Як почистити чайник лимонною кислотою? Які пропорції засобів потрібні, щоб помити електричний чайник, як відмити електрочайник всередині

На кожній сучасній кухні є улюблений чайник. У кого-то електричний прилад, у кого-то звичайний емальований. З часом кожен з них потребує правильного очищення. Наліт і накип неминуче накопичуються на стінках посудини і відмити їх не так-то просто. Сьогодні ми підготували для вас поради, які гарантовано допоможуть впоратися з цією проблемою

Методи очищення

Електрочайник або традиційний металевий з часом обов’язково покриваються зсередини накипом. Причина проста. Справа в тому, що у воді містяться різні солі, які утворюють твердий наліт на стінках, дні, а також на нагрівальному елементі. Особливо швидко вапняні відкладення виникають від надмірно жорсткої водопровідної води. Втім, фільтрована і бутильована лише на час відсувають появу накипу. А значить, серйозна чищення кухонного начиння неминуча.

У кожної господині є свої методи, з допомогою яких вона справляється з такого роду забрудненнями. Наприклад, хтось намагається позбутися від накипу миючими засобами. Ми не рекомендуємо вам цього робити. Після такої очистки, під час наступних кип’ятіння, хімічні речовини будуть виділятися у воду. Пити таку рідину дуже шкідливо для здоров’я.

Ні в якому разі не можна використовувати абразивні препарати, жорсткі губки, скребки або металеві сітки. Вони зашкодять внутрішню частину виробу або нагрівальний елемент, після чого він може бути зіпсований. Помити чайник легко і швидко можна, застосовуючи лимонну кислоту.

Чому ми радимо очищати накип саме лимонною кислотою? Тому що це засіб цілком доступно, вам не доведеться витрачати на нього багато грошей. Крім того, воно абсолютно безпечно – ніяким чином не зашкодить вашому здоров’ю. Існує кілька дієвих прийомів. Для застарілого товстого нальоту застосовують так званий гарячий спосіб. Якщо забруднення не дуже сильне, то підійде холодний метод. Тепер саме час перейти до послідовності дій і опису пропорцій.

Загрузка...

Як правильно очистити зсередини?

Якщо шар накипу у внутрішній частині не надто серйозний, вам потрібно 50-60 грамів лимонної кислоти. Засипте її в чайник, залийте доверху дуже теплою водою, ретельно перемішайте. Залиште приблизно на годину, а ще краще на два. Почекавши час, потрібно просто вилити рідину і прополоскати чайник великою кількістю води. Ви помітите, що внутрішня частина виробу стала набагато чистіше, наліт пішов.

Подібна регулярна профілактика, хоча б раз або два на місяць, дозволить уникнути накопичення кам’яних покладів і збереже посуд. Чайник довго буде виглядати як новенький.

До речі, по завершенні очищення, після того як ополоснете, рекомендуємо прокип’ятити в ньому хвилин п’ять чисту воду, а потім обов’язково злити. Це необхідно, щоб в напоях не відчувався смак лимонної кислоти.

Якщо є товстий шар накипу і вищевказаний метод не допомагає, доведеться застосовувати більш серйозний спосіб – гарячу очищення. Для цього вам знову знадобиться сам чайник, лимонна кислота і вода. Налийте воду доверху, покладіть дві столові ложки лимонної кислоти і прокип’ятіть воду. Вимкнувши вогонь, залишити до повного охолодження. Пам’ятайте: після кожної процедури вода зливається.

У разі, якщо на стінках або дні залишаться невеликі сліди нальоту, видаліть їх м’якою губкою. Не допомогло? Можна сміливо повторити процедуру. Після другої лазні накип вже гарантовано зникне. Ще одна рекомендація щодо гарячого методу. Ні в якому разі не додавайте порошок з кислотою в киплячу або дуже гарячу воду.

Лимонну кислоту слід засипати виключно в холодну або теплу рідину. Від взаємодії з окропом, кислота відразу почне пінитися, що порушить правильний процес очищення.

Невеликий рада по позбавленню від застарілої накипу. Рекомендуємо з вечора зробити таку «пасту». Візьміть в рівних пропорціях харчову соду, яку ви зазвичай використовуєте для випічки, і лимонну кислоту. Розведіть невеликою кількістю води, щоб в результаті вийшла густа кашка. Нанесіть її на проблемні ділянки, залиште на ніч. Ранок можете скористатися будь-яким з методів очищення, про які ми вам розповіли.

Ще один перевірений спосіб, який точно допоможе впоратися навіть з річним шаром нальоту – застосування суміші столового оцту з лимонною кислотою. Поєднання цих двох інгредієнтів добре знайоме багатьом господиням, які регулярно займаються чищенням різної кухонного посуду.

Попереджаємо, що оцет повинен бути не з «сильних». Тобто, 70% кислота категорично не підійде. Візьміть той оцет, який можна використовувати в їжу: відсоток у нього набагато нижче, але ефект буде приголомшливий. Врахуйте, застосування оцту категорично не підходить для очищення електроприладу, так як може серйозно зашкодити цілісності і працездатності нагрівального елемента.

