Вафлі у вафельниці: секрети приготування смачного десерту

Вафлі у вафельниці є смачним сніданком і відмінним десертом. Оскільки вони так популярні в різних країнах, існує маса рецептів їх приготування.

Історія

Цей десерт вважається одним з найстаріших. Хоча існує декілька версій того, в якій країні він був винайдений. Згадуються і Стародавня Греція, Китай. Більш сучасний рецепт відноситься до XIV-XV століть. Тоді вафлі вважалися королівським стравою, і ласувати ними могли тільки аристократи. Та й готували цей десерт нечасто, адже його виготовлення займало досить тривалий час. Але з плином часу вони стали доступні всім бажаючим.

В Америці є навіть свято вафель, який святкується 24 серпня. Він з’явився завдяки тому, що саме в цей день у 1869 р. один винахідник запатентував особливий вид сковороди, створений спеціально для їх приготування.

Загрузка...

Що таке вафельниця

Це електричний прилад, за допомогою якого можна приготувати улюблені ласощі будинку. Він складається з двох жарильних поверхонь. На одну наливають тісто, інша його накриває. Випікають домашні вафлі у вафельниці близько 3х хвилин. Про готовність зазвичай сигналізує таймер. Вдома можна спекти гофри чи коржі.

Види

Ми знаємо вафлі з дитинства. Вони бувають тонкі і пишні, з начинкою або без нічого, м’які або хрусткі і самих різних форм. Віденські або бельгійські – зазвичай м’які і пухкі. Більш звичні для нас — це трубочки. Випікаються вони листами і згортаються гарячими. Інакше після остигання коржі кришаться.

Готові трубочки начиняють різноманітною начинкою:

  • різними джемами;
  • кремами;
  • збитими вершками;
  • вареним згущеним молоком;
  • варенням.

Роблять навіть вафельні торти, перекладаючи кожен корж кремом.

Основні інгредієнти

Існує кілька продуктів, які обов’язково входять до складу вафель. Це яйця, борошно і цукор. Різні рецепти передбачають додавання молока або вершків, дріжджі, розпушувач, звичайну або мінеральну воду, ароматизатори і навіть алкоголь (ром, коньяк, лікери). Ви можете вибрати будь-який рецепт на свій вибір.

Рецепти

Віденські

Для того, щоб спекти вафлі віденські у вафельниці, обов’язково потрібні вершки або молоко.

Склад:

  • Молоко – 1 ст;
  • Борошно – 300 гр;
  • Яйце – 3 шт;
  • Вершкове масло – 200 гр;
  • Цукор – 200 гр;
  • Розпушувач – 2 ч. л;
  • Ром, ванілін.

Приготування:

Спочатку потрібно збити яйця, потім влити туди трохи тепле молоко. Масло повинне бути м’яким, щоб розтерти з цукром, тому його потрібно заздалегідь витягнути з холодильника. Все змішати, всипати борошно, розпушувач, ванілін і ром. Тісто має бути без грудок. Час випічки зазвичай становить 3-5 хв. Однак потрібно обов’язково прочитати інструкцію до вафельниці, в якій вказується час готування.

Подавати їх можна з:

  • Згущеним молоком;
  • Варенням;
  • Медом;
  • Свіжими ягодами;
  • Морозивом.
  • З використанням дріжджів

    Склад:

    • Молоко – 2,5 ст;
    • Яйце – 4 шт;
    • Борошно – 1 ст;
    • Масло вершкове – 120 гр;
    • Дріжджі (сухі) – 0,5 ст. л;
    • Цукор – 200 гр;
    • Ванільний цукор – 1 пакет;
    • Ром – 2-3 ст. л.

    Приготування:

    Спочатку потрібно відокремити жовтки від білків. Збиті білки прибрати в холодильник. В іншому посуді змішати борошно, сіль і жовтки. Розтоплене на водяній бані масло влити в розтерті жовтки. Потім додати молоко, дріжджі, цукор, ваніль і ром. Поступово вводити збиті білки, ретельно вимісити і залишити на 20-30 хв. Вафлі печуть як зазвичай.

    Тонкі

    Смак у них «як в дитинстві».

    Склад:

    • Цукор, борошно, вершкове масло – 250 гр;
    • Яйце – 4 шт;
    • Сіль, ванілін.

    Вершкове масло можна замінити маргарином.

    Приготування:

    Спочатку необхідно відокремити білки і жовтки. Білки, збиті в густу піну, ставлять у холодильник. Жовтки перетирають із цукром, потім змішують з розігрітим на водяній бані вершковим маслом. В отриману суміш потроху вводять борошно, повинна вийти однорідна маса. Потім додають збиті білки і акуратно заважають ложкою.

