Смачні сирники з сиру: 10 найкращих і простих рецептів

Сирники – це поживне і корисне блюдо, яке легко засвоюється, втамовує голод, містить корисні мінерали (калій і фосфор) і вітаміни для нормалізації роботи травного тракту. Приготувати смачні сирники з сиру можна різними способами, про які ми зараз і розповімо!

Способи приготування

Готувати сирник можна різними способами – все залежить від вибору кухонного приладу.

 

  • Сковорода. Плюси приготування: з’являється гарна золотава скоринка, сирник виходять пишними, готуються швидко, при наявності великої сковороди можна насмажити відразу велику партію. До недоліків відносяться канцерогени, що з’являються в процесі обробки будь-якого масла, також смажені сирники при регулярному вживанні сприяють набору ваги.
  • Мультиварка. Основна перевага – це можливість готувати без використання масла. Також в мультиварці сир не підгорить, і сирники не виявляться перетримати. До мінусів можна віднести довгий приготування, необхідність виставляти потрібні параметри для використання і невелику площу мультиварки (більше 10 сирників за раз приготувати не вдається).
  • Духовка. Перевагою такого способу готування є відсутність масла, рівномірне термічне вплив і можливість виключити яйця з рецепту. Мінус (актуально тільки для старих духовок) – сир зверху може підгоріти, а всередині залишитися сирим.

 

Який спосіб готування віддати перевагу? Жінки та дівчата, що сидять на дієті або просто стежать за власною вагою, схиляються до двох останніх варіантів. Ну а класикою залишається все ж приготування на сковороді.

Загрузка...

Популярні рецепти смачних і повітряних сирників з сиру

Класичні сирники на сковороді

Для улюбленого рецепта знадобиться (4-5 порцій):

  • сир – 250 грамів;
  • яйце – 1 штука;
  • борошно – 1 склянка;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • вершкове масло або олію.

Приготування включає наступні кроки.

 

  • Сир розтирається з яйцем до однорідної маси, поступово борошно висипається (її бажано просіяти через сито і вмішувати порційно, щоб уникнути грудочок). Тісто вимішується до однорідної густої маси, яку можна розділити на шматочки. Якщо воно виходить дуже рідким, то можна додати пару столових ложок борошна або сиру.
  • Тісто розділяється на однакові шматочки. Простіше всього це зробити великою ложкою. Кожну порцію розкочують з товщиною до 1 сантиметра і обвалюють з двох сторін у борошні.
  • Сковорода розігрівається з маслом, сирники поміщаються тільки на добре прогріту поверхню. Смажити з кожного боку до утворення золотистої скоринки (від 5 до 10 хвилин в залежності від плити і посуду).
  • Подавати можна гарячими й холодними. До такої страви відмінним доповненням стане густа сметана, згущене молоко або варення.

 

З додаванням манки

За таким рецептом виходять ніжні і смачні сирники, рецепт дозволяє менше використовувати борошна або повністю замінити її манною крупою.

Для приготування потрібно:

  • сир – 300 грамів;
  • яйце – 1 штука;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • манка – 3 ст. ложки;
  • мука – 4 ст. ложки;
  • соняшникова олія.

Приготування передбачає наступні дії.

 

  • У сир акуратно вбивається яйце, додається просеянная борошно і цукор. Маса ретельно вимішується, після необхідно додати манку.
  • Якщо у вас є час, то дайте тісту постояти 15-20 хвилин в холодильнику – так манка встигне набрякнути.
  • З тіста формуються невеликі круглі кульки (можна і брусочками, якщо так більше подобається) одного розміру. Скачувати можна прямо руками.
  • Шматочки обвалюються в борошні і злегка розплющуються (не менше 1 сантиметра), вирушають на добре розігріту сковороду і обсмажують.
  • З одного боку сирник треба смажити не більше 10 хвилин, потім він перевертається на інший бік.
  • Коли з’являється золотава скоринка, готовий сирник. Подавати його можна з гарячим шоколадом, згущеним молоком або медом.

 

З додаванням вершкового масла

Такий рецепт дозволяє зробити смачні сирники і підвищити поживність страви (збільшення калорійності і вуглеводів).

Знадобиться:

  • сир – 200 грамів;
  • вершкове масло – 20 грамів;
  • куряче яйце – 2 штуки;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • борошно – стакан;
  • соняшникова олія.

Рецепт включає ряд кроків.

 

  • Попередньо необхідно розтопити вершкове масло. Рекомендується робити це на водяній бані, щоб заощадити час, можна розтопити масло і в мікрохвильовій печі.
  • До сиру поступово додається масло, цукор, сіль і яйце, маса ретельно розмішати до стану однорідності. Далі потрібно просіяти борошно, ретельно розмішуючи тісто.
  • З готової щільної маси ліпляться невеликі кульки (розмірів 0,5 сантиметра) і злегка сплющуються з двох сторін.
  • Шматочки обвалюються в борошні і смажать до появи золотистої скоринки. В середньому на приготування 4-5 сирників йде 10-20 хвилин.

