Нагетси в домашніх умовах: 8 смачних рецептів і корисні секрети

Фастфуд – смачна, але шкідлива їжа, яку люблять діти. Що ж робити, якщо вони хочуть насолодитися апетитним блюдом, яке спробували в Макдональдсі, хоча мама і розповіла, що воно не принесе їм ніякої користі? Можна приготувати нагетси в домашніх умовах, мінімізуючи шкоду жирної їжі і подбавши про належному якості кожного інгредієнта.

Що таке нагетси?

Це апетитне блюдо створив професор дієтології Р. Сі Бейкер у 1950 р. В 1979 р. Тайсон Фудс зайнявся адаптацією рецепту для McDonalds, і на початку 80-х рр. минулого століття їх вперше подали в ресторані швидкого харчування.

Загрузка...

Основні принципи приготування нагетсів

Курячі нагетси (рецепт в домашніх умовах вказаний нижче) дуже популярні і в США, і в Європі. Для їх приготування м’ясо розрізають і рубають на шматочки 3х3 см, потім їх можна маринувати близько чверті години. Потім займаються обваливанием філе в мисочках з борошном, яйцями і паніровкою.

Ключова відмінність в рецептах приготування нагетсів – різні види панірування. До її складу можуть увійти сухарі, крекер, кукурудзяні пластівці, крихти хліба, спеції, трави, часник, цибулю, волоські горіхи, арахіс та ін

У класичному рецепті нагетси готують на сковороді у великій кількості олії. Краще, якщо воно покриває м’ясо повністю і добре розігріта, тоді смажити їх потрібно, не перевертаючи, приблизно 5-7 хвилин. Приготовлені нагетси кладуть у тарілку, покриту паперовим рушником, щоб надлишок олії стікав і страва не була надто жирним. Їх слід трохи остудити, щоб з’явився характерний хрускіт.

Можна готувати нагетси в духовці при 200 °С на решітці, підставляючи деко на дно. Тривалість смаження – до 20 хв.

Найсмачніші рецепти

Класичний рецепт

Візьміть:

  • 500 грамів філе курки;
  • 1 куряче яйце;
  • 2 столові ложки молока;
  • щіпку солі і зовсім трохи чорного перцю;
  • терті сухарі;
  • соняшникова олія.

Спосіб приготування наступний. Півкіло філе курки наріжте маленькими шматочками, присипте сіллю, перцем на свій смак. Збийте вінчиком або виделкою яйце, додайте трохи молока і перемішайте.

Процедура приготування проста, з нею впорається навіть починаючий кухар: курку змочують в суміші молока і яйця, а потім – в панірувальних сухарях і обсмажують на сковороді до появи хрусткої скоринки. Готові нагетси потрібно трохи остудити.

Ви приготували смачну і поживну страву, яке поєднується з будь-яким видом гарніру. Курку можна подати з салатом зі свіжих овочів, з макаронними виробами, будь кашею, пюре з картоплі, вареними шматочками брокколі та ін.

Можна посипати нагетси зеленим горошком, збризнути лимонним соком, покласти поруч на тарілку шматочки сиру, також підійдуть різноманітні соуси – від кетчупу і аджики до часникового або гірчичного соусу.

Найпоширеніший варіант – картоплю фрі з наггетсами (як в Макдональдсі та інших ресторанах швидкого харчування).

На кефірі

Згідно з цим рецептом, слід філе порізати довгими шматочками, залити кефіром або йогуртом без добавок і поставити на півгодини на верхню полицю холодильника. Потім дістати і посолити.

Як смажити нагетси? Кожен брусочок по черзі обваляйте в панірувальних сухарях, потім покладіть у змащену маслом форму (можна на фольгу або пергамент) і запечіть при 220 градусах Цельсія 15-20 хв.

З сиром

Візьміть:

  • півкіло курячої грудки;
  • 150 грамів твердого сиру;
  • трошки каррі і солі;
  • 2 яйця;
  • соняшникова олія для смаження;
  • кунжут і сухарі для панірування.

Грудку розріжте на частини, посоліть (з урахуванням того, що сир солоний), присипте каррі. У всіх шматочках зробіть надріз (у вигляді кишеньки), вкладіть в них по невеликому скибочці сиру, обваляйте у збитих яйцях, а потім в паніровці.

В кінці викладіть нагетси на деко і запікайте при 180-200 градусах Цельсія духовці 3 хвилини. 1 разів переверніть, ще 3 хвилинки потримайте в духовці і викладіть в тарілку для охолодження.

Можна приготувати такі нагетси і за іншим рецептом, з інгредієнтів до складу продуктів додається лише 3-4 черствих шматочки батона. Сир при цьому потрібно натерти на дрібній тертці і збити з яйцями до утворення однорідної кашки.

Черстві шматочки батона подрібніть руками, на м’ясорубці або в блендері. Куряче філе слід натерти сіллю і перцем, залишити маринуватися на 10-20 хвилин. Потім вмочати їх у суміш сиру з яйцем, а потім в сухарі і обсмажують шматочки курки з двох сторін в олії до скоринки.

З часником і паніровкою з кукурудзяних пластівців

На 6 грудок курки без шкіри (приблизно 700 грамів) потрібно взяти 50 мілілітрів молока, 1 білок яйця, півсклянки кукурудзяних пластівців (неглазурованих), трохи часнику, солі і чорного перцю за смаком.

Спочатку увімкніть духовку і доведіть температуру до 200 °С. Змастіть соняшниковою або оливковою олією деко. Шматочки курки просушіть, використовуючи серветку, посоліть, поперчіть за смаком. Потім відокремте яєчний жовток від білка, перемішайте останній з молоком. Висипте в тарілку кукурудзяні пластівці, попередньо подрібнені в крихту.

