Сирники із сиру: секрети готування і популярні рецепти

Швидко, корисно і поживно – це все про сирному десерті, який носить назву «Сирники».

Всіма його улюблену страву з сиру готували ще з часів Стародавнього Риму, щоправда, крізь століття рецептура і інгредієнти трохи видозмінилися. Вони були популярні серед мешканців Давньої Русі, незважаючи на тривалий процес готування.

Сирні сирники – це саме корисне і практично універсальне блюдо, яке задовольнить будь-якого охочого. Вони можуть бути як основною стравою (приготовані з жирного сиру) так і десертом, все залежить від типу приготування і складових.

З розвитком нових технологій, ми маємо незліченну кількість рецептів, методів і, навіть пристроїв, які використовуються для виготовлення сирного вироби. Для приготування дієтичних сирників необхідно експлуатувати мультиварку або духова шафа. Щоб одержати пухкі й розсипчасті, раніше сир протирали крізь сито, тепер прийнято використовувати блендер (але не в кожному будинку він є).

Секрети

Ось кілька секретів приготування делікатесу:

  • Всі необхідні інгредієнти перед приготуванням вам необхідно підтримати на столі 1-2 години для набуття ними більш високої температури, ніж у холодильнику;
  • Свіжий сир – запорука успішно смачного десерту;
  • Перед замешиванием просіваємо борошно;
  • При використанні манки, дати тісту настоятися і набрякнути манки;
  • З метою додання пишності десерту необхідно використовувати розпушувач будь-якого походження, навіть домашній;
  • Перед додаванням родзинок, його треба просушити або перемішати з борошном;

  • При приготуванні дієтичних сирників важливо використовувати сир з найменшою жирністю;
  • Щоб вони вийшли ароматні, тісто необхідно приправити ваніліном або ванільним цукром або ж корицею;
  • Для отримання максимальної користі від десерту – використовуйте мультиварку;
  • Після випікання в духовці або мультиварці, потрібно дати охолонути виробу, інакше сирники швидко впадуть у обсязі;
  • В якості начинки можна використовувати яблука, або будь-які сухофрукти (курагу, родзинки, чорнослив), цукати, або горіхи. Шматочки шоколаду трохи розтануть в процесі випікання або смаження і додадуть пікантності страві;
  • При подачі ароматний десерт доповнюють ягідними або сметанковими сиропами, джемами, повидлами, вареннями, вершками, молоком, шоколадним топінгом або сметаною.
Загрузка...

Пишні

Так як же приготувати пишні сирники з сиру? Для цього необхідно збити одне яйце з двома столовими ложками цукрової пудри або цукру (можна замінити на 4 ст. л. тростинного цукру). Використовуйте будь-який з доступних девайсів: вилка, віночок, міксер або блендер. У цю суміш додаємо 300 гр. сиру. Після того як все гарненько розмішали, приєднуємо половину чайної ложки розпушувача і 3-4 ст. л. просіяного борошна. Додаємо «начинку» за смаком і ще раз всі інгредієнти перемішуємо. Даємо тісту постояти 5-10 хвилин, і формуємо круглу форму. На вистелений пергаментом або харчовою фольгою деко викладаємо з невеликим інтервалом обкачані в борошні кульки.

Надаємо їм форму, трохи приплюснувши до листу. Випікаємо в заздалегідь розігрітій духовці до 180° на протязі 15-20 хвилин.

Чим вони більші за формою – тим триваліша тримаємо їх у духовці.

Посередині процесу випікання їх необхідно витягти і перевернути. Для перевірки на предмет готовності, пронизуємо сирник ножем або дерев’яною зубочисткою. Знак готовності страви – суха зубочистка або ніж. Даємо охолонути кулінарного шедевру, заправляємо соусом або сметаною при подачі на стіл.

Приготування сирного десерту в духовці або мультиварці не тільки зберігає корисні властивості сиру, дозволяє куховарити дієтичну їжу, але і звільняє кухаря від постійного перебування біля плити.

