Рисова каша на молоці: корисна для дітей і дорослих

Рисова каша на молоці — ідеальний варіант для смачного і корисного сніданку. Вона ситна, заряджає енергією на весь день, містить мало калорій, корисна для дітей і дорослих.

Корисні властивості

Серед страв, які регулярно готуємо вдома, обов’язково повинні бути страви з рису. У цій крупі є безліч корисних мікроелементів (цинк, магній, калій, залізо, фосфор), вітамінів, мінералів. Містяться в ньому білки, жири, вуглеводи дарують людині заряд енергії на тривалий час.

Завдяки абсорбуючим властивостями рис сприяє очищенню організму, виведенню з нього токсинів, шлаків, важких металів. Він робить позитивний вплив на роботу шлунка і кишечника, усуває дисбактеріоз, метеоризм, здуття живота, діарея. Він благотворно впливає на функціонування серцево-судинної, кровоносної системи.

Дієта, якої дотримуються багато охочих схуднути, включає в себе вживання молочної рисової каші. Її калорійність становить 97 ккал на 100 г продукту.

Загрузка...

Рецепти

Зварена в каструлі

Багатьох цікавить питання, як вариться молочна каша смачна. Це зовсім не складно, для цього можна взяти будь-яку рисову крупу, але більше всього підходить круглозерний крохмального сорту. Він швидше розварюється.

Щоб зварити рисову кашу на молоці, потрібно лише виконати кілька простих етапів.

  • 200г. рису засипають у каструлю, заливають невеликою кількістю холодної води (приблизно склянку, щоб покрити крупу на 1 см). Каструля ставиться на плиту, її вміст варять на середньому вогні до повного всмоктування води. Рис потрібно періодично помішувати, щоб він не пригорав;
  • В крупу (без води) додається невелика кількість молока (приблизно 150 мл). Все це доводиться до кипіння, кип’ятять на невеликому вогні. Не варто забувати помішувати;
  • Після того як вона загусне, знову додають трохи молока. Потім додається сіль (пів чайної ложки), цукор (15 г). Молоко продовжують підливати до повного розм’якшення. На цьому етапі має додатися всього близько 250 мл молока. Щоб надати йому більш яскравий аромат, додають трохи ванілі;

  • В м’який рис додають вершкове масло (приблизно 30 г). Але цей етап можна пропустити, додавши масло вже в тарілку при подачі на стіл;
  • Каша не повинна бути занадто густий, так як вона стане ще густіше при застиганні. Тому можна додати ще трохи молока, довести її до кипіння, вимкнути, накрити каструлю кришкою, настоювати 10 хвилин.

При подачі на стіл, страву можна прикрасити фруктами або ягодами, полити варенням, посипати корицею.

У духовці

Готується вона в глиняному горщику — унікальної посуді, прогревающей містяться продукти. Так зберігаються всі корисні властивості рису.

Береться стакан рисової крупи, яку потрібно просіяти, переглянути, позбавляючись від сміття, зіпсованих зерен. Крупа промивається спочатку холодною, а потім теплою водою. Так з неї вийде весь крохмаль, клейковина. Потім рис залишають в холодній воді на півгодини. Глиняний горщик необхідно попередньо замочити в холодній воді на 15 хвилин.

З крупи зливається вода, вона промивається до появи прозорої води, викласти на дно горщика. Зверху наливається 400 мл молока, додайте 2 столові ложки цукру, сіль на кінчику ножа.

При бажанні додають щіпку кориці або ванілі.

Береться вершкове масло (60 грам), розрізається на декілька частин, додається в кашу.

Ставиться горщик в холодну духовку. Встановлюється температура 190 градусів. Час приготування 80-100 хвилин. Повинна вийти гарна золотава скоринка. В готову страву можна додати:

  • свіжі фрукти;
  • горіхи;
  • джем;
  • сухофрукти.
  • В мультиварці

    Молочна рисова каша в мультиварці робиться швидко і просто, а на смак вона виходить ніжніше, ніж приготовлена на плиті. Головне – дотримати пропорції зерна, молока, води.

    Для початку готуються інгредієнти:

    • 1 склянку рису;
    • 2 склянки молока;
    • 2 склянки води;
    • 1-2 їдальні ложки цукру;
    • 1 столову ложку вершкового масла;
    • пів столової ложки солі.

    Можна взяти будь-який вид рису, ретельно промити його проточною водою. В ідеалі краще промивати його до 10 разів через друшляк.

    Відразу як стече вода, його засипають у каструлю. Потім заливається молоко, вода, додається сіль, цукор. Після закриття кришки мультиварки встановлюється режим «Молочна каша», присутній практично в кожній моделі. Якщо немає цього режиму, то вибирається програма «Рис».

    Час приготування їжі — 40 хвилин. Після цього вона повинна простояти ще хвилин 15 в режимі підігріву. Вона готова. Після відкриття кришки додається вершкове масло, розкладається по тарілках, подається до столу.

    Незалежно від способу готування, щоб вийшло по-справжньому смачно, потрібно прислухатися до кількох порад:

    • крупу краще купувати якісну, вищого гатунку;
    • зерна повинні бути цілими, не подрібненими;
    • не варто шкодувати вершкового масла, не дарма кажуть: «кашу маслом не зіпсуєш»;
    • готувати потрібно з гарним настроєм, не варто боятися проявляти фантазію.

    Якщо слідувати цим рекомендаціям, блюдо вийде смачним і порадує всю сім’ю.