Кляр для риби: найпопулярніші рецепти

В клярі можна приготувати саму різноманітну рибу — це зробить рибне блюдо незвичайним, ситним, воно сподобається навіть тими, хто зазвичай віддає перевагу м’ясо. Кляр особливо виявиться до речі, якщо риби не так багато. Одного кілограма філе буде достатньо, щоб нагодувати сім’ю, приготувавши його в хрусткій скоринці.

Склад

Слово «кляр» має французьке коріння (від clair — рідкий) — це особлива в’язке прісне тісто, повністю обволікаючу харчовий продукт, призначений для смаження. За своєю консистенцією він нагадує рідку сметану або тісто для оладок.

Кляр для риби готується на основі рідкого компонента і борошна.

Часто в нього вводять яйця і різну приправу, підкреслює смакові особливості риби. В якості рідини, на основі якої готують паніровку, використовують:

  • минерализированную воду;
  • просту воду;
  • молочні продукти: кефір, сметану, молоко;
  • алкогольні напої: вино, пиво, горілку.
  • Основний секрет у застосуванні рідин — це їх температурний показник. Перед тим як почати готувати тісто будь рідкий інгредієнт необхідно сильно охолодити, практично до появи тонких крижинок.

    Борошно використовують найрізноманітнішу:

    • пшеничне;
    • кукурудзяну;
    • рисову;
    • гречану.

    Щоб урізноманітнити смак тіста, до його складу вводять різні приправи і прянощі, орієнтуючись на власний смак. Крім смакових уподобань, спеції підбираються виходячи з сортів риби:

    • сьомга добре поєднується з паприкою, зеленню петрушки і кропу або з кольором шафрану;
    • до сибасу і дораді краще підійдуть подрібнені гілочки розмарину або насіння кмину;
    • для річкової форелі краще додавати базилік;
    • смак карпа облагородять лист лавра, зелень петрушки, мелений запашний або чорний перець.

    Крім того, до рибної страви добре підходять такі спеції: лимон, куркума, карі, насіння коріандру, сушений естрагон, лимонник, а також звичні цибулю, часник, перець (чорний, білий, духмяний).

    Як приправу в тісто можна вводити протерті ядра волоського горіха, обсмажений і мелений кунжут.

    Загрузка...

    Правила підготовки

    До паніровці в рідкому тісті годиться тільки рибне філе. Його можна приготувати самостійно, відокремивши м’якоть від кісток або купити готовий. Найлегше обробляти минтай, він є найбільш популярним для кляру. Також використовують морський язик, але нерідко під його виглядом можна купити філе палтуса або пангасіуса. Хоча є смакові відмінності у цих риб, а так само розрізняються їх поживні властивості, вони однаково добре підходять до зажариванию в клярі.

    Підготовлені шматочки перед обмакувания в рідку паніровку попередньо солять або маринують в прянощах. В якості маринаду можна взяти сік граната або лимона, свіжі або сушені трави, зелень.

    Якщо час обмежений, то можна обійтися тим, що просто присипати філе сіллю і готовими пакетованих заправками, і відразу ж почати готувати.

    Поки маринується філе можна завести рідку панірування. Правильно підібрати співвідношення рідини і борошна — основне мистецтво в приготуванні кляру. Він буде сильно вбирати масло, а в густому страва стане схожим на рибні пиріжки.

    Як приготувати панірування, щоб вийшов пишний або хрусткий кляр для риби? Є декілька особливостей в готуванні класичного кляру. Вони полягають у послідовності:

  • якщо в тісто вводяться яйця, то їх слід посолити і добре збити віночком або міксером;
  • вливається сильно охолоджена рідина і знову все добре збивається;
  • під час збивання всипається просеянная борошно і всі разом доводиться до однорідного стану.
  • Після приготування тесту необхідно дати постояти протягом півгодини або годину. За цей час воно стане більш вязковатое через набухання клейковини. Растаивать його краще в холодильнику — це дає можливість завести відмінний зажаристый і хрусткий кляр для риби. Справа в контрасті температур між холодним тестом і розпеченим маслом.