Кожен шматок птиці умочіть в суміш молока з яйцем, потім обваляйте в крихті. Розкладіть на деку, а потім близько півгодини запікайте до хрусткої скоринки.

З курячого фаршу

Будуть потрібні:

  • 350 г курячого філе;
  • 200 г панірувальних сухарів або хліба, просушеного в духовці;
  • 2 яйця;
  • 2 столові ложки пшеничного борошна;
  • перець, сіль, базилік, петрушка, кріп;
  • соняшникова олія для смаження.

Як приготувати нагетси в домашніх умовах з фаршу? Вимийте філе, обсушіть його і наріжте на шматочки. Перемеліть на м’ясорубці або в блендері не до однорідності, щоб траплялися дрібні шматочки. Посоліть, поперчіть, додайте інші спеції за смаком. Збийте яйця з сіллю в одній тарілці, в іншу всипте борошно.

Розігрійте на сковорідці олію. Сформуйте кульки або котлетки невеликого розміру, занурте їх в яйце, потім в пшеничну муку, знову в яйце і панірувальні сухарі (або в крихти з обсушенного хліба).

Викладайте їх на сковороду і смажте до хрусткої скоринки з обох сторін. Після смаження додайте для просушування від надлишків олії на паперовому рушнику.

З кунжутом

Візьміть 4 курячі грудки, 3 яйця, 3 столові ложки борошна, 100 г кунжуту, суміш прянощів (можна взяти мелений перець, кріп, коріандр і куркума), чайну ложку з гіркою гірчиці.

Грудку вимийте, обсушіть паперовим рушником, розрізати на шматочки (2х6 сантиметрів). Яйця потрібно збити з травами, спеціями і гірчицею, а потім обваляти філе в цільнозерновий борошні, потім в яєчної суміші і кунжуті і підсмажити на олії до хрусткої скоринки.

По-японськи

Вам будуть потрібні: 1 кілограм філе курки, 150 грамів сухарів для панірування, петрушка, кріп, базилік, сіль, перець, кунжут, 1 яйце, 100 мл олії для смаження.

Для панірування наріжте зелень, змішати з сухарями і кунжутом. В іншому процедура приготування відповідає класичним рецептом.

Нагетси з грибами

Крім філе курки (1 кілограм), для приготування цієї страви знадобиться:

  • 150 г будь-яких сирих грибів;
  • 150 мл рослинного масла для смаження;
  • трохи вершкового масла для пасерування;
  • пшеничне борошно;
  • цибуля;
  • 100 г сухарів для панірування;
  • 2 яйця;
  • оливкова олія, сіль, 2 зубчики часнику, перець і майонез (для маринаду).

М’ясо ріжете на шматочки приблизно 4х4 см, злегка відбиваєте молотком, змащуєте маринадом з оливкової олії, майонезу, часнику і спецій. Гриби з цибулею дрібно ріжете, робите їх пасеровку на вершковому маслі.

На шматочки курятини кладете начинку, завертаєте в конверт, занурюєте спочатку в борошно, потім в яйце і сухарі і обсмажуєте у фритюрі в глибокій сковороді близько 6-10 хвилин.

Корисні поради та хитрості

 

  • Нагетси зручніше приготувати з курячого філе, але використання грудки теж доцільно: вона не настільки калорійна, але жорсткіше. Якщо ви купите для цієї мети заморожене м’ясо, нагетси не вийдуть настільки соковитими і м’якими, краще взяти свіже.
  • Не слід шкодувати рослинне масло, щоб нагетси вийшли хрусткими, краще щоб вони смажилися у фритюрі.
  • Щоб паніровка не залишилася в сковороді масло повинно кипіти, коли ви кладете в неї курячі заготовки. Не варто перегрівати, починайте приготування, коли шматочок, який ви в нього кладете, буде оточений бульбашками.
  • Обсмажуйте шматочки з кожної сторони по хвилині. Потім убавляете вогонь і дожариваете до готовності з 2 сторін.
  • Рекомендуємо трохи відбити філе, щоб нагетси були м’якше.
  • Щоб надати особливий смак наггетсам, слід подати до них соус. Наприклад, для приготування медово-гірчичного соусу потрібно збити блендером 3 ст. л. майонезу, 1 ст. л. води, половину столової ложки меду і стільки ж гірчиці. Для приготування сметано-часникового соусу, потрібно змішати половину склянки сметани з 1/4 ч. л. солі і 3 зубчиками часнику, попередньо подрібненими у чеснокодавилке.
  • Щоб філе було м’якше і набуло пікантний смак, замаринуйте його в кефірі, кисляку, соку лимона, яблучному оцті або томатному соку.
  • Щоб нагетси придбали особливий аромат, додайте до панировочным сухарів по чайній ложці куркуми (або каррі) і паприки.
  • При відсутності домашніх сухарів для панірування не замінюйте їх магазинними, а почніть з їх приготування. Наріжте на шматочки 5-6 шматочків черствого хліба або підсушіть їх в духовці і подрібніть в м’ясорубці або блендером.
  • Нагетси, на ваш погляд, вийшли занадто жирними? Додайте їх на рушник (з паперу) для видалення надлишку олії.

 

Висновок

Нагетси домашнього приготування багато називають безпечним фастфудом. Їх можна подати на стіл і дітям, і дорослим, а пікантність додадуть спеції і свіжа зелень. Порадуйте близьких простим і корисним стравою – наггетсами власного приготування, приготувавши їх за лічені хвилини!