Скільки калорій в одному банані без шкірки: калорійність 1 штуки в ккал

З таким тропічним фруктом, як банан, ми знайомі з дитинства. Але не всі знають, що, крім чудових смакових якостей, у нього є ще маса інших достоїнств – в ньому величезна кількість вітамінів і мінералів, він допомагає боротися з депресією, піднімає настрій і покращує якість сну. Цей смачний і корисний фрукт застосовують не тільки в їжу, його широко використовують і в індустрії краси. З його застосуванням виготовляються маски для обличчя, бальзами для волосся і навіть худнуть. Досить часто тих, хто стежить за своєю фігурою, мучить одне і те ж питання – скільки калорій в банані.

Хімічний склад банана

До складу банана входять наступні компоненти:

  • мікроелементи: цинк, селен, фтор, залізо, марганець;
  • макроелементи: калій, фосфор, натрій, кальцій, магній;
  • вода;
  • білки;
  • фруктоза;
  • жири;
  • зола;
  • вуглеводи;
  • клітковина;
  • харчові волокна;
  • органічні кислоти;
  • насичені жирні кислоти;
  • вітаміни: РР, бета-каротин, тіамін, ніацин, рибофлавін, філохінон, холін, альфа-токоферол, пантотенова кислота, аскорбінова кислота, піридоксин, фолати.
Загрузка...

Корисні властивості

Отже, банан містить в собі величезну кількість важливих для людського організму вітамінів і мікроелементів. Саме цим і обумовлені численні корисні якості екзотичного фрукта.

  • Входить до складу марганець бере участь в утворенні сполучної та кісткової тканини. Він просто необхідний для синтезу нуклеотидів і холестерину. Недостатнє його споживання виражається уповільненим ростом, підвищеною крихкістю кісткової тканини, порушеннями репродуктивної системи, вуглеводного та ліпідного обмінів.
  • Вітамін В6 бере участь у підтримці імунітету, у процесах збудження і гальмування центральної нервової системи. Його недолік проявляється у зниженні апетиту, анемії, порушення стану шкірного покриву і розвитку гомоцистеїнемії.
  • Калій, який також входить до складу банана, є основним внутрішньоклітинним іоном. Він бере безпосередню участь в регуляції кислотного, водного і електролітного балансу. Крім цього, він бере участь у процесах регуляції тиску і проведенні нервових імпульсів.
  • Вітамін С, в свою чергу, сприяє засвоєнню заліза і бере участь у функціонуванні імунної системи, окислювально-відновних реакціях. Його дефіцит може призвести до кровоточивості і пухкості ясен, носових кровотеч внаслідок підвищеної ламкості і проникності кровоносних капілярів.
  • Натуральні катехіни є природними антиоксидантами, які протистоять вільним радикалам.

Цей фрукт має унікальну здатність боротися з відчуттям голоду і швидко насичувати організм. Завдяки таким якостям його часто рекомендують вживати при великих фізичних і розумових навантаженнях.

Калорійність банана

Ми часто не замислюємося, що, крім звичних сортів бананів, які ми бачимо на полицях магазинів, існують і інші види плода. Вони відрізняються за кольором, розміром і енергетичної цінності. Відповідно і калорійність кожного з цих сортів буде відрізнятися.

Банан без шкірки

Найчастіше середній банан має вагу близько 200 грамів, п’ятдесят з них становить шкірка. Отже, один банан без шкірки буде важити близько ста п’ятдесяти грамом і в ньому буде сто двадцять ккал.

Шкірку зазвичай в їжу не вживають, зате вона знайшла своє застосування в косметології і народній медицині.

Сушений фрукт

Сушений банан в ста грамах містить 96 ккал. Сушений банан чудово втамовує навіть самий сильний голод, при цьому є абсолютно здоровою і корисною їжею.

Цей продукт ні чим не поступається свіжому фрукту, він так само корисний для організму і має такі ж поживні цінності.

Його дуже зручно брати з собою в дорогу, тому що він не надто швидко псується, на відміну від свіжого банана.

Недозрілий плід

Скільки ккал в банані, якщо він зеленоват і не дозрів? Незрілий плід містить в ста грамах близько 80 ккал. Банан, який не встиг до кінця дозріти, має яскравий зеленуватий колір з жовтим відтінком. Він більш твердий, ніж дозрілий плід, і виливає ніжний, приємний аромат.

Зелені плоди вважаються більш корисними, особливо для тих, хто бореться із зайвою вагою.

Перезрілий банан

Калорійність становить 117 ккал на сто грамів продукту. До того ж переспілі фрукти мають властивість вкриватися коричневими плямами і швидко псуватися. Шкірка часто лопається, а смакові якості не так яскраво виражені.

Банановий сік

Калорійність такого соку безпосередньо залежить від того, з яких сортів він зроблений, а також від того, наскільки був зрілим фрукт. Існує ще декілька умов:

  • співвідношення отриманого соку з водою або молоком;
  • сік з м’якоттю йде чи ні;
  • яку кількість цукру в нього додано.

Для виготовлення бананового соку найкраще підходять десертні сорти бананів.

Зелений банан Платан

У такого плоду енергетична цінність досить низька – Платан містить приблизно 60 ккал. Це досить рідкісний сорт, що його відмінна риса – зелений колір. На смак він кислуватий, тому що в ньому міститься дуже мало цукру.

Такий сорт найчастіше варять або обсмажують.

Червоний фрукт

Плоди червоного банана вважаються низькокалорійним продуктом харчування, незважаючи на їх солодкість. Середній червоний банан вагою близько 100 г містить 90 кілокалорій.

За поживністю він не поступається іншим сортів бананів, а може, навіть і перевищує.

Цей сорт має присмак малини. Такою екзотикою вже важко когось здивувати, але при покупці фрукта потрібно обов’язково звернути увагу на шкірку.

Досить часто шахраї фарбують шкірку банана в червоний або рожевий колір для того, щоб залучити клієнтів, а насправді всередині буде самий звичайний банан.

Міні-банан

Калорій, що містяться в одному міні-банані, не так вже й мало, враховуючи невеликий розмір цього сорту. В одному маленькому банані буде міститися приблизно 90 ккал.

Такий сорт бананів часто називають «бебі». Плоди рідко можна зустріти на полицях наших супермаркетів, в основному вони продаються не поштучно, а гронами. Смакові якості і аромат цих фруктів більш виражений в порівнянні з звичайними великими сортами.

Бананові чіпси

У них висока енергетична цінність – калорійність бананових чіпсів становить 500 ккал на 100 грамів продукту. Чіпси досить легко приготувати, але з-за високого вмісту калорій їх не рекомендується вживати в їжу тим, хто суворо дотримується дієти.

Підвищена кількість шкідливих вуглеводів в цьому продукті так само негативно впливає на фігуру.

Як вживати банани при схудненні?

Вченими доведено, що регулярне вживання бананів допомагає при схудненні. Це відбувається тому, що у цього продукту висока харчова цінність, він насичений різноманітними антиоксидантами і мікроелементами. Завдяки цьому банан вважається здоровою і корисною їжею.

Незважаючи на те, що банан має відносно невисоку калорійність, він відмінно підходить в якості харчування після тренування, для набору м’язової маси. Банан має досить низький глікемічний індекс і містить багато мікро мінералів.

Крохмаль, клітковина і пектини швидко вгамовують голод і викликають тривале відчуття насичення. Всі ці складові роблять банан корисним продуктом для дієтичного харчування.

Якщо дотримується дієта, то дуже важливо вживати в їжу один невеликий банан на добу і ні в якому разі не рекомендується об’їдатися плодами. Дієтологи стверджують, що банан в людському організмі повністю перетравлюється, але ввечері краще від нього відмовитися, тому що це може негативно позначитися на фігурі.

Висновок

Банани є джерелом енергії завдяки оптимальній калорійності і просто самим справжнім джерелом корисних інгредієнтів. Часто банани використовують для лікування різних органів. Особливо він корисний у боротьбі з захворюваннями нирок, печінки, виразці шлунка, слизових оболонок.

Крім цього, плоди стабілізує нервову систему, відновлює пам’ять і відмінно зміцнюють імунну систему. Цей чудовий продукт допомагає боротися з нікотиновою залежністю за допомогою вітамінів, які входять до його складу бананів.

Вартість бананів досить-таки низька, тому, купуючи смачний плід, ви витрачаєте мінімальна кількість грошей, зате купуєте справжню енергетичну і вітамінну «бомбу». Приємного апетиту!