Як відмити сковороду від нагару в домашніх умовах? Як почистити посуд зовні і всередині, як швидко позбавити сковорідки від застарілої гарі і жиру, посуд з антипригарним покриттям всередині

Будь-яка господиня стикалася із ситуаціями, коли посуд, каструлі або сковороди отримують такі забруднення, з якими дуже важко боротися. Найбільш проблематичним у цьому випадку є нагар, який виникає від постійного контакту з вогнем і утворює на поверхні сковорідки дуже товстий шар, прибрати який коштує великих зусиль, особливо якщо не знати, як саме це краще робити.

Для різних типів сковорідок є свої методи, які дозволяють ефективно боротися з проблемою.

Причини появи

На сковороді їжу готують з використанням масла, яке в розігрітому вигляді має виключно рідку консистенцію а охолоджуючись, частково або повністю застигає. Коли відбувається цей процес, частинки мастила зв’язуються не тільки між собою, але і захоплюють і обгорілий метал, який у невеликих кількостях утворюється після кожного приготування їжі. Якщо вимивати сковороду після кожного приготування і тримати її абсолютно чистою, то проблем з нагаром не буде, але якщо цього не робити, то на посудині почне утворюватися наліт, який буде рости з кожною готуванням.

Сам по собі нагар непривабливий зовні, бо має вигляд брудного посуду, на яку є чорна бруд, але крім естетичного негативного ефекту, є куди більш серйозний. У пригорілі речовини на поверхні сковороди утворюються шкідливі речовини, які негативно позначаються на здоров’ї людини – це бензопірен і пероксид. Дані канцерогени у великих кількостях дуже небезпечні. В нагарі їх зовсім мало, але навіть така кількість від постійного надходження в організм буде завдавати певної шкоди здоров’ю.

Для того, щоб очистити сковороду, важливо в першу чергу знати, з якого матеріалу вона зроблена, саме цей нюанс буде грати найважливішу роль у доборі засобів і методів очищення поверхні посуду.

Сучасні сковорідки можуть бути зроблені з:

  • чавуну;
  • алюмінію;
  • тефлону;
  • кераміки.

Відштовхуючись від типу сковороди, можна братися за боротьбу з нагаром самими безпечними, але ефективними методами.

Загрузка...

Кожному покриттю – свій відхід

З появою великої кількості варіантів матеріалу для сковорідок важливо вміти правильно доглядати за ними, щоб не було проблем із приготуванням їжі. Найзручнішою у догляді вважається тефлонова посуд, яка захищена від появи нагару з обох сторін, хоча іноді він у невеликих кількостях може утворюватися і на ній. У цьому випадку важливо знати, як відмити поверхню, не порушивши її цілісність.

  • У тефлонових сковорідок дуже тонке і делікатне напилення, тому очищати його агресивними засобами і жорсткою мочалкою не можна. Для очищення можна використовувати звичайну воду, закипятив її в сковороді, а також можна додати в неї ж миючий засіб, яке допоможе більш легкому очищенню поверхні від слідів нагару.
  • Якщо тефлон є найзручнішим матеріалом у догляді, то найбільш проблемними будуть сковорідки із сталі. До цього матеріалу дуже часто пристає їжа, а на стінках швидко налипає нагар, відтираючи який за допомогою абразивних матеріалів, можна помітити сліди від роботи на самій поверхні. Після кількох таких чисток сковороду буде неприємно використовувати, тому її зовнішній вигляд буде нагадувати стару посуд.
  • Ще один варіант матеріалу, з якого роблять сковорідки – це чавун. Такий посуд буде служити дуже довго, вона невибаглива у догляді, для їжі і людини абсолютно безпечна, а тому, маючи можливість вибирати, краще віддати перевагу старим, але перевіреного варіанту. Весь догляд за такими виробами полягає в тому, що потрібно час від часу прибирати нагар з поверхні. Для ефективного процесу є кілька способів, перший з яких – це використання коштів, призначених для сталевих сковорідок.

Сода, сіль, оцет і лимонна кислота допоможуть впоратися з нагаром і відтерти його набагато швидше. Відмітною ознакою цього типу покриття є стійкість до впливу металу і абразивних елементів, тому чистити їх можна будь-якими способами, при цьому цілісність покриття буде стабільною.

