Харчо з баранини: секрети грузинської кухні

Харчо з баранини одна зі страв національної грузинської кухні. Суп має незвичайний смак, він виходить ситним і густим. Основа – це м’ясний бульйон, куди додається трохи рису. Пікантності страві додають ароматні прянощі, які ростуть у горах Закавказзя.

Кожна грузинська сім’я готує його. Секрети приготування пронесені через століття. Жодна інша страва не приносить стільки сил, здоров’я, довголіття, без чого жити в екстремальному кліматі гір дуже складно.

Історія

Якщо слово «харчо» перевести з грузинської мови на російську, вийде яловичий суп. Здається нонсенс, традиційне м’ясо – баранина. Кулінарна історія відрізняється від класичної, в ній з’являється безліч варіантів розвитку будь-якої страви. Навіть найгостріша харчо може бути вегетаріанською і пісною.

Загрузка...

Користь

З цього м’яса суп вийде не дуже жирним, його калорійність складе не більше 75 ккал на 100 гр. продукту, а користі він принесе чимало:

  • низький вміст калорій;
  • ситна страва, як смажена картопля, але калорійність його набагато нижча;
  • блюдо активує роботу шлунка, кишечника, якщо є захворювання шлунково-кишкового тракту, достатньо зменшити кількість приправ;
  • містить безліч вітамінів і мікроелементів.

Склад

Незважаючи на різноманітність варіантів варіння супу, щоб надати йому оригінальну кислинку готують його з ткемалі. Це особливий соус, який готується з плодів аличі. Щоб дотримати традиційний рецепт приготування, його розбавляють бульйоном.

В якості повноцінної заміни використовують гранатовий сік або томатну пасту. Ще одна невід’ємна складова, що входить в обов’язковому порядку в суп харчо з баранини — це волоські горіхи.

Для супу знадобиться:

  • 0,5 кг баранини, ідеальний варіант на кісточці;
  • молода картопля – 5 шт.;
  • 1 або 2 моркви середніх розмірів;
  • половина склянки рису;
  • 3 цибулини;
  • 3 зубчики часнику;
  • 50 гр. томатної пасти або 3 свіжих помідора;
  • лавровий лист;
  • свіжа зелень;
  • перець, сіль;
  • волоський горіх 5 шт.

Окрему увагу приділіть прянощів, тоді, навіть якщо готуєте харчо в мультиварці, вийде незабутній смак.

Ткемалі можна отримати, якщо висушити м’якоть кислої сливи на сонці. Обов’язково покладіть в суп хмелі-сунелі, це одна з головних приправ грузинської кухні. Купуючи хмелі-сунелі на ринку, скоріше за все ви недосчитаетесь в ній декількох трав, їх потрібно доповнити самостійно.

Доведеться знайти пару пелюсток імеретинського шафрану, він підкреслить аромат страви. Потрібно дрібка пажитника, чаберу, иссола. Секрети прянощів в кожній родині свої.

Баранина вимагає до себе серйозного ставлення, якщо неправильно її підготувати, то страва вийде з неприємним присмаком. Процес приготування починається з видалення плівок, всіх жирових з’єднань. Баранину бажано вимочити не менше 3 годин в холодній воді, кілька разів міняючи.

Процес приготування

Після всіх підготовчих робіт починається безпосереднє приготування страви:

На першому етапі у каструлю наливається вода, поміщаються невеликі шматочки м’яса. Вода доводиться до кипіння, необхідно дочекатися появи піни. Обов’язково повністю злийте воду і промийте баранину. Тільки після цього починається варіння бульйону.

Щоб смак вийшов інтенсивніше, туди додається лавровий лист, цибулина і половина підготовлених приправ. Бульйон вариться близько 30 хв. Суп будемо готувати з картоплею. Її ріжуть кубиками, разом з промитим рисом додають у м’ясний бульйон. Крупу потрібно попередньо замочувати протягом 20 хв. у гарячій воді.

Окремо готується соус. Для нього дрібно нарізається той лук, що залишився. Моркву можна натерти на тертці. На сковороду покласти шматок вершкового масла або наливається рослинне, розігрівається. Проводиться пасеровку з цибулі з морквою, потрібно щоб цибуля стала золотистого відтінку. У сковорідку додається ткемалі, при відсутності соусу, томатна паста або свіжі помідори.

Отриману суміш, залишаємо на повільному вогні, тушкуємо 10 хв., до неї додаються залишки приправ. Перевіряється ступінь готовності м’яса, картоплі, рису. Якщо все зварено, можна додати соус.

Залишається підготувати страва до подачі на стіл. Грузинський аромат надає страві волоський горіх, його дрібно рубають і змішують з супом за 5 хв. до розливу по тарілках.

Щоб блюдо вийшло ще більш пікантним його можна подати з чорносливом або з часником.

Задаючись питанням, як приготувати грузинський харчо, варто пам’ятати, що основна прикраса страви — це волоський горіх і ткемалі. М’ясо можна вибирати будь-яку, основний смак страви збереже свій неповторний аромат. Прикрасити страву можна зеленню і домашньою сметаною.