М’ясо в горщиках: 7 способів приготування і корисні поради

Коли чуєш про м’ясо в горщиках, то відразу представляється російська піч, вишиті рушники і сільський колорит. І уяву вас не підводить – блюдо прийшло до нас з глибини століть, і досі це незвично, пікантно й дуже смачно. Завдяки рівномірному розподілу спека і товстим стінкам глиняного посуду інгредієнти нудяться і тим самим зберігають вітаміни, а також свій природний аромат і смакові якості.

Історичний екскурс

Їжу в горщиках готували ще в глибоку давнину, на відкритому вогні. Спочатку це були конусні ємності, які вкопували у золу і вугілля. Для печей посуд модифікували, щоб було зручно виймати їх рогачем. Горловину і денце робили звуженими, а серединку – пузатої і місткою. Такими вони прийшли в наші дні.

На Русі довгий час іншого посуду не було. Глиняні ємності всіх мастей використовувалися в приготуванні їжі і дуже цінувалися. Тріснуту начиння намагалися зберегти, обплітали лозою або берестой і застосовували для різних потреб. Повсякденна глиняний посуд швидко перетворювались в дим на відкритому вогні і мала непрезентабельний вигляд. Тому у кожної господині зберігалися святкові горщики, розписані візерунками, їх зберігали і використовували тільки для урочистих випадків.

Вважається, що страви, приготовані в горщиках, – це споконвічно російська традиція, хоча цей спосіб приготування їжі здавна поширений у багатьох країнах. На щастя, він зберігся і активно використовується в наші дні.

Загрузка...

Чому краще запікати в горщиках?

 

  • У керамічній і глиняному посуді їжа зберігає корисні речовини.
  • Горщики, виготовлені з натуральних компонентів, нетоксичні.
  • Продукти готуються у власному соку і корисніше, ніж смажені.
  • Не потрібно постійно помішувати або щось додавати. Заклав продукти і через деякий час вийняв з духовки готову страву.

 

Горщик горшочку ворожнечу

Горщики повинні бути глиняними або керамічними – це навіть не обговорюється! Ніякого чавуну, емальованого посуду та іншого металу. Тільки натуральні матеріали!

Внутрішня поверхня повинна бути покрита глазур’ю, інакше шкідливі речовини, що містяться в ній, можуть потрапити в їжу.

Краще всього брати глиняні горщики з товстими пористими стінками, не глазуровані. Звичайно, вони не такі гарні, але найбільш підходящі для готування, саме в них найкраще продукти зберігають корисні вітаміни.

Якщо такий горщик перед вживанням замочити в холодній воді на півгодини, то дихаюча структура вбере в себе рідину і додасть додаткову страві соковитості.

Бажано, щоб горщики були забезпечені кришками, але це не обов’язково – страва завжди можна накрити тонко розкатаним тестом.

Горщики і горщики можуть бути різного розміру, але віддавайте перевагу порційним – це зручно при подачі на стіл, і можна врахувати смакові пристрасті (хтось любить з цибулею, а хтось- з часником).

Загальні правила запікання м’яса в горщиках

Для запікання в горщиках можна брати будь-яке якісне та свіже м’ясо: яловичину, свинину, птицю. Різні його види вимагають різний час приготування. Наприклад, яловичина готується не менше півтора годин, свинина – годину, а курці вистачить і 40 хвилин.

Слід звернути увагу на правильне поєднання продуктів, це дозволить домогтися вишуканих смакових відчуттів. М’ясо буде дуже пікантним, якщо додати кислуваті фрукти або ягоди. Качка з яблуками, качка з апельсинами, курка з лимоном, м’ясо зі сливами, брусницею, смородиною – приготовані таким чином в горщиках страви заслужать вищої оцінки. При додаванні круп обов’язково кладіть морква, цибуля, часник, гриби.

Деякі інгредієнти бажано підготувати заздалегідь. М’ясо можна обсмажити до рум’яної скоринки. Гриби, картопля, цибуля та морква також можна довести до напівготовності.

Продукти краще всього укладати в горщик шарами, так вони краще просочуються ароматами і смаками.

Рецепти на будь-який смак

Багатьох недосвідчених господинь цікавить, як приготувати м’ясо в горщиках, щоб довелося по душі домочадцям. Давайте розглянемо декілька простих рецептів.

М’ясо, запечене з грибами

У цій страві можна використовувати будь-яке м’ясо, будь-які гриби і будь-які овочі з вашого холодильника. Мінімум зусиль і максимум задоволення укладені в запропонованому рецепті.

 

  • Нарізаємо картоплю пластинками, як для смаження, і викладаємо в порційні горщики.
  • Морквину шматочками викладаємо зверху, терта морква не дасть такого насиченого смаку.
  • Наступний шар – півкільця цибулі.
  • Далі укладаємо свинину, порізану на кубики.
  • Якщо є сушені білі гриби, то це буде просто чудово, хоча можна обійтися і без них. Викладаємо їх поверх м’яса, вони дають чудовий аромат і присмак. Зверху кладемо шар печериць.
  • Додаємо в кожен горщик по столовій ложці сметани і по 3 ложки води. Солимо, перчимо. Не захоплюйтеся спеціями, щоб не затьмарити грибний аромат.
  • Відправляємо горщики в духовку, закриваємо їх кришками, встановлюємо температуру 200 градусів і забуваємо про них на цілу годину.

 

Яловичина з овочами

Нерідко м’ясо яловичини виходить жорстким, але якщо його протомитися з овочами, то воно буде м’яким і соковитим. Рецепт приготування пікантного м’яса в горщиках на подив нескладний і не займе багато часу.

 

  • Наріжте яловичину на невеликі кубики. Здобріть спеціями і промаринуйте не менше години. Після доведіть на сильному вогні до світлого відтінку, приблизно п’ять хвилин.
  • Цибулю поріжте кубиками, натріть моркву на тертці, а болгарський перець перетворіть на соломку. Помідори обдайте окропом, зніміть шкірку і наріжте на кубики.
  • Змішайте м’ясо і овочі, розподіліть по горщикам. Влийте трохи води.
  • Готуйте півтори години при температурі 200 градусів.

 

Свинина з гречкою

Свинина багата білками, дуже соковита і м’яка. А вміст вітамінів в гречку не даремно дає їй право носити ім’я «цариця круп». Гречка по-купецькому зі свининою, та ще в горщиках – пальчики оближеш!

 

  • Обсмажте мяско, посоліть.
  • Додайте цибулька і смажте до його прозорості.
  • Укладіть м’ясо з цибулею в порційні горщики, шар натертої на тертці моркви, насипте по 3 столових ложки гречки.
  • Покладіть лавровий лист і кілька горошин чорного перчика.
  • Залийте водою або бульйоном, щоб рідина на 2 см була вище вмісту, посоліть.
  • Час приготування — одну годину при температурі 180 градусів.

 

Курка з овочами

Всі страви в горщиках володіють винятковим смаком, але перевага цього рецепта в простоті і швидкості приготування.

 

  • Порізану на порційні шматки курку потрібно посолити, приправити спеціями і приправою, можна натерти часником, обмазати томатною пастою або промаринувати в лимонному соці. При бажанні її можна попередньо підсмажити.
  • Нарізати овочі: картоплю кубиками, моркву соломкою, цибулю півкільцями. Якщо хочете, то додайте болгарський перець, зелену стручкову квасолю або помідори. Перемішати, посолити і поперчити за смаком. З цибулі і моркви можна зробити піджарку на рослинному маслі.
  • На дно посудини треба викласти спочатку курку, а потім суміш овочів і додати третину склянки води.
  • Запікати при температурі 200 градусів 40-50 хвилин.

 

М’ясо з картоплею і сиром

М’ясо з картоплею завжди вважалося дуже ситним і не зовсім корисним стравою, так як поєднання білка і крохмалю не кращим чином позначається на наших фігурах. А якщо додати ще й сир, то зайві години у спортзалі забезпечені. Але ж це так смачно!

 

  • Наріжте свинину порційними шматочками. За бажанням її можна попередньо обсмажити.
  • Поріжте: цибулю і моркву – півкільцями, помідори – кружечками, картопля – кубиками.
  • Укладіть шарами: свинина, цибуля, морква, картопля. Не забувайте підсолити і поперчити за смаком. Зверху покладіть томати і гарненько посипте натертим на терці сиром.
  • У кожен горщик додати третину склянки води і запікайте з закритою кришкою 50 хвилин при температурі 190 градусів.

 

Перловка з м’ясом

М’ясна перлова каша – ситне і просте блюдо. Приготувати його легко.

 

  • Перлову крупу замочіть на ніч у холодній воді.
  • М’ясо поріжте кубиками, додайте спеції і сіль за смаком, залиште промаринуватися 15 хвилин. Обсмажте його на великому вогні 3-5 хвилин, постійно помішуючи.
  • Дрібно порізану цибулю підсмажте до золотистого кольору.
  • Змішайте в ємності цибулю, м’ясо і перловку. Посоліть.
  • Розкладіть по горщикам і влийте бульйон або воду, щоб злегка прикрила вміст. Накрийте кришечками.
  • Поставте в холодну духовку і нагріти до температури 180 градусів.
  • Блюдо буде готове через годину-півтора, залежно від виду м’яса.

 

М’ясо з чорносливом і овочами

Приготуйте ніжне м’ясо в горщиках в духовці за цим рецептом і ви оціните пікантний смак, який надає кисло-солодка слива.

 

  • Свинину чи яловичину наріжте невеликими шматочками, посоліть і додайте улюблені спеції, пару зубчиків подрібненого часнику. Добре перемішайте і промаринуйте деякий час.
  • Підготуйте і перемішайте овочі: картопля поріжте за розміром м’яса, морква шматочками, цибулю півкільцями.
  • Чорнослив без кісточки обдайте окропом і поріжте навпіл або на четвертинки.
  • У горщики укласти шарами: цибулю, моркву, чорнослив, м’ясо, часник, картопля.
  • Влийте бульйон або воду, щоб рідина просвічувалася крізь картоплю, але не покривала його повністю.
  • Поставте в духовку і встановіть температуру 180 градусів. Час приготування 1 годину, якщо використовуєте яловичину, то збільшуйте час до 1,5 годин.
  • Перед подачею на стіл посипте зеленню.

 

Поради від шеф-кухаря

 

  • Кераміка боїться перепадів температур, тому ставте горщик в холодну духовку, щоб прогрівання було поступовим.
  • Подаючи горщики на стіл, ставте їх на дерев’яні підставки, уникаючи металевих або пластикових таць.
  • Готуйте в невеликих порційних горщиках і подавайте на стіл відразу з духовки.
  • Накривайте горщики кришками, щоб вийшло соковите блюдо. Замість кришки можна накрити тістом, яке потім використовуйте замість хліба.
  • Деякі інгредієнти можна заздалегідь довести до напівготовності, якщо є розбіжності в часу приготування.
  • Вміст горщика не має на чверть доходити до краю, інакше може «втекти».
  • В якості рідини можна застосовувати готовий бульйон, кефір, сметану, вино.
  • Щоб м’ясо було соковитим, обсмажте його заздалегідь на сильному вогні без додавання олії до рум’яної скоринки. Скоринка затримає сік і не допустить його витікання.

 

Слідуючи цим нехитрим радам, ви завжди зможете приготувати смачні страви в горщиках і побалувати свою сім’ю. М’ясо завжди буде соковитим, каша – розсипчастою, страва – ситним і поживним. Гідне різноманітність як для повсякденного, так і для святкового столу.

Висновок

На просторах інтернету можна знайти велику різноманітність рецептів з фото, що розповідають, як приготувати м’ясо в горщиках. Покрокові рекомендації допоможуть вам освоїти, полюбити і урізноманітнити раціон корисними стравами. Не бійтеся фантазувати і експериментувати.

Приємного апетиту!