Використовуючи сіль, слід трохи змінити спосіб очищення поверхні з її допомогою. Її потрібно насипати на дно посуду і залити оцтом, залишивши такий вміст на п’ятнадцять хвилин. Коли час минув, сковорода ставиться на вогонь і доводять до кипіння, після чого всипається ще склянку соди. Всі інгредієнти повинні кипіти протягом семи хвилин, після чого можна зняти сковорідку з печі і вичистити її під холодною водою.

У разі, якщо вдалося повністю відмити покриття від нагару і жиру, який був на поверхні для готування, то перед тим, як готувати їжу, важливо ретельно прогріти виріб, щоб їжа не пригоріла.

Вимиваючи такі сковорідки, краще не витирати невеликий шар жиру, бо саме він забезпечує оптимальні умови для приготування і перешкоджає пригоранню їжі. Сам процес догляду за виробом складається лише періодичного очищення нагару з поверхні.

Для керамічних покриттів передбачені спеціальні засоби для очищення нагару, бо цей матеріал дуже примхливий і порушити його цілісність дуже просто, а наслідком цього буде пригорання всієї їжі, яка готується на сковорідці. Незважаючи на популярність таких виробів, у використанні вони вкрай незручні, а догляд являє скрупульозна праця, нічим не виправданий.

Таким чином, підбираючи собі сковорідку, потрібно звертати увагу не на її зовнішні характеристики, а на зручність в роботі і простоту догляду за нею.

Алюмінієва

Маючи в своєму розпорядженні сковороду з алюмінію, потрібно знати, як саме за нею доглядати і прибирати нагар. Важливо згадати, що покриття виріб відноситься до досить вимогливим матеріалів, тому потрібно точно знати, що можна, а що ні. Лужні та з високим вмістом кислот кошти однозначно протипоказані для таких покриттів, бо як наносять суттєві пошкодження.

Відмити сковорідку в домашніх умовах представляється можливим із застосуванням води і пари ложок лимонної кислоти. Вміст потрібно закип’ятити і дати охолонути, після чого невеликий нагар можна буде легко усунути без застосування сили або агресивних мийних засобів.

Ще один спосіб передбачає використання нашатирного спирту і бури, які додаються у воду. Спирту буде потрібно зовсім небагато, а бури потрібно буде 10 грам. Таким розчином потрібно добре протерти сковорідку. Коли наліт зійде, важливо добре промити посуд, щоб нічого не потрапило в їжу.

Якщо така сковорідка пригорає, очистити її досить проблематично, але можливо. Для цього необхідний зубний порошок, який висипається на пригоріла дно і залишається там до півдоби. Коли час вийде, достатньо просто очистити поверхню ганчіркою і добре помити сковорідку. Якщо залишилися неочищені місця, то той же процес повторюється вдруге.

Більш складний варіант, але перевірений поколіннями – використання води, силікатного клею і кальцинованої соди. Для процедури потрібно 10 літрів води, 80 грам клею і 100 грам соди. У готовий розчин поміщається сковорода і доводиться до кипіння. Залишити на вогні її потрібно хвилин на п’ятнадцять, після чого дуже добре вимити за допомогою господарського мила.

Використання хімічних засобів для алюмінієвих покриттів забороняється, бо вони дуже агресивно впливають на дану поверхню і порушують її цілісність, а їх пари можуть призвести до отруєнь.

Тефлонова

Великою популярністю у господинь користуються тефлонові сковорідки завдяки антипригарному покриттю, легкості та зручності у використанні. Проте з часом і на таких виробах починають з’являтися сліди нагару, з яким непросто впоратися, адже тефлон – матеріал досить ніжний, і працювати за ним металевими скребками або агресивними хімічними засобами не рекомендовано.

Для того, щоб провести очищення внутрішньої поверхні, можна використовувати звичайне господарське мило. Його потрібно натерти на тертці і всипати у воду, яка вже налита в сковороду. Весь вміст нагрівається, але не доводиться до кипіння, після чого за допомогою мочалки легко і просто забираються всі забруднення з внутрішньої поверхні.

