Багато господині визнають, як приємно готувати страви, які несуть здоров’я близьким. Салат з пекінської капусти — одна з таких корисних закусок, яку з легкістю можна приготувати в будь-який час року. Експериментуйте з різними заправками і компонентами і отримуйте задоволення від вітамінних салатів!
Секрети приготування салату з пекінською капустою
Для позбавлення від нітратів в «пекинке» експерти рекомендують покласти її на годину в миску з холодною водою, а потім гарненько струснути від крапель, після чого капусту можна використовувати для салатів та інших страв.
Замість солі салат з пекінської капустою можна заправляти соєвим соусом, а майонез рекомендується готувати самостійно або розбавляти його в співвідношенні 1:1 з домашньою сметаною.
Сухарики краще додавати вже перед тим, як подати салат, щоб він не «потік».
Найбільш популярні рецепти
Якщо ви ставите питанням, як приготувати салат з пекінської капусти, в цій статті ви знайдете відповідь і зможете ознайомитися з декількома найбільш популярними рецептами, а також з тонкощами приготування страв.
З курячою грудкою
Легкий у приготуванні рецепт ніжного салату з пекінською капустою, курячим філе і зернятками кукурудзи.
Інгредієнти:
- качан пекінської капусти;
- філе 1 курки;
- баночка консервованих або 300 г заморожених зерен кукурудзи;
- 1 цибулина;
- листя петрушки;
- нерафінована оливкова або соняшникова олія (або домашня сметана+майонез);
- сік четвертинки лимона (або бальзамічний оцет);
- сухарики;
- орегано, сіль, чорний мелений перець.
Спочатку слід пошинкувати тонкою соломкою пекінську капусту. Філе курки трохи відбити, посипати перцем і сіллю, обсмажити на грилі або на сковорідці. Дрібненько посікти цибулю і петрушку. У великій мисці змішати «пекинку», зерна кукурудзи, петрушку і сухарики. Посолити і додати щіпку орегано.
Філе охолодити і порізати соломкою або кубиками, все змішати і полити оливковою олією і скропити соком лимона, все ретельно перемішати. Можна подавати на стіл, переклавши в салатницю і прикрасивши зеленню по своєму смаку.
Цезар
Салати з пекінської капусти найсмачніші, як вважають багато діти і дорослі. Це не дивно, адже капуста — дієтичний продукт, вона діє на кишечник як щітка, інші компоненти салату дуже поживні. До того ж їх можна змінювати, створюючи численні варіації цього апетитного страви і готуючи кожен салат «у новому виконанні».
Інгредієнти:
- півкіло курячої грудки;
- 400 грамів пекінської капусти;
- 200 грамів пармезану або іншого твердого сиру;
- 2 помідори;
- сіль, перець;
- полбатона для сухариків;
- 2 столові ложки соняшникової або оливкової олії.
Для приготування соусу:
- 150 грамів майонезу;
- 3 столові ложки сметани;
- 1 чайна ложка соєвого соусу;
- зубчик часнику;
- сік половинки лимона.
Філе курки розморозити, промити і обсушити паперовим рушником. Потім його слід посолити, поперчити, посипати улюбленими спеціями і обсмажити з 2 сторін (буквально за 10 хвилин) на соняшниковій або оливковій олії на невеликому вогні. Потім необхідно викласти смажене філе в миску, потримати під кришкою 10 хв.
Взяти несвіжий білий хліб, нарізати кубиками (без скоринки), розмістити на листі, покришити 3 зубчики часнику і трохи збризнути олією, а потім відправити в духовку, періодично помішуючи лопаткою.
Поки сухарики підрум’янюються, можна нарізати соломкою зелену частину пекінської капусти. Остиглу грудку порізати кубиками. Пармезан крупно потерти.
Для приготування соусу слід змішати всі його компоненти. Потім викладіть в салатницю «пекинку», курячу грудку і тертий сир, залийте соусом і все ретельно змішайте. По краях блюда можна розкласти часточки помідорів, зверху посипати сухарями і пармезаном.
Все готово! Приємного апетиту!
З крабовими паличками
Рецепт салату з пекінською капустою і крабовими паличками має вишуканий смак.
Інгредієнти:
- 300 г пекінської капусти (можна замінити молодої білокачанної);
- 200-300 грамів крабових паличок;
- 4 яйця;
- 200-грамова баночка консервованої кукурудзи;
- сіль, перець – за смаком;
- 2-3 столових ложки сметани або майонезу.
Яйця зваріть круто (близько 10 хвилин), злийте воду, в якій вони варилися, залийте їх холодною водою. Потім остудіть, очистіть їх і натріть на крупній тертці.
Поки яйця варяться і холонуть, наріжте «пекинку» (або білокачанну капусту) соломкою або шматочками. Злийте воду з банки консервованої кукурудзи, висипте її в миску, перемішати з яйцями. Крабові палички порізати кубиками або крупно потріть. Додайте сіль, перець, майонез або сметану, ретельно все перемішайте.
Салат готовий за лічені хвилини! Приємного апетиту!
З копченою ковбасою
Цей салат з пекінської капустою має пікантний смак, який може різнитися в залежності від сорту ковбаси і сиру. Він швидко готується і підійде до будь-якого столу.
Інгредієнти:
- 3 яйця;
- 200 г копченої ковбаси;
- 150 г сиру;
- 300 р «пекінкі»;
- банку консервованого горошку або 200 г замороженого зеленого горошку;
- 2 зубчики часнику;
- пучок кропу;
- сіль, перець;
- сметана/майонез для заправки.
Відваріть 3 яйця, остудіть їх і очистіть від шкаралупи, поріжте дрібними кубиками. У глибоку миску наріжте соломкою пекінську капусту. Такий же соломкою потрібно копчену ковбасу порізати, все змішати, додати консервований або заморожений горошок і дрібно натертий сир.
Для заправки змішайте сметану або майонез з розчавленим часником і дрібно порізаною зеленню кропу.
Заправте салат, акуратно змішайте всі компоненти.
Хрусткий салат готовий!
З кальмарами
Салат з пекінською капустою і кальмарами не так простий, як інші, але досвідчена господиня може впоратися з його приготуванням за 20 хвилин.
Інгредієнти:
- 200 г маринованих/варених кальмарів;
- 5 листочків пекінської капусти;
- 1 цибулина;
- 2 курячих яйця;
- лимонний сік, спеції і сіль соєвий соус;
- третину склянки майонезу;
- зелень кропу і петрушки, 2-3 часточки огірка і помідора на кожну порцію для прикраси.
Розморозьте кальмари, обварите їх окропом у друшляку і поставте під струмінь холодної води, щоб легше зняти шкірку. Потім закип’ятіть воду, посоліть і проваріть кальмари близько хвилини. Остудіть їх і поріжте на шматочки. Або з банки з маринованими кальмарами злийте рідину і поріжте їх.
«Пекинку» промийте і обсушіть, поріжте або нарвете на шматочки. Цибулю очистіть і поріжте соломкою. Зваріть яйця, остудіть і очистіть їх від шкаралупи, а потім дрібно накришити.
Перемішайте всі підготовлені компоненти, додайте майонез, лимонний сік і спеції. Розкладіть зверху гілочки петрушки, присипте зеленою цибулькою, покладіть часточки огірка і помідора.
Салат дуже цікаво виглядає у маленьких вазочках.
З тунцем
Ідеальний рецепт легкого салату, якщо раптово нагрянули гості. Залучіть до процесу приготування дітей і з задоволенням повечеряйте!
Інгредієнти:
- пекінська капуста;
- 1 баночка консервованої кукурудзи;
- солодкий перець;
- 1 банку тунця;
- кілька пір’я зеленої цибулі;
- сухарики;
- сметана або майонез.
Поріжте або порвіть руками пекінську капусту, перець можна порізати кубиками, а зелений лук дрібно порубати. Все перемішайте, додайте кукурудзу, тунець і готові сухарики (або ви можете зробити їх з половини несвіжого батона). Заправте сметаною або майонезом.
Можна прикрасити салат зеленню, часточками мандаринки або зернятками граната на свій смак.
З ковбасою і кукурудзою
Інгредієнти:
- 600 грамів пекінської капусти;
- 150 г копченої ковбаси;
- 150 грамів майонезу;
- 1-2 яйця;
- 2 свіжих огірка;
- півбанки консервованої кукурудзи;
- спеції, сіль і кріп.
Візьміть невеликий качан капусти, крупно поріжте або порвіть руками листя. Ковбасу і 1 огірок наріжте кубиками і змішайте з капустою, додайте кукурудзу, сіль і майонез. Все перемішайте і прикрасьте часточками другого огірка, присипте кропом.
Вуаля, салат готовий!
З квасолею
Інгредієнти:
- 1 невеликий качан пекінкі»;
- 1 банку червоною квасолі, консервованої в своєму соку;
- 60 грамів сухариків;
- 3-4 зубчики часнику;
- чверть склянки майонезу;
- 50 грамів сиру;
- сіль і улюблена зелень.
Поріжте «пекинку» соломкою. Промийте квасолю під проточною водою, дайте час стекти, а потім обсохнути на паперових рушниках. Подрібніть ножем, на тертці або під пресом 3-4 зубчики часнику. Натріть сир дрібно. Всі компоненти перемішайте з майонезом до однорідності.
Перед подачею на стіл додайте сухарі і сіль, пересипте в салатницю, прикрасити по своєму смаку.
З креветками
Інгредієнти:
- 3 яйця;
- 3 помідори черрі;
- 200 грамів пекінської капусти;
- 250 грамів креветок;
- 200 грамів пармезану;
- кілька листочків петрушки або гілочок кропу;
- 50 грамів соєвого соусу (або майонез, сметана для заправки лимонний сік).
Спочатку відваріть креветки в підсоленій воді 3 хвилини і очистіть їх. Нашаткуйте капусту і поріжте навпіл помідори. Яйце зваріть круто, почистіть і розріжте на 4 частини. Сир дрібно натріть.
Можна заправити салат соєвим соусом або змішати майонез зі сметаною і декількома краплями лимонного соку.
Покладіть на тарілку гіркою капусту, соус, навколо часточки черрі, другим шаром креветки, знову соус. Потім посипте все сиром, навколо розкладіть яйця і гілочки кропу або листочки петрушки. Все готово, приємного апетиту!
З помідорами і сиром
Інгредієнти:
- 1 куряча грудка середніх розмірів;
- 500 грамів «пекінкі»;
- 6 помідорів черрі;
- 50 грамів твердого сиру;
- 3 скибочки батона або пакетик сухариків;
- 2 яйця;
- 2 зубчики часнику, сіль за смаком.
Для соусу:
- 2 жовтка курячих яєць;
- 2 чайних ложки діжонської гірчиці;
- 1/6 склянки лимонного соку;
- трохи цибулі-шалот;
- пів чайної ложки лимонної цедри;
- пів чайної ложки цукру.
Відварити курячу грудку, остудіть і наріжте її. Відваріть круто яйця, остудіть і наріжте дрібно. Поріжте соломкою капусту і часточками помідори, потріть на дрібній тертці твердий сир. Подрібніть в пресі часник, все змішайте і посоліть.
Приготуйте соус: змішайте всі його компоненти виделкою або блендером. Заправте салат і насолоджуйтеся смачною страв з близькими людьми!
Салат з «пекінкі» з шинкою
Спробуйте приготувати такий салат. Ви поб’єте гостей яскравим і неповторним поєднанням компонентів!
Інгредієнти:
- 1 качан пекінкі»;
- 300 грамів шинки;
- 300 грамів філе курки;
- 150 грамів пармезану або іншого твердого сиру;
- 100 грамів волоських горіхів;
- 4 курячих яйця;
- 200 г моркви по-корейськи;
- половина банки консервованих ананасів;
- зелену цибулю і листя салату;
- сіль, сметана або майонез за смаком.
Поріжте дрібною соломкою капусту, зелену цибулю тонко кільцями. Наріжте Кубиками шинку. Обсмажте на соняшниковій або оливковій олії волоські горіхи порубаєте їх. Крупно потріть сир і варені яйця, а ананаси порізати великими кубиками. Філе відваріть і наріжте його кубиками.
Змішайте всі компоненти, додати майонез, сметану і сіль за смаком.
Готовий салат можна викласти на листя салату.
Насолоджуйтеся смаком!
Поради та рекомендації кухарів
- Пекінська капуста краще всього поєднується з білим перцем, карі, базиліком і коріандром.
- Не можна змішувати капусту з вершками і молоком, щоб не викликати розлад роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту, краще заправляти салат кислу сметану, йогурт, кефір, соєвий соус, оливкова олія або майонез.
- У салат з «пекинкой» можна додати зелень, часник, огірки, солодкий перець, морква, корінь і листя селери, яблука, помідори, кукурудзу та горошок, маслини, м’ясо і морепродукти.
Висновок
Пекінська капуста відрізняється безцінним властивістю зберігати корисні властивості цілий рік, бо так гарні взимку салати та інші страви з неї. Ви можете збагатити і урізноманітнити повсякденний раціон своєї родини, скориставшись рецептами, перерахованими в цій статті.
Здоров’я вам і вашим близьким!