Як варити сочевицю: 4 способи приготування і 3 приклада страв

Найдавніша сільськогосподарська культура сімейства бобових відома з часів неоліту, на Русі з’явилася в 14-му столітті і була основою для безлічі блюд. Зараз про царицю бобових забули, а даремно!

Користь для організму

Харчова цінність сочевиці величезна, в ній міститься більше шістдесяти відсотків рослинного белкаи широкий спектр мінералів і мікроелементів. Недарма у ченців на Русі вона була основним джерелом харчування під час посту, з неї можна приготувати безліч страв: супів, випічки, гарнірів.

З медичної точки зору цариця бобів просто джерело здоров’я. Вона зміцнює імунітет і покращує обмін речовин. Регулярне вживання не тільки оздоровить організм, але і вилікує від багатьох недуг.

 

  • Нормалізує рівень цукру в крові, а значить, корисна для хворих на цукровий діабет.
  • Багата вітамінами групи В, які виступають в якості антиоксиданту і захищають організм від впливу токсинів, отруєнь алкоголем та нікотином.
  • При гастритах і виразках стихають болі, пропаде печія.
  • Профілактика онкології – перешкоджає виникненню раковыхклеток.
  • Корисна при нервових розладах, своєрідний депресант.

 

Список можна продовжувати нескінченно. Тим більше що сочевиця має ще і косметичними властивостями, незамінна при дієтах, а також дуже корисна для жіночого здоров’я під час вагітності, при вирішенні гінекологічних проблем.

Загрузка...

Така різнобарвна!

Відомо кілька різновидів сочевиці.

 

  • Коричнева. Найпоширеніший вид, багатий залізом, запобігає анемії. З нього в основному готують супи. Має горіховий аромат, хороша в поєднанні з м’ясом.
  • Червона, або єгипетська. Практично позбавлена оболонки, тому миттєво розварюється. З неї рекомендують готувати пюре, паштети, супи.
  • Пюї, або зелена.Багата клітковиною, сорт виведений у французькому місті Пюї. Володіє тонким ароматом і запахом перцю. Не схильна развариванию і рекомендується для додавання в салати.
  • Жовта. Відшліфована зелена сочевиця. Застосовується для пюреподібних страв.
  • Чорна, або Білуга. Має менший розмір, зовні нагадує чорну ікру. Містить велику кількість аскорбінової кислоти, а значить, допомагає при застудах. Часто використовується для салатів, корисна в пророщеному вигляді. Після приготування зберігає форму, із-за незвичайного кольору додає пікантність і оригінальність страв.

 

Як варити сочевицю в каструлі?

Рекомендується боби промити в декількох водах, видалити порожні і зіпсовані зернятка. Попереднє замочування нетребуется, сочевиця вариться швидко.

Підготовлену крупу покладіть в киплячу воду і варіть на повільному вогні, не забуваючи помішувати. Солити або додавати томати слід в кінці за 5-10 хвилин до готовності, так як солона або подкисленная середовище вдвічі збільшує час приготування.

У процесі варіння бажано додавати спеції і трохи олії, краще оливкової. Це зробить зерна ніжніше і м’якше, а також ароматні.

Скільки часу знадобиться

Кожен сорт має різне час приготування. Звичайно, можна постійно пробувати на м’якість і смак, але краще запам’ятати або записати скільки варити сочевицю до готовності в залежності від кольору.

Червона і жовта варяться дуже швидко, в середньому 15 хвилин. Коричнева і чорна будуть готові за 25 хв. А приготування зеленої займає від 45 хвилин до години.

Готувати можна не тільки на плиті, тому важливо знати, скільки вариться сочевиця залежно від способу варіння:

  • мультиварка– 50 хв.;
  • мікрохвильова піч – 7-12 хвилин;
  • пароварка – 1 годину.