Якщо потрібно почистити дно тефлонової сковорідки, то добре з цим завданням впорається сода. У літр води додається п’ять ложок солі і вливається в посудину. Перебуваючи на вогні, компоненти беруть активну участь в очищенні стінок і дня виробу. Бажано протримати розчин на вогні протягом двадцяти хвилин, а потім дати охолонути.

Цей спосіб добре підійде для чищення поверхні від сильного жиру.

Популярний в народі варіант – з використанням зубної пасти, який годиться для очищення дна сковорідки. Потрібно лише нанести її на поверхню і через невеликий проміжок часу змити. Від застарілої накипу або нальоту кращим варіантом очищення буде Кока-Кола, яку потрібно влити в сковорідку і прокип’ятити.

Щоб почистити тефлонову сковорідку зовні, можна використовувати лимонну кислоту. Для цього потрібно закипятись три літри води і всипати в них ложку кислоти, отриманий розчин виливається у велику посудину, куди можна легко помістити сковорідку. Через пару годин її можна виймати з розчину і промивати звичайною водою.

Для очищення від гару на зовнішній стороні можна використовувати набагато більше варіантів:

  • Спреї, які продаються у магазинах. Спрей потрібно розпорошити на необхідну зону з зовнішньої сторони і почекати певний час, після чого ретельно змити водою.
  • Гелі та креми, що відрізняються високою концентрацією. Забруднена поверхня обробляється кремом або гелем і залишають на півгодини, після чого добре вимивається водою.
  • Піна є одним з самих швидкодіючих речовин, які ліквідують забруднення не більш ніж за 15 хвилин.

Працюючи з тефлоновими поверхнями важливо пам’ятати, що використання побутової хімії допустимо тільки для зовнішнього застосування, всередині використовуються щадні нешкідливі сполуки. Після чищення посуд повинна бути ретельно вимита.

Керамічна

Використання керамічних сковорідок – досить непросте завдання, тому як догляд за ними дуже трудомісткий. Якщо ретельно вимивати дбайливими засобами їх після кожного приготування, то великих труднощів може і не виникнути, але в іншому випадку доведеться вдаватися до допомоги додаткових засобів очищення.

Щоб прибрати невелике забруднення з поверхні, можна використовувати горілку або етиловий спирт, за допомогою яких оттирается проблемну ділянку. Працювати потрібно ганчіркою, м’якою мочалкою або спонжем. Якщо матеріал забруднився, його треба замінити і продовжити очищення. Коли все буде очищено, сковорідка повинна бути добре вимита із засобом для очищення посуду і насухо витерта.

Інший варіант передбачає використання емальованої каструлі такого розміру, щоб в неї увійшла сковорода. Залив воду більше ніж наполовину, потрібно поставити каструлю на піч до закипання. У процесі необхідно натерти господарське мило і додати у воду, а після нього й сто грам харчової соди. Коли розчин придбає однорідну масу, в нього потрібно опустити сковорідку і поставити на невеликий вогонь. В такому режимі виріб витримується півтори години, після чого просто обполіскується водою.

Очищаючи сковороду всередині, необхідно скористатися оцтом, розведеним з водою в пропорції 1: 1.5. Розчин заливається в посуд і кип’ятити протягом двох годин. Після охолодження води за допомогою мочалки і рідкого мила можна очистити поверхню від нагару.

Якщо потрібно позбутися від товстого шару нагару, то потрібно активоване вугілля. Його необхідно подрібнити, а сковороду змочити водою і нанести на стінки засіб для миття посуду, на яке насипати вугілля. Через годину забруднені ділянки витираються мочалкою.

Антипригарна

Для сковорідки з антипригарним покриттям є ряд своїх методів для боротьби з забрудненнями різного ступеня складності. Найпростішим, але не менш дієвим є використання господарського мила, яке натирається і додається у воду. Прокип’ятити такий розчин і залишивши на кілька годин, можна очистити пригоріла сковорідку швидко і без клопоту.

Щоб почистити дно у виробі з антипригарним покриттям, можна використовувати соду. Її в кількості п’яти ложок додають в літр води і ставлять на вогонь на 20 хвилин. Коли вміст охолоне, сковорідка вимивається мочалкою до повного очищення від забруднень.

