Як зробити домашній майонез: 9 самих смачних рецептів

Святковий стіл важко уявити без улюблених салатів з майонезом. Покупної соус шкідливий для здоров’я, в ньому містяться консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку. Дієтологи радять виключити цей продукт всім, хто хоче дотримуватися здорового харчування. Є й інший вихід, любителі соусу можуть виготовляти його самостійно. Залишилося зрозуміти, як зробити домашній майонез.

Про майонезі

Класична рецептура соусу прийшла до нас із французької кухні. Спочатку страви з майонезом були доступні тільки досить забезпеченим людям. У радянський час соус поступово завоював всенародну любов.

Смак початкового соусу значно відрізняється від сучасного закупного продукту. Основні інгредієнти класичного майонезу такі.

 

  • Яйця.
  • Рослинне масло.
  • Гірчиця.
  • Сіль, цукор.
  • Підкислювач: лимонний сік або оцет.

 

Основний продукт для майонезу – рослинна олія, від його якості залежить смак кінцевого продукту.

Професіонали не радять використовувати лише оливкова олія, воно негативно позначається на смак майонезу, надаючи йому гірчинку. Кращий варіант – це суміш оливкової і будь-якого іншого рослинного масла в пропорції 1:1.

Велика кількість масла робить майонез калорійним продуктом, тому не варто вживати його у великих кількостях. Ще одним питанням залишається використання сирих яєць. Неякісний продукт небезпечний для здоров’я, у ньому можуть міститися збудники інфекційних захворювань.

Вибирайте свіжі яйця перевірених, великих виробників. Не варто купувати домашні яйця, виробництва невідомих господарств, так як птах у них могла не проходити ветеринарний контроль.

Гірчиця для виготовлення майонезу може бути вже готовим соусом або у вигляді порошку. Останній варіант безпечний: у ньому відсутні додаткові харчові добавки. Майонезу він надає більш гострий смак.

Зазвичай для приготування домашнього майонезу використовують лимонний сік. Серед оцтів кращий винний, він надає соусу яскравий смак.

Кількість солі і цукру, пропоноване в рецептах, можна змінювати на свій смак. В магазинному майонезі міститься велика кількість цукру, тому людям, страждаючим цукровим діабетом не рекомендуються вживати його. У домашньому майонезі можна контролювати зміст спецій і зовсім не додавати які-небудь компоненти.

Загрузка...

Популярні рецепти

Основні інгредієнти визначено, рецептів соусу існує велика кількість. Розрізняються не тільки компоненти, але і методи змішування, і послідовність введення в склад. Розглянемо основні варіанти страви.

Класичний рецепт

Інгредієнти такі.

 

  • Рафінована рослинна олія – 200 мл
  • Жовток – 1 шт.
  • Сіль – половина чайної ложки.
  • Цукор – чайна ложка.
  • Лимонний сік або оцет – 1 ст. л.

 

Як рафінованої олії можна брати оливкова, соняшникова, кукурудзяна. Головна умова – неяскравий смак. Перед приготуванням необхідно вийняти всі продукти з холодильника, залишити на 20-30 хвилин. Температура компонентів повинна бути однаковою і кімнатної.

Порядок приготування наступний.

 

  • Відокремити жовток від білка. В жовток додати сіль і цукор.
  • Збити до появи білої піни.
  • Вводити масло тонкою цівкою, не припиняючи збивати.
  • Ввести оцет.
  • Довести до необхідної консистенції.

 

Густота соусу залежить від кількості олії. Щоб зробити майонез більш рідким можна додати 1-2 столові ложки води. Кількість солі та цукру може бути змінено у відповідності зі смаками господині. Цей простий рецепт не завдасть клопоту.

Майонез на перепелиних яйцях

Перепелині яйця за своїми якостями багато в чому перевершують курячі. При зниженою калорійності в них міститься більше вітамінів і мінералів. Завдяки гарному імунітету перепілок яйця не містять антибіотиків, як, наприклад, курячі.

Безпека від сальмонельозу за останніми науковими даними є сумнівною, так що продукт слід вибирати з особливою увагою.

Інгредієнти:

  • перепелині яйця – 6 шт.;
  • рафінована рослинна олія – 1 стакан;
  • оцет – 1 ст. л.;
  • сіль – половина чайної ложки;
  • гірчиця – 1 ч. л.;
  • цукор – 1 ч. л.

Порядок дій такий.

 

  • Розбити яйця, додати сіль, цукор.
  • Збити до отримання піни.
  • Не перестаючи збивати, ввести тонкою цівкою масло.
  • Додати гірчицю і оцет.
  • Довести соус до необхідної консистенції.