    Вафельницю спочатку треба розігріти і змастити маслом. Спечені коржі згортають трубочкою і наповнюють начинкою. Однак і остиглі хрусткі коржі смачні самі по собі.

    Іноді господині задаються питанням, як приготувати цей десерт, якщо в будинку немає вафельниці. Засмучуватися не варто. Її з успіхом може замінити духовка. Правда, потрібно дотримувати деякі правила. Коржі випікають на деку, застеленому пергаментним папером. Папір потрібно обов’язково змастити маслом. Час випічки складає приблизно 12-15 хв. Знімати листи потрібно лопаткою поки вони гарячі.

    Можна приготувати тісто для вафель вафельниці і без використання основних продуктів. Причини можуть бути різні – дієта, дотримання релігійних постів або просто потрібно інгредієнта немає в будинку. Але без масла або молока — це ласощі не перестає бути смачним і апетитним.

    З вином

    Склад:

    • Вино (можна взяти некрепленое або лікер) – 1 ст;
    • Молоко – 1 ст;
    • Яйце – 2 шт;
    • Борошно – 300 гр;
    • Цукор – 180 гр;
    • Кориця (порошок) – 0,5 ч. л.

    Приготування:

    В розтерті з цукром яйця додають вино. Безперервно помішуючи, додають борошно і корицю. В отримане тісто невеликими порціями вливають молоко. Заважати до рідкуватий однорідної консистенції, як для млинців. Випікати близько 2-3 хв.

    Без яєць

    Склад:

    • Вода – 1,5 ст;
    • Цукор – 200 гр;
    • Рослинне масло – 100 гр;
    • Борошно – 400 гр;
    • Сода, сіль, ваніль.

    Приготування:

    Приготувати тісто досить просто. Потрібно перемішати цукор, борошно, ваніль, рослинне масло і щіпку солі. Потім додавати воду до густоти рідкої сметани. Це зручніше робити за допомогою блендера або міксера. 0,5 ч. л. соди погасити оцтом, ввести в тісто. Випікати вафлі 50-60 сек.

    Пісочний

    Цей рецепт чудово підійде для тих, хто любить готувати і без молока. Замість нього підійде звичайна питна вода, але можна взяти і мінеральну.

    Склад:

    • Вода – 1,5-2 ст;
    • Борошно – 2 ст;
    • Масло вершкове – 2 ст. л;
    • Цукор – 0,5 склянки;
    • Яйце – 1 шт;
    • Сода – 1 щіпка;
    • Ванілін, сіль.

    Приготування:

    Масло повинно бути м’яке. Його розтирають з цукром. Додають збите яйце, сіль, ванілін і соду. У перемішану суміш вливають 1 склянку води і вводять борошно. Все обережно вимішують і додають решту води. Вафлі печуть як зазвичай.

    М’які з цукровою пудрою

    Можна приготувати м’які вафлі у вафельниці. Їх подають, посипавши, крім інших топінгів, цукровою пудрою.

    Склад:

    • Борошно – 200 гр;
    • Яйце – 4-5 шт;
    • Масло вершкове – 250-300 гр;
    • Цукор – 200 гр;
    • Ваніль.

    Приготування:

    Спочатку потрібно приготувати тісто. Для цього збивають яйця з цукром, ваніллю і сіллю. Потім, також збиваючи, вводять розтоплене на водяній бані вершкове масло. Борошно всипається до тих пір, поки тісто не придбає консистенцію густої сметани.

    Серед безлічі рецептів кожен може підібрати собі по смаку. Адже вони можуть відрізнятися входять до складу продуктами, начинкою або топпінг. У них може бути різна калорійність. Вафлі роблять як солодкими, так і прісними.

    Кілька секретів

    • Піч вафлі потрібно на гарячій вафельниці, попередньо змастивши її олією;
    • Замість сметани можна використовувати майонез або йогурт;
    • Згортати трубочки можна тільки з гарячих коржів. Щоб уникнути опіків, краще користуватися ножем і рушником;
    • Не варто складати гарячі коржі стопкою, вони можуть злипнутися;
    • Коли за рецептом потрібно розтоплене на водяній бані масло або маргарин, не варто доводити до кипіння. Досить буде якщо воно повністю розтопиться;
    • Для аромату в десерт крім рома вливають коньяк або лікер;
    • Щоб вафлі вийшли м’якше, треба взяти побільше олії;
    • Якщо в тесті присутній куркума (з розрахунку 0,5 ч. л. на 2 ст. борошна), десерт вийде золотистого кольору.

    Приємного апетиту!