    Ще кілька секретів

    • Перед тим як занурити шматочок рибки в тісто його потрібно обваляти в крохмалі, можна в борошні — це дасть можливість рівним шаром кляру покрити шматочок філе і не дати йому стекти;
    • Рідке тісто використовується для покриття сирої риби, а також і для відварна, запечена або обсмаженої. Приготовлена риба обсмажується в клярі по пів хвилинки з кожного боку;
    • Пишним кляр виходить, коли в якості рідини використовують мінеральну воду. Також пишним тісто вийде, якщо додати чверть чайної ложки соди.

    Популярні рецепти

    Всі наведені рецепти можна готувати і без яєць. Тоді борошно доведеться трохи зменшити.

    На пиві

    Інгредієнти:

    • 3 яйця;
    • 200 г борошна;
    • 1 склянку пива;
    • третина чайної ложки солі.

    Приготування:

  • Яйця розділити на білки і жовтки, помістити їх в різні миски;
  • Збити жовтки з сіллю, влити в них охолоджене пиво, перемішати, всипати просіяне борошно, знову ретельно перемішати;
  • Білки збити в щільну піну, частинами ввести в приготовану масу, акуратно перемішати до однорідної консистенції. Помістити в холодильник.
  • На майонезі

    Інгредієнти:

    • 2 яйця;

    • 1 склянка борошна;
    • пів склянки майонезу;
    • щіпка соди;
    • 5 крапель соку лимона;
    • Сіль.

    Приготування:

  • У миску розбити яйця насипати сіль і ретельно збити;
  • Змішати холодний майонез, додати борошно, соду, гашену лимонним соком або будь-яким оцтом. Все добре перемішати;
  • Готову суміш прибрати в холодильник на 30 хвилин.
  • На молоці

    Інгредієнти:

    • стакан молока;
    • 120 г борошна;
    • 2 яйця;
    • Сіль;
    • Прянощі.

    Приготування:

  • У миску розбити яйця, додати сіль за смаком і добре збити;
  • До збитої маси додати охолоджене молоко з приправами, знову гарненько збити;
  • Всипати частинами борошно, при цьому постійно перемішувати до однорідної консистенції. Остудити в холодильнику.
  • На кефірі

    Інгредієнти:

    • 2 яйця;
    • 100 мл кефіру;
    • 40 р борошна;
    • Сіль;
    • чорний мелений перець;
    • сушена зелень кропу.

    Приготування:

  • Яйця розбити в глибоку чашу, посолити, добре збити міксером;
  • Додати охолоджений кефір, знову ретельно збити;
  • В кефірну масу частинами всипати просіяне борошно, постійно перемішуючи;
  • Чашу зі збитою масою прибрати в холодильник до повного охолодження.
  • З сиром

    Інгредієнти:

    • 150 г твердого сиру;
    • велика ложка борошна;
    • велика ложка майонезу;
    • 2 яйця.

    Приготування:

  • У глибоку миску розбити яйця, збити разом з холодним майонезом;
  • Додати борошно, знову збити;
  • Додати натертий на крупній тертці сир, добре перемішати міксером;
  • Готову суміш охолодити в холодильнику пів години.
  • З крохмалем

    Інгредієнти:

    • 100 г картопляного крохмалю;
    • 1 яйце;
    • 1 ст. л. цукру;
    • Сіль;
    • 2 ст. л. виноградного оцту.

    Приготування:

  • Яйце вилити в миску, посолити, збити міксером або віночком до утворення піни;
  • Крохмаль брати без грудочок, змішати з цукром і з’єднати зі збитим яйцем, додати виноградний оцет, добре збити. Виноградний оцет можна замінити на будь-який інший 6-7 процентний;
  • Збиту суміш прибрати в холодильник до повного охолодження.
  • На мінеральній воді

    Перед приготуванням цього тесту мінеральну воду необхідно охолодити в морозильнику до появи крижинок. Для цього потрібно злити трохи води з пляшки, що б при охолодженні її не розірвало.

    Інгредієнти:

    • 2 яйця;
    • півтори склянки борошна;
    • 150 мл сильно газованої мінералізованої води;
    • велика щіпка соди;
    • сіль.

    Приготування:

  • Половину норми мінеральної води збити з яйцями в глибокій мисці;
  • В отриману рідину ввести борошно, сіль, соду добре перемісити до однорідного стану. Вийде досить густе тісто;
  • Масу розбавити до потрібної консистенції залишилася мінеральною водою;
  • Готову суміш помістити в холодильник до повного охолодження, приблизно на пів години.