Скільки грам в столовій ложці: вага найпопулярніших продуктів

Щоб точно визначити, скільки грам в столовій ложці сипучих, твердих або рідких харчових інгредієнтів, слід мати під рукою спеціальну таблицю, в якій вказані вагові значення найпопулярніших продуктів, частіше інших використовуються при приготуванні їжі.

Для приготування смачних і корисних страв потрібно не тільки використовувати якісні продукти, але й точно дотримуватися співвідношення інгредієнтів. Але не на всякій домашній кухні є спеціальні ваги. Швидше і простіше використовувати в якості мірної посуду звичайні прилади для сервірування столу, наприклад, столову ложку.

Таблиця відповідності заходів

Всі рецепти, які друкуються в кулінарних книгах або на сайтах, присвячених кулінарії, містять інформацію про ваговому співвідношенні використовуваних інгредієнтів. Різні продукти можна швидко виміряти звичайними столовими або чайними ложками, знаючи, який обсяг того чи іншого харчового продукту вміщує такий столовий прилад.

Така корисна пам’ятка повинна висіти на кухні в кожної господині, допомагаючи їй швидко відмірювати точну кількість тих чи інших продуктів. Це дозволить прискорити приготування сніданків, обідів і вечерь і поліпшить їх смакові якості. Знаючи точно, скільки важить той чи інший вид продуктів у їдальні ложці, навіть початківець кухар ніколи не помилиться в дозуванні.

Різні продукти мають різну щільність і різну наповнюваність, що відображається і на їх вазі. Столова ложка з давніх пір є універсальною мірою для визначення вагового обсягу, яка по точності вимірювання не поступається ваг. Всі сипучі інгредієнти розраховуються з урахуванням природної гірки, яка набирається при нормальному наповненні ложки.

Таблиця вагового співвідношення для їдальні ложки

Назва продуктів Вага з гіркою в р Вага без гірочки в р
Борошно пшенична 30 20
Цукор 25 20
Цукрова пудра 28 22
Сіль екстра 28 22
Кам’яна сіль 30 25
Харчова сода 28 22
Сухі дріжджі 11 8
Какао 25 20
Мелену каву 20 15
Коричний порошок 20 15
Кристалічна лимонна кислота 16 12
Рис 18 15
Мед 30 25
Гранульований желатин 15 10
Вода 13
Столовий оцет 13
Незбиране молоко 13
Рослинна олія 12
Розтоплений маргарин 12

Виходячи з даної міри об’єму різних продуктів, можна швидко зважувати потрібну кількість інгредієнтів для приготування рецептурної страви. Точне дотримання пропорцій завжди позитивно позначається на смаку і живильних якостях будь-якої страви.

Загрузка...

Скільки грам в одній столовій ложці

Не тільки молодим, але і досвідченим господиням допоможе зважувати столова ложка. Скільки грам або мл вміщається в неї, залежить не від обсягу столової ложки, який навіть при різних її формах залишається однаковим, а від типу сипких або рідких продуктів.

Вони можуть мати різну міцність і щільність, що позначається на їх «вміщення» в столовій ложці. Одні компоненти страв, такі як пшеничне борошно або цукрова пудра, мають дуже дрібний помел, тому їх в ложці вміщується більше. Однак щільність у таких продуктів не дуже висока, тому вони в такому мірному приладі будуть мати невелику вагу.

Рідкі продукти також мають різну щільність і в’язкість, що позначається на їх вазі при використанні столового приладу в якості вимірювача. Господині просто треба про це знати і брати з собою зведену мірну таблицю з використанням столової ложки як міри ваги для різних харчових інгредієнтів, включивши в неї найпопулярніші продукти або ті, які часто використовуються для приготування домашніх обідів і вечерь.

Борошно

Без борошна неможливо приготувати випічку, для якої потрібна велика кількість цього сипучого продукту. В цьому випадку в якості мірної ємності можна використовувати спеціальний мірний стакан або чашку.

Столова ложка допоможе виміряти невелику кількість борошна, коли потрібно приготувати:

  • соус;
  • панірування для котлет або сирників;
  • суп-пюре;
  • заварний крем або інше блюдо, яке додається для загущення борошно.

Для швидкості приготування таких страв та отримання потрібної ступеня в’язкості потрібно точно знати, скільки в ложці грам поміщається без великої гірки. Обсяг борошна чи картопляного крохмалю в столовій ложці буде дорівнювати 25-30 р. Використання такого дозатора, що є на кожній кухні, допоможе точно і швидко відміряти борошно в потрібній кількості.

Манка

Корисну і смачну манну кашу можна зварити правильно тільки в тому випадку, якщо дотримати точне співвідношення молока і манки. Якщо рідина можна відміряти за допомогою склянки, то з кількістю манної крупи не завжди може точно визначитися. Манка сильно розбухає в гарячому молоці, і при помилці в співвідношенні продуктів каша виходить дуже густий і не смачною.

Якщо знати, скільки гр в столовій ложці вміщується манки, то завжди можна приготувати смачний і ситний сніданок. Досить запам’ятати, що в однієї столової ложки манки вміщається 20-25 р.

