Печериці в духовці: улюблені рецепти

Якщо хочеться порадувати гостей чимось смачним, варто зробити печериці в духовці, тому що цей спосіб зберігає максимальну кількість корисних речовин, вимагаючи мінімальних зусиль, а також самих звичайних інгредієнтів.

Опис

Печериці в кулінарії — найпопулярніші гриби, які із задоволенням готують початківці і досвідчені господині. Зіпсувати страву з печериць практично неможливо, а от додати щось своє, створити новий рецепт — цілком під силу багатьом. Готуються вони по-різному, їх можна смажити, варити, тушкувати, солити, маринувати.

Популярність пояснюється тим, що вони продаються цілий рік, салати і гаряче з них виходять смачними та поживними. Вони містять багато корисних речовин.

Наприклад, кількість фосфору дорівнює тій, що знаходиться в рибі. Вітаміну B тут навіть більше, ніж в овочах. Не кажучи вже про 20 незамінних для людини амінокислотах. Складаються вони на 90 % з води, але при всій корисності мають 27 ккал на 100 р.

Загрузка...

Загальні правила

Для запікання в духовці достатньо часу 15-20 хвилин. Але спочатку її підігрівають до потрібної температури, зазвичай 180-200°C. це Залежить від особливостей конкретної плити.

Запечені печериці в духовці виходять дуже ніжними, а для пікантності до них додають різні приправи, часник, трави. Гриби для готування зазвичай беруть молоді та міцні, без пом’ятих темних бочков. Деякі вважають за краще очищати верх від плівок, що допомагає уникнути потемніння в процесі готування. Але досвідчені кулінари радять запікати їх у первісному вигляді.

Якщо по рецепту гриби належить готувати цілком, то варто підібрати їх середнього розміру. Великі екземпляри краще розрізати на пластинки.

Фаршировані

У кожної господині обов’язково знайдеться власний спосіб запікання з начинкою. Тут проявляється ще одна чудова властивість печериць — сполучуваність з різними продуктами. Для фарширування можна брати м’ясо, яйця, овочі, морепродукти. Спосіб приготування скрізь однаковий.

Наприклад, найпростіший рецепт «Курка з картоплею в духовці» включає 300 г основного продукту та наступні кроки:

  • Ретельно миють і акуратно відокремлюють капелюшки від ніжок.
  • Для маринаду змішують соєвий соус з майонезом або вершками, перцем, сіллю. Обмазують отриманою сумішшю капелюшки, дають їм просочитися півгодини.
  • Подрібнюють ніжки і цибулину. Складають все в сковороду, потім тушкують на соняшниковій олії.
  • Натирають 200 г будь-якого сиру і змішують з маринадом.
  • Підготовлені капелюшки начиняють обсмаженої начинкою, а зверху поміщають сирну суміш.
  • Викладають напівфабрикат в змазану олією форму і ставлять в духовку, попередньо розігріту до 180-200 °C. Час — 20 хвилин.
  • Фаршировані печериці в духовці і подають на стіл як гаряче або як холодну закуску. Це може бути дієтичний продукт, а також повноцінна ситна їжа. Серед найпопулярніших начинок виділяються складаються з:

    • фаршу, манки, яйця;
    • курки з зеленою цибулею;
    • картоплі з вершковим маслом;
    • крабового м’яса, цибулі-шалот;
    • рису з ріпчастою цибулею;
    • лосося з сиром.

    У фользі

    Ще одна нескладна закуска. Її можна отримати смачною і ніжною консистенцією, якщо запекти в духовій шафі у фользі. Процес підготовки такий же, як при звичайному фаршируванні. Підбирається на смак начинка, додається трохи майонезу. Деякі господині вважають за краще не подрібнювати ніжки, а викладати їх цілими поверх фаршу. Приготовлені гриби запікають на решітці, загорнуті у фольгу окремо. Не буде помилкою, якщо запекти всі разом. Готується в духовці хвилин 40.

    Зі сметаною

    Дуже цікаве блюдо, що поєднує сметанний соус і смак грибів. Їх буде потрібно 400 г на 100 г сиру, 150 г сметани. Помиті гриби ріжуть на пластинки, солять, викладають у посуд, змащену маслом. Половину натертого сиру змішують з 1 ст. л борошна і сметаною, заливають цією сумішшю приготоване блюдо, а другою половиною посипають зверху.

    Готується все 10-15 хвилин, поки не утвориться запечена скоринка. Таке блюдо в сметані виходить дуже ароматним і подається на стіл гарячим.

    Незвичайний шашлик

    Ще один цікавий (дуже простий метод. Помиті цілісні гриби солять, натирають майонезом, залишають маринуватися на 15-20 хвилин. Потім нанизують на дерев’яні шпажки і відправляють на деку в духову шафу, розігрітий до 180°C. Через 20-25 хвилин ароматний грибний шашлик на шпажках готовий.

    Для більш пікантного смаку в маринад можна додати соєвий соус зі спеціями. Оригінальний присмак додасть складу з 1 ст. л гірчиці 2 ст. л соняшникової олії з рубаною зеленню. Підійде маринад з сметани, змішаної з кропом і петрушкою.

    Можна готувати такий шашлик з овочами, нанизуючи на шпажки по черзі помідори черрі, шматочки солодкого перцю або баклажана.

    Загорнуті в смужки бекону

    Оригінальний рецепт, який відрізняється ніжною консистенцією і хрусткою м’ясної скоринкою. Для приготування 300 г печериць в беконі потрібно 150 г сиру, пучок кропу. Ніжки дрібно нарізають, потім обсмажують з одного подрібненої цибулиною. Додають будь сирний продукт з зеленню.

    Капелюшки начиняють приготованим фаршем, а потім обертають смужкою бекону. Укладають все на деко для випічки. Страва готується 15 хвилин, можна стежити за ним станом м’ясних смужок. Як тільки вони підрум’яняться, закуска готова.

    У горщику з картоплею

    Гриби, приготовлені в горщиках, відрізняються неповторним ароматом, а поєднання з різними продуктами робить їх дуже популярними для сімейного обіду і для святкового вечері. Для приготування беруть 1 кг картоплі, 500 г грибів, цибулину, ріжуть всі продукти пластинками. 250 г вершків змішують з сіллю, перцем, приправами за смаком.

    Порізані овочі викладають у горщики шарами, а потім заливають соусом. Запікають при температурі 190°C приблизно 1 годину. За 10 хвилин до закінчення зверху посипають тертим сиром.

    Запіканка

    У кулінарії існує багато рецептів, як приготувати запіканки з грибами. Для них беруться керамічні або скляні форми з невисокими бортиками. Дуже смачною виходить така запіканка з помідорами, фаршем і баклажанами.

    Всі інгредієнти ріжуть пластинками. Бажано продукти (крім томатів) попередньо обсмажити на маслі окремо. Потім в посуд укладають вертикальні шари: гриби, помідори, фарш, баклажани. Заливку готують таким чином: у вершки або молоко додають 1 ст. л борошна, сіль, перець, яйце, все перемішують і наповнюють форму.

    Запіканка готується 40-50 хвилин, перед закінченням посипають тертим сиром і дають час, щоб він встиг розтанути.