Оладки на кефірі: 9 найпопулярніших і смачних рецептів

Багато господині вважають оладки паличками-выручалочками. Це не дивно, адже вони виглядають апетитно і швидко готуються, на відміну від млинців. Оладки на кефірі містять доступні продукти, які є в холодильнику кожної сім’ї.

Оладки на кефірі – смачне і калорійне блюдо

Пишні оладки зазвичай готують з кефіру і борошна, додаючи соду, цукор і яйця, а також інші інгредієнти. Замість кефіру можна використовувати йогурт або кисле молоко.

Яйця багаті незамінними амінокислотами, мікроелементами, вітамінами, в кисломолочних продуктах є білок і мінеральні сполуки.

Однак такі плюшки – калорійне блюдо, тому оладки радять вживати після хвороби, спортсменам за 1 годину до тренування, а також людям, які займаються важкою фізичною роботою. Але дівчатам, що бажають схуднути, від такої випічки слід на якийсь час відмовитися.

Загрузка...

Кращі покрокові рецепти

У цій статті ми перерахуємо рецепти оладок, які відрізняються пишністю, не осідають на сковороді, ароматні і поживні. Ви також дізнаєтеся кілька секретів, завдяки яким ваші близькі і друзі будуть «пальчики облизувати», доїдаючи останній оладок на своїй тарілці, а подруги обов’язково звернуться до вас з проханням поділитися рецептом.

Млинці без дріжджів

Найпопулярніший рецепт оладок на кефірі.

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 3 ст. ложки цукру;
  • щіпка солі;
  • 1 чайна ложка гашеної соди;
  • стакан молока;
  • 2 склянки борошна;
  • ванілін або ванільний цукор, кориця;
  • соняшникова олія для смаження.

У глибоку миску потрібно висипати цукор, вбити яйця, посолити, додати корицю, ванілін. Збити блендером до однорідного стану, влити молоко, всипати заздалегідь просіяне борошно. Ретельно перемішати, щоб не було грудочок, додати гашену оцтом соду.

Потім в гарячу сковороду потрібно додати трохи соняшникової олії. Виливайте ложкою тісто маленькими порціями на невеликій відстані один від одного і підрум’яньте оладки під кришкою. Акуратно переверніть і посмажте з іншого боку.

Оладки з цього простому рецептом виходять на славу — пишні і в міру солодкі. Їх можна подати без соусу, а можна зі сметаною або варенням.

З дріжджами

Як приготувати пишні оладки на дріжджах? Прочитайте цей рецепт і дізнаєтеся секрети досягнення ідеального результату.

Інгредієнти:

  • 500 мл молока;
  • півкілограма борошна;
  • 2 чайних ложки сухих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • 1 пачка ванільного цукру;
  • 2 столових ложки цукру;
  • пів чайної ложки солі;
  • 2 столові ложки соняшникової олії в тісто;
  • олія для смаження.

Нагрійте молоко і розведіть дріжджі, додайте цукор, 200 грамів просіяної заздалегідь борошна і залиште на 30 хвилин, щоб тісто піднялося. Збийте яйця виделкою, блендером або міксером. Додавайте їх в опару, висипте залишок борошна, ванільний цукор, посоліть, додайте 2 столових ложки рослинного масла. Ретельно все перемішайте до тягучого стану і залиште постояти ще 30 хвилин.

Обсмажте з двох сторін оладки на середньому вогні, виливаючи тісто ложкою на гарячу сковороду.

На розігрітому кефірі

Щоб приготувати смачні високі оладки з кефіру, вам знадобляться такі інгредієнти:

  • півлітра кислого кефіру;
  • 450 грамів борошна вищого сорту;
  • 30 грамів цукру;
  • 1 яйце;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • трохи-трохи солі;
  • 2 ч. л. без верху соди.

Змішайте яйце, сіль і цукор у мисочці, збийте виделкою або вінчиком. Нагрійте кефір майже до температури кипіння, постійно перемішуючи, коли він згорнеться і випадуть пластівці, вимкніть вогонь. Влийте тонкою цівкою кефір в суміш яєць, постійно помішуючи, щоб вони не згорнулися.

