Короп в духовці: основи приготування страви

Страви з риби завжди вважалися самими корисними. А запечений короп в духовці ще й дуже смачний. Йому можна пробачити навіть безліч дрібних кісточок. Приготування відрізняється простотою, підготовка не займе багато часу, а результат перевершить всі очікування. Тим більше, що існують різні варіанти рецептів.

Історія

На Русі здавна практикувалося рибальство. Результати промислу не тільки вживалися в їжу або продавалися. Рибою навіть платили всілякі мита. Вся життя російського дому крутилася навколо печі, вона давала тепло і в ній готували їжу. Основний спосіб приготування був гасіння продуктів в печі.

Короп не має відношення до промислової риби, він виведений штучно. У європейські країни прийшов з Китаю, де породу вивели з сазана.

Завдяки своєму смаку він заслужив увагу багатьох світових кулінарів. У Франції його наповнюють фаршем з риби і грибів, обсмажуючи в соусі з вина. У Китаї, короп – символ життєвого успіху. Німці з поляками люблять готувати його на пиві. Ізраїльтяни вважають кошерною їжею і найкращою рибою, яку можна фарширувати. Перераховувати можна нескінченно.

Крім легенд, короп обріс правилами етикету. Одне з гастрономічних «злочинів» — це невміння з’їсти його голову, взявши її з загального блюда. Вона віддавалася почесному гостю або хазяїна застілля. Сьогодні, прийнято залишати її, приготовившему.

Загрузка...

Основа приготування

Почати необхідно з купівлі риби. Кращий варіант, коли вона купується живий, зараз існує безліч магазинів з акваріумами, наповнені рибою, так що це не проблема.

Послідовність дій стандартна для будь-яких кулінарних рецептів. Для початку необхідно очистити рибу від луски. Наступна дія – промивання і очищення нутрощів. Іноді рветься жовчний міхур, переживати не варто. Щоб смак страви залишився на висоті, міхур вирізається, нутрощі протирають сіллю, особлива увага приділяється місцям з жовчю. Залишається тільки посолити і замаринувати.

Щоб блюдо вийшло смачним, потрібно:

  • один цілий великий короп, вагою до 1 кг;
  • пара цибулин, середньої величини;
  • половина склянки сметани і стільки ж майонезу;
  • лимон;
  • столова ложка рослинної олії;
  • сіль, перець, можна перемішати з рибної приправою.

Покрокова інструкція

  • Першим ділом потрібно відрізати голову. Плавці з хвостом залишаємо, після запікання вони придатні для вживання в їжу. Якщо розміри рибини невеликі її можна приготувати цілої;
  • Після промивання потрібно підсушити коропа за допомогою серветки. Сумішшю солі, перцю, приправи натираємо його з усіх сторін. Пересолити не бійтеся, він «візьме» скільки необхідно;
  • Відрізаємо половину лимона і видавлюємо сік на тушку. Залишками натираємо його зсередини. Півгодини достатньо, щоб він промариновался, краще прибрати його в холодильник;
  • Готуємо соус, змішуючи майонез зі сметаною, їм риба обмазується з усіх сторін;
  • Цибулини очищаються від лушпиння, нарізаються кружечками;
  • Одна перемішується з рештою соусом і відкладається на 10 хв;
  • Духова шафа розігрівається до температури 200оС. Риби будемо запікати у фользі, яку викладаємо на деко. Щоб не втратити ні краплі жиру краще використовувати два або три шари. Сріблястий папір змащуємо рослинним маслом, для цього краще використовувати кулінарну пензлик. На неї викладаємо половину цибулі, який не маринували;
  • Кладемо на кільця підготовлену рибу. Соус і цибулю поміщаємо в карпа;
  • Залишається загорнути фольгу і поставити деко в духовку хвилин на 40. Якщо розміри тушки великі, то час запікання може збільшитися. Ступінь готовності визначається легко: рибу потрібно проткнути лезом ножа або зубочисткою. Якщо входить без зусиль – блюдо готове;
  • Щоб короп виглядав на столі красиво, через півгодини відкриваємо верхню частину і доводимо до повної готовності, вийти золота скоринка.
  • Запечений короп в майонезі готовий. Його треба перекласти на блюдо й нарізати на порції. Друга половина ріжеться шматочками і прикрашається зеленню.

    Що можна приготувати з карпом?

    З картоплею

    Рибу можна запекти цілком, а можна і шматочками. Не забувайте чистити і мити її перед приготуванням. Запечемо карпа разом з картоплею. У цьому випадку тушку краще порізати на порційні шматки, тоді жир від неї просочить картопля, надавши йому незвичайний смак. Як і в першому рецепті потрібні аналогічні інгредієнти та фольга.

    Різниця лише в тому, що шматки викладаються на картоплю, його необхідно порізати скибочками, але не занадто товстими, інакше картопля може не пропектися.

    Фольгу можна не закривати повністю. М’який картоплю і рум’яна кірочка скажуть про те, що страву можна подавати до столу.

    З овочами

    Ще карпа готують з овочами. Інгредієнти схожі, але краще для цього рецепта взяти більшу рибу, вагою до 1,5 кг.

    Ще будуть потрібні:

    • 0,5 кг болгарського перцю;
    • 0,5 кг баклажанів;
    • вполовину менше цибулі і моркви;
    • 4 – 5 зубчиків часнику;
    • чверть склянки майонезу;
    • лимон;
    • петрушка;
    • кріп;
    • сіль і перець.

    Для соусу потрібно роздавлений часник, його можна натерти на тертці, майонез і перець – все перемішуємо.

    Готуємо овочі:

    Пассируется нарізаний лук з морквою і баклажани з перцями (їх теж ріжуть на шматочки, синенькі краще очистити від шкірки). Їх перемішуємо, закладаємо в черевце рибини, яку попередньо натираємо сіллю, мажемо соусом. Кладемо фаршировану тушку овочами на фольгу, змащену маслом, на боці робимо кілька поперечних нарізів, куди вставляємо лимонні дольки. Фарширований короп, в духовці повинен знаходитися 40 хвилин, потім страва подається до столу.

    Тепер ви знаєте, як приготувати будь-яку страву з коропа, його можна запікати в сметані, з пивом, начиняти грибами, сухариками. Блюдо виходить смачним і святковим.

    Енергетична цінність, навіть з картоплею, не перевищує 100 ккал на 100 гр. продукту.