Пшоняна каша в мультиварці: поради професіоналів

Пшоняна каша – одна з найдавніших страв російської кухні. Здавна її готували в печі. Але світ не стоїть на місці. І приходять нові технології спрощують життя господиням. Так як приготувати розсипчасту пшоняну кашу в мультиварці, щоб вона була як з бабусиної печі?

Мультиварка – електроприлад, яким управляє програма, що служить для приготування страв «в один дотик» або на повному автоматі, або з участю кухаря. Пристрій може практично все: варити, смажити, пекти, смажити, розігрівати, підтримувати задану температуру їжі, виконуючи задану програму і сповіщаючи кухаря сигналами. Прилад універсальний. В цілому складається з чаші з антипригарним покриттям, блоку керування з дисплеєм і клавіш управління. Закривається герметично з клапанами для випуску пари і скидання тиску.

Пшоняна крупа корисна всім – вона гіпоалергенна. Її можна готувати для дітей і навіть людям, які дотримуються беззглютеновой дієти.

Вона легкоусваяема. За всіма канонами крупу спочатку розварюють, потім доводять до досконалості в духовці. Не зручно. Допоможе мультиварка.

Тонкощі

Тонкощі при приготуванні:

  • використовуйте, лише свіжу крупу;
  • упаковка повинна бути з поліетилену – вона захистить від вологи та окислення;
  • колір ядерець – жовтий, насичений. Це свіжість і відсутність плодових оболонок;

  • промивка крупи обов’язкова;
  • промийте спочатку в холодній воді, потім у гарячій – це усуне гіркоту.
Загрузка...

Рецепти

На молоці

Чудовий варіант для дітей. Тут використовується більше рідини і її з задоволенням їдять малюки:

  • покладіть крупу – 1 склянка;
  • додайте молоко – 6 склянок;
  • додайте 2 ст. ложки цукру, щіпку солі і чайну ложку вершкового масла;
  • перемішайте;
  • виберіть режим «Каша».

Щоб приготоване «не втекло» – змастіть обідок чаші трохи вище маси, він затримає її.

Подаючи, прикрасьте кашку варенням, медом, джемом – всім тим, з чим буде смачно вам і вашій дитині.

C куркою

У цьому рецепті заманливо те, що страва швидко готується, а смак обволікає, так як всі компоненти варяться в «загальному казані».

  • робимо філе з курки – 600 гр.;
  • обваляете шматочки філе в спеціях (на ваш розсуд) і 15 хв обсмажуйте їх в режимі «Випічка»
  • візьміть цибулину і моркву, дрібно поріжте їх і ще на 7 хв. додайте до курки;
  • змішуємо 2 склянки крупи з двома склянками води, підсолюємо і додаємо до філе;
  • на 60 хв. перемикаємо на режим плов;

  • очікуємо сигналу про готовність

Рецепт з гарбузом

  • подрібнюємо м’якоть гарбуза – 700 гр.;
  • додаємо до гарбузі шматочок вершкового масла – 50 гр.;
  • встановлюємо режим випічка на 10 хв.;
  • додаємо пшоно – 2 склянки, молоко 3 склянки, сіль і цукор, перемішуємо;

  • включаємо підходящий для цього режим на 45 хвилин і чекаємо сигналу про готовність.

Важливо пам’ятати

  • щоб продукт був розсипчастим використовуйте режими «Крупа» або «Плов»;
  • в’язкість виходить в режимі «Каша»
  • пропорції: гарнір – 2/1 (рідина/крупа), в’язка – 4/1, для дітей – 6/1
  • Приблизний вихід гарніру з розрахунку 2 склянки рідини і однієї склянки пшона складе 4 порції по 250 гр.
  • Калорійність

    Якщо людина хоче бути здоровим, то в своє меню йому бажано включити каші.

    Пшоняна каша в мультиварці знаходиться на п’ятому місці в рейтингу корисності. І її рекомендують вживати часто.

    Вона стикується з будь-якими добавками, підходить тим, хто дотримується безглютенової дієти. Виводить з організму антибіотики і солі важких металів. Пшоно не дозволяє жиру осісти в організмі. Багата вітаміном В6, фосфором і магнієм. Сприяє засвоєнню вітаміну Д і каротину. Не сприяє набору маси тіла і містить багато клітковини.

    Пшоняна каша на воді без солі і цукру містить 90 кКал / 100 гр. продукту з них: 78% — вуглеводи, 14% — білки і 7% — жири.

    Калорійність каші, звареної на молоці, безпосередньо залежить від % жиру в молоці коливається від 107 до 129 кКал на 100 гр. продукту.

    Поради від наших авторів

    Їсти пшоняну кашу на ніч дієтологи не рекомендують. Яку кашу на ніч краще не вживати. Її рекомендують вживати вранці перед походом на роботу. А краще перед пробіжкою близько 6-7 ложок. Кашу краще є несолоної, щоб не провокувати затримку рідини в організмі.