Картопляна запіканка з фаршем: технологія приготування

Всі господині знайомі з цією стравою. Здавалося б, чого простіше — м’ясний фарш, картопля і заливка поміщаються у форму, запікаються в духовці. Це базова технологія. Але насправді блюдо багатогранно, універсально і заслуговує окремої статті.

Трохи історії та географії

Думка про те, де вперше придумали запекти разом картоплю і м’ясо, дуже різняться. Хтось приписує авторство французьким кухарям, хтось- американським домогосподаркам. Знайти першоджерело буде складно, адже в цій справі переплелися історії картоплі і запіканки.

Запіканка — стародавнє блюдо, особливо популярно в країнах з холодним кліматом, так як основна умова її приготування — наявність печі. У дбайливих господинь в хід йшли залишки продуктів — каш, овочів, сиру, яєць. Поява картоплі внесло корективи в харчування європейців. Пізніше його в Росію привіз з Європи Петро перший.

Дуже швидко страви з картоплі зайняли почесне місце на столах різних верств населення. Для бідняків це був спосіб ситно нагодувати велику сім’ю без особливих витрат, адже навіть невелика кількість фаршу робить їжу апетитною, просочує м’ясними ароматами, збагачує білком. У більш забезпечених сім’ях так само готували подібне, додаючи вишуканості за допомогою дорогих приправ і спецій.

У кухнях різних країн є свої варіації на цю тему. Наприклад:

  • англійський пудинг;
  • французький гратен;
  • ірландська запіканка з картопляного пюре.
  • Іспанці, італійці, шведи, євреї, білоруси і багато інші готують схожі страви, вносячи в них національний колорит.

    Особливе місце вона займала на столах у часи СРСР. При тотальному дефіциті продуктів харчування у багатьох регіонах, з картоплею не було проблем. А от далі були добавки залежно від можливостей — м’ясо, риба, ковбаси і навіть тушонка.

    Якщо господині вдавалося роздобути майонез, м’ясні продукти, сир, то проблема з гарячою стравою на святковий стіл була вирішена.

    Безперечно картопелька, приготовлена в духовці з різними добавками, була королевою радянського святкового застілля.

    Загрузка...

    Технологія приготування

    У сучасному світі, з появою різних кухонних гаджетів, можливостей для готування стало набагато більше, ніж у наших бабусь. Зараз в арсеналі кулінарів не тільки духовка, але і мультиварка, мікрохвильова піч. Для зниження калорійності можна навіть приготувати картопляно-м’ясну запіканку за допомогою пароварки.

    Основна технологія приготування визначається способом підготовки складових інгредієнтів і методом теплової обробки.

    Підготовка картоплі

    Його можна додати в запіканку сирим або заздалегідь приготувати. У сирому стані його зазвичай тонко шаткують або натирають на крупній тертці. Так як мова йде саме про приготування запіканки з фаршем, для приготування якого не потрібно багато часу, картоплю можна і приготувати заздалегідь — відварити і приготувати пюре або порізати і обсмажити до напівготовності. В залежності від методу підготовки отримаємо три різних варіанти страви.

    Фарш

    Його можна придбати в магазині або приготувати вдома самому. Для додання йому розсипчастості і для зменшення часу приготування фарш можна попередньо обсмажити з добавками, такими як цибуля або гриби.

    Людям, що дотримують дієту, слід пам’ятати, що попереднє обсмажування складових додасть додаткових жирів калорійного блюда.

    Укладання інгредієнтів

    Найчастіше підготовлені продукти укладають у форму шарами. Зручніше використовувати жароміцну ємність з високими бортами, так як заливка, що скріпляє запіканку, в холодному вигляді рідка і її досить багато. Форма не повинна бути занадто просторою, інакше вона вийде тонкої, заливка розтечеться і їжа вийде дуже сухою. Тільки дотримуючи всі тонкощі, отримаємо ідеальну листкову картопляну запіканку з фаршем. Черговість і кількість шарів може бути різним. Класичний варіант: на дно вкладається фарш, на нього картоплю і все заливається заливкою.

    Але це блюдо не обов’язково повинно бути викладено шарами, це все справа смаку. Продукти можна і перемішати.

    Наприклад, перемішавши сирої картопля з фаршем отримаємо абсолютно нове блюдо, більше схоже на пиріг, ніж на запіканку.

    Теплова обробка

    Найпопулярнішим способом приготування був і залишається — запікання в духовці при температурі близько 180 оС до готовності картоплі. Інші методи з використанням сучасної кухонної техніки дуже схожі, але дають можливість скоротити час, і мінімізують участь людини. Так, при приготуванні в мультиварці достатньо буде вибрати відповідний режим приготування і завантажити інгредієнти. Пристрій звуковим сигналом сповістить про готовність страви.

    Можна приготувати запіканку з фаршу і картоплі в мікрохвильовці. Тут слід врахувати деякі особливості: щоб всі приготувався рівномірно, чітко дотримуйтесь інструкцій до своєї печі і не готуйте велику порцію відразу. Ну і звичайно, домогтися апетитною скоринки, навіть в мікрохвильовій печі обладнаної грилем, не завжди виходить.

    Інгредієнти

    Базовий склад:

    • Картопля 500 г;
    • Фарш 400 г;
    • Яйця 2 шт.;
    • Молоко 200 г:
    • Сир тертий твердий 100 г;
    • Олія для змащування форми;
    • Сіль, спеції за смаком.

    А далі, як мовиться, можливі варіанти.

    По-перше, фарш може бути не лише м’ясних, але і курячим, і навіть рибним.

    По-друге, склад заливання може бути різним в залежності від уподобань, наявності продуктів в холодильнику і бажаної калорійності страви. Для її приготування яйця можна змішувати не тільки з молоком, але і майонезом, тертим сиром, вершками, сметаною, натуральним йогуртом і навіть кетчупом. В заливку додаються прянощі і спеції: сіль, перець, часник, зелень.

    Можна скористатися готовою сумішшю прянощів для картопляних запіканок від таких виробників як Маггі і Кнорр. Якщо використовувати розсипчастий сорт картоплі, то яйця в заливку додавати не обов’язково, можна просто обійтися молоком або сметаною, тонко нарізані шматочки розсипчастого картоплі після приготування дозволять тримати форму і не розвалюватися. Ну а запіканки з пюре взагалі не потребують заливці, її складові вже додані в пюре.

    Ну і по-третє, різні добавки дають величезний простір для творчості. У страві можна використовувати різні овочі, що тільки додасть йому корисності. Картопляні запіканки з фаршем готують з:

    • грибами,
    • цибулею,
    • морквою,
    • кабачками,
    • помідорами;
    • баклажанами.

    Тільки звертайте увагу на час приготування овочів. Так, якщо картопляна запіканка з фаршем готується з уже готового пюре, то ріпчасту цибулю слід заздалегідь обсмажити, інакше він залишиться сирим.

    Ще одна важлива частина – це красива і апетитна скоринка зверху. Досягти її можна, присипавши блюдо тертим сиром твердих сортів або хлібної крихтою.

    Легко перетворити будь-який рецепт приготування м’яса і картоплі в духовці саме в картопляну запіканку з фаршем, адже інгредієнти дуже схожі. Але за рахунок використання фаршу замість шматків м’яса або курки економиться дуже багато часу, адже фарш готується набагато швидше.

    Прийнявши до уваги рекомендації Ви зможете готувати вдома страву воістину ресторанного рівня і проявляти свої творчі здібності на кухні. Успіхів!