Рогалики з повидлом: 7 кращих рецептів домашньої випічки

У великій кількості рецептів смачної домашньої випічки рогалики з повидлом займають особливу – дуже душевну – позицію. Старий добрий рогалик з чашкою чаю обов’язково викличе найприємніші і теплі асоціації – з безтурботним дитинством, батьківським домом і першими самостійними кулінарними дослідами.

Для сімейних і дружніх посиденьок це ідеальний варіант, простий і зрозумілий, але надзвичайно апетитний. А якщо для начинки використано повидло власного приготування з садових фруктів, аромат свіжоспечених рогаликів буде просто п’янким. Ділимося смачними рецептами «рогатої» випічки.

Яке тісто краще вибрати?

У кожній родині, де рогалики з повидлом на столі не рідкість, є свій улюблений рецепт, сперечатися про смаки тут безглуздо. Любителі розсипчастою випічки вибирають пісочне тісто, а ті, хто цінує золотисту скоринку і пухнасту нутро, не шкодують часу на дріжджове. Головне, що об’єднує всі рогалики у світі, – це технологія їх формування.

Тісто розкачують у коло, а потім нарізають на сектори-трикутники від центру кола до країв (дивіться на фото). Для цього можна скористатися як спеціальним різаком для тесту, так і звичайним ножем. Краще не розмазувати начинку по всій поверхні: так більше ймовірності, що вона витече під час випікання. Ложку повидла кладуть на широкий край кожного косинця і закочують до центру. Виходить форма ріжка. Її можна залишити прямий, а можна злегка загнути кінчики всередину і отримати форму півмісяця.

Види тіста для цих кулінарних виробів придатні різні. Як і начинки. Повидло адже готують з різних фруктів і ягід. Маленький секрет: в джем недостатньо густої консистенції можна вмішати пару ложок борошна – в такому вигляді він не покине межі рогалика.

Якщо ви ще не визначили, з якого тіста рогалики вам більше по душі, спробуйте різні варіанти, які успішно випробувані багатьма поколіннями кулінарів.

Загрузка...

Кращі рецепти рогаликів

Рогалики з повидлом із пісочного тіста

У тане в роті пісочної випічки багато шанувальників ще й тому, що тісто для неї не вимагає особливих трудовитрат. Візьмемо для цього:

  • стакан цукрового піску;
  • 250 г вершкового масла або маргарину;
  • одне яйце;
  • два склянки борошна;
  • 200 г повидла;
  • по одному пакетику розпушувача і ванільного цукру.

Злегка підталий маргарин, попередньо порізаний невеликими шматочками, потрібно розтопити на водяній бані. В окремому посуді ретельно розмішати вінчиком яйця з цукром, влити в цю суміш маргарин і знову перемішати. Додати пакет розпушувача або чайну ложку гашеного соди і ванільний цукор, ще раз перемішати і всипати борошно (для пісочного тіста просіяти її не потрібно). Сипати необхідно потроху, обережно розмішуючи віночком.

Коли тісто стане густим, висипати всю без залишку борошно і перемішати вручну. Отриману маслянисту масу в поліетилені потрібно потримати в холодильнику півтора-два години або в морозилці 10-15 хвилин. Для випікання духовку потрібно заздалегідь розігріти до 175 °С. Це можна зробити в той час, коли ви формуєте рогалики. Пісочні вироби краще випікати на пергаментним папері.

Рогалики на дріжджах і молоці

Для тих, хто віддає перевагу пишні здобні рогалики з повидлом, рецепт на дріжджах — як раз те, що потрібно. Ця технологія затратно по часу, але освоїти науку приготування дріжджового тіста повинен кожен кулінар.

Компоненти:

  • борошно – 225 г;
  • сухі дріжджі – 2 г;
  • вода – 235 мл;
  • маргарин – 40 г;
  • цукор – 25 г;
  • сіль – 7 р.

Покроково цей процес не так вже складний. Основа його – опара. Готуємо її, поєднавши разом борошно, дріжджі і 125 мл води воду. Суміш повинна настоятися в теплому місці чотири години, поки не збільшиться в об’ємі і не придбає пористу структуру.

В опарі потрібно зробити поглиблення, вилити в нього решту води, всипати сіль і цукор, додати розм’якшений маргарин, замісити тісто і розділити його на сім частин. Кожну з них скатати в кулю, а потім распластать качалкою по формі нагадує трикутник. На його широкий край кладемо начинку, скачуємо в рогалик і викладаємо на змащене олією деко. Через годину вироби можна змастити водою, оформити посипкою за смаком і відправити в духовку хвилин на 15-20. Температура випікання – 220 °С.

Особливу пишність здобної випічки додасть пар. Для цього на перші п’ять хвилин у духовці під деко встановлюють плоску посудину з кубиками льоду, а потім прибирають, щоб отримати рум’яну скоринку.

Рогалики на кефірі і дріжджах

Ще один варіант дріжджових рогаликів з джемом для порівняння результату. Необхідно запасти:

  • борошна – 600 г;
  • цукру – 60 г;
  • солі – 0,5 чайної ложки;
  • дріжджі – 25 г;
  • кефір – 200 г;
  • молока – 50 г;
  • вершкового масла – 75 г;
  • яєць – 2 штуки;
  • додатково для обмазування ще два яєчних жовтки і пара столових ложок молока.

Кефір потрібно підігріти до температури трохи вище кімнатної (приблизно до 35 °С) і в об’ємній посуді змішати з дріжджами, цукром і сіллю. Вкрити кефірну опару рушником і поставити в тепло. Через 20 хвилин у суміш влити розтоплене масло і вбити яйце, перемішати.