Якщо ви вирішили очистити таким методом емальований або залізний чайник, то запам’ятовуйте рецепт. Отже, щоб очистити чайник вам знадобитися лимонна кислота і столовий оцет. На склянку теплої води потрібно додати 3-4 столові ложки звичайного оцту. Рідину потрібно залити в чайник, залишити приблизно на півгодини. Потім всипте 2-3 столові ложки лимонної кислоти і поставте чайник кип’ятитися. При необхідності процедуру можна повторити.

Після такої очистки ретельно промийте внутрішню частину вироби харчовою содою. Працюйте м’якою губкою. Потім, ретельно прополоскавши чайник, залиште його з відкритою кришкою хоча б на півгодини.

Як відмити зовні?

Дуже часто чайники, зараз мова піде не про електричних приладах, втрачають свій зовнішній вигляд. Емальоване або металевий виріб покривається плямами жиру, з’являється нагар і навіть іржа. Що ж робити в цьому випадку? Хочеться, щоб все кухонне начиння сяяла первозданним блиском і чистотою, а не відлякувала своїм жахливим виглядом.

Не хвилюйтеся, є поради і для цього випадку. Як раніше вам потрібно лимонна кислота. Невеликі масляні плями, пригорілий жир можна видалити за допомогою скоринки лимона. Просто візьміть лимонну кірку або часточку цитруса і потріть забруднені ділянки. Плями легко відійдуть, ви зможете легко вимити посуд м’якою губкою.

Якщо забруднення на поверхні занадто серйозні, то приготуйте у великій ємності спеціальний розчин для очищення. Вам знадобиться велика ємність, куди можна повністю занурити чайник. В теплу воду додати грам 100-150 лимонної кислоти, потім занурте туди чайник. Залиште приблизно на годину. Тут важливо пам’ятати: чим гарячіше вода, чим більше кислоти, тим швидше відбудеться процес очищення.

Старі плями, які періодично з’являються після готування, легко видалити за допомогою «пасти» з кислоти і харчової соди. Про приготуванні суміші, консистенції миючого розчину ми розповідали вище.

Головне, переконайтеся в тому, що обидва порошку повністю розчинилися, інакше вони можуть залишити подряпини на поверхні.

Методи профілактики

Існують прості правила догляду за чайником, яких слід дотримуватися:

  • Для того, щоб нагрівальний елемент і внутрішня частина виробу не часто покривалися шаром накипу, використовуйте тільки чисту воду. Можна застосовувати очищену за допомогою фільтра або ж купувати бутильовану. Якщо немає такої можливості, перед кип’ятінням завжди дайте час відстоятися водопровідній воді. Тільки після цього заливайте її в посуд.
  • Не кип’ятіть одну воду кілька разів. Оптимальний варіант – замінювати щоразу свіжу.
  • Перед використанням промийте чайник зсередини. Слідкуйте за тим, щоб у воді не містилися білі пластівці.
  • Якщо після кожного використання або хоча б раз на день, ввечері, ви будете протирати насухо улюблену кухонне начиння всередині, то накип буде з’являтися рідше, виріб прослужить вам набагато довше.

Рекомендації та поради

Наостанок ми підготували ще кілька корисних порад, які допоможуть вам утримувати чайник в ідеальному стані:

  • Якщо в будинку немає лимонної кислоти, то її цілком легко замінити звичайним цитрусовим. Можна вичавити сік з одного лимона, а можна просто розрізати його на невеликі частини і використовувати методи по позбавленню від нальоту, які були описані вище.
  • В деяких випадках, наприклад для чищення залізного чайника, цілком підійде звичайна харчова сода, яка теж здатна впоратися з сильними забрудненнями.
  • Якщо ви вирішили використовувати суміш з лимонної кислоти і харчової соди, але цих порошків в будинку не виявилося, то й це не біда. Їх можна сміливо замінити звичайним пекарським порошком або розпушувачем для тесту. В їх чудовому складі, допомагає випічці стати пишніше, вже є і сода, і кислота.
  • Любителі газованих напоїв, зокрема лимонаду, можуть використовувати їх в якості очищувальних засобів. Лимонад потрібно просто залити в ємкість і залишити там на два або три години. Кришку залиште відкритою, щоб весь газ вийшов. Потім потрібно прокип’ятити напій в коханому чайнику і все. Результат приємно здивує. Намагайтеся використовувати прозорі напої, інакше ризикуєте пофарбувати внутрішню частину посуду в отруйний колір.
  • Доглядати за посудом з жароміцного скла стане легше, якщо два рази на місяць протирати її часточкою лимона зі всіх сторін: ззовні і зсередини. До речі, якщо вдома немає цитруса, можна взяти порошок з «лимонкою», розвести його у воді. Очищати забруднену поверхню краще м’яким спонжіком або губкою, змочуючи їх у розчині.
  • Відмінно справляється з темними плямами кіптяви і патьоками на виробах з металу наступний засіб. Лимонний сік і медичний спирт потрібно змішати в рівних пропорціях, потім нанести отриману суміш на плями з допомогою ватного диска і ретельно протерти поверхню. Через півгодини можна все змити. Якщо результат незадовільний, весь процес варто повторити.

Працюючи на кухні, не забувайте про себе. Обов’язково проводите чистку посуду в гумових рукавичках, щоб не пошкодити ніжну шкіру рук.

Про те, як з легкістю очистити чайник від накипу, дивіться у наступному відео.