Курка в кисло-солодкому соусі: фантазуємо і тішимо рідних

М’ясо курки – один з улюблених в усьому світі продуктів, який присутній в раціоні харчування кожної сім’ї. Рецептів її приготування існує безліч. Один з найбільш доступних і корисних – курка в кисло-солодкому соусі. Він простий у виконанні і має безліч різноманітних варіантів, які припадуть до смаку найвимогливішим гурманам.

За своїм походженням блюдо відноситься до азіатської кухні. Класичний рецепт з овочами відрізняється приємним легким смаком і великою кількістю корисних інгредієнтів. Крім цього існують рецепти більш близькі до європейської та російської кухні, а також дієтичне і малокалорійні варіанти.

Соус

Приготування кисло — солодкого соусу для курки процес не складний і доступний кожній господині. Необхідна умова – дотримання пропорцій продуктів.

Склад:

  • 2 столові ложки 9% оцту;
  • 3 столові ложки цукру;
  • 2 – 3 столові ложки крохмалю;
  • 4 столові ложки соєвого соусу;
  • 4 столові ложки кетчупу;
  • Сіль за смаком;
  • Тертий імбир;
  • За бажанням можна додати апельсиновий сік або сік від консервованих ананасів.

Приготування:

У посуд виливаємо оцет, додаємо цукор і інші інгредієнти (крім крохмалю). Все ретельно перемішуємо і ставимо на повільний вогонь. Суміш, постійно помішуючи тушкуємо на плиті впродовж 10 хвилин. Потім додаємо крохмаль. Для того, щоб уникнути утворення грудочок, його слід розбавити невеликою кількістю води або соку.

Загрузка...

Класичний рецепт

Основним рецептом цієї страви вважається азіатський варіант – це курка з овочами.

Склад:

  • Філе курки – 1 кг;
  • Болгарський перець – 3 шт;
  • Помідори – 3 шт;
  • Соєвий соус – невелика кількість для маринаду;
  • Рослинне масло – для смаження;
  • Борошно і крохмаль – по 1 столовій ложці.

Приготування:

М’ясо нарізаємо невеликими квадратними шматочками. Збризкуємо соєвим соусом і маринуємо протягом 20-30 хвилин. Тим часом готуємо соус за наведеним вище рецептом.

Потім нарізаємо перець невеликими шматочками і відправляємо на розігріту з рослинною олією сковороду. Обсмажуємо протягом 5 хвилин на сильному вогні. Додаємо до перцю так само дрібно нарізані помідори й тушкуємо ще 3-4 хвилини.

Дістаємо з маринаду шматочки філе. Посипаємо їх крохмалем і борошном. Перемішуємо для того щоб суміш рівномірно покрила м’ясо. В окремому посуді обсмажуємо шматочки філе. Викладаємо на решітку для того, щоб скло зайве масло.

Обсмажене м’ясо покласти в попередньо розігрітий соус, додаємо готові овочі. Кращий гарнір для цієї страви – відварений рис. Можна також подавати з кускусом або локшиною.

В російській стилі

Любителям російської кухні доведеться за смаком курка в горщиках, приготовлена в духовці.

Для того, щоб її приготувати куряче філе розрізати на порційні шматочки, солять за смаком, обвалюють в борошні і обсмажують на сковороді до золотистої скоринки. М’ясо поміщають в глиняні горщики і заливають не жирними вершками. Закриті кришками горщики ставлять у духовку і готують протягом півгодини.

Подають з дрібно порізаної традиційної російської зеленню: зеленою цибулею, кропом, петрушкою. Свіжими огірками та помідорами. Не забуваючи про підливку, яка готується за основним рецептом і подається окремо в соуснику.

По-грецьки

Грецький варіант страви готується так само в горщиках. Його особливістю є те, що страва готується з чорносливом, горіхами і кунжутом. Обсмажені порційні шматочки курячого філе розкладають в горщики. Зверху укладають шар чорносливу без кісточок, дрібно нарізаний і пасеровану цибулю. Потім додають подрібнені горіхи. Можна використовувати волоські горіхи або арахіс.

У кожен горщик додають по ложці вершків або нежирної сметани. Закривають кришками і відправляють в духовку на 30 – 35 хвилин.

По-китайськи

Не складний рецепт «курка в кисло-солодкому соусі» по-китайськи. Готується з ананасами, солодким перцем і імбиром. Секрет цієї страви в дуже швидкому приготуванні на сильному вогні.

Склад:

  • куряче філе;
  • консервовані ананаси;
  • солодкий перець.

М’ясо і перець нарізають тонкими смужками, шматочки ананаса – на 3 частини.

Приготування:

У глибоку сковороду додаємо рослинне масло і ставимо розігріватися на плиту. У пакеті змішуємо шматочки курячого м’яса і ложку борошна, додаємо сіль за смаком. Обсмажуємо наші шматочки до початку утворення скоринки. Відставляємо в сторону і на іншій сковороді починаємо обсмажувати перець. Через 3-4 хвилини туди додаємо ананас, тушкуємо все протягом 3 хвилин. Потім додаємо тертий імбир і заздалегідь приготований соус.

Ще один рецепт «курка в клярі». Тут м’ясо і підлива готуються окремо і також подаються. Куряче філе обсмажують у фритюрі. М’ясо нарізають на зручні порційні шматочки і занурюють в заздалегідь приготовлений кляр.

Рецепт кляру:

  • яйце;
  • пів склянки молока;
  • невелика кількість сухого вина;
  • спеції;
  • сіль;
  • борошно.

Тісто має бути консистенції густої сметани. Шматочки філе поміщають в кляр, а потім відправляють на добре розігріту сковороду.

По-тайськи

Дуже ароматне блюдо виходить, якщо приготувати його по-тайськи. Для цього його готують з медом і сумішшю подрібнених перців. Приготувавши кисло-солодкий соус з основних інгредієнтів, в нього додають 2-3 столові ложки рідкого меду, суміш перців за смаком і сік лайма, лимона або апельсина. Любителі гострого можуть додати кілька подрібнених зубчиків часнику.

Нарізане на шматочки куряче філе маринують в підготовленої суміші кілька годин, а потім обсмажують на сильному вогні. Готову страву подають з локшиною або рисом. Окремо в соуснику ставлять кисло-солодкий соус.

Рецепти, запропоновані в цій статті, є основними варіантами дуже смачного і корисного страви. Ви можете фантазувати і придумати свій варіант з використанням різних спецій, карамелі, овочів і фруктів. При необхідності можна знизити калорійність, використовуючи замість вершків і сметани овочевий бульйон або сік.. Приємного апетиту!