Вершкове масло

Якщо використовується вагове вершкове масло, то приготування страв з його використанням істотно спроститься, якщо знати, що в твердому вигляді в столову ложку вміщається 20 г, а в розтопленому — 17. Знаючи, скільки грам вершкового масла в столовій ложці, можна швидко порахувати його вагу для конкретного блюда.

Соняшникова олія

При зважуванні рослинної олії таким чином слід пам’ятати про те, що воно має бути без осаду, інакше його вага збільшиться, і порушиться співвідношення інгредієнтів. Також потрібно пам’ятати, що в охолодженому вигляді його вага зменшується, тому слід зважувати такий продукт тільки при досягненні ним кімнатної температури.

Якщо в рецепті вказані мл, то можна провести розрахунок, вважаючи співвідношення кількості ложок до граненому склянці. В їдальні ложечці поміщається 12 г маслянистого продукту.

Цукор

Цей продукт використовується так само часто, як і сіль. Цукор кладуть у випічку, а також у невеликій кількості додають для додання пікантності та підкреслення яскравості смакових відчуттів в різні страви:

  • салати;
  • заправки;
  • заливки;
  • соління і заготовки;
  • другі страви;
  • морси та інші напої.

Завжди пам’ятати, скільки грам цукру в столовій ложці, допоможе таблиця з кулінарної книги або тематичних інтернет-ресурсів. Слід пам’ятати, що цукор добре вбирає воду і збільшує свою щільність, що призводить до зменшення його обсягу при тій же вазі.

Сіль

Практично всі страви в процесі приготування доводиться солити. Точне співвідношення солі до обсягу страви дозволить створити яскраву смакову гаму, уникнувши недосола і пересолу їжі. При зважуванні такого продукту слід пам’ятати про те, що він має важкий питома вага.

В одній столовій ложці в сухому вигляді її вміщається 25-30 р. Вага солі може відрізнятися в залежності від помелу, який буває 1-го або 2-го типу. Якщо ложка черпає її з великою гіркою, то вага солі тоді досягає 30-35 р.

Мед

На відміну від інших тягучих продуктів, мед відрізняється важким вагою. В столовій ложці його вага складає 40 р. Для точного визначення ваги засахарившийся мед слід розтопити на водяній бані. Це спростить розрахунок кількості його ваги при приготуванні кондитерських виробів та інших страв, які потребують його використання.

Мед – це один з небагатьох продуктів, який завжди вимірюється тільки ложками, так як при зважуванні на вагах він залишається на стінках посуду, яка ставиться на вагову платформу.

Оцет

Оцет кладуть у соуси і салатні заправки, при приготуванні маринадів і овочевих консервів, а також для гасіння соди при приготуванні тіста. В одній столовій ложці його вміщується 10 р. При проведенні вимірювань слід звертати увагу на концентрацію цього продукту, яка може становити від 6 до 9 %.

Інші продукти

Вимірювання ваги інгредієнтів при приготуванні їжі за допомогою столової ложки дозволить початківцям і досвідченим господиням створювати не тільки смачні, але й корисні страви. Виміряти за допомогою такого столового приладу можна і інші продукти, знаючи, що в нього входить з гіркою:

  • какао – 30 г;
  • желатину в гранулах – 15 г;
  • води – 12 м;
  • рису – 17 г;
  • висушених дріжджів — 11 г;
  • кава середнього помелу – 20 г;
  • молока коров’ячого – 13 г;
  • кориці в порошку– 20 г;
  • мелених горіхів — 12 м;
  • сухої трави, чаю — 6 м;
  • сирої трави — 10 р.

Господині можуть скласти власну таблицю обсягу різних харчових інгредієнтів, використовуючи співвідношення склянок і ложок, написавши, скільки останніх поміщається в склянці. Знаючи обсяг великої скляної тари і кількість вхідних в неї ложок, можна точно зробити розрахунок співвідношення тих або інших харчових складових конкретного рецепту.

Секрети зважування продуктів без ваг

Приготувати смачну їжу буде легше без використання кухонних ваг, знаючи середній вага ряду продуктів. Показники наступні:

  • невелика куряче яйце – 50-55 г;
  • жовток – 15 г;
  • білок – 35 г;
  • звичайне куряче яйце– 55-65 г;
  • велике куряче яйце – 65-70 г;
  • середній бульба картоплі – 150-200 г;
  • середня цибулина – 150 г;
  • часниковий зубчик невеликого розміру – 5 р.

Всю цю корисну інформацію можна красиво оформити і повісити на своїй кухні для зручності використання в процесі приготування їжі.

Висновок

При використанні столових приладів для розрахунку ваги інгредієнтів, зазначених у рецепті, варто враховувати, що обсяг склянок і ложок може трохи відрізнятися в залежності від їх форм і розмірів, тому в них може міститися різна кількість продуктів. Якщо потрібно робити точні розрахунки, можна придбати кулінарні мірні чаші і ваги в спеціалізованих магазинах.