Скільки потрібно води

Для гарнірів на одну частину крупи необхідно взяти дві частини води. Намагайтеся строго витримувати співвідношення 1:2, щоб уникнути недовареною або перевареної сочевиці.

Якщо використовуєте піч СВЧ або пароварку, то достатньо, щоб вода була на 1-2 см вище рівня зерна.

Готуємо в мультиварці

Мультиварка вже давно і міцно увійшла в наше життя, вона дозволяє швидко готувати страви в автоматичному режимі. Однак як варити сочевицю, знає не кожна господиня.

Використовуйте режими «Гасіння», «Каша». Якщо страва, що складається з кількох інгредієнтів, то бобові слід закладати в останню чергу.

Сочевиця з грибами готується наступним чином.

 

  • Включаємо режим «Смаження», наливаємо в ємність соняшникову олію, додаємо дрібно порізану головку цибулі і пару зубчиків часнику, доводимо до прозорого стану.
  • Десяток нарізаних довільно печериць або інших грибів смажимо разом з цибулею кілька хвилин. Солимо, приправи і спеції за смаком.
  • Один стакан підготовленої сочевиці додаємо до грибів і заливаємо двома склянками окропу.
  • Переводимо мультиварку в режим «Гасіння», встановлюємо час на 50 хвилин.
  • Після сигналу про готовність бажано залишити на автоматичному підігріві ще на 20 хвилин.

 

Таким чином можна приготувати сочевицю з м’ясом, куркою, овочами. Обов’язково використовуйте спеції, вони яскравіше розкривають смак і аромат.

Особливості приготування в мікрохвильовці

Багато господинь не знають, що в печі СВЧ можна не тільки розморожувати продукти або підігрівати їжу, але і готувати.

У спеціальну посуд насипте червону або жовту сочевицю, посоліть, додайте спеції і залийте гарячою водою так, щоб вона прикрила боби на 1,5-2 див. Поставте в мікрохвильову піч, кришкою закривати не потрібно. Встановіть максимальний режим і готуйте 7-10 хвилин. Сочевиця виходить розсипчастою, зернятка цілісні і пружні.

Приготування в пароварці

При готуванні в пароварці корисні вітаміни і мінерали зберігаються, страви гарантовано не пригоряють, а каші виходять розсипчасті. Особливість приготування полягає в меншій кількості води, ніж при звичайному способі варіння в каструлі.

Півтора склянки будь сочевиці викладіть в контейнер, влийте склянку води, покладіть вершкове масло, спеції і сіль за смаком. Встановіть час 1 год. Після закінчення готування спробуйте на смак, для досягнення необхідної м’якості можна додати ще кілька хвилин.

Що готують із цариці бобів?

Як зварити сочевицю, щоб було корисно і смачно? Існує безліч рецептів, додайте фантазію, не бійтеся експериментувати, і ви зможете порадувати своїх близьких незвичайними стравами.

Каша

Однаково хороша як самостійне блюдо, так і у вигляді гарніру до м’яса або риби.

 

  • У киплячу воду всипте добре промиті зерна жовтого або червоного сорту в пропорції один до двох.
  • Варіть до готовності. За 5-7 хвилин не забудьте посолити і додати спеції і приправи.
  • Злийте зайву воду і залиште нудитися під кришкою.
  • Ріпчасту цибулю і моркву підсмажте на рослинній олії до золотистого кольору.
  • Змішайте засмажку з сочевицею, додайте за смаком вершкове масло.

 

Перед подачею на стіл посипте кашу дрібно січеною зеленню.

Пюре

Рекомендуетсябрать червоний або жовтий сорт – вони добре розварюються.

Киньте сочевицю в закипілу воду у співвідношенні 1:2. Варіть приблизно 15 хвилин з додаванням ложки рослинної олії, так боби будуть м’якше і ніжніше. В кінці додайте сіль і спеції. Для додання пюре однорідності, збийте блендером або пропустіть через сито.

Подавайте пюре зі свіжими овочами та зеленню. Особливий смак додасть листочок м’яти в тарілці.

