Як приготувати сирний суп: рецепт з плавленим сиром покроково з фото

Багато господинь вважають, що суп з плавлених сирків готували ще їх прабабусі, однак насправді, біографія цього простенького супчика не така довга, як історія російських щей, узбецької шурпи або французького буйабесса.

Коханому першого страви холостяків і студентів не так давно виповнилося 100 років. І хоча історики кулінарії стверджують, що французькі кухарі з незапам’ятних часів варили чудовий сирний суп рецепт з плавленим сиром був придуманий швейцарцями лише на початку 20-го століття, тобто незабаром після того, як вони цей самий сир винайшли.

Поради професійних кухарів

Щоб суп мав вершкову консистенцію і яскраво виражений сирний смак, кладіть у нього плавлені сирки з розрахунку 100-120 г на кожен літр бульйону.

Щоб сир швидко і без залишку розчинився в супі, перед закладкою в бульйон наріжте його маленькими кубиками або розімніть виделкою. Терку для цього використовувати небажано, так як значна частина досить в’язкого сиру налипне на її поверхню і не потрапить в каструлю.

Суп буде значно смачнішою, якщо для його приготування використовувати сир 2-3 сортів.

Вибираючи в магазині сирки для супу, зверніть увагу на їх упаковку. На ній неодмінно має стояти ГОСТ 31690-2013, означає, що в даному продукті міститься тільки молочний жир, без додавання пальмової олії та інших сурогатів.

Якщо рецепт сирного супу входить картопля, то сирки в нього покладається додавати після того, як вона буде повністю готова. В іншому випадку, картопля може залишитися твердим, так як містяться в сирі молочні кислоти, перешкоджають развариванию овочів.

Коли плавлений сир введений в бульйон, подальшу готування супу потрібно здійснювати при мінімальному нагріві конфорки, бо, якщо кипіння буде занадто бурхливим, сир не розплавиться в однорідну масу, а завариться жорсткими грудками.

Краще доповнення до густого сирного супу – крутони з білого батона або житні сухарики.

Загрузка...

Рецепти супів сирних

На відміну від борщу або розсольнику сирний суп не має єдиної канонічної версії приготування, тому в його рецептуру можуть входити різні додаткові продукти, починаючи від мідій з креветками і закінчуючи брокколі або щавлем.

Проте найбільш розповсюдженими додатковими компонентами цього ситного густого супу крім цибулі і моркви, є курка, картопля, ковбаса і гриби.

Основний рецепт – найпростіший сирний суп

Рецепт цього наипростейшего сирного супу родом з СРСР часів тотального дефіциту, тому входить у нього мінімальний набір найбільш доступних продуктів.

Інгредієнти супу:

  • вода – 4 склянки;
  • сирок «Дружба» — 2 шт.;
  • масло вершкове – 2,5 ст. л.;
  • цибуля ріпчаста – 1 середньої величини цибулинка;
  • батон нарізний – 1/2;
  • петрушка і цибуля-перо – по 2-3 стебла.

Порядок приготування:

  • Каструльку з водою, поставте на плиту, і поки рідина в ній закипає, дрібненько наріжте цибулю і обсмажте отримані цибульні кубики в половині вказаної норми масла. Звільніть від фольги сирки, перекладіть їх у глибоку піалу і там розімніть виделкою. Скибки батона наріжте гарними рівними брусками і підрум’яньте їх на окремій сковороді в останньому кількості олії.
  • Коли вода в каструлі завирує, зачерпніть ополоник окропу, залийте їм шматочки сиру і, старанно розмішуючи масу, добийтеся їх повного розчинення.
  • Влийте сирну заправку у киплячу воду, викладіть в каструльку підсмажену цибулю, трохи посоліть супчик, при бажанні сыпните в нього дрібку гострого перцю або паприки, і через 2-3 хв вимкніть конфорку.
  • Розлийте суп по великим бульйонні чашках, посипте грінками і прикрасити колечками зеленого лука і листочками петрушки.
  • Найпопулярніший рецепт – сирний суп з куркою

    Швидкий в приготуванні, ніжний, легкий і одночасно ситний, зігріваючий суп з плавленим сиром і курячою грудкою особливо хороший для зимового сімейного обіду, а якщо його прикрасити листочками петрушки і маленькими золотистими крутонами, то він цілком може стати головною стравою і на будь-якому святковому столі.

