Вишнева наливка в домашніх умовах: рецепт

Наливка відноситься до категорії солодких спиртних напоїв, міцність яких варіюється від 18 до 25 градусів. Цей напій має найстарішу історію, і, відповідно, величезна кількість рецептів, кожен з яких відображає смаки окремої господині. Вважається, що найбільш популярна вишнева наливка у жінок, проте завдяки своєму одночасно благородному і простому, солодкого і пікантному смаку інтерес до неї виявляє і сильна половина людства.

Головною перевагою вишневої наливки перед іншими напоями є не тільки її незвичайний смак, але також і корисні властивості! Наливка, спожита перед прийняттям їжі значно підвищує апетит (за рахунок властивостей використовуваної ягоди), покращує процес травлення і прискорює обмінні процеси в організмі людини.

Також незаперечною перевагою вишневої наливки є простота її приготування в домашніх умовах. Як вже було сказано, існує величезна кількість рецептів наливок, однак в основі кожного з них лежать прості і недорогі інгредієнти, які без праці може дістати кожна господиня.

Всі рецепти готування наливки поділяються на ті, за якими в наливку повинна додаватися горілка або інший спиртосодержащий напій і на ті, за якими вишнева наливка в домашніх умовах готується без додавання спирту, а тільки за рахунок природного процесу бродіння використовуються при приготуванні ягід.

Який сорт вишні вибрати?

Основним інгредієнтом при приготуванні наливки, безумовно, є вишня. Для того, щоб напій вийшов смачним, соковитим, має високі смакові якості, ягоду потрібно використовувати стиглу, а деякі рецепти рекомендують використовувати навіть перестиглі ягоди, головне, щоб ягідки не були зіпсовані. Підійде для готування наливки будь сорт вишні, який росте у вашому городі або продається на ринку.

Використовуваний сорт вплине на забарвлення напою, так вишня з насиченими темними плодами додасть наливке напою більш яскравий, глибокий забарвлення. Крім використовуваного сорту, багато господинь задаються питанням, чи потрібно перед приготуванням, видаляти з ягід вишні кісточки? Кісточки видаляти необов’язково, вони жодним чином не вплинуть на смак наливки і не принесуть шкоди, частка синильної кислоти, що міститься в них настільки незначна, що не завдає абсолютно ніякої шкоди організму.

Читайте також: На чому настояти самогон: як покращити його якість?

Крім основного інгредієнта господині слід визначитися з основою приготавливаемого напою, можна, як говорилося вище, використовувати як воду, так і спиртовмісну основу — горілку, самогон, очищений спирт (його слід розбавити дистильованою водою, щоб фортеця рідини не перевищувала 40 градусів).

Деякі господині використовують у рецептах і дорогі сорти алкоголю, такі, як коньяк або ром, така настоянка буде відрізнятися цікавим і незвичайним смаком, проте вийде значно дорожчий.

Загрузка...

Як приготувати вишневу наливку?

Сьогодні приготування вишневої наливки в домашніх умовах не настільки популярне, як кілька десятиліть тому, однак простота її приготування, а також незвичайний смак готового напою відроджує в господарках любов до наливок. Існує безліч рецептів, кожен може вибрати на свій смак, в результаті вийде яскравий, насичені напій, що володіє ягідним смаком з невеликою кислинкою, притаманної даній ягоді. Розглянемо найбільш популярні рецепти вишневих наливок.

Традиційною вишневою наливкою називають напій, в основі якого лежить всього два інгредієнти – вишня і цукор. Всі інші інгредієнти можуть трохи змінювати смак, додавати нові відтінки ягодному смаку або прискорювати процес готування наливки, такими інгредієнтами можуть бути алкогольна основа (що використовується замість води) або дріжджова закваска, яка дозволяє прискорити процес бродіння.

Традиційний рецепт вишневої наливки

Вишня і цукор в рецепті співвідносяться в наступній пропорції: на 1 кг ягоди 200 гр. цукру. Така наливка зазвичай готується з дикої вишні, що відрізняється від сортової необхідної для розкриття смаку напою кислинкою, однак і інші сорти відмінно підійдуть для самого традиційного рецепту наливки.

Вишню залишають з кісточками, які надають готовому напою терпкості. Головне – ягоду не слід мити! Мікроорганізми, якими покрита воскова поверхня ягоди, як раз і є основою для процесу природного бродіння. Помита ягода буде псуватися, замість того, що під впливом цукру бродити.

Зібрану немитий вишню слід потовкти в ємності, рекомендуємо використовувати дерев’яну ложку, так як від металевих предметів ягоди будуть окислюватися. Далі, отримана маса засипається цукровим піском і добре перемішується. Отримана в результаті перемішування суміш розливається по бутлях.

Важливо! Ємність бутлі йдемо вибирати виходячи з наступного умови – при наповненні її вишнево-цукровою масою, третина бутлі повинна залишатися порожній, такий обсяг вільного простору в бутлі необхідний для здійснення процесу бродіння. Після переливання маси в бутлі, її шийку накривається кількома шарами марлі.

Далі слід дотримати деякі умови, в яких вишнева наливка в домашніх умовах буде бродити і настоюватися, так, приміщення, в якому знаходяться бутлі не повинно бути холодним, оптимальна температура для приготування напою – від 25 до 30 градусів. Процес бродіння починається через кілька днів після розливу маси по пляшках.