Суп

Як варити коричневу сочевицю? Що приготувати? Спробуйте сочевичний суп – ситне блюдо, багате білками і мікроелементами. У холодну пору року він насичує, зігріває, додає пікантність і нотку екзотики.

Рецепт класичного супу такий.

 

  • Один стакан чечевицыотварите у двох склянках води протягом 20 хвилин.
  • Моркву і цибулю дрібно поріжте і пережарьте на рослинному маслі.
  • З’єднайте овочі з сочевицею, додати по щіпці куркуми, кмину, червоного і чорного перцю. Посоліть.
  • Тушкуйте на маленькому вогні до м’якості сочевиці.
  • Скористайтеся блендером, щоб надати однорідність і ніжність.
  • Додайте шість склянок міцного м’ясного або овочевого бульйону.
  • Заправте вершковим маслом, посипте рубаною зеленню і меленою паприкою.

 

Екзотика зеленою і чорною сочевиці

Чорна сочевиця також носить назву Білуга. Зернятка блискучі, насиченого кольору, дуже схожі на чорну ікру, звідси й прізвисько. Це досить дорогий продукт, так як відрізняється трудомістким збором врожаю.

Дуже корисна чорна сочевиця пророщена, її додають у салати. У вареному вигляді вона відрізняється цілісною формою і приємним тонким смаком. Екзотично виглядає Білуга на бутербродах. У Європі з неї готують смачні супи, вишукані соуси, а в країнах Азії змішують з рисом або додають в овочеві рагу.

Зелена сочевиця була виведена у Франції, в невеликому містечку Пюї, тому її іноді називають французькою або за назвою міста. Вона має тонкий, пряний замах і незвичайні смакові відтінки. Багато гурмани вважають цей сорт найсмачнішим з існуючих. Чудово зберігає форму при варінні і рекомендується для приготування вишуканих страв. Найкраще додавати її в салати.

Сорт Пюї не завжди буває доступний, тому його аналогом є трохи недозрілі сочевиця. Вона буро-зеленого кольору і не розварюється. Відрізнити її від Пюї просто, французька сочевиця має мармуровий малюнок на зернятках.

Поради від шеф-кухаря

 

  • Зерна сочевиці повинні бути однорідними за формою і кольором. Якщо на її поверхні є маленькі дірочки, значить вона припала до смаку комах і вже не годиться в їжу.
  • Не змішуйте боби, придбані в різний час, навіть якщо вони одного сорту. Більш стара сочевиця буде готуватися довше.
  • Для овочевого супу першою кидається сочевиця і вариться до напівготовності, а потім додаються інші продукти.
  • Якщо ви готуєте сочевичний суп на основі м’ясного бульйону, то спочатку зваріть м’ясо, а потім закладайте боби.
  • Щоб каша була розсипчастою, зваріть її, злийте зайву воду і залиште набухати під кришкою.
  • З сочевицею чудово поєднуються лавровий лист, шавлія, розмарин, гвоздика, а з овочів – цибуля, морква, томати, часник.
  • Спеції краще додавати раніше, смак буде більш виражений.
  • Приготовлена сочевиця може зберігатися в холодильнику до 5 днів.
  • Щоб уникнути метеоризму, додайте гвоздику.

 

Підіб’ємо підсумки

Тепер ви знаєте, як корисна і живильна сочевиця. Не нехтуйте нею, і ваш раціон поповниться смачними стравами.

Сочевиця є дієтичним продуктом, що володіє низькою калорійністю і незамінна для стрункої фігури. З неї можна приготувати не тільки супи та каші, але і хліб, салати, випічку, котлети і навіть цукерки.

Це дивовижне рослина не здатна накопичувати токсини і не втрачає свої цілющі властивості навіть після теплової обробки. Не дарма сочевицю називають царицею бобів.

Їжте її з задоволенням і будьте здорові!