В духовці і без борошна

Ще один спосіб, що дозволяє приготувати сирники в духовці і без борошна. При виборі сиру, переважно використовуємо сухий, вологий необхідно заздалегідь відважити в марлі або покласти в друшляк під прес. Жирність вибираємо на смак. Половину кілограма сиру розтираємо з 3-4 ст. л. цукру (можна використовувати 10-15 таблеток цукрозамінника) та з половиною чайної ложки соди, потім з половиною чайної ложки солі, а також ваніліном або ванільним цукром. Збиваємо 1-2 яйця до твердих піків і додаємо 4-6 ст. л. манки.

Кількість манки залежить від якості сиру:

  • жирності;
  • вологості.
  • Акуратно вмішуємо яйця з манкою в основну масу і даємо тесту «відпочити» на протязі 20-30 хвилин. Мокрими руками катаємо кульки бажаного розміру і кладемо на деко, вистелений або папером для випічки, змащену будь-яким видом олії, або силіконовим килимком. Якщо все ж ви використовували вологий, то потрібно випікати у формах для мафінів, інакше вони розтечуться.

    Приготувати смачні сирники по цьому рецепту ще можна, поєднавши половину (рідкого) тесту з одного десертною ложкою какао, корицею і сіллю за смаком, і виклавши тісто у форми для випікання. Запікаємо в попередньо розігрітій до 180° тривалістю до 30 хвилин. Сирні вироби повинні стати золотистого кольору і неймовірно пахнуть. При подачі до столу додаємо мед або згущене молоко або сметану.

    На пару в мультиварці

    Відповідно до такого рецепту, їх можна готувати на пару в мультиварці. При такому способі, страва буде максимально корисним і дієтичним. Для отримання повністю дієтичного десерту, використовуємо тільки знежирений сир, цукор можемо виключити або використовувати цукрозамінники, борошно або манку можемо замінити висівками. Куховарити їстівні вироби необхідно в силіконових формах, включивши режим «на пару» протягом 10 хвилин. Подаємо до столу, приправляючи медом.

    На сковорідці

    Любителям класики, ідеально підійде рецепт класичних пишних сирників. Багато хто з нас хоче відчути смак, родом з дитинства, підсмажених на сковорідці.

    Таке блюдо можна вважати дієтичним, так як калорійність продукту значно вище, ніж у сирників, отриманих при готуванні в мультиварці або духовці.

    Інгредієнти:

    • 300 гр. сиру необхідної жирності;
    • 2-4 ст. л. борошна;
    • 1 яйце;
    • 2 ст. л. цукру;
    • 0,5 ч. л. солі;
    • 1 гр. ваніліну.

    Всі компоненти змішуємо, даємо «одружитися» один з одним і ліпимо сирники. Найпоширеніший спосіб – це мокрими руками крутити кульки, обвалювати в борошні і формувати трохи приплюснувши. Можна ще, вымесив тісто, як на вареники, сформувати ковбаски, нарізати їх на порційні бруски і після цього скачувати кульки, і формувати сирники, надаючи їм плескатої форми. Так чи інакше, сформовані сирники обвалюємо в борошні і смажимо на добре розігрітій сковорідці з соняшниковою або вершковим маслом по 2-3 хвилини з кожного боку. Якщо сирнички вийшли великих розмірів, то для повноцінної готовності необхідно їх смажити під кришкою. Такі сирники будуть смачними як гарячими, так і холодними. Як завжди, подаємо з смачним варенням на вибір або сметанним соусом.

    З яблуками та корицею

    Дуже смачними і ароматними виходить страва, коли готуємо сирники із сиру з яблуками і корицею. В вищеописані інгредієнти занурюємо одне яблуко середніх розмірів, порізане на дрібні кубики і корицю за смаком.

    З бананом

    Ще одна ароматна варіація на сковорідці – це додавання банана. Таке незвичайне поєднання буде ідеальним сніданком, особливо якщо при подачі на стіл використовувати мед!

    Для підготовки тесту, необхідно змішати всі перераховані вище інгредієнти, а також один обчищенный банан і перемішати все до однорідної маси в блендері. Якщо такий девайс відсутня – використовуємо вилку для банана, сито для домашнього сиру і віночок або міксер для загального розмішування. Тут, можливо, буде потрібно трохи більше борошна, ніж зазвичай.

    Дуже важливий баланс борошна в тісті, щоб сирники не вийшли гумовими.

    Смажимо на розігрітій сковорідці під закритою кришкою. На сковорідку наливаємо тісто ложкою, формуючи сирники-оладки.

    Приємного вам апетиту!