 

Для приготування соусу краще вибирати свіжі яйця. Старі можуть негативно вплинути на смак кінцевого продукту. Вага старого яйця значно менше, ніж свіжого.

Вегетаріанський майонез

Вегетаріанцям і віруючим людям буде корисно дізнатися, як зробити майонез пісний. Важливою перевагою подібних рецептів є їх безпеку від сальмонели.

Інгредієнти наступні.

 

  • Рафінована рослинна олія – 0,5 склянки.
  • Крохмаль – 2 ст. л.
  • Овочевий бульйон або огірковий розсіл – 0,5 склянки.
  • Сік лимона – 1 ст. л.
  • Гірчиця – 1 ст. л.

 

Спосіб приготування такий.

 

  • Дві столові ложки бульйону підігріти, розчинити в них крохмаль. Вилити в основний бульйон.
  • Додати до нього сіль, гірчицю, лимонний сік. Ретельно перемішати.
  • Збивати, додаючи тонкою цівкою масло.
  • Довести до потрібної консистенції.

 

Такий майонез цінний відсутністю яєць і зниженою калорійністю. Він прекрасно підійде для заправки салатів.

Домашній сирний майонез

Як робити домашній майонез корисним і безпечним для дітей? Можна відмовитися від сирих яєць і використовувати сир.

Смак майонезу на сирі багато в чому залежить від якості головного інгредієнта. Краще вибирати більш вершковий, з невеликою кислинкою. Тоді і соус вийде з ніжним, оксамитовим смаком.

Інгредієнти наступні.

 

  • Сир – 100 р.
  • Рафінована рослинна олія – 2 ст. л.
  • Варений жовток – 1 шт.
  • Гірчиця – половина столової ложки.
  • Лимонний сік або оцет – половина столової ложки.
  • Сіль – на кінчику ножа.

 

Спосіб приготування такий.

 

  • Протерти сир через сито, додати тертий жовток, молоко. Ретельно перемішати.
  • Постійно помішуючи, долити олію.
  • Додати сіль, лимонний сік, гірчицю. Змішувати до отримання потрібної консистенції.
  • Для густоти можна додати трохи по 1 ч. л. рослинного масла. Щоб зробити соус більш рідким – трохи молока або води.

 

Сирний майонез стане прекрасною заправкою для салатів і інгредієнтом для різних закусок.

Майонез на молоці

Молочний соус підійде для тих, хто задумався, як зробити домашній майонез без яєць. Цей рецепт має більш низьку калорійність у порівнянні з класичним варіантом приготування: частина рослинного масла замінюється молоком.

Інгредієнти такі.

 

  • Молоко – 100 мл
  • Рафінована рослинна олія – 150 мл
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Оцет – 1 ст. л.

 

Спосіб приготування наступний.

 

  • Молоко довести до кипіння. Остудити. Додати сіль і цукор.
  • Збиваючи, невеликими порціями додавати рослинне масло.
  • Після отримання однорідної маси, додати гірчицю, оцет. Ретельно перемішати.

 

Соус стане прекрасним доповненням до салатів і закусок, додасть їм легкий вершковий присмак. А головне – він абсолютно безпечний і може вживатися дітьми старше трьох років.

Домашній провансаль

Майонез Провансаль відрізняється від звичайного домашнього майонезу наявністю гірчиці.

Інгредієнти такі.

 

  • Рафінована рослинна олія – 150 мл
  • Жовток – 2 шт.
  • Гірчиця готова – половина чайної ложки.
  • Сіль – третина чайної ложки.
  • Цукор – половина чайної ложки.
  • Оцет або лимонний сік – 1 ст. л.

 

Спосіб приготування включає наступні кроки.

 

  • У жовтки додати сіль, гірчицю, оцет. Збити до розчинення всіх складових.
  • По чайній ложці додавати рослинне масло, не перестаючи збивати. Після перших кількох ложок його можна вливати тонкою цівкою.
  • Додати оцет.
  • Збивати до потрібної консистенції.

 

Результат порадує класичним смаком майонезу Провансаль, який стане прекрасною заправкою для олів’є.

Часниковий майонез

Подібний соус підійде для створення закусок, бутербродів, стане прекрасним кремом для овочевих і м’ясних тортів, наприклад, печінкового або картопляного. Його можна подати до м’яса і риби, запеченим овочам.

Інгредієнти наступні.