Просійте борошно, всипте ванільний цукор, додайте її поступово в яєчно-кефірну суміш, перемішайте, щоб домогтися однорідного стану. Тісто повинно повільно стікати з ложки.

У самому кінці приготування висипте розпушувач або соду і перемішайте ще раз. Ви побачите бульбашки повітря, це нормально. Випікайте млинці на гарячій сковороді, змащеній маслом, і викладаючи тісто ложкою.

Підрум’яньте на середньому вогні оладки з одного боку. Зверху видно повітряні бульбашки. Переверніть їх на іншу сторону, зменшіть вогонь і підсмажте під кришкою 2 хвилинки.

Готові оладки можна викласти на паперовий рушник, щоб стікав жир. Подати пишну смачну випічку на стіл можна з джемом, варенням або сметаною.

З родзинками

Інгредієнти:

  • 2 столові ложки родзинок;
  • 1 склянка борошна;
  • 1 склянку кефіру;
  • 2 великих яйця;
  • 2 столових ложки цукру;
  • щіпка солі;
  • рафінована олія.

Ізюм залийте окропом на годину. Злийте воду і просушіть його, розклавши на паперовому рушнику. У глибоку мисочку всипте цукор і влийте 2 яйця, збийте цю суміш за допомогою виделки або віночка. Всипте борошно і соду або розпушувач. Налийте кефір, додайте родзинки, змішайте все до однорідності, залиште тісто на 30 хвилин. Коли воно буде готове, його густота буде нагадувати сметану.

Налийте рафінована рослинна олія в глибоку сковороду і виливайте на неї тісто столовою ложкою. Обсмажте пишні оладки на кефірі з 2 сторін. Перед подачею присипте їх цукровою пудрою.

З яблуками

Інгредієнти:

  • 1 яйце;
  • півтори склянки борошна;
  • 2 ст. ложки цукру (без гірки, якщо не любите надто солодке);
  • 3 яблука;
  • пів чайної ложки дрібної солі;
  • півтора склянки кефіру чи кисляку;
  • 1 чайна ложка соди або розпушувача;
  • соняшникова олія для смаження.

Збийте куряче яйце з цукром, додати кефір. Натріть на крупній тертці 2-3 яблука, вбийте в суміш кефіру з яйцем. Змішайте попередньо просіяне борошно з сіллю і содою, залиште для загусання на 10 хвилин.

Підсмажте оладки на рослинному нерафінованій олії, виливаючи тісто столовою ложкою. Коли вони зарум’яняться з одного боку, переверніть на іншу і трохи зменшіть вогонь. Якщо залишаться на інший день, просто розігрійте їх у мікрохвильовці перед подачею на стіл.

Без яєць

Інгредієнти:

  • 1 склянку кефіру;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • сіль;
  • 100 г борошна;
  • 2 чайні ложки соняшникової олії;
  • 1 чайна ложка соди.

Кефір перемішайте з цукром, додайте соду і борошно, посоліть, додайте 1 чайну ложку соняшникової олії. Швиденько перемішайте суміш виделкою, міксером або блендером, щоб зникли грудки, а тісто набуло консистенцію густої сметани.

Розігрійте сковороду, додайте в тісто ще соняшникової олії, перемішайте і викладайте ложкою на сковорідку, попередньо змастивши її олією. Підсмажте на малому вогні, накривши кришкою.

Подати їх краще гарячими, поставивши на стіл вазочку з варенням, гарячим шоколадом або сметаною.

З коньяком

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 350 грамів борошна вищого сорту;
  • 9 столових ложок цукру (4 — для тесту і 5 — для джему);
  • 1 чайна ложка соди;
  • пів-літри кефіру;
  • 1 столова ложка лимонної цедри;
  • трохи солі;
  • 100 г ягід чорної смородини;
  • 2 столові ложки соняшникової олії;
  • 2 чайні ложки коньяку.

Збийте виделкою або блендером яйця з цукром. Влийте кефір, посоліть, гарненько збийте суміш вручну або блендером.

