Ріпакова олія: з чого роблять, користь і шкода, застосування

Рапсове масло володіє ніжним горіховим ароматом, смаком, що нагадує арахіс, що викликає бурхливу фантазію у справжніх кулінарів. Тому за останній час шукачів нових смакових відчуттів все більше цікавить інформація про ріпаковій олії.

З чого роблять, склад

Основою для його приготування служать насіння рослини ріпаку, що належить до сімейства капустяних. Як сільськогосподарську олійну культуру його обробляють вже не одне століття. Думки про батьківщину ріпаку розділилися: одні вважають нею Середземномор’ї, інші Північну Індію. В деяких країнах (Китай, Індія, Україна, Канада) він досить поширений, їм засіяно приблизно 2 % від посівних площ всього світу. Розводити рослина досить легко. Але величезним недоліком є те, що його склад містить чимало ерукової кислоти і тиогликозидов. Речовина вважається токсичним, велика кількість якого завдає шкоди організму людини. З цієї причини спочатку продукт застосовували лише для змащування металу. Пояснювалося це трудомісткістю ходу перетворення звичайного ріпакової олії в очищену (рафінована) з-за виведення з нього фосфоліпідів, вільних жирних кислот, пігментів групи хлорофілу, сполук сірки.

Однак 70-і роки ХХ століття подарували світу новітній сорт ріпаку «Канола». Вивели його канадські селекціонери. Малий вміст отруйних елементів (не більше 2 %) зробило його придатним для використання в їжу. Завдяки сучасним технологіям, з’явилася можливість понизити відсоток вмісту небезпечної ерукової кислоти до 1 («нуль-ріпак»), і навіть до показника нижче 0,1 % (подвійний нуль-ріпак). Олія сорту «Канола» в продажу зустрічається як «канолова». Для приготування їжі підходять нерафінований перший сорт, рафіновані не дезодоровані сорту. У їх складі тиоглюкозидов близько 3 %, ерукової кислоти не більше 5 %.

Склад на 100 г:

  • жири — 99,9 г;
  • ненасичені жирні кислоти – 33 г;
  • насичені жирні кислоти – 10 г;
  • вода – 0,1 г;
  • фосфор – 2 мг;
  • вітамін Е – 18,9 мг.

Калорійність – 899 ккал.

Загрузка...

Користь

Найбільш рекомендований до вживання вважається оливкова. Але деякі фахівці запевняють, що з ріпаку більш корисне. Живильні властивості масел розрізняються незначно, але по вартості ріпакова набагато доступніше. Що в ньому містяться поліненасичені жирні кислоти несуть величезну користь для організму людини.

  • Омега-3 жирні кислоти впливають на рухливість суглобів, роботу мозку і серцево-судинної системи, сприяють зниженню рівня холестерину крові.
  • Олеїнова є профілактикою атеросклерозу, чистить стінки судин.
  • Лінолева зміцнює імунітет (оберігає клітки від мікробів) сприяє зниженню ваги, служить профілактикою аритмії, інсультів, інфарктів, налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту.

Користь продукту збільшує вміст вітамінів А і Є.

  • Вітамін Е, будучи потужним антиоксидантом і імуномодулятором, зміцнює стінки клітин, оберігає від вторгнення в них різних видів бактерій. 1 ст. ложка олії забезпечує добову потребу людини в цьому антиоксиданте.
  • Вітамін А сприятливо впливає на зір, підвищує несприйнятливість організму до шкідливого впливу навколишнього.

Безсумнівну користь приносить гормон естрадіол, що входить в структуру масла (рослинний аналог жіночого статевого гормону). Він веде боротьбу з зухвалими пухлина грудей раковими клітинами. Гормон позитивно впливає на здатність жінок завагітніти, виносити здорове. Встановлено, що ймовірність онкології грудей жінок, що вживають рапсове масло, нижче, ніж у віддають перевагу соняшникова, кукурудзяна.

Шкоду

Мінусом продукту є наявність ерукової кислоти. На жаль, ферменти людського організму не ліквідують її. З часом вона здатна викликати проблеми статевої сфери дорослих, затримати її формування у дітей. Така речовина може бути причиною хвороб серця, м’язів скелета, кровоносних судин, печінки.

Ріпакова олія нерафінована містить тіоглікозіди, збуджують апетит і володіють антибактеріальними властивостями. Але також вони можуть призвести до алергії, головних болів.

Шкідливі елементи утилізуються процесом переробки продукту, але при очищенні зникають і деякі потрібні. Підсумком є не такою вже й корисний продукт. Подібних проблем не виникає при використанні сорту «Каноли». Багато фахівці дитячого харчування рекомендують відмовитися або ж максимально обмежити його споживання дітьми.

В окремих державах Євросоюзу деякі сорти заборонені для застосування в якості продукту харчування. Тому необхідно уважно читати етикетку, де виробник вказує рівень вмісту ерукової кислоти. Нормою є – 0,3-0,6%. В окремих державах масло застосовують з метою приготування маргарину, використовують при смаженні м’яса, птиці, овочів. Однак слід враховувати, що при нагріванні утворюються небезпечні сполуки, при температурі вище 170С з’являються токсини. Вдихання пари при смаженні збільшує можливість появи раку легенів. Тому правильніше застосовувати продукт сирим (заправляти салати). При діареї, загостреннях хронічного гепатиту, жовчнокам’яної хвороби, індивідуальній непереносимості використання даного продукту протипоказано.

Застосування, зберігання

Спочатку рапсове масло, що володіє гірчичним присмаком, вважали не придатним для їжі. Застосовували лише з метою висвітлення. З поширенням парових автомобілів почали використовувати, як змащувальне засіб із-за здатності не змиватися з металевих виробів водою, парою. З кінця ХХ століття почали застосовувати в якості біопалива.

На сьогоднішній день якість продукту зросла, збільшився попит. Рівень його виробництва в Європі вийшов на третє місце після сої та бавовняного. Використання ріпакової олії дуже різноманітно.

  • Вже не один десяток років застосовується для отримання біопалива.
  • Дерматологи, косметологи часто використовують його і радять, як добре зволожує, пом’якшує, живить, відновлює шкіру засіб.
  • Стерильний олію використовують у фармакології. На його основі готують масляні розчини для ін’єкцій, мазеві препарати.
  • Кулінари, враховуючи горіховий або квітковий присмак, використовують у приготуванні холодних страв, маринадів, майонезу, інших соусів, заправляють салати.
  • Застосовується в домашній косметології. Ванни пом’якшують шкіру, роблять м’якою. Приготувати її можна за наступним рецептом: 2 ст. ложки ріпакової олії, 200 мл молока, одна четверта склянки морської солі, 20 г харчової соди, 10 г кукурудзяного крохмалю, 2-4 краплі ефірного масла лаванди, жменя квіток лаванди (сухих), СО2 – екстракт липи (пів чайної ложки). Все змішати. Процедуру проводити близько чверті години.
  • Використання миловарній, шкіряної та текстильної промисловістю.

Незважаючи на те, що масло триваліша в порівнянні з іншими рослинними залишається безбарвним, не погіршується під впливом відкритого повітря (зберігає аромат), зберігати його все ж треба в прохолодному, захищеному від світла місці в скляній тарі. У цьому випадку, воно довше збереже свої корисні елементи, не втратить смакові якості протягом 5 років.

Ріпакова олія своїми якостями знаходиться на одній ніші з оливковою, а коштує значно менше. Варто задуматися про його використання для пошуку нових кулінарних шедеврів!