Торт з мастики: для весілля та інших свят

Кулінарна мастика — солодке різнобарвне прикраса, яке використовується для покриття тортів. За консистенцією вона схожа на пластилін, продається в готовому вигляді або виготовляється самостійно. Колір залежить від бажання кондитера і наявних харчових добавок.

Торт з мастики — вишуканий десерт, який негайно хочеться спробувати на смак. Прикраси можна застосовувати для різних поєднань бісквітів і прошарків, але самими смачними будуть фруктово-ягідні торти.

Специфіка складу

Мастика, особливо кольорова, коштує недешево, а прикрасити іноді потрібно значну площу випічки. Оформлені торти на замовлення коштують від 800 грн. за 1 кг, бюджетний варіант — самостійне приготування.

Перед святом бажано заздалегідь потренуватися, а докладний майстер-клас допоможе відчути впевненість і надихне на кращі ідеї.

Для початку потрібно підготувати необхідні інгредієнти і пристосування. Якщо досвіду роботи з мастикою немає, то не варто експериментувати, харчової матеріал має свої особливості:

  • кулінарний склад наноситься на рівну, суху поверхню;
  • щоб шар мастики не порвався, необхідно розкачати його до товщини 3 мм;
  • розминка проводиться на поверхні, посипаною цукровою пудрою;
  • перед нанесенням мастики торт бажано покрити розтопленим шоколадом;
  • для рівномірного розподілу без складок, площа прикраси повинна перевищувати площу торта;
  • готовий виріб зберігається герметично упакованим в холодильнику.
  • Виготовлення прикраси завершується покриттям мастики розчином меду з горілкою в пропорції 1:1. Поверхня стане глянцевою і блискучою.

    Загрузка...

    Готуємо для дітей

    Солодкі прикрашені бісквіти — незмінний атрибут дня народження з перших моментів життя. Деякі батьки вважають, що на рік малюкові зовсім не обов’язкова спеціальна випічка і ставлять на стіл те, що встигли купити в магазині. Але барвисті легкі торти, приготовані на основі йогурту з використанням фруктів, ягід, сметани, сиру здатні викликати радість навіть у самих маленьких іменинників.

    Найпростіший рецепт робиться з цукрового печива. Воно вимочується в молоці і прослаивается сирним кремом (250 гр. сиру збивається з 150 гр. сметани і 12 ст. цукру). Можна викласти його у формі цифри 1 або зробити героя з мультика.

    Для дівчинки береться мастика традиційного рожевого кольору, додається білий, червоний або чорний. Торт у вигляді сукні, ляльки, метелики, прикрашений додатковими елементами, надовго запам’ятається гостям і доньці. Для хлопчика у мастику додається блакитний, фіолетовий і білий барвники. Також надають форми машинки, Лунтіка, футбольного м’яча.

    Мастика для дитячого торта готується з 100 гр жувального зефіру, розтопленого з 10 гр вершкового масла. Не знімаючи з вогню, при постійному помішуванні, додається 400 гр цукрової пудри і бажаний барвник. Харчової пластилін готовий.

    Прикраса зимового свята

    Новий рік — відмінний привід здивувати рідних незвичайним десертом. Мотиви прикрас на новорічний торт з мастики вибираються тематичні:

    • сніжинки;
    • сніговики;
    • рукавиці;
    • годинник;
    • символ року.

    Бісквіт готується з склянки молока, перемішаного з 2 яйцями і рослинним маслом. Вводимо суміш у миску з 2 склянками борошна і дрібного цукру. Додати 1,5 ч. л. соди, щіпка ваніліну і 6 ст. л. какао. Влити 1 ст. гарячого окропу, помістити у форму, випікати приблизно 50 хв. Коржі розрізати, пошарово просочити сиропом з шоколаду і вишні.

    Для приготування мастики своїми руками потрібно 10 гр желатину, розчиненого у 55 гр холодної води. Коли порошок розбухне, поставити на повільний вогонь і нагрівати, не доводячи до кипіння. Вилити желатин в поглиблення гірки з 160 гр цукрової пудри. Перемішати, додавши кілька крапель лимонного соку. Розділити на кілька частин, додаючи в них різні барвники. З еластичного матеріалу зручно ліпити новорічні фігурки, створюючи чарівні казки для себе і близьких.

    Тішимо дорослих іменинників

    Різнобарвний тематичний торт стане прекрасним подарунком для будь-якого віку. Тема для прикраси повинна відповідати підлозі і інтересам іменинника. Може містити:

    • атрибути професії;
    • цифри віку;
    • квіти.

    Колірна гамма обмежена тільки фантазією кондитера. За основу беруться бісквітні коржі. які прослаиваются шоколадним кремом.