 

З родзинками і горіхами

Цей простий спосіб приготування допоможе урізноманітнити звичні сніданки і «вдихнути нове життя» у вже обридла блюдо.

Інгредієнти:

  • сир – 350 грамів;
  • борошно – 5-6 ст. ложок;
  • цукор – 1 ст. ложка;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • родзинки і горіхи – 100 грамів;
  • яйце – 1 штука;
  • соняшникова олія.

Етапи приготування такі.

 

  • Перед замешиванием тесту потрібно розм’якшити родзинки. Для цього сухофрукт поміщається в теплу воду на 5-10 хвилин, потім промивається проточною водою кілька разів. Горіхи необхідно очистити від шкаралупи (якщо є) і подрібнити. Можна просто порізати горіхи або використовувати комбайн.
  • У тісто потрібно додати яйце, цукор і сіль, ретельно перемішуючи. Після додається борошно, бажано просіяти через сито.
  • Додаються горіхи і родзинки, тісто ще раз ретельно перемішується до однорідної маси.
  • Далі необхідно сформувати однакові кульки. Шматочки сирного тіста сплющуються з боків, як котлетки, і обвалюються в борошні з двох сторін.
  • Обсмажувати сирники треба на розігрітій сковороді з маслом, час приготування не більше 30 хвилин з урахуванням прогріву сковороди. Готове блюдо повинне мати красиву золотисту скориночку.
  • Подавати сирники можна і без додаткових топпінг – солодкість буде надавати родзинки, а горіх доповнить сирну складову приємною терпкістю. Але можна вмочати шматочки в варення або мед.

 

Зі сметаною і без яєць

Цей рецепт допоможе приготувати смачні сирники з сиру, які не розвалюються навіть без яйця. Сметана надає страві ніжності і відмінно поєднується з сиром.

Потрібно:

  • сир – 300 грамів;
  • сметана – 4-5 ст. ложок;
  • ванілін – щіпка;
  • цукор – 3 ст. ложки;
  • борошно – 5 ст. ложок;
  • сода, гашене оцтом – 0,5 ч. ложки;
  • соняшникова олія.

Покрокове приготування таке.

 

  • У сир додається сметана, цукор, соду і ванілін. Інгредієнти ретельно перемішуються до однорідної консистенції, потім додається борошно і знову тісто ретельно мішається. Повинна вийти маса, густіше ніж тісто для млинців, але досить рідке для формування кульок.
  • Викласти тісто на розігріту олію. Краще всього використовувати ложку, змочену у воді.
  • Обсмажуються сирники по 3-4 хвилини з кожного боку на сильному вогні, після вогонь знижується до середньої, і сковорода накривається кришкою. Готується страва до появи золотистої скоринки.
  • Подавати сирники краще з цукровою пудрою, карамеллю, свіжими фруктами і ягодами.

 

З додаванням моркви

Така варіація допоможе зробити цю страву ще корисніше і розширити асортимент соусів для подачі на стіл.

Інгредієнти:

  • сир – 250 грамів;
  • яйце – 1 штука;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • морква – 100 г (2-3 невеликі морквини);
  • вершкове масло – 10 г;
  • борошно – 3 ст. ложки;
  • вода – 1 ст. ложка;
  • манна крупа – 2 ст. ложки;
  • соняшникова олія.

Поетапний рецепт передбачає низку дій.

 

  • Потрібно помити, очистити і натерти моркву на дрібній тертці. Моркву змішують з маслом і невеликою кількістю води (приблизно 10% від кількості моркви). Далі маса нагрівається на сковороді до набухання, додається манка.
  • Масу потрібно остудити і змішати з перетертим сиром і яйцем. Поступово додаються борошно через сито) і цукор.
  • Тісто має вийти густим, щоб сформувати з нього порційні кульки. Далі шматочки сплющуються з боків, обвалюються з двох сторін у борошні і смажаться на середньому вогні.
  • Час приготування – від 10 до 25 хвилин. Готову страву можна доповнити молочним, сметанним або часниковим соусом.

 

З яблуками

Такі сирники дозволяють поєднувати корисні мікроелементи і вітаміни з сиру і яблук.

Знадобляться:

  • сир – 300 грамів;
  • яблука – 2 штуки або одне велике;
  • яйце – 1 штука;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • кориця – щіпка;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • соняшникова олія.

Рецепт такий.

 

  • Сир розтирається через сито, до нього потрібно додати яйце, сіль, цукор і корицю. Пізніше просіюється і додається борошно. Тісто потрібно розмішати до однорідної маси, щоб не з’явилися грудочки.
  • Яблуко натирається на крупній тертці (бажано без шкірки) і додається в тісто. Щоб фрукт не потемнів, не натирайте його заздалегідь і додавайте до інших інгредієнтів відразу.
  • Отримане тісто потрібно розділити на кульки, сплюснув з двох сторін (товщина близько 1 сантиметра). Перед обсмаженням шматочки треба обваляти в борошні.
  • Смажать сирники на добре розігрітій сковороді на середньому вогні по 5 хвилин з кожного боку, потім можна залишити їх на невеликому вогні під кришкою ще на 2-3 хвилини.
  • Подати такі сирники можна з фруктовим пюре, горішками, свіжими ягодами.