Зверніть увагу! Слід уважно стежити за процесом бродіння, що відбуваються в пляшці! Як тільки ви побачите повітряні бульбашки на поверхні вишневої маси, потрібно замінити марлеву пробку на щільну кришку зі спеціальною трубочкою, відведеної в воду.

Таким чином, зайві гази, які з’являються при бродінні, будуть виходити назовні. Досвідчені господині знають, як зробити таку кришку самостійно, однак її без проблем можна купити і в магазині. Також альтернативою спеціальній газовідвідної кришці може служити звичайна гумова рукавичка, одягнена на горлечко пляшки.

Далі масу тримають в щільно закритій бутлі, поки процес бродіння не закінчиться, про це сигналізує відсутність нових бульбашок повітря на поверхні або здута або «спущена» рукавичка, надіта на шийку бутля. Останнім кроком в приготуванні вишневої наливки є її переливання у іншу місткість.

Тут потрібно бути максимально обережними та уважними, важливо, щоб залишок з дна пляшки не перелився разом з настойкою в нову ємність. Якщо осад, все ж потрапив у нову посуд, то рекомендуємо злити наливку ще раз. Тільки після цього напій можна розливати по пляшках. Вишнева наливка в домашніх умовах готова! Перед подачею до столу ми радимо зберігати наливку в прохолодному місці, чим довше зберігається вишнева наливка, тим більш яскравий і багатий смак вона знаходить.

Рецепт наливки з додаванням горілки

Напій на горілці готується значно швидше свого традиційного побратима, адже спирт, що міститься в горілці, значно активізує і прискорить процес бродіння ягоди.

Ми рекомендуємо використовувати наступний покроковий рецепт приготування:

  • На 1 кг ягоди беремо 3 літри горілки і 600 гр. цукрового піску;
  • Ягоди миють, кісточки можна залишити;
  • Ягоди перекладаються в ємність для приготування, об’єм ємності береться з таким запасом, що в ній могло вміститися ще 3 літри рідини;
  • Ягода заливається алкоголем;
  • Ємність поміщається в прохолодне (чим холодніше, тим краще) приміщення і періодично струшується, щоб алкоголь не відокремлювався від виділяється ягодами соку;
  • Через 2 тижні ягоди відділяються від рідини;
  • Відокремлені ягоди вишні пересипаються цукровим піском, закривають кришкою і зберігаються в прохолодному місці протягом 2 тижнів;
  • Відокремлена від ягід горілка також зливається в окрему ємність і закочується, після встановленого строку, сироп з ємності з ягодами переливається в горілку.
  • В отриманий концентрований напій додається вода за смаком (можна взяти води з ємності з вишнею, так як ягода до того часу ще виділити сік, вже менш концентрований). Вишнева настоянка розливається по пляшках і готова до вживання.
  • Вишнева настоянка у домашніх умовах може бути приготована і з меншим вмістом цукру або спирту, такий напій вийде менш міцним.

    Рецепт приготування темно-пурпурової наливки

    Ця вишнева настоянка у домашніх умовах відрізняється не тільки чудовим смаком, ароматом стиглих, соковитих ягід, але також і яскравим і глибоким кольором. Наливка з вишень, розлите по пляшках, буде справжньою прикрасою будь-якого святково столу. Відмінною рисою даного рецепту є те, що використовується для приготування настоянки ягоду потрібно подвяліть. Для цього 3,5 кг вишні розкладають на спеціальній сітці (такі сітки також використовують для приготування сухофруктів) і протягом кількох днів сушать на сонці.

    Обов’язково! Заносите ягоди в приміщення на ніч і в негоду, таким чином вишня не буде набирати зайву вологу і процес її в’ялення значно прискориться. Також можна сушити вишню з використанням спеціальної сушіння, якщо така є у господарстві або в духовці (температура 150 градусів, час сушіння – не більше 1 години, щоб ягоди не висохли, а тільки подвялились).

    • У даному рецепті кісточки з ягід вишні слід видалити. Вони стануть окремим інгредієнтом в приготуванні настоянки!
    • Після відділення від кісточок ягід, кісточки акуратно раздалбливаются і висипаються в ємність з широким горлишком.
    • Також тут використовуються і листя вишні (близько 20 шт.), які потрібно обдати окропом і розтовкти, вони будуть використовуватися в якості підкладки, якої перекладаються шари ягід.
    • Шари вишні послідовно пересипаються цукровим піском, в цілому для рецепта знадобиться близько 1,5 кг цукру. Бутель з прокладеними листям пересипаними цукром шарами вишні і з вишневими кісточками на дні накривається марлею і виставляють на сонце на 5-6 днів.
    • Для того, щоб цукор розчинився повністю, бутель варто періодично струшувати, після закінчення зазначеного строку, бутель з сумішшю переставляється в темне прохолодне місце на місяць. По закінченні приготування настоянку необхідно процідити, а ягоди віджати. Щоб осад не потрапив в напій, використовуйте при процеживании марлю.

    Зверніть увагу! У проціджений напій потрібно додати 2 столові ложки горілки, що процес бродіння був остаточно завершений. Після розливу наливки по пляшках, їх потрібно зберігати в горизонтальному положенні в темному прохолодному місці (наприклад, льох або сарай) протягом 3-4 місяців. Після чого наливка з вишень готова! Приємного апетиту!

    Відео: Рецепт вишневої наливки

    Різноманіття рецептів, тонкощів приготування і секретів окремих господинь робить вишневу наливку дуже цікавим, яскравим і завжди різним напоєм.