Як визначити свіжість яєць: 4 простих способів

Яйця – це цінний харчовий продукт, який використовується в кожній родині. Їх вживають в їжу як самостійне блюдо або застосовують в якості додаткового інгредієнта в різних рецептах – супах, випічці, котлетах. Купують їх десятками і витрачають поступово по мірі необхідності. Проте бувають моменти, коли термін придатності ставиться під сумнів. Як визначити свіжість яєць в домашніх умовах?

Термін зберігання яєць

Свіжість курячого яйця залежить від часу виробництва і умов зберігання.

Яйця можна розділити на кілька видів.

 

  • Дієтичні – найсвіжіші, термін зберігання яких при низьких температурах не перевищує 7 днів.
  • Столові – 25 діб при кімнатній температурі і 90 в холодильнику.

 

Варені курячі яйця можуть перебувати в холоді до 14 днів, якщо вони зварені круто. А якщо некруто, то не більше двох діб. Тріснуті і очищені – не більше трьох днів, а розбите сире – всього два дні.

Великодні, фарбовані в натуральних барвниках (лушпиння цибулі, овочеві соки), зберігаються не більше двох тижнів. Якщо фарбували за допомогою штучних фарб, то термін зберігання зростає ще на один-два дні. Барвиста термічна плівка, яка не пропускає повітря, сильно скорочує свіжість, такі яйця слід з’їсти в найближчі три дні.

А якщо ви тримаєте курей, то можете сміливо зберігати свіжі яйця до 3 місяців, в холодильнику, звичайно. Ось при купівлі домашніх яєць на ринку, навіть у перевіреного продавця, не зберігайте їх довго, робіть поправку, що їх не один день збирали для продажу.

Загрузка...

Де і як потрібно зберігати яйця?

Більшість людей тримають яйця в холодильнику, на будь дверцятах є для них спеціальна поличка. Але, виявляється, їх не рекомендується зберігати таким чином, адже холодильник часто відкривають і закривають, тому продукти на дверцятах схильні до температурних перепадів, що не кращим чином впливає на їх свіжість. А ось відсік для овочів підходить яєць найкраще – це закриті контейнери з постійною температурою. Оптимальний режим від+2 до +4 градусів.

Перед тим як викласти яйця в холодильник, їх не слід мити – термін придатності зменшиться до 12 днів, тому що захисна плівка змивається, пори відкриваються, і збільшується проникнення бактерій всередину.

Шкаралупа має пористу структуру і легко вбирає сторонні запахи, тому покладіть яйця в закриту ємність гострим носиком вниз, тоді жовтки будуть розташовуватися по центру, а постачання киснем вмісту ніщо не завадить. Намагайтеся, щоб яйця не стикалися один з одним.

Багато господині по-старому тримають яйця поза холодильника, наприклад, в емальованих каструлях. Такий спосіб зберігання можливий, якщо температура не перевищує 20 градусів. Яйця залишаються свіжими протягом трьох тижнів. Рекомендується кожне загорнути в будь-який папір і укласти гострим кінцем вниз.

Сіль – чудовий консервант. Розчиніть сіль у воді з розрахунку 1 столова ложка на літр води, опустіть туди яйця і поставте в прохолодне затемнене місце. Таким чином яйця можуть зберігатися до одного місяця.

Як дізнатися, свіжі яйця

Визначити свіжість яйця в домашніх умовах досить просто. Якщо у вас виникла підозра, що яйце несвіже, спробуйте кілька перевірених методів.

Перевірка маркування

Якщо яйця промислового виробництва, тобто їх знесли кури на птахофабриці, то на кожному з них ставлять штамп-маркування з точною датою виготовлення. Це дуже зручно, тому що завжди можна перевірити, наскільки свіже яйце.

На дієтичні яйця маркування наноситься червоним кольором, столові штампуються синім з обов’язковим зазначенням категорії:

  • вища (СВ) – великі, сягають 75 г;
  • добірна (З) – досить великі, 65-74,9 г;
  • перша (С1) – від 55 г;
  • друга (С2) – від 45 г;
  • третя (С3) –від 35г.

Обов’язково при покупці перевіряйте дату виготовлення і віддавайте перевагу птахофабрикам вашого регіону.

На просвіт

Є спеціальний прилад овоскоп, до речі, його легко зробити своїми руками буквально за 5 хвилин. Він просвічує яйця і визначає їх свіжість. Якщо жовток розташовується в центрі, то продукт придатний до вживання. Наявність затемнених ділянок біля білка означає, що яєчка полежали тиждень-іншу, але вживати їх можна без проблем. А несвіжі яйця взагалі не просвічуються.