    Фігурки на ювілейний шедевр ліпляться з желатинової або зефірної мастики, покриття торта з мастикою робиться на основі шоколаду. 200 гр шоколаду розтоплюються на водяній бані при постійному помішуванні з 70 г меду. Якщо буде виділятися масло, його зливають. Масу загортають у плівку для харчових продуктів і витримують при кімнатній температурі 24 години. Під час приготування її періодично остуджують, вона швидко нагрівається від рук.

    Мастичное покриття дозволяє тривалий час не втрачати форму.

    Для жіночого варіанту торти робляться у вигляді:

    • квіткових полян і кошиків;
    • букетів;
    • сумочок;
    • капелюшків;
    • великий ягоди.

    Елементами декору виступають виліплені мастичні намисто, косметика, плаття, туфельки, банти, рукавички. Тортам для чоловіка надають форми складеної сорочки, машини, портмоне, колеса, пляшки вина, скрині або мішка з грошима, більярдного столу.

    Десерт для одруження

    Весільний торт з мастики стане не тільки окрасою столу, але й предметом гордості молодят. Багатоярусний, прикрашений квітами, фігурками, голубами, бантами, мереживом, намистинами десерт втілить будь-які кулінарні фантазії нареченого і нареченої. Вимоги до його вигляду і смаку — найвищі, це знак майбутнього благополуччя зароджується сім’ї.

    Ціна замовленого ласощі у професіоналів може досягати 50 тис. руб., дешевше обійдеться приготування в домашніх умовах. Для цього достатньо запастися терпінням і проявити фантазію, доведеться використовувати 2 види бісквіта і 2 різні прошарки.

    Основа

    Перший: 5 яєць збиваються міксером на першій швидкості приблизно 5-7 хв, з поступовим додаванням 180 гр цукрового піску. Додається просеянная борошно (150 гр) і какао порошок (2 ст. л.), туди ж висипаються подрібнені ножем волоські горіхи (100 гр). Силіконової лопаткою акуратно замішується повітряне тісто і випікають в рознімної формі, застеленому пергаментом 15 хв.

    Другий: Від 4 яєць відокремлюються білки і збиваються з 140 гр цукру. В пишну піну додаються жовтки і просеянная борошно (170 гр). Ніжне тісто замішується і випікається у формі меншого розміру 12 хв. В цей час шоколадний корж розрізається і просочується коньячним сиропом.

    Прошарок: Для прошарку шоколадного бісквіта 400 гр кондитерського крему змішати з 3 ст. л. какао, 2 ст. л. цукру. Збити з 300 гр сиру, можна додати трохи рубаних горіхів. Перший шар промазати, накрити другим, помістити у форму і поставити в холодильник.

    Другий бісквіт розрізається і просочують сиропом від персиків або ананасів. Кондитерський крем (400 гр) збивається з 2 ст. л. цукру, покривається нижній шар, викладаються розрізані фрукти, зверху знову крем і накривається верхнім шаром бісквіта. Торт, поміщений в форму, повинен трохи постояти в холодильнику.

    Оформлення

    Вирівнювання шоколадом або масляним кремом — нескладна процедура навіть для початківців кондитерів. Шоколад розтоплюється на водяній бані і використовується для змащування без добавок. Для масляного крему 200 гр м’якого вершкового масла збиваються міксером з поступовим додаванням згущеного молока. Обидва торта змащуються густішим складом.

    Молочна мастика готується з 100 гр цукрової пудри, 100 гр сухого молока, 100 гр згущеного олії. Інгредієнти перемішуються і виходить маса, схожа на пластилін. Її треба розкачати тісто, намотати на качалку, перенести на торт, злегка натягуючи краю. Зверху розгладити кондитерським праскою, надлишки знизу обрізати ножем. Кожна частина покривається окремо, після чого вони ставляться один на одного.

    Сюжет верху гладкою основи робиться з медової мастики. Вона добре поєднується з фігурками різноманітної форми, еластична, не кришиться і не розсипається. Желатин (1 ст. л.) замочується в холодній воді (4-6 ст. л.) до набрякання, потім ставиться на водяну баню до повного розчинення. Постійно помішуючи, додати 1 ст. л. меду, 1 ст. л. рослинного масла і 1 ст. л. гліцерину. Зняти з вогню і студить. Додати 300 гр цукрової пудри, перемішати, додати ще 600 гр пудри невеликими порціями.

    Розділити масу на кілька частин і пофарбувати харчовими барвниками. Тепер з неї можна ліпити декор з квітами, листочками, різноманітними тваринами і птахами. Залишки пасти зберігаються в холодильнику до 4 місяців.

    Коли освоєні основні рецепти приготування і прийоми роботи з мастикою, можна готувати торти-шедеври на замовлення, втілюючи нові ідеї та отримуючи додатковий заробіток.