У просіяне борошно влийте 2 чайні ложки коньяку, посипати лимонною цедрою, додайте соду, перемішайте і залиште на чверть години, щоб тісто набуло потрібну консистенцію. Змастіть соняшниковою олією сковороду і поставте її на вогонь. Підсмажте оладки з двох сторін на середньому вогні.

Для швидкого приготування джему візьміть заморожені ягоди чорної смородини і цукор (за своїм смаком, але не менше, ніж 1:1), зваріть їх на невеликому вогні, безперервно перемішуючи приблизно 5 хвилин. Остудіть і подайте до столу в вазочці.

Бананові оладки

Інгредієнти:

  • 1 банан;
  • 2 яйця;
  • 1 склянку кефіру;
  • 1,5 склянки борошна;
  • сіль, цукор — за смаком;
  • трохи соди;
  • трохи олії.

Розімніть очищений банан блендером або виделкою в пюреобразную масу, гарненько змішайте з іншими інгредієнтами. Підсмажте оладки на сухій сковорідці, виливаючи бананово-яєчну суміш ложкою і формуючи невеликі коржі. Підсмажте оладки по 1-2 хвилини з 2 сторін.

На кисляку і сметані

Замість кефіру можна брати інші кисломолочні продукти. Інгредієнти:

  • 1 яйце;
  • трохи солі;
  • третину склянки цукру;
  • по 200 г кислого молока і сметани;
  • 450 грамів борошна;
  • чайна ложка соди;
  • оливкова або соняшникова олія рафінована.

Збийте блендером або вінчиком яйця з цукром і сіллю, влити кефір і сметану, добре перемішайте. Всипте попередньо просіяне борошно і соду, знову розмішайте віночком. Дайте настоятися близько чверті години.

Коли побачите, що тісто піднялося, не перемішуйте його, щоб не осіло.

Розігрійте сковороду, змастіть її дно рослинним маслом, прикрутіть вогонь до середнього. Беріть тісто столовою ложкою і виливайте на сковорідку, формуючи оладки. Обсмажуйте їх до золотистого кольору, переверніть дерев’яною лопаткою і підрум’яньте з другої сторони. Викладіть готові оладки на паперовий рушник, щоб стікало зайве масло.

Подавайте гарячими з джемом або медом з зеленим чаєм. Приємного апетиту!

Як спекти смачні оладки — корисні поради?

 

  • Зазвичай для приготування оладок беруть пшеничне борошно вищого сорту. Можна додавати житнє, гречану, кукурудзяну та інші види борошна, просіваючи перед замешиванием тесту.
  • Консистенція тіста на оладки повинна бути схожою на густу сметану, щоб «пишечки» не розтікалися на сковороді і вийшли гарними.
  • Витягайте кефір з холодильника заздалегідь, він повинен мати кімнатну температуру, щоб сода взаємодіяла з молочною кислотою.
  • Тесту необхідно настоятися 15-30 хвилин в кімнатній температурі. Не слід залишати в ньому ополоник або ложку.
  • Коли тісто настоїться, не перемішуйте його, щоб оладки вийшли пишними.
  • Для замішування тіста потрібно взяти миску середніх розмірів, ложку, вилку або віночок. Для смаження знадобляться сковорода з товстим дном, бажано чавунна, а також велика лопатка.
  • Для аромату можна присипати ванільним цукром або кропом, в залежності від того, готуєте ви солодкі оладки або солоні. Важливо не класти відразу багато інгредієнтів, щоб оладки залишалися пишними.
  • Смажити оладки краще на середньому вогні, накривши сковороду кришкою. Коли вони почнуть підрум’янюватися знизу, а вгорі з’являться маленькі бульбашки, переверніть їх лопаткою.

 

Висновок

Велика кількість вуглеводів дасть необхідну енергію. Любителям експериментів можемо порадити додати в оладки на кефірі родзинки, порізану курагу, яблуко, чорнослив, фініки, айву, груші, імбир (мелений або свіжий) або інші фрукти.

Приємного вам апетиту!