуйте, можливо, цей спосіб буде для вас одкровенням. Або ж додайте її безпосередньо в тарілку.
  • Капуста. Дрібно шаткована, молода або зріла, білокачанна або пекінська, але додається вона в самому кінці, практично перед вимиканням вогню. Не переварюйте її! Доведіть до кипіння і витримайте 5-7 хвилин.
  • Додаткові інгредієнти. Гриби, квасолю, чорнослив надають борщу пікантність і оригінальність. Чергуючи добавки, ви можете кожен раз домагатися нових смакових відтінків.
  • Інтуїція. Мало хто діє строго за рецептом і відміряє потрібну кількість інгредієнтів. Борщ вариться «на око», продукти додаються в тих кількостях, які вам підкажуть ваші відчуття.
  • Насиченість. Борщ обов’язково повинен настоятися, просочитися ароматами. Дайте йому трохи постояти перед подачею на стіл. А на наступний день він буде ще смачніше.
  • Подача на стіл. Дуже колоритно буде виглядати борщик, якщо подати його в товстостінних розписних керамічних тарілках. Зверху обов’язково присипте дрібно нарізаною зеленню і додайте ложку сметани. На стіл поставте порізане сало, часник і чорний хліб. Не забудьте про пампушки з часником!

 

Кожен кухар свій борщ хвалить

Існує безліч варіацій того, як зварити борщ з буряком, квашеною капустою, квасолею, щавлем та іншими інгредієнтами. Кожен рецепт має свої секрети приготування. Порадуйте своїх близьких борщем, приготовленим по одному з наведених нижче рецептів.

Класичний (український) рецепт

А давайте приготуємо справжній український борщ, з дотриманням національного колориту і смакових пристрастей! Тільки не чекайте викладки точної ваги продуктів – борщ слід готувати виключно на інтуїції. Отже, почнемо!

Краще борщовое м’ясо – це яловичина на кістці, вариться довго, але зате бульйон виходить смачним. Залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Зніміть пінку, посоліть, поставте на мінімальний вогонь і тушкуйте 2-3 години до готовності м’яса. Не забудьте покласти цілком цибулину і морквину для аромату, лавровий лист, кілька горошин чорного перцю.

Маленький секрет: зваріть разом з м’ясом і кілька великих очищених картоплин.

Поки м’ясо вариться, займемося засмажкою. Нарізаємо сало невеликими шматочками і підсмажуємо його до стану шкварок (напівпрозорого виду), додаємо дрібно порізану цибульку і смажимо до прозорого кольору. Буряк нарізаємо соломкою, моркву можна дрібно порізати або натерти на крупній тертці, тушкуємо овочі разом зі шкварками.

В зажарку додамо цукор і збризніть оцтом для додання яскравості. Як тільки буряк стала м’якою, вистачає десяти хвилин гасіння, притрусіть її борошном і перемішайте. Тепер додайте томатний соус або натерті на тертці свіжі помідори, тушкуйте ще кілька хвилин.

Бульйон готовий. Дістаємо з нього вміст. Вибираємо кістки, а м’ясо розбираємо на волокна або ріжемо шматочками. Цибулю і моркву свою службу співслужили – викидаємо. Картопля, зварена цілком, розминаємо в пюре – це додає густоту бульйону і оксамитовий смак.

Закладаємо нарізану кубиками картоплю і варимо 20 хвилин. Додаємо зажарку. Пробуємо на смак, при необхідності солимо, перчимо.

Шаткуємо капусту, відправляємо її в каструлю. Доводимо до кипіння і залишаємо на повільному вогні не більше 10 хвилин. Даємо настоятися. Український борщ з салом готовий.

Подаємо з пампушками і зеленню.

Суп з квашеною капустою

Дуже вітамінізоване страву, адже квашена капуста – це джерело корисних елементів. Смак кисло-солодкий, оригінальний.

  • Приготуйте м’ясний бульйон із свинини, яловичини або курки. М’ясо використовуйте для других страв або наріжте і відправте назад в борщ.
  • Покладіть картоплю кубиками, варіть до готовності.
  • Обсмажте овочі для засмажки в наступній послідовності: цибуля, буряк, морква. Тушкуйте до м’якості і заправте томатною пастою.
  • У борщ додайте квашену капусту і засмажку, варіть до готовності.
  • Подавайте зі сметаною і дрібно порубаним зеленою цибулею.