Дві третини попередньо просіяного борошна всипаємо в рідину відразу, а залишок вводимо рівномірно в процесі ручного вимішування до тих пір, поки тісто не перестане липнути до рук.

Після цього миску ставимо в тепло ще раз години на півтора — до цього часу вміст має збільшитися в об’ємі в два рази. Тепер тісто можна акуратно розкачати на присипаної борошном поверхні і ділити на трикутні заготовки, закручувати начинку і відправляти в духовку з температурою 200-220 °С до підрум’янення на листі, змащеному олією.

Сирні рогалики з яблуками

Випічка з сиру шалено ніжний, соковитий і того ж корисна – деякі тільки в такому вигляді і вживають багатий кальцієм і білком сир. Яблука в даному випадку чудово замінять повидло. Готувати сирне тісто надзвичайно просто і швидко.

Компоненти:

  • сир – 350 г;
  • масло вершкове (маргарин) – 100 г;
  • борошно – 3 склянки;
  • цукор – 2 склянки;
  • розпушувач, ванільний цукор – по пакетику.

Сир міксером або ложкою змішати з розм’якшеним маслом. Потім всипаємо всі сухі складові, старанно місимо і в харчовій плівці на півгодини відправляємо в холодильник. Після охолодження тісто стане більш пластичним, залишиться розкачати його і діяти за звичайною схемою виготовлення рогаликів. У сирному виконанні вони печуться при температурі близько 170 °С від 20 до 30 хвилин.

Рогалики на сметані

Цей простий рецепт рогаликів з повидлом ідеально підійде для початківців пекарів.

Він вимагає:

  • борошна – 1,5 склянки;
  • 1 куряче яйце;
  • цукру – 50 г;
  • сметани – 4-5 столових ложок;
  • меду – чайна ложка;
  • розпушувач – 2 чайні ложки;
  • щіпку солі.

Для отримання сметанного тесту потрібно просто якісно змішати всі наведені у списку інгредієнти, і можна відразу масу розкачати в пласт для подальших дій з начинкою. Сметанний рогалик простий, але дивовижно смачний: він в міру пухкий, але добре тримає форму. Вимагає випікання на масляному деку при 180 °С.

Рогалики на сметані і маргарині

Додаткове утримання маргарину додасть сметанному тісту ще більше ніжною пухкості.

Потрібно:

  • борошна – 3 склянки;
  • яблучного оцту – 1,5 чайних ложки;
  • маргарину – стандартна пачка;
  • яйця – 4 штуки;
  • цукру – 2,5 склянки;
  • сметана – 1,5 склянки.

Борошно слід ретельно просіяти і добре перемішати з маргарином. В окремому посуді розтерти з яблучним оцтом і сіллю яєчні жовтки, до отриманої суміші додати сметану і ще раз протерти ложкою.

Ретельно з’єднати яєчно-сметанную суміш з маргаринової і залишити на пару годин у холодильнику. Вийнявши охолоджене тісто, ділимо його навпіл і розкачуємо кожну частину в тонкий пласт, ділимо на «язички» для майбутніх рогаликів. Температура їх випікання – 180 °С, час – близько 20 хвилин.

Листкові рогалики з повидлом

Це сама швидка випічка з повидлом, якщо купити готове листкове тісто в магазині. Але витративши трохи більше часу на тісто власного виробництва, ви будете собі дуже вдячні. Для самого простого листкового тіста потрібно:

  • борошна – 2 склянки;
  • оцту 9%-го – столова ложка;
  • маргарин – 200 г;
  • холодної води – 0,5 склянки;
  • 1 яйце;
  • солі на кінчику ножа.

Готувати листкове тісто краще відразу на дошці. Висипаємо на неї просіяне борошно і тут же у велику крихту рубаємо ножем холодний маргарин. Перетрем обидва інгредієнта до стану маслянистого порошку. Окремо в миску з вказаною кількістю холодної води уб’ємо яйце, додамо сіль і оцет і добре перемішати.

Обережно увіллємо яєчну рідина в маргаринову крихту і швидко замісимо тісто, його потрібно остудити в холодильнику протягом години-півтори. Після цього тісто розкачуємо, пласт складаємо в кілька разів і знову катаємо качалкою. Цю процедуру треба повторити 2-3 рази. Тепер можна розкочувати остаточний пласт, з якого будемо формувати рогалики з солодкою начинкою.

Секрет випічки слойок – деко, змащене холодною водою.

Корисні поради щодо подачі до столу

Завдання гостинної господині – не тільки майстерно приготувати страви, але й ефектно подати. Тому окрему увагу треба приділити тому, як зробити рогалики не тільки неповторно смачними, але і незабутньо красивими. Тим більш оформлення в даному випадку поліпшить смакові якості, надавши їм тонку родзинку.

Посипання рогаликів роблять як до, так і після випічки. Улюблені багатьма варіанти — масляна крихта, мак, кориця, горіхова або кокосова стружка — наносяться на змащену яйцем поверхню рогалика перед відправкою в духовку. А можна на кожен рогалик викласти хмарка зі збитого із цукром білка.

У готовому вигляді випічку з повидлом досить посипати цукровою пудрою, і це вже буде притягати погляд. Більш складна «оздоблення» – змазування заварним кремом або шоколадною глазур’ю, медом або згущеним молоком. Фантазія з посипкою тут і зовсім не має меж.

Висновок

З кожним разом ваші рогалики будуть виходити все досконало, адже у них так приємно вкладати душу. Подавайте їх з чаєм і кавою, какао і молоком і насолоджуйтеся результатами своєї майстерності разом з дорогими людьми!