Свиняча рулька запечена в духовці: найсмачніші варіанти

Є безліч способів, як приготувати це блюдо. Розглянемо найсмачніші.

Радимо подивитися: Рулет із свинячої рульки

В рукаві

Що потрібно:

  • гомілка – 1-1,5 кг;
  • цибуля — 1 шт.;
  • лимон – ¼ частину;
  • часник – одна головка;
  • розмарин;
  • сіль, перець.

Як приготувати:

Півтора-дві години потримати окіст у воді, потім вимити, зішкребти з неї бруд. Надрізати в трьох-чотирьох місцях, вставити туди порізані зубчики часниковою цибулини. Натерти сумішшю лимонного соку зі спеціями. Скласти в плоску ємність, 60-90 хвилин потримати в холодильнику. Кожні півгодини перевертати.

Нашаткувати цибулину кільцями, заповнити ними рукав для запікання, зверху викласти підготовлену м’ясну заготовку.

Рукав зав’язати, помістити на деко, готувати при 180-200°С дві години.

Загрузка...

Довгого томління

Нагрівання м’яса при невисокій температурі тривалий проміжок часу призводить до того, що зв’язки, плівки, жилки розм’якшуються. Блюдо при такому способі вийде м’яким, соковитим і ніжним.

Інгредієнти:

  • гомілка — 3,5 кг;
  • сіль – 2 ч. л.;
  • прянощі (перець, часник, майоран) — за бажанням.

Спосіб приготування:

Добре обтерти окіст прянощами (не солити), також можна полити невеликою кількістю соєвого соусу і рослинного масла. Покласти в посуд, накрити, прибрати в прохолодне місце. Через 12 годин дістати, дати полежати при кімнатній температурі ще стільки ж.

Розігріти духову шафу до 65-70 °С.

Отриману заготівлю присолити, покласти в рукав для запікання або обернути харчовою плівкою. Запікати 8 годин.

По-німецьки

Для даної страви коштувати вибрати передні, не жирні ляшки, від молодих свинок, вони містять більше м’якоті.

Що потрібно:

  • голяшка – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • морква середніх розмірів – 2-3 шт.;
  • темне пиво – 2 літри;
  • часник – дві головки;
  • рослинна олія;
  • сіль – за смаком;
  • трави (орегано, чебрець, базилік).

Як приготувати:

Гомілки помити, почистити, залишилися волоски обпалити вогнем. Кожен шматок надрізати по кості, також зробити 3-4 надрізи на шкірі. Чотири зубчики часниковою цибулини крупно порубати або розчавити ножем, покласти в каструлю разом з м’ясом, цибулею, морквою, травами. Залити все це пивом.

Поставити на плиту, довести до кипіння, зняти піну і зменшити вогонь. Варити під закритою кришкою при невеликому кипінні пару годин. Посолити за півгодини до закінчення варіння.

Півтори головки часниковою цибулини продавити через прес або потерти, використовуючи тертку. Додати невелику кількість рослинної або оливкової олії.

Гомілки дістати, злегка остудити, натерти часниковою кашкою, змішаної з маслом. Викласти на деко, відправити в духову шафу. Перші півгодини запікати при 180°С, потім ще 10 хвилин виставити 200-220°С. Кожні 10 хвилин поливати маринадом, що залишився після варіння.

Класика

Що потрібно:

  • свинина на кістці – дві шт.;
  • соєвий соус – 3 ст. л.;
  • часник – дві головки;
  • майонез – 50 мл;
  • гостра гірчиця – 1,5 ст. л.;
  • мед – 35 гр.;
  • сіль, перець чорний — за смаком.

Як приготувати:

Свинину помити, поскоблить ножем. Відварити на середньому вогні приблизно одну годину.
Змішати соєвий соус з перцем, гірчицею, майонезом, медом, а також часниковою цибулиною. Отриману масу підсолити, добре намазати нею відварені ляшки. Обернути фольгою, прибрати в холодильник на ніч.

Температурний режим виставити 180°С, запікати м’ясо 60-90 хвилин. Зняти фольгу, готувати ще близько півгодини.

В пиві

Інгредієнти:

  • свиняча ніжка — одна шт.;
  • насіння гірчиці, коріандру, кмину;
  • пиво (світле або темне) – 1,5 л.;
  • часник – пол головки;
  • перець горошком — 2-3 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • гвоздика;
  • зелень.

Спосіб приготування:

Голяшку обпалити над вогнем, очистити, промити. Зробивши поздовжній надріз, обережно відокремити від кістки. Отриману заготівлю злегка відбити.

