Кабачкова ікра на зиму в домашніх умовах: рецепт з фото

З 90 років по теперішній час кожній людині відома кабачкова ікра на зиму. Це улюблене всіма ласощі можна придбати в будь-якому магазині. Але як же смачно, коли воно приготоване своїми руками. Існує безліч різних способів приготування такої чудової закуски.

Опис і корисні властивості

По своїй суті кабачкова ікра є овочевий закускою. Це попередньо потушенные або обсмажені кабачки, які суміщають з іншими овочами, наприклад, цибулею та морквою. Така закуска знайома і улюблена в багатьох будинках. Але, крім смакових якостей, вона ще і неймовірно корисна.

Всі лікарі дієтологи ніколи не вам заборонять вживати в їжу кабачкову ікру. У ній міститься безліч корисних мікроелементів: залізо, фосфор, мідь, вітаміни. Вживати в їжу таку закуску потрібно людям, страждаючим хворобами кишечника і набряками. Постійно вживаючи кабачкову ікру, ви поліпшите роботу серця і шлунково-кишкового тракту, позбудетеся від гіпертонії, навіть зможете прибрати зайву вагу.

Ще однією великою перевагою кабачкової ікри є чудовий аромат і оригінальний смак. Цю закуску дитинства з задоволенням будуть їсти на будь-якому святі і в буденному житті. Готувати таку закуску елементарно, впорається з цим навіть починаюча господиня.

Загрузка...

Особливості приготування

Для того, щоб ікра кабачкова на зиму вийшла дуже смачною, необхідно приблизно представляти принцип приготування такої закуски: з самого початку кабачки необхідно загасити, посмажити або запекти – це залежить виключно від ваших смакових уподобань. Після чого отримане блюдо потрібно сильно подрібнити. Потім з’єднати з іншими овочами.

Для домашньої закачування не обов’язково використовувати тільки цибулю або морква, можна також додавати гіркий і гострий перець, зелень, часник, оцет, будь-які спеції і багато іншого. Рецепти кабачкової ікри настільки різноманітні, що вам залишиться обрати той, який найбільше задовольнить всім смаковим потребам.

Цікаво! Найкращим часом для закачування такої закуски є серпень і вересень. Саме в ці місяці кабачки дають хороший урожай.

Простий рецепт ікри

Ця закуска є самою стандартною серед інших. Для того, щоб її приготувати, знадобляться наступні продукти:

  • кабачки – 3 кг;
  • морква – 1 кг;
  • цибуля – 1 кг;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • сіль – 1.5 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • лимонна кислота – 1 ч. л.;
  • рослинне масло.

Почнемо приготування улюбленого блюда, яке раніше продавалося в усіх магазинах СРСР. Найпершим необхідно підготувати кабачки. Чистимо їх, вирізаємо всю серединку, нарізаємо кільцями і смажимо. Необхідно, щоб у кабачків з’явилася гарна золотава скоринка.

На тому ж маслі обсмажити цибулю і моркву, які нарізані колечками або навпіл. На виході треба, щоб овочі трохи пом’якшилися і придбали золотисту скориночку. Потім дайте овочам трохи остудитися. Помістіть всі обсмажені овочі в блендер для подрібнення.

Отриману суміш необхідно помістити в каструлю на невеликий вогонь. Додати сіль, за смаком помістити лимонну кислоту, потім досипати цукор, після чого залити томатною пастою. Потрібно ретельно перемішати всі продукти і дочекатися поки маса закипить. Потім необхідно поварити ще близько 10 хвилин.

Отриману суміш необхідно помістити в банки, які попередньо були простерилізовані, закатати і накрити рушником.

Ви можете додавати за своїм смаком різну зелень і прянощі. Наприклад, яблука або перець ніколи не зіпсують смак.

Кабачкова ікра з оцтом

Серед любителів консервування ікри з кабачків на зиму обов’язково знайдуться ті, які люблять оцет. Цей простий рецепт підготовлений саме для них:

  • кабачки – 2 кг;
  • цибуля — 150 гр;
  • цукор – 10 гр;
  • сіль – 10 гр;
  • 9% оцет – 9 мл;
  • часник – 6 зубчиків;
  • мелений перець;
  • кріп, петрушка;
  • рослинне масло.

Дотримуйтесь всю написану послідовність дій. З самого початку треба обробити кабачки: прибрати шкірку, почистити від насіння, порізати їх кільцями і посмажити на сковороді, щоб з’явилася рум’яна кірочка.

Порізати цибулю в будь-якому вигляді і довести на сковороді до рум’янцю. Часник видавити, змішати з сіллю. Зелень необхідно дрібно нарубати і обсмажити. Після чого візьміть чашу блендера, помістіть туди інгредієнти і перемішайте. Потім додати оцет, на свій смак перцю і солі. Ретельно збовтати і по банкам.

Необхідно простерилізувати отриману ікру близько півтора годин. Після чого потрібно закатати, накрити чимось теплим.

Така ікра вийде консервованої і дуже смачною.

Рецепт гострої ікри

Ікра кабачкова на зиму може заходити в різних варіаціях. Любителям гострого сподобається наступний рецепт. Для її приготування потрібні такі інгредієнти:

  • кабачки – 500 гр;
  • морква – 2 шт;
  • часник – 2 зубці;
  • гіркий перець – 1 шт;
  • цибуля – 1 шт;
  • рослинна олія;
  • сіль за смаком.

Для приготування спочатку необхідно кабачки почистити, порізати їх кільцями. Часник видавити у спеціальній давилке, сильно подрібнити цибулю. Прибрати насіння з гіркого перцю, порізати його. Після чого помістити всі інгредієнти в сковороду, перемішати, посолити за смаком, залити олією, тушкувати. Всі інгредієнти повинні вийти м’яким.

Після цього потрібно взяти занурювальний блендер, подрібнити весь вміст сковороди. Потім тушкуємо в сковорідці ще близько 10 хвилин. Отримана суміш поміщається в банки. Потім близько півгодини її необхідно стерилізувати. Потім закочує банки.

Ікра з баклажанів і кабачків

Ось це ще один рецепт кабачкової ікри в домашніх умовах з використанням баклажанів (рецепт з фото). Такий рецепт багатьом нагадає, чому саме баклажанну ікру так любили в часи СРСР:

  • кабачки – 400 гр;
  • баклажани – 800 гр;
  • помідори – 200 гр;
  • морква – 300 гр;
  • болгарський перець – 250 гр;
  • цибуля – 400 гр;
  • часник – 5 зубчиків;
  • оливкова олія;
  • сіль, перець за смаком, лавровий лист – 3 шт.

З самого початку необхідно порізати цибулину кільцями. Після чого моркву треба якось нарізати, бажано на тертці. Потім беремо перець, видаляємо нутрощі і ріжемо як зручно. Отримані продукти покласти в сковороду, на невеликому вогні обсмажуємо. Смажити треба до того стану, щоб овочі вийшли м’якими, а цибулю золотистим.

Після цього необхідно кабачки перетворити на кубики, а потім теж саме проробити і з баклажанами. Важливо різати баклажани прямо з шкіркою. Нарізаємо помідори на зручні вам шматочки. Потім необхідно взяти каструлю, у якій є товсте дно. У неї викласти тушковані овочі і помідори. Після чого покладіть кабачки з помідорами в каструлю до решти продуктів. Зовсім небагато треба долити олії.

Готуємо протягом півгодини, після чого потрібно посолити і поперчити. Коли пройде ще близько чверті години потрібно закинути в каструлю перець, потім лаврушку. Тушкувати ще близько 5 хвилин, потім вимкнути вогонь, дістати лаврушку. Після цього необхідно за допомогою заглибного блендера подрібнити суміш до отримання однорідної каші.

Перед тим, як подавати готову страву на стіл – остудіть його. Після того, що ви дізналися, як приготувати кабачкову ікру на зиму, у вас не виникне проблем з прикрасою святкового столу.

Кабачкова ікра в мультиварці

Багато господинь люблять і поважають здорове харчування. Тому багато свої страви вони готують в мультиварці. У такій машині можна також приготувати закуску. Кабачкова ікра на зиму вийде чудовою в мультиварці.

  • кабачки – 0.5 кг;
  • морква – 2 шт;
  • цибуля – 1 шт;
  • помідор – 1 шт;
  • кетчуп – 1 ст. л.;
  • олія рослинна;
  • сіль, перець;
  • вода – 5 ложок.

Для початку перетріть моркву, потім поріжте цибулю кільцями. Поміщаємо в каструлю все, що нарізали, включаємо режим Смаження.

До овочів потрібно додати помідор, потім нарізані кабачки, кетчуп, потім за смаком насипати сіль. Натисніть режим Молочна каша, готуйте до кінця програми. На середині процесу готування необхідно налити воду, за смаком спецій. Після приготування трохи остудити, можна подавати до столу.

Кабачкова ікра з яблуками

Для любителів оригінальних страв закачування кабачкової ікри на зиму буде самим дивним рецептом. Для її приготування вам будуть потрібні:

  • кабачки – 0.5 кг;
  • цибуля – 1 шт;
  • морква – 1 шт;
  • яблука – 3 шт;
  • бульйон з курки – 3 ст. л.;
  • олія оливкова;
  • зелень;
  • сіль, перець.

Для того, щоб ваша закуска вийшла дуже смачною, необхідно стежити за тим, скільки ви солите та перчіть. Не можна переборщити. Обов’язково всі продукти повинні бути свіжими.

Спочатку необхідно почистити яблука, прибрати шкірку, насіння. Після чого очистити овочі. Потім наріжте цибулю кільцями, моркву натріть на тертці, яблука і кабачки не занадто дрібно.

У сковороду потрібно помістити цибулю з морквою, а також яблуками. Необхідно гасити їх на невеликому вогні близько 10 хвилин. Потім кладіть кабачки і тушкуйте ще близько п’яти хвилин. Залити всі продукти бульйоном, тушкувати ще кілька хвилин.

Як приготувати кабачкову ікру на зиму? Просто при готуванні додайте трохи оцту. Тоді вже можете розливати по банках, далі – закочувати.