Оскільки приладу у вас скоріше всього немає, то піднесіть яйце до джерела світла потужністю не менше 100 Вт і гарненько розглянути його на просвіт. На несвіжість яєць вказують наступні фактори:

  • повітряна прошарок більше 9 мм між шкаралупою і захисною плівкою;
  • кров’яний кільце або великі згустки (точкові кров’яні допускаються вкраплення).

Якщо у вас є ультрафіолетова лампа, то свіже яйце покаже яскраво-червоний колір, а зіпсоване – блідо-фіолетовий або сірий.

Занурення у воду

Один з найпопулярніших домашніх способів визначення свіжості яєць у воді. Цим методом користувалися ще наші прабабусі, які не мали холодильника і не були знайомі з ГОСТом за зберігання яєць.

Занурте яєчко в склянку з холодною водою і слідкуйте за результатом:

  • лежить на дні на боку – найсвіжіше, нещодавно знесений;
  • під кутом: гострий носик на дні, тупий сплив – яйце тижневої давності;
  • стоїть посередині склянки тупим кінчиком вгору – яйцю два-три тижні;
  • плаває на поверхні – тухле.

Шкаралупа яєць пориста і «дихаюча». Волога всередині з часом випаровується, залишається повітря, яке і піднімає яєчко вгору. Чим «старше» яйце, тим вище він підніметься в склянці з водою.

Візуальний огляд

Почніть огляд з зовнішнього вигляду шкаралупи, вона повинна бути шорсткою і матовою. Несвіжим яйцям притаманний характерний блиск і глянець. Наявність тріщин і сколів не допускається, тільки якщо ви самі не вберегли яйце по дорозі додому.

Свіжі яєчка пахнуть вапном, якщо виходить запах сірководню – яйце протухло.

Струсніть яйце. Свіжіше не видає звуків, а зіпсоване може булькати вмістом.

Розбийте яйце на тарілку. Білок може мати зеленуватий або жовтуватий відтінок через вуглекислого газу, який і надає колір. Якщо жовток круглий і опуклий, а білок тримає форму, то все в порядку. Якщо жовток пухкий або сплющений, білок прозорий і не відокремлюється від нього, то продукт їстівний, але термін придатності вже закінчується. Іноді в розбитому яйці є точкові кров’яні вкраплення – це нормально і не страшно. Якщо вам неприємно, видалите згусток.

Можливо, ви помічали по краях жовтка білкові джгутики? Вони призначені для його утримання посередині яйця, щоб зародок знаходився в самому теплому місці. Наявність цих джгутиків свідчать про свіжості, з часом вони розчиняються.

Несвіже яйце з неприємним запахом, розтікатися – рідкий білок, а жовток стає плоским.

Колір жовтка або шкаралупи ніяк не показує термін давності, він залежить від корму птиці і її породи. На поживну цінність це також не впливає, хіба що коричневі яйця володіють більш міцною шкаралупою.

Чим небезпечні несвіжі яйця?

Яйця займають третє місце серед харчових отруєнь після м’яса і молочних продуктів. Отруєння часто настає через бактерії сальмонели, інкубаційний період складає всього 72 години, розвивається стрімко, і якщо не прийняти термінових заходів, то можливий летальний результат. Найбільша небезпека зараження – вживання сирих яєць, бактерія «живе» на внутрішній стороні шкаралупи під захисною плівкою.

Останнім часом дуже популярні перепелині яєчка, заразитися сальмонельозом від них не можна, так як коли перепілки несуться, яйце виходить при температурі 40 градусів, при цьому всі бактерії гинуть.

Якщо у вас бувають алергічні реакції на яєчні продукти, то вам необхідно вживати тільки свіжі дієтичні яйця. Чим довше вони зберігаються, тим більше ймовірність виникнення алергії.

Намагайтеся не купувати брудні яйця з налипшим послідом або пір’ям – це свідчить про погану гігієну в утриманні курей.

Висновок

Слідуючи цим нехитрим рекомендаціям, ви завжди зможете перевірити яйце на свіжість у воді, за зовнішнім виглядом або на просвіт. Адже якість продукту гарантує безпеку вашого здоров’я і самопочуття ваших домочадців.

Якщо у вас є сумніви, то розбийте яйце в окрему ємність перед додаванням його в їжу, переконайтеся у відсутності неприємного запаху і сторонніх домішок. Брудну шкаралупу слід попередньо вимити, щоб шкідливі бактерії не потрапили в блюдо. Якщо в рецепті яйця не піддаються тепловій обробці, то використовуйте тільки дієтичні або свежеснесенные домашні.

Купуйте свіжі яйця і не використовуйте їх, якщо строк придатності закінчився.