Салат з курячою печінкою: цікаві рецепти і рекомендації

Куряча печінка виключно корисна, але споживається із задоволенням не всіма. А ось салат з нею – зовсім інша справа: ним можна без зусиль нагодувати сім’ю. Так і на святковому столі салат з курячою печінкою доречний: він не просто смачний, але і небанальний, особливо в широкому спектрі варіацій і гідному оформленні.

Основні рецепти салату з курячою печінкою

Загрузка...

Класичний

Для цієї базової версії досить мінімального набору найбільш доступних складових:

  • 400 г курячої печінки;
  • 2 цибулини;
  • одна велика морква;
  • рафінована олія для смаження;
  • майонез.

Печінка цілком відварюємо в підсоленій воді, остуджуємо і ріжемо великими брусками. Таку ж форму додамо цибулі і моркви і обсмажимо їх на повільному вогні. Змішуємо всі компоненти з майонезом, солимо і перчимо за смаком.

На основі класики з’явилося безліч рецептів. Варто спробувати самі різні, щоб в результаті створити унікальну авторську страву.

Теплий

Цей оригінальний салат можна подавати як закуску до обіду, і як самостійне блюдо до легкого вечері через відсутність майонезу і присутності великої кількості зелені. Тим більше, що виглядати воно буде, немов із солідного ресторану.

Візьмемо для нього 570 г курячої печінки, 370 г печериць, 270 г зелені листового салату і 170 г руколи, 130 г сухариків, 120 г борошна, цибулину, 15 мл лимонного соку, оливкова олія і соєвий соус.

Щоб цей шедевр при подачі був дійсно теплим, діяти потрібно швидко, а всі складові підготувати заздалегідь: рукколу порізати ножем, а салат порвати на шматочки, цибулину настругати кільцями, гриби – тонкими пластинками.

Печінку обваляем в борошні і обсмажимо до скоринки. Цибулю і печериці згасимо в сковороді під кришкою близько 10 хвилин. В цей час змішаємо три столові ложки оливкової олії з чайною ложкою соєвого соусу, лимонним соком, перцем і сіллю – вийшла заправка.

Оптимальна подача в даному випадку – порційна. Устелем тарілки рваною салатною зеленню. На підстилку укладемо печінку і вкриємо цибульно-грибний шапкою. Присмачити заправкою, зверху прикрасимо руколою і сухариками.

З грибами

Грибний салат незрівнянно гарний як теплим, так і захололим. У рівних частинах – по 300 г – беруться печінка курки, печериці (або гливи) і моркву. Також будуть потрібні 2 яйця, 100 г твердого сиру, цибулина, майонез.

Зварити яйця краще заздалегідь, а моркву нашаткувати. Печінку в сирому вигляді порізати на невеликі шматочки, обсмажити до скоринки, злегка посипати сіллю і перцем і відкласти. Цибульні кубики підрум’янити на сковороді, додати кубики грибів і смажити ще 5 хвилин, після чого приєднати моркву і тушкувати все це ще хвилин 5-7, всипати трохи солі. Яйця натерти на крупній тертці, змішати всі складові з додаванням майонезу, сформувати гірку і посипати сиром.

З солоними огірками

Легкості, свіжості і соковитості додадуть огірочки салату з курячої печінки. Зробимо це блюдо з 500 г субпродукту, трьох солоних огірків, двох цибулин і однієї морквини.

Відварену печінку і огірки ріжемо смужками. Цибулю півкільцями і моркву соломкою обсмажимо, заправити все майонезом.

З квасолею

Доповнимо печінку не менш корисними бобовими – з ними їжа буде ще і більш поживною. На 400 г курячої печінки – 200 г вареної квасолі, одна цибулина і одна морква, пара зубчиків часнику, невеликий пучок петрушки, майонез.

Печінка покришити, обсмажити до готовності з скоринкою, викласти на паперовий рушник. Півкільця цибулі і соломку з моркви обсмажити в тому ж маслі на сильному вогні до напівготовності так, щоб коренеплоди залишалися злегка хрусткими всередині.

Змішати всі обсмажені інгредієнти з квасолею, роздавленим часником, дрібної зеленню петрушки, майонезом, перцем і сіллю.

З сиром

Незвичайних смакових ноток допоможе домогтися сир фета у поєднанні з оригінальною заливкою. Фети знадобиться 150 г на 200 г печінки.

Крім цього, необхідно:

  • 200 г винограду;
  • 150 г зелені салату;
  • для заправки – 3 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. бальзамічного оцту, 1 ст. л. гірчиці, 1 ч. л. меду і білий перець на кінчику ножа.

Нарізку з печінки обсмажити, виноградини розрізати навпіл, вийняти кісточки. На дно тарілки викласти салатні листя, зверху викласти розкришений сир фета, шматочки печінки і половинки ягід винограду. Змішати складові заправки і полити блюдо. Найбільш органічний смак у нього до тих пір, поки печінкові шматочки теплі.

З морквою

На 500 г печінки потрібні 3 середніх маринованих огірки, 2 яйця, цибулина, дві гілочки кропу і дві соковитих морквини.