З зовнішньої сторони сковороду можна очистити за допомогою побутової хімії, яка наноситься тільки на зовнішні стінки, не контактуючи з внутрішньою поверхнею. Після нанесення засіб повинен знаходитися на поверхні не більше п’ятнадцяти хвилин, після чого легко змивається мочалкою.

Якщо є необхідність ретельно очистити всю сковорідку, то можна взяти старі казани, підібрати оптимальний варіант за розміром, щоб в нього увійшла сковорідка. У казан заливається п’ять літрів води, натирається два шматочка мила (краще, якщо воно буде господарським) і додається дві упаковки харчової соди. У готовий розчин поміщається сковорідка і на вогні кип’ятити дві години. Після процедури вимиваємо її за допомогою рідкого мила або засоби для посуду.

Чавунна

Володіючи чавунною сковородою, можна чистити її з застосуванням найрізноманітніших варіантів, і забруднення від масла, бруду або яєчні не стануть проблемою. Найшвидшим варіантом буде використання щітки з нейлоновою поверхнею і Кока-Коли, розведеної з гарячою водою. Для ефективного очищення від залишків їжі потрібно помити сковорідку гарячою водою і всипати в неї кошерну сіль. За допомогою серветок вона втирається в стінки і дно, прибираючи всі залишки їжі.

Для цього покриття підходять варіанти і з використанням соди, солі і оцту, активованого вугілля, нашатирного спирту і бура, оцту та засоби для миття посуду, мила з содою і клеєм. Для видалення накипу і будь-яких забруднень можна використовувати вогонь, особливо добре застосовувати цей метод на відкритому просторі, розвівши багаття і помістивши в нього на час сковороду. Після того, як виріб повністю розжариться, будь-які забруднення можна буде легко прибрати ножем.

Якщо ж для чищення внутрішньої поверхні використовуються засоби побутової хімії, то краще всього класти на сковороду кришку, щоб мінімізувати кількість шкідливих випаровувань, які будуть з’являтися.

Народні засоби

Використовувати для чищення сковорідок народні засоби зручно, швидко і недорого, тому вони не втрачають свою актуальність. Так, оцтом очищають чавунні сковорідки, виливши його в сковороду з водою і нагрівання на вогні. Після такої обробки краще прокип’ятити сковороду, щоб не було запаху оцту.

Що стосується господарського мила, то воно підходить для всіх типів виробів, легко і делікатно видаляє забруднення з поверхні. Лимонною кислотою краще всього чистити чавунні сковорідки. У літрі води потрібно розвести чайну ложку кислоти та замочити в розчині виріб. Добре видаляє бруд і перекисом водню, яку необхідно нанести на ганчірку і протерти сковороду.

Содою, сіллю і канцелярським клеєм очищаються застарілі забруднення, які важко прибрати іншими методами, не зіпсувавши поверхню. Кожен з цих методів довів свою ефективність, головне, правильно їх використовувати, і тоді результат порадує будь-яку господарку.

Корисні поради

Якщо немає бажання боротися з забрудненнями сковорідок, то після кожного приготування їжі її потрібно добре вимивати. При перших ознаках нагару можна опустити сковороду в окріп на 15 хв, після чого прибрати забруднення. Не варто очищати вироби металевими губками і абразивними засобами, тому що вони залишають багато подряпин, які провокують прилипання їжі. Перед використанням чавунної сковороди потрібно її добре прожарити, а потім вже готувати.

Працюючи з алюмінієвими сковорідками, не варто використовувати абразивних засобів для чищення, вони зіпсують поверхню. Краще всього для чищення будь-яких сковорідок використовувати господарське мило, а не побутову хімію, навіть найсильнішу. Після миття такого посуду її необхідно добре витирати. Якщо використовуються тефлонові вироби, то кожні півроку їх потрібно оновлювати.

Способи вимити в’їдаються жир і нагар для кожного типу сковорідок різні і до вибору варіанту потрібно підходити відповідально, тому що від цього залежить тривалість експлуатації виробу і безпека їжі, приготовленої на ній.

Про те, чим і як очистити сковороду від нагару в домашніх умовах, дивіться у наступному відео.