Олія абрикосових кісточок: властивості, застосування

Солодкі плоди абрикосів ховають у своїй м’якоті непоказну кісточку. Але саме в ній укладено даний скарб – цінний рослинний жир, що володіє цілющими властивостями. Воно може без зусиль скласти конкуренцію дорогою та ексклюзивної косметики. Масло абрикосової кісточки широко використовується в народній медицині і навіть у кулінарії.

Корисні властивості

Абрикосове масло – рідина світло-жовтого кольору середньої в’язкості. Ледь відчутний горіховий запах злегка нагадує мигдаль. Продукт отримують методом холодного пресування. Тільки такий спосіб обробки дозволяє зберегти всі корисні речовини. А в складі продукту їх дуже багато: вітаміни, жирні кислоти, фосфоліпіди, вітаміни, мінеральні солі.

У науковій медицині засіб застосовують в якості основи для рідких мазей, для приготування ін’єкцій. З його допомогою розчиняють деякі лікарські речовини.

Народні цілителі використовують цей цінний продукт більш широко. Вважається, що він володіє наступними властивостями:

  • знижує кров’яний тиск;
  • зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань;
  • нормалізує роботу травної системи;
  • надає протизапальну дію;
  • забезпечує захист від сонця;
  • підтримує імунітет.

Олія насіння абрикоса – добрий помічник у боротьбі з анемією. Воно містить велику кількість міді, заліза, кобальту. Саме ці мікроелементи відповідають за процес кровотворення.

У продукті також є вітаміни Е і А. Токоферол зберігає молодість шкіри, захищає від тромбозу, підтримує чоловічу фертильність і сприяє правильному розвитку плоду під час вагітності. Вітамін А необхідний для хорошого зору, зміцнення нігтів і волосся. Обидва вітаміну відносять до групи потужних антиоксидантів, які нейтралізують шкідливу дію вільних радикалів.

Насіння абрикоса – джерело амігдаліна, який іноді називають вітамін В17. В народній медицині їх використовують як засіб від раку. Прихильники альтернативних методів лікування стверджують, що вживання продуктів, що містять амігдалин (в тому числі і абрикосове масло) може протидіяти розвиткові раку і навіть вилікувати його на ранніх стадіях. Однак слід зазначити, що ефективність речовини не була підтверджена науковими дослідженнями. Тому ніякі харчові добавки не здатні замінити лікарські методи терапії, але можуть, з дозволу лікаря, використовуватися як додатковий засіб.

Загрузка...

Джерело омега

Абрикосове масло містить цінний комплекс незамінних жирних кислот, які не синтезуються організмом.

Лінолева кислота відноситься до класу омега-6. Її брак, насамперед, негативно позначається на стані шкіри. Дерма стає сухою, знижується еластичність, з’являються передчасні зморшки. Якщо людина тривалий час не вживає продукти, що містять лінолеву кислоту, то можливий ризик виникнення різних шкірних захворювань, таких як псоріаз, екзема, атопічний дерматит і ін

Продукт містить важливу олеїнову кислоту, яку зараховують до класу омега-9. Вона потрібна для нормального процесу травлення: протидіє появі печії, диспепсії та інших проблем зі шлунком. Крім того, кислота зменшує рівень холестерину, тим самим захищаючи від серцево-судинних захворювань. Олеїнову кислоту застосовують для виготовлення косметики, так як вона зволожує шкіру, робить її м’якою та еластичною.

Щоденне вживання невеликих порцій масла забезпечує надходження необхідних жирних кислот.

Внутрішнє застосування

У лікувальних цілях продукт дозволяється вживати всередину. Перед вживанням його змішують з негарячій їжею. Добова доза прийому залежить від віку.

  • Діти – 1 крапля на 1 рік життя;
  • підлітки – 0,5-1 чайна ложка;
  • дорослі – 1-2 чайні ложки.

Для профілактики сухості шкіри і раннього старіння шкірного покриву треба приймати від 1 до 2 столових ложок масла в день.

Цілющий бальзам для шкіри

Олія насіння абрикоса не випадково використовується у виробництві косметичних засобів. Воно чудово вбирається, не дратує, не залишає сального блиску.

Засіб можна використовувати замість нічного крему. Кілька крапель наносять на очищену і зволожену особа. М’якими рухами втирають у шкіру протягом однієї хвилини. Потім обличчя треба акуратно промокнути паперовою серветкою, щоб позбутися від залишків жиру. Шкіра стає зволоженою, гладкою. Таким же чином доглядають не тільки за особою, але і за тілом. Після ванни або душу препарат рівномірно наносять тонким шаром на шкіру, масажують круговими рухами, після чого витирають махровим рушником.

Масло також рекомендується для догляду за тонкою шкірою навколо очей. Його наносять як звичайний крем, злегка поплескуючи делікатні ділянки подушечками пальців. Застосовуючи засіб регулярно, можна забути про темні кола та припухлість під очима.

Абрикосове масло згодиться і власницям жирної шкіри. Воно допоможе ефективно очистити пори і позбутися від чорних крапок. Для цього маслянистою рідиною щедро змазують особа, масажуючи ділянки з чорними крапками. Маленький рушник змочують у гарячій воді і обережно прикладають до шкіри на кілька хвилин. Тепло відкриє пори, а рослинний жир за цей час розчинить сальні закупорки. Тепер залишилося видалити залишки забруднень, витерши обличчя рушником і сполоснувши прохолодною водою.

Інші способи застосування

Іноді суха і загрубелая шкіра на п’ятах, ліктях і колінах стає справжнім прокляттям. Від неприємної проблеми можна легко позбутися, щодня втираючи в проблемні ділянки трохи маслянистої рідини. Регулярне застосування поверне шкірі м’якість і гладкість.

Оскільки препарат м’яко впливає на шкіру, не викликаючи алергічних реакцій, його часто рекомендують для догляду за ніжною дитячою шкірою.

Масло ядер абрикоса чудово живить і зволожує волосся. Для відновлення пошкоджених пасом, треба на вимите волосся нанести одну-дві краплі кошти. Розподілити по волоссю за допомогою гребеня. Речовина рекомендується втирати в шкіру голови. Така процедура стимулює ріст волосся, усуває свербіж і лущення.

Тільки для гурманів!

Харчове абрикосове масло в кулінарії використовується вкрай рідко. В основному, його додають для додання блюдам пікантного горіхового присмаку. Нагрівати продукт не рекомендується, тому їм приправляють різні закуски, холодні страви. У салатах відмінно поєднується зі свіжою зеленню, брокколі, твердим сиром. В молочні страви додається нечасто. Однак навіть чайна ложка ароматної речовини змусить заграти новими нотками молочний коктейль, кисіль або кашу.

Абрикосове масло відмінно поєднується з такими спеціями як ваніль, кориця. Пісочне печиво або домашній пиріг з горіхами стануть ще смачніше, якщо в рецепті тесту частина тваринного жиру замінити абрикосовим. Також продукт покращує якість десертних кремів.

При виробництві певних сортів лікерів використовується абрикосове масло. Воно пом’якшує присмак алкоголю, додає напоїв приємну гірчинку.

Для вживання в їжу підходить тільки рафінована олія холодного віджиму. Його слід зберігати в темному і прохолодному місці.