    Інгредієнти супу:

    • грудка куряча – 1 шт. вагою 0,5-0,6 кг;
    • сир плавлений – 2 стандартних упаковки вагою 100 г кожен;
    • цибуля – 2 цибулинки;
    • вода фільтрована – 8 склянок;
    • сіль і подрібнений чорний перець – за розсудом;
    • картопля -5 великих картоплин;
    • морква – 1 великий коренеплід;
    • масло вершкове – 1/3 стандартної пачки;
    • лавровий лист – 1 аркуш;
    • петрушка – ½ пучка.

    Порядок приготування

  • Грудку кури вимийте, звільніть від шкіри і розділіть на 2 філе. Кожен філей розріжте поперек на 4 приблизно однакові частини. Складіть шматочки курячої грудки в каструлю, налийте в неї воду і поставте посудину на включену на повну потужність конфорки. Коли рідина в каструлі закипить, зменшіть полум’я пальника до мінімуму, зніміть піну і варіть бульйон 30-40 хв.
  • Поки шматочки грудки потихеньку готуються, очистіть і вимийте всі овочі. Картоплю поріжте кубиками розміром з вишню, цибулинки дрібно порубайте, а морквину подрібніть на тертці з великими отворами.
  • Розпустіть в сковорідці олію, викладіть в неї цибулю і пасеруйте його до м’якості. Як тільки шматочки цибулі стануть прозорими, додайте моркву і смажте овочеву суміш до отримання світло-золотистого кольору.
  • Коли філе буде майже готове, завантажте в суп кубики картоплі і проваріть їх 10-12 хв, після чого викладіть в каструлю зажарку, поперчіть супчик і за смаком його посоліть, але сильно не захоплюйтеся, так як плавлені сирки самі по собі досить солоні, тому великий ризик пересолити блюдо!
  • Через 3-4 хв після закладки овочевий засмажки спробуйте картоплю. Якщо вона повністю зварилася, малими порціями, одна за одною, введіть в суп розім’яті плавлені сирки. Старанно перемішайте вариво і, як тільки сир повністю розтане, покладіть в суп листочок лавра, накрийте каструлю і вимкніть конфорку.
  • Через 10 хв сирний суп розлийте по великих піалах і прикрасьте його цілими листочками петрушки.
  • Пікантний сирний суп з копченою куркою

    У цьому неординарному рецепт сирного супу основний тон задає копчена курка. Оригінальне поєднання вершкового плавленого сиру з пахне димом курячим м’ясом робить смак цієї страви особливо яскравим і нетривіальним.

    Інгредієнти супу:

    • готовий курячий бульйон — 2 л (в крайньому випадку, замість домашнього бульйону можна використовувати бульйонні кубики);
    • сир плавлений – 0,2 кг;
    • одна копчена куряча грудка або два маленьких стегенця;
    • картопля великий – 2 бульби;
    • цибуля ріпчаста великий – 1 цибулина;
    • сіль, майоран, чорний перець;
    • свіжий кріп – 3-4 гілочки;
    • морква – 1 середніх розмірів коренеплід;
    • топлене масло – 2 ст. л.

    Порядок приготування

  • Бульйон порівну розділити на дві каструлі і поставте обидві ємності з ним на плиту. Одну конфорку увімкніть на повну потужність, іншу — на мінімальну.
  • Почистіть овочі. Картоплю поріжте маленькими брусочками і, як тільки бульйон в першій каструлі закипить, опустіть їх туди.
  • Цибулини наріжте тоненькими чверть кільцями, моркву натріть на «корейської» тертці. Розтопіть в сковороді масло і пасеруйте в ньому коренеплоди до м’якості.
  • Поки морква з цибулею обсмажуються, поріжте товстою соломкою копчене куряче м’ясо. В другу каструлю з гарячою, але не киплячою ще бульйоном покладіть дрібненько нарізