На чому настояти самогон в домашніх умовах: рецепти

Самогон – споконвічно російський продукт, який може по повному праву вважається національним алкогольним напоєм. Вирішивши на чому настояти самогон, можна створити справжній домашній коньяк, який стане головною прикрасою столу, буде відрізнити від свого магазинного аналога тільки в кращу сторону.

А трави, спеції, ресурси вітчизняної природи так і прихильні до творення оригінального самогону, який розслаблює, лікує. Десятки рецептів, сотні інгредієнтів, тисячі смаків, ароматів. За десятиліття самогоноваріння, споживачі виробили цілу культуру створення благородної і натуральній настоянки.

На чому можна наполягати самогон?

Домашні винороби рекомендують наполягати самогон з допомогою трав, прянощів з великим вмістом ефірних олій. Найбільш популярні – ванілін, кориця, мед, лимони, екстракти цілющих ароматичних трав. Якщо ви не знаєте на чому настояти самогон, то зверніть увагу на каву, чай – з їх допомогою можна змінити не тільки колір, але і смак настойки. За допомогою спеціальних рецептів у домашніх умовах легко створити слабкий або кріплений напій, настояти на цілющий бальзам, зробити коньяк або абсент, надати напою приємний аромат.

Загрузка...

Як надати приємний запах самогону?

Неприємний запах настоянки – найпоширеніша проблема домашнього самогону. Для вирішення цієї помилки використовують різні ароматичні речовини – ванілін, корицю, коріння рослин.

На один літр напою потрібно ванілін на кінчику ножа, кілька гвоздичок.

Висушені кірки лимона завуалируют запах самогону ароматом цитрусових. А каву або чай додадуть не лише бурштиновий колір, але й допоможуть досягти смаку коньяку. На три літри самогону потрібні кірки двох-трьох лимонів. Цей обсяг можна «зафарбувати» однією столовою ложкою кави, сухої заварки. Додавати приправи, спеції необхідно вже готовий напій. Не рекомендується наполягати брагу, так в процесі перегонки аромат, смак випаруються.

Як правильно збирати і сушити інгредієнти?

Всі плоди збираються в суху сонячну погоду. Миються, обсушиваются, розрізають на невеликі шматочки, підвішуються в жаркому напівтемному місці. Протягом одного тижня плоди втратять всю вологу і можуть зберігатися кілька місяців при нормальній вологості.

Чим можна надати самогону колір?

Алкоголь сам по собі має мутнуватий відтінок (позначається неправильний метод ратифікації, перегонки), якщо на чомусь наполягти самогон, змінити колір допоможуть ягоди, приправи, то попередня очистка напою в рази поліпшить якість алкоголю, позбавивши його від сивушних масел. Для цього рекомендується додати в самогон трохи марганцю калію (злегка рожевий відтінок). Прибрати в темне місце на тиждень, процідити через товстий шар вати. Також можна очистити самогон за допомогою активованого вугілля (п’ять таблеток на три літри), настояти, процідити. Деякі використовують харчову соду, інші речовини.

Як зробити самогон солодким?

Для цих цілей можна і потрібно використовувати мед, карамель, ягоди малини, цукор в невеликих кількостях. Найпопулярніший рецепт настоянок на самогоні включає розчин цукру – одна столова ложка цукру на один стакан води, прокип’ятити, додати в самогон. У підсумку вийде лікер.

Обсяг цукру варіюється в залежності від смакових уподобань споживача.

Зміна смакових якостей та запаху самогону

Для додання оригінального смаку можна використовувати сушені яблука, які додають безпосередньо в напій. Невелика кількість цукру або медовий розчин додасть алкоголю приємну солодкість. А ось червоний пекучий перець збагатить самогон перчинкою.

Зміна кольору самогону

Шафран і кірки цитрусових додадуть настоянці жовтий колір. А ось запашний перець горошком внесе в алкоголь пряну нотку. Ягоди чорниці віддадуть свій синювато-червоний колір, а м’ята розбавить самогон не тільки свіжістю, але зеленуватим відтінком. Квітки волошки – ніжно-блакитний колір, а каву, чай, карамель – це коричневі відтінки.

На чому можна настояти самогон: рецепти

  • Пару листочків лаврового листа на три літри напою.
  • Рідкий мед, розчин цукру за смаком.
  • Чай, кава по одній столовій ложці.
  • Кора дуба (3 ст. л.) на один літр напою.
  • Мускатний горіх, ванілін – на кінчику ножа.
  • Розмарин, шафран за смаком.
  • Як грати зі смаком і кольором?

    Щоб добитися неповторного смаку, кольору, потрібно експериментувати з кількістю інгредієнтів. Хто любить погостріше, іншим до душі солодка настоянка, одні воліють яскравий колір, а деякі цінують тільки класику.

    Домашній бар

    Домашній коньяк

    На десять літрів самогону потрібно три літри свіжозавареного чаю (100 гр. чаю), один пакетик ваніліну, шість столових ложок чорного каву, корицю, шкірку двох апельсинів або лимонів. Настоювати не менше чотирьох тижнів у темному, прохолодному місці. В кінці терміну настоянку процідити. Вживати в охолодженому вигляді.

    Абсент

    25 гр. полину (тільки верхня частина без стебел), насіння фенхелю, анісу, 1 літр самогону. Все змішати, витримати в темному прохолодному місці не менше тижня, процідити.

    Можна додати трави під час другої перегонки самогону. Вживати тільки після процесу дозрівання – коли колір з зеленого зміниться на жовтий.

    Настоянка на хроні

    300 гр. хрону залити одним літром горілки, додати духмяний перець горошком. Настоювати два-три місяці, перед вживанням процідити, охолодити.

    Як наполягати самогон

    Час настоювання залежить від вихідної сировини. Так, сухофрукти довше, ніж коріння, варення віддають свій смак, аромат. А ванілін або кориця не вимагає тривалого очікування. У будь-якому випадку самогон повинен бути фортецею не менше п’ятдесяти градусів, чого легко досягти після подвійної ратифікації.

    Як швидко надати смак самогону

    Зазвичай для створення настойки, збагачення смаку, аромату потрібно кілька тижнів, протягом яких алкоголь забере з спецій, приправ всю їх душистость, колір. Однак для тих, кому не терпиться, існують «експрес-рецепти», які додадуть аромат алкоголю одразу після додавання. Такими властивостями володіють ванілін, мед, чай, кава.

    Дворазова перегонка самогону допоможе поліпшити аромат, смакові характеристики алкоголю.

    Які трави підійдуть для настоювання самогону

    Для отримання елітного напою необхідно двічі перегнати самогон. Воду краще всього використовувати джерельну, а замість цукру можна поставити брагу на забродившому варення. «Первак» або голова самогону – це не що інше, як технічний спирт з найбільшим вмістом сивушних масел, кислот.

    Перед настоянкою важливо очистити алкоголь за допомогою марганцівки або активованого вугілля.

    Для настоювання напою можна використовувати перегородки волоського ефекту – 1 ст. л. на 1 склянку самогону, чагу, кору дуба, плоди шипшини (200 гр. на один літр), обліпиху (макуха або цільні ягоди), кедрові горішки і багато іншого. Чорноплідна горобина додасть неповторний колір, яскравий, насичений аромат.

    Додання смаку різними сиропами

    Використання сиропів в самогоноваріння досить поширене, популярно серед виноробів. Крім цукрового, медового розчинів, часто використовують варення. Для цього необхідно взяти кілька чайних ложок солодощі, розчинити їх у підготовленому алкоголь. Витримати кілька тижнів у темному, прохолодному місці, процідити.

    Цілющі настої

    Настоянка самогону на цілющих травах збагатить алкоголь і перетворить його в цілющий бальзам. Для цих цілей використовують шипшина, м’яту, шавлію, імбир, чорницю, чорноплідну горобину. Вони зміцнюють серцевий м’яз, призводять тиск в норму.

    Самогон – це культура нашого життя, що є невід’ємною її частиною. За десятиліття самогоноваріння, наші предки придумали масу рецептів настоянок, які володіють цілющими властивостями і підтримують здоров’я споживача на належному рівні. Головне – це вживати в міру!