 

З бананом

Це один з найпростіших способів отримати смачні сирники з будь-якого сиру, такі рецепти з фото найчастіше рекомендують на кулінарних сайтах і форумах.

Інгредієнти:

  • сир – 200 грамів;
  • банан – 1 штука або 2 маленьких;
  • борошно – 4 ст. ложок;
  • яйце – 2 штуки;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • ванільний цукор – 1 пакетик;
  • соняшникова олія.

Як готувати сирники?

 

  • Банан потрібно очистити і добре розім’яти виделкою в кашку.
  • У сир додається цукор, ванільний цукор і яйце. Все ретельно перемішується. Борошно просіюється і додається з регулярним помішуванням маси до однорідної консистенції.
  • Руками або ложкою потрібно сформувати однакові шматочки і обваляти з двох сторін у борошні.
  • Смажаться сирники на заздалегідь розігрітій сковороді з олією. За 5 хвилин для кожної сторони. На готовому блюді повинна утворитися гарна золотава скоринка.
  • Для подачі можна використовувати ягоди і фрукти. Але такі сирники солодкі завдяки банану – їх можна вживати і без топпінг.

 

Шоколадні сирник

Такими сирниками можна побалувати дітей, які не люблять сир або урізноманітнити сніданки.

Знадобляться:

  • сир – 250 грамів;
  • манна крупа – 4 ст. ложки;
  • яйце – 1 штука;
  • какао-порошок – 3 ст. ложки;
  • цукор – 3 ст. ложки;
  • соняшникова олія.

Як готувати?

 

  • Збити яйце і змішати його з какао-порошком і цукром до його повного розчинення. Після потрібно додати сир, розтертий через сито і манну крупу. Знову ретельно перемішати.
  • Тісто має настоятися близько 15-20 хвилин, за цей час манка встигне розбухнути.
  • Після руками або ложкою потрібно сформувати кульки, приплюснути і обваляти їх у борошні з двох сторін.
  • Смажити сирники треба на розігрітій сковороді по 2-4 хвилини з кожного боку. Доповнити блюдо можна тертим шоколадом, сиропом або фруктовим йогуртом.

 

З картоплею

Такі сирники не вживають щодня, але ними можна урізноманітнити ланч або обід.

Знадобиться:

  • сир – 250 грамів;
  • картопля – 400 грамів (приблизно 5-6 штук)
  • борошно – 6 ст. ложок;
  • сіль – щіпка;
  • цукор – 1 ст. ложка;
  • сметана – 5 ст. ложок;
  • куряче яйце – 1 штука;
  • соняшникова олія.

Приготування наступне.

 

  • Картоплю потрібно помити і зварити разом з шкіркою в підсоленій воді. Готову картоплю очищається від шкірки і ретельно розминається виделкою.
  • Пюре перемішується з сиром, яйцем, цукром і сметаною. Поступово додається просеянная борошно. Консистенція повинна нагадувати густу однорідну сметану.
  • Тісто ділиться на рівні частини і обвалюється в борошні. Кульки необхідно сплюснуть з двох сторін.
  • На розігріту сковороду з маслом акуратно викладаються шматочки тіста. Смажити треба до утворення скоринки – не більше 7 хвилин з кожного боку.
  • Доповнити блюдо можна часниковим або сметанним соусом, відмінно підійде і простий майонез.

 

Поради та рекомендації

 

  • Щоб приготувати сирники смачно і швидко з залежаного сиру, його краще всього перетерти через сито або добре розім’яти виделкою. Так можна уникнути появи грудочок.
  • Формувати сирники краще руками або ложкою, змоченою у холодній воді. Так до них не буде прилипати тісто.
  • Щоб сирники не розповзалися на сковороді, сир повинен бути сухий. Попередньо його рекомендується віджати за допомогою марлі або бинта.
  • Прибрати кислий присмак у сирі допоможе цукор, збільшуйте порцію з рецепту, щоб отримати солодке блюдо.
  • Всі сухофрукти потрібно розмочувати перед додаванням, великі (як курага, чорнослив) краще нарізати на шматочки. Горіхи також подрібнюються.
  • У сирники найкраще додавати нежирну сметану 10 %, так готову страву не вийде «важким».
  • Фрукти перед додаванням краще очистити, шкірка може погано прожевываться після приготування.

 

Висновок

Сирники – це просте і смачне блюдо, яке може приготувати кожен. Завдяки різноманіттю рецептів і інгредієнтів можна зробити солодке або солоне страву, з високою калорійністю і дієтичне сирника, класичні або незвичайні.

Доповнювати смачні сирники з сиру можна різними мусами, пудингами, йогуртами, сиропами, шоколадними пастами і варенням, не варто забувати і про самий популярний топпінг – сметану.