 

  • Рафінована рослинна олія – 150 мг.
  • Куряче яйце – 1 шт.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Сіль – третина чайної ложки.
  • Цукор – третина чайної ложки.
  • Лимонний сік або оцет – 1 ст. л.

 

Спосіб приготування такий.

 

  • Яйце збити з цукром, сіллю.
  • Не перестаючи збивати, маленькими порціями вводити рослинне масло. Починати з 1 чайної ложки, поступово збільшуючи до тонкої цівки.
  • Додати лимонний сік або оцет, часник, тертий на дрібній тертці.
  • Збивати до потрібної консистенції.

 

Гострий ароматний соус чудово підійде до м’яса, курки, овочевих страв.

Домашній майонез з сиром

М’який вершковий смак такого соусу припаде до смаку любителям сиру. Він зробить страви поживними, його можна використовувати для наповнення тарталеток, різних овочевих рулетиків, наприклад, з баклажана.

Інгредієнти такі.

 

  • Рафінована рослинна олія – 200 р.
  • Жовток – 1 шт.
  • Сир твердих сортів – 100 р.
  • Сіль на кінчику ножа.
  • Цукор – третина чайної ложки.
  • Лимонний сік або оцет – 1 ст. л.

 

Спосіб приготування наступний.

 

  • До жовтка додати сіль і цукор. Збити до появи білої піни.
  • Продовжуючи збивати, додавати рослинне масло тонким струменем.
  • Додати оцет. Збити до потрібної консистенції.
  • Сир потерти на дрібній тертці.
  • Вмішати сир в соус.

 

Соус виходить густим, ситним з приємним вершковим смаком. Слід враховувати смак сиру, особливо додаючи сіль.

Томатний майонез

Незвичайний соус з ароматом свіжих помідор безсумнівно прикрасить страви.

Інгредієнти наступні.

 

  • Рафінована рослинна олія – 150 мл
  • Жовток – 1 шт.
  • Сіль – на кінчику ножа.
  • Цукор – половина чайної ложки.
  • Лимонний сік або оцет – 1 ст. л.
  • Томатна паста – 1 ст. л.

 

Спосіб приготування такий.

 

  • В жовток додати сіль, цукор. Збити.
  • Акуратно вмішувати масло невеликими порціями.
  • Додати лимонний сік або оцет. Перемішати.
  • Вмішати томатну пасту.

 

Виходить цікавий соус, який підходить для закусок і бутербродів. В томатній пасті зазвичай міститься сіль, тому важливо не пересолити майонез.

Використання техніки в приготуванні домашнього майонезу

Раніше соуси збивали міксером, але з розвитком технологій на допомогу прийшли міксер і блендер. Але віночок не варто відкладати в сторону. На його захист можна сказати, що таке повільне збивання дозволяє стежити за процесом. В результаті занадто сильного перемішування домашній майонез може расслоиться і піти пластівцями.

З цієї причини не рекомендують використовувати міксер.

Якщо для приготування соусу використовується міксер, то швидкість роботи краще зменшити до мінімальної. Ретельно стежити за процесом, щоб не утворилися пластівці або не почалося розшарування.

Професіонали вибирають занурювальний блендер, він не так сильно збиває, як міксер, в соус потрапляє менше повітря.

Секрети приготування смачного майонезу

 

  • Продукти мають бути кімнатної температури. Яйця з холодильника не взобьются. Тому всі інгредієнти краще приготувати заздалегідь.
  • Домашній майонез не підходить для термічної обробки. Не варто запікати з ним страви, так як соус розшарується.
  • Вводити рослинне масло потрібно повільно, інакше можливе утворення пластівців і розшаровування.
  • При приготуванні соусу можна експериментувати з різними добавками: спеціями, зеленню.
  • Соус і страви з них зберігаються в холодильнику не більше доби.
  • Для дітей та вагітних, годуючих жінок можна використовувати тільки рецепти без сирих яєць.

 

Сирі яйця – як зменшити небезпеку?

Сальмонела міститься послід хворої птиці і потрапляє на шкаралупу яйця. Через 4-5 діб бактерія проникає всередину і заражає вміст.

Яйця необхідно вибирати максимально свіжі, краще фабричні. На виробництві ведеться регулярний ветеринарний контроль, свіжі яйця проходять обробку дезінфекційними розчинами.

Зберігати яйця необхідно окремо від інших продуктів. Перед застосуванням ретельно обмивати з використанням мила.

Для приготування майонезу можна використовувати яйця з пошкодженою шкаралупою.

Висновок

Приготування домашнього майонезу не займає багато часу і сил. Соуси урізноманітнюють меню, зроблять улюблені страви ще смачніше.