Борщ зі щавлем

Цей борщ ще називають «зеленим», і він відмінно освіжає влітку і не менш смачний взимку. Правда, взимку доводиться використовувати консервований щавель, який досвідчені господині заготовляють з літа спеціально для цих цілей.

В приготуванні немає нічого складного, зелений борщик заснований на класичному рецепті борщу, тільки замість капусти кладуть щавель.

Зваріть м’ясний бульйон, і підготуйте інші інгредієнти. Картоплю і цибулю ріжуться кубиками, моркву натирається на тертці, буряк нарізати соломкою, пучок щавлю кришиться ножем. Кілька круто зварених яєць дрібно покришіть, а можете нарізати більш крупно: на четвертинки або на половинки.

Поки вариться бульйон, приготуйте засмажку. На будь-якому маслі доведіть цибулю до напівпрозорого стану, викладіть буряк і моркву, тушкуйте до м’якості. Додайте томати.

Зварене м’ясо ріжемо на шматочки. Закладаємо картоплю і варимо хвилин 20-30. Тепер зажарка – додаємо і проварюємо ще кілька хвилин. Нарешті підійшла черга покласти щавель і яйця, як тільки закипить, відразу вимикаємо. Наполягаємо, подаємо до столу.

Вегетаріанський (пісний) борщ з квасолею або грибами

Ситний борщ можна приготувати не тільки на м’ясному бульйоні, але і з квасолею. Особливо він актуальний для вегетаріанців або дотримують пост.

  • Суху квасолю замочуємо в холодній воді на кілька годин, можна на ніч.
  • Варимо до м’якості в підсоленій воді.
  • Додаємо картоплю і засмажку з овочів: цибуля, буряк, морква, томат.
  • В останню чергу закидаємо дрібно шинковану капусту, проварюємо не більше 10 хвилин. Вимикаємо вогонь і даємо настоятися.

Квасолевий борщ відрізняється ситністю, особливо якщо використовувалася біла квасоля цукрова, адже бобові багаті білками і в багатьох випадках здатні замінити м’ясо. Консервована квасоля не дає насиченості бульйону, її краще використовувати для приготування салатів.

Замість квасолі можна взяти гриби, попередньо обсмажені в олії. А ще краще поєднати.

Флотський борщ

Готувати його довго, але це того варто – пальчики оближіть! Головна його відмінність від класичного рецепту – додавання копченої грудинки або будь-яких інших копченостей.

 

  • Варимо бульйон порізану на невеликі шматочки м’яса з додаванням цілої цибулини. Коли закипить, знімаємо шумівкою піну і зменшуємо вогонь до мінімуму. Через годину солимо, а ще через 30-40 хвилин перевіряємо готовність м’яса – воно має бути м’яким і проколюватися виделкою. Виймаємо і викидаємо цибулю.
  • Додаємо шматочки копченої грудинки і варимо, поки готується зажарка.
  • Буряк нарізаємо соломкою, збризкуємо оцтом і смажимо на соняшниковій олії до м’якості. Наливаємо в неї бульйон і тушкуємо півгодини.
  • Окремо обсмажуємо цибулю і терту моркву.
  • Помідори подрібнюємо або натираємо на крупній тертці. Додаємо в буряк, тушкуємо все разом кілька хвилин.Картоплю ріжемо кубиками або соломкою, кому як подобається. Закладаємо в каструлю і варимо до готовності.
  • Капусту шаткуємо не, як звикли, а ріжемо квадратиками і кидаємо в борщ.
  • Слідом йде зажарка.
  • Після закипання варимо 7 хвилин.
  • Борщ готовий, подаємо до столу.

 

Обід готовий! Пора за стіл!

Тепер ви знаєте, як варити борщ з буряком на м’ясному або овочевому бульйоні з додаванням грибів, квасолі, копченостей або щавлю. Кожен раз борщ виходить новим, оригінальним, а головне — смачним. Готуйте із задоволенням!