Відварену печінку, огірки і моркву наріжемо соломкою, цибулю – півкільцями. Всю нарізку змішаємо, додавши сіль і майонез. За бажанням можна додавати ще й заздалегідь заготовлені сухарики. По периметру оформимо малюнок з четвертинок яєць і кроповий гілочок.

З корейською морквою

Для цієї пікантної закуски потрібно 530 г печінки і рівно стільки ж моркви по-корейськи, ½ банки зеленого горошку, 170 г цибулі-ріпки, зелень петрушки і кропу, майонез.

Печінку потрібно відварити в підсоленій воді, а нашатковану цибулю спассировать. Дочекатися, коли все охолоне, і обережно змішати в салатнику покришену печінку з цибулею, перцем і корейською морквою, майонезом і перцем. Посипати дрібною зеленню.

Салат «Похідний»

З точки зору продуктового набору пояснити назва салату складно, але з точки зору простоти і швидкості готування воно цілком логічно.

Цей варіант складається з банки консервованої білої квасолі, 300 г курячої печінки, пари маринованих огірочків, 1-2 зубчиків часнику, цибулини і пучка зелені.

Протягом 5 хвилин пасеруємо печінка, додаємо цибульні кільця, квасоля і подрібнений часник. Тушкуємо до готовності.

Листковий

Якщо на свято потрібно ефектного вигляду салат з курячою печінкою, цей рецепт буде як не можна до речі.

Як зовні, так і в розрізі листковий салат яскравий апетитний, незважаючи на нескладний склад:

  • 400 г курячої печінки;
  • 6 маринованих огірочків;
  • 4 яйця;
  • 2 моркви;
  • 3 цибулини;
  • майонез.

Печінка, білки і моркву відварити і окремо натерти на крупній тертці (також натираємо огірки). Жовтки необхідно натерти на дрібній тертці. Поросяти, ягняти цибулю обсмажити. Шари промазуємо майонезом і укладаємо в такій черговості:

  • білок;
  • морква;
  • огірки;
  • цибуля;
  • печінка.

Ця розкладка повторюється ще раз, і вся конструкція відправляється в холодильник. Через годину-півтора салат пора вийняти звідти і акуратно перевернути на блюдо, а поверхню посипати жовтками. Після цього можна дати йому ще трохи часу як слід настоятися.

Щоб перевертати було простіше, шари краще укладати у посуд з високими краями.

Інші рецепти

Існують і дуже вишукані варіанти салату з печінки курки. Наприклад, з фруктами, ароматними, соковитими і яскравими. Вони вимагають трохи більше часу, але підсумок цього заслуговує.

З грушею, апельсином і бальзамічної карамеллю

До 300 г печінки вибираємо одну грушу і одне яблуко, а також 150 г листя салату. Для карамелі знадобляться оливкова олія, 5-6 ст. л. бальзамічного оцту, 3 ст. л. цукру. Для обжарювання печінки – вершкове масло.

Обсмажити печінкові скибочки до напівготовності. В іншій сковороді будемо терпляче нагрівати оцет, поки не випарується половина, після чого необхідно всипати в залишок рідини цукор. Коли на поверхні карамелі з’являться бульбашки, викласти в неї шматочки печінки, обсмажити за дві хвилини з кожного боку і вийняти. В карамель долити 2-3 ложки води.

Грушу і яблуко подрібнимо на кубики і злегка обсмажимо у вершковому маслі. Поверх салатних листків викладемо печінку і фруктові кубики, поллємо карамельним сиропом.

З грейпфрутом

На 400 г печінки необхідний 1 грейпфрут, 1 червона цибулина, 100 г зеленого салату. Також оливкова олія, білий винний оцет, перець і сіль.

До подрумяненному на сковороді луку викладемо нарізану печінку і посмажимо до готовності. Фруктову м’якоть наріжемо великими шматочками, а листя салату безладно порвемо і змішаємо з гарячою печінкою. Все це упереміж поллємо сумішшю оливкової олії, оцту і спецій і обережно перемішати.

Корисні секрети і поради

Правильна консистенція салату багато в чому залежить від підготовки головного компонента. Куряча печінка досить примхлива і буде соковитою і ніжною тільки за певних умов:

  • якщо продукт передбачається обсмажувати, то він повинен бути неодмінно охолодженим. Розморожена печінка придатна тільки для варіння або гасіння;
  • перед приготуванням необхідно видалити плівки, прожилки, плямисті ділянки;
  • солити краще не раніше, ніж за 5 хвилин до готовності, сіль забирає вологу;
  • для обсмажування печінка викладають на сковороду рівним тонким шаром, а перемішують не частіше двох-трьох разів і дуже акуратно, щоб не пошкодити настільки крихкий продукт;
  • відразу по готовності печінку потрібно вийняти з гарячої каструлі або сковороди, щоб уникнути пересушування;
  • готові відварені шматочки потрібно просушити на паперовому рушнику. На дотик вони повинні бути пружними; тверді – значить пересушені.

Висновок

При всій корисності печінка курки часто вживати не рекомендується. Але пару-трійку раз в місяць дуже бажано підкріпити організм корисними амінокислотами цього субпродукту і вітамінами А, В і Е, а заодно урізноманітнити своє меню. А серед гостей знайдеться хоча б один, для якого салат з курячою печінкою буде в новинку.