Страви з курячої печінки: тонкощі їх приготування

Страви з курячої печінки стають популярними і в ресторанній і в домашній кухні. Про користь кажуть лікарі, дієтологи і домогосподарки. Готувати курячу печінку легко, страви виходять смачні і корисні, з ними впорається навіть новачок. Сировина коштує не дорого і продається практично в будь-якому м’ясному відділі.

Її приготування не вимагає особливих додаткових продуктів, сама по собі смажена або варена, вона вже повноцінний обід, сніданок.

Користь і шкода

Куряча печінка продукт багатий корисними речовинами. Вживання 100гр продукту покриває добову норму білка і багатьох мікроелементів. В ній містяться вітаміни: А, В1, В2, В6, В9, В12, С, РР, Е, Бета-каротин; мінерали: кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, сірка, залізо, цинк, мідь, марганець, селен, хром, кобальт.

При такому насиченому складі, страви з неї містить близько 140 ккал на 100г продукту, з них 20,5 г білок, 5,9 г жири, 0,73 г вуглеводи.

Зловживати, навіть дієтичними стравами з курячої печінки не варто, в ній багато холестерину. Людям, страждаючим варикозним розширенням вен або тромбозами, лікарі не рекомендують їсти її частіше двох разів на тиждень. Також варто обмежити вживання тим, хто страждає нирковими захворюваннями або загостренням виразки шлунка.

Не рекомендується давати їжу з печінкою дітям до трьох років. Але для дітей старше трьох років та вагітних жінок, це корисний продукт, який допомагає при кровотворенні і дефіциті заліза, легко перетравлюється, не залишає відчуття тяжкості в шлунку.

Загрузка...

Тонкощі приготування

Правильно приготувати курячу печінку нескладно. Головне, пам’ятати правила. Вона не терпить довгого термічної обробки, максимум 15 хвилин. Чим довше готується, тим жорсткіше стає. Домогтися особливої ніжності страви можна, якщо вимочити її в молоці або пиві.

Солити її тільки в самому кінці приготування. Це запобігає пересіл, і їжа не стане жорсткою. Винятком з цих правил є паштети, запекаемые в духовій шафі.

Якщо печінка заморожена, краще подрібнити її до потрібного розміру, коли вона ще тверда, але вже трохи відтанула. Якщо свіжа, слід помити її і обдати окропом. Готувати рекомендується на тваринних жирах, на вершковому або топленому маслі або на смальці.

Кулінарні особливості

Найпростіше, що можна зробити, це посмажити. Підготовлену, тобто очищену, помитий, витерту насухо і нарізану на шматочки, печінку викладають на розігріту сковороду в гаряче масло. Обсмажують, рівномірно помішуючи, на середньому вогні.

Чим дрібніші шматочки, тим швидше буде готове блюдо!

Сировина повинна заповнювати сковороду одним шаром, якщо «навалити» повну сковорідку, їжа буде тушкуватися, а не смажиться, процес піде нерівномірно, і ви ризикуєте залишитися з частково сирої їжею. Варити курячу печінку можна окремо у воді або бульйоні для супу. У воду додається цибулю і прянощі.

Щоб перевірити готовність, досить розрізати шматочок. Вона повинна бути достатньо щільною, добре розрізатися, бути рівномірно забарвлена і не виділяти кров. Для маленьких шматочків вистачає 5 хвилин термічної обробки.

Смачно приготувати продукт можна в духовці або в мультиварці. В духовій шафі готувати потрібно тільки з присутністю рідини – води, сметани, молока. Інакше печінка пересохне і буде жорстка. Можна використовувати порційні горщики, або одну велику форму. Мультиварка повторює ті прийоми, які використовуються для запікання в духовці або для варіння.

Поєднання

Печінка любить простоту в приготуванні і в поєднанні.

З нею відмінно гармонують:

  • Цибуля;
  • Петрушка;
  • Морква;
  • Гриби;
  • Сир;
  • Молоко;
  • Сметана;
  • Вершкове масло.

Курячу печінку подають як самостійну страву в горщиках, під соусом або з гарніром. Можна приготувати легкий салат, для тих, хто стежить за вагою, або зробити екзотичну страву, наприклад, у мандариновому соусі.

Класичним вважається поєднання її з молочними продуктами. Особливо добре приготувати і подати курячу печінку з гарніром з молодих овочів в сметанному або молочному соусі. Таку їжу зручно взяти в дорогу, як перекус на роботу або для фітнесу. Воно буде легким, смачним і ситним. Підійде для тих, хто на дієті і просто стежить за фігурою.

Є безліч рецептів смачних страв з курячої печінки. Одні для тих, хто віддає перевагу класичні поєднання, інші для тих, хто хоче спробувати щось незвичайне.

Паштети

З курячої печінки можна приготувати чудові паштети. Вони бувають двох типів: з готовою і з сирої.

Перший варіант. Смажена або варена печінка перемелюється на м’ясорубці. Змішується з обсмаженою і подрібненими цибулею і морквою. Коли «фарш» охолоне, додається, розм’якшене вершкове масло. Вся маса ретельно перемішується і охолоджується.

Такий паштет добре використовувати для холодних закусок, бутербродів, як начинку для профітролей.

Другий варіант. Сира ж перемелюється до стану фаршу. До неї додаються:

  • подрібнений цибулю;
  • яйця;
  • сметана;
  • вершки;
  • лавровий лист;
  • чорний перець;
  • мускатний горіх;
  • червоний перець.

За бажанням, можна додати сирі рубані гриби. Для особливого шарму використовуються трюфелі або масло з них. Для густоти фаршу, додається мелена біла булка, типу міський.

Вся маса ретельно перемішується і викладається у форму для запікання, змащену маслом і посипану панірувальними сухарями, і запікається в духовці при середньому нагріві. Кілограм такого паштетного фаршу випікається близько години. У результаті виходить страва, по консистенції схоже на ковбасу. Його зручно використовувати для бутербродів, в якості холодної закуски або як доповнення до овочів.

Соуси

Яким способом не готуй курячу печінку, майже завжди вона вимагає соусу. Деякі види готуються окремо і подаються до вже готового блюда. Інші утворюються в процесі приготування страви і вважаються швидше підливками, ніж соусами.

Найпростішим є сметана, вже готовий соус, бери і подавай.

Майонез ми не рекомендуємо! Його насичений смак і важка консистенція «забивають» ніжність і легкість печінкових страв.

Якщо хочеться різноманітності, слід приготувати різні соуси:

  • Вершковий;
  • Молочний;
  • Сирний;
  • Мандариновий.
  • Можна замінити сметану йогуртом, змішаним із зеленню і прянощами.

    Найважче готувати прості страви. Але саме вони радують своїм чистим смаком. Куряча печінка є виключення з правил. Вона завжди легко готується і залишається смачною. Цей продукт підвладний і новачкові, і професіоналу. Готувати його одне задоволення.