Часник порубати, перемішати зі спеціями, туди ж влити пінний напій. Отриманою сумішшю залити м’ясну заготівлю, залишити маринуватися. Потім ретельно очистити, обсушити, начинити шматочками часниковою цибулини, розрізаними вздовж. Згорнути в рулет, розмістивши в центрі зелень.

Форму для запікання змастити жиром, викласти туди перев’язаний в двох-трьох місцях рулет. Запекти при температурі 200°С не менше двох годин. Через 40-50 хвилин до закінчення процесу приготування, чотири-п’ять разів збризнути м’ясо пивом.

На вертелі

М’ясні продукти на рожні виходять м’якими і соковитими, так як всі соки, як би запечатуються всередині.

Інгредієнти:

  • одна свинина на кістці;
  • часник – одна головка;
  • сіль – за смаком;
  • приправи, наприклад, суміш перців – за бажанням.

Спосіб приготування:

Змішати разом часникову цибулину, пропущену через прес, приправи. Натерти цією сумішшю помытое і почищене м’ясо, посолити.

Підготовлений напівфабрикат обернути харчовою плівкою. Потримати в холодному місці близько півгодини.

Взяти вертел і насадити на нього замариновану голяшку, відправити в духовку. Знизу підставити посуд, що містить рідину, куди буде стікати жир. Готувати, використовуючи режим гриль, 80 хвилин.

Для перевірки готовності проколоти ножем, якщо сік світлий, то можна подавати до столу.

По-баварськи

Що потрібно:

  • голяшка – 1,5 кг;
  • часник — шість зубчиків;
  • насіння кмину — 5 р.;
  • сіль морська – пара пучок.

Як приготувати:

Ємність наповнити водою, покласти в неї помиту, почищену ніжку. Посолити, додати роздавлені зубчики часниковою цибулини, а також злегка перетерти насіння кмину.

Каструлю поставити на плиту, дати закипіти, закрити кришкою, варити при слабкому кипінні приблизно одну годину. Бульйоном, де варилося м’ясо, залити деко. Висота рідини повинна досягати два сантиметри.

Ніжку вийняти з каструлі, покласти на деко. Готувати 90 хвилин при 170°С. За необхідності підливати бульйон до потрібного рівня. По закінченні зазначеного тимчасового періоду ненадовго підняти температуру до 220°С для отримання хрусткої скоринки.

По-баварськи в пиві

Інгредієнти:

  • гомілка – 2 кг.;
  • морква – 2 шт.;
  • корінь селери – 190 гр.;
  • цибуля порей — 1 шт.;
  • лаврушка – пара листочків;
  • темне пиво – 0,3 л.;
  • цибуля ріпчаста – дві головки;
  • насіння кмину – 3 гр.;
  • сіль.

Спосіб приготування:

Ляшки вимити, зчистити бруд. У трилітровий казанок налити води, відправити туди моркву, цибулю, селеру, лаврушку, кмин. Поставити на плиту, підсолити, довести до кипіння.

Помістити свинину в казан з киплячим бульйоном. Накрити кришкою, варити близько години, збавивши вогонь до мінімуму. Потім вийняти з каструлі, зробити чотири-п’ять неглибоких надрізи, не зачіпаючи м’ясний шар.

Запікати 90 хвилин при 190°С. Перші півгодини поливати пивом. Решту 10 хвилин готувати на режимі гриль.

У фользі

Що потрібно:

  • гомілка – одна шт.;
  • соєвий соус – 2-3 ст. л.;
  • майонез – 2 ст. л.;
  • гірчиця – 3 ч. л.;
  • часник – два зубчики;
  • сіль;
  • приправа для м’яса за бажанням.

Як приготувати:

Свинину промити, очистити, при необхідності обпалити над вогнем, зробити кілька глибоких надрізів. Посолити, потім гарненько змастити маринадом з майонезу, соєвого соусу, гірчиці, приправи, порубаних зубчиків часниковою цибулини.

Дістати щільно закривається ємність, покласти в неї підготовлений продукт. Дати постояти в холодному місці добу. Після закінчення даного часу щільно загорнути фольгою, викласти в посуд для запікання. Випікати при 180°С три години. Через зазначений проміжок часу розкрити фольгу і потримати в духовці ще півгодини. Готовий м’ясний делікатес нарізають скибками, укладають на тарілку, ставлять на стіл.

У Чехії свиняча рулька запечена в духовці носить назву «печене вепрево коліно». Її прийнято подавати з тушкованою квашеною капустою, маринованими або свіжими овочами, кнедликами і, звичайно ж, хмільним пінним напоєм. Обов’язково наявність на столі гірчиці, а також хрону.

Ще як гарнір можна використовувати картопляне пюре, відварну квасоля або боби, макарони, смажена або запечена картопля, горохове пюре, свіжі салати, зелень і багато іншого.