Картопля по селянськи в духовці: секрети домашньої кухні

Всі визнають, що овочі – незамінний продукт харчування. Прихильники всіляких дієт і вегетаріанці відкидають вживання м’яса, риби, хлібно-макаронних виробів, але от проти овочів не виступає ніхто. А самий популярний овоч, який ми готуємо вдома – це картопля. І одне з найвідоміших страв з нього – картопля по селянськи в духовці.

Історія

Даний харчовий продукт потрапив у Європу з Америки в шістнадцятому столітті, а в Росії з’явився в кінці сімнадцятого при Петрові Першому. У Росії, як і у всій Європі новий овоч приживався з працею. В 30-х, 40-х роках дев’ятнадцятого століття в ряді губерній відбувалися «картопляні бунти». Вважають, що причиною бунтів було насильницьке насадження культури картоплі, а консервативне селянство відкидав все, що впроваджувалося зверху і що «картопляні бунти» були результатом невдоволення селян гнітом поміщиків.

Радимо подивитися: Картопля з мисливськими ковбасками в духовці

Як би там не було тепер цей продукт в Росії називають другим хлібом.

Загрузка...

Підготовка

Картопля по-селянськи — страва досить просте, але дуже швидко вгамовує апетит і має приємними смаковими якостями. У духовці її краще за все запікати без фольги, щоб вона вийшла красивого золотого кольору, а не тушкувалась в температурі, створеної всередині купола з фольги. Це блюдо відмінно підійде як гарнір до безлічі продуктів на нашому столі. З грибами, з рибою, з м’ясом – з усіма цими продуктами відмінно поєднується.

Рецепт цієї страви обов’язково повинен бути в вашій нарізці рецептів для приготування як у звичайних, так і в святковий день. Адже мало хто відмовиться від такого ароматного страви як картопля по-селянськи в духовці, вона має запаморочливий запах печеної картоплі.

Існує безліч рецептів її приготування, вибір конкретного способу залишається тільки за Вами. Хтось запікає безпосередньо на деку в паніровці, хтось в пакеті без масла, хтось в горщику. У будь-якому випадку коренеплоди потрібно спочатку підготувати до запіканню. Зазвичай виділяють два способи підготовки:

  • Помиту картоплю нарізають на шматочки вздовж і злегка обсмажують в олії до появи хрусткої скоринки. При цьому всередині він ще не має приготуватися, так як нам просто необхідно домогтися золотистої скоринки зовні. Надлишки масла видаляють, переклавши обсмажену картоплю на паперовий рушник і потім запікають у духовці, попередньо обвалявши в спеціях.
  • Другий спосіб – відварити. Нарізану часточками картоплю відварюється зовсім недовго – близько 5 хвилин. Після потрібно злити воду, охолодити і запікати вже в духовці.

При обох способах підготовки коренеплоду до запіканню Ви самі вільні вибирати залишати його з шкіркою або без шкірки. Вважається, що найбільш корисний картопля – запечений в шкірці, достатньо її гарненько помити. Однак, до середини весни в старій картоплі під шкіркою накопичується шкідлива речовина – соланін. Тому зрізайте шкірку товстіший.

Що стосується смакових якостей, то спеції можна обирати найрізноманітніші, політ фантазії безмежний. Це можуть бути і орегано, розмарин, чебрець, безліч різних трав і приправ.

Смачніше, ніж у фастфуді

У багатьох картопля по-селянськи асоціюється з блюдом, що подається у відомої мережі ресторанів швидкого харчування. Там це блюдо готується під фритюрном маслі, що безсумнівно завдає шкоди травній системі гурмана. В домашніх умовах при використанні духовки даний продукт стане не тільки смачним, але і корисним стравою. Картопелька буде мало чим відрізнятися від свого фастфудовского аналога, вона також буде покрита рум’яної хрусткою скоринкою, а всередині залишиться м’якою і просто тане в роті.

Перед приготуванням необхідно підготувати:

  • Півсклянки олії,
  • Картопля
  • Спеції за смаком (суміш сушених овочів, мелених перців, сіль і т. д.)

Картоплини для страви краще вибрати одного розміру, так буде легше зберегти рівномірність. Бульби вимити, і при бажанні або необхідності почистити від шкірки. Пізніше промити в проточній воді і висушити паперовими серветками. Змішати в окремому посуді рослинне масло з підготовленими спеціями. Кожен бульба ріжемо на рівні часточки, зазвичай на чотири, щоб шматочки вийшли в міру тоненькими і товстенькими, щоб не згоріти і пропектися. Кожну часточку занурюємо в олійно-приправную суміш і викладаємо на деко. При цьому не потрібно класти часточки дуже щільно один до одного, щоб вони підрум’янилися і пропеклися з кожної сторони. Розігріваємо духовку до 220 градусів і ставимо в неї деко на 30 хвилин. Картопелька повинна придбати золотистий колір і покритися запеченою скоринкою.

Краще подавати готову страву безпосередньо до столу, так картопелька залишиться хрустким і не встигне відволожитися. Можна додати різні домашні соуси на основі майонезу, томатів, сиру.

У разі, якщо вживання олії небажано для Вашої фігури, можна обваляти менш обсушенный картоплю в спеціях і відразу без масла відправити на деко. Про хрусткій скоринці звичайно доведеться забути, але зате калорійність страви буде зведена до мінімуму і не зашкодить фігурі.

По-яснополянски

Блюдо просте, нехитре, ніяких дорогих або рідкісних інгредієнтів шукати не потрібно. Ось і назвали його саме так. Істинно російським способом приготування є картопля по-яснополянски. На один кілограм картоплі знадобиться:

  • півсклянки соняшникової олії,
  • три репчатых цибулини,
  • масло вершкове,

  • зелень, приправи і сіль.

З митою, очищеної від шкірки картоплі вирізати різні форми: «грибочки», «пеньочки», обсмажити їх до одержання рум’яної скоринки у великій кількості киплячої олії. Перекласти в глибоку жароміцну ємність з товстими стінками, потім покласти цибулю, масло вершкове, посолити і запікати в духовці до повного приготування. У процесі готування золотиста обсмажена картопелька різних форм пропечеться всередині і стане м’якою. Вершкове масло додасть ніжний молочний смак.

Подавати це блюдо потрібно з зеленню і сметаною.

Три поради наостанок

  • Щоб картопля, піддає обжарке, став хрустким, солити його необхідно тільки в кінці приготування, теж стосується і запекаемого.
  • Якщо очищену картоплю підставити під сильний струмінь холодної води і недовго потримати, він приготується швидше і стане більш розсипчастим.
  • Не рекомендується чистити його заздалегідь, так як він може потемніти. Однак, при знаходженні його у воді він втрачає крохмаль, від надлишків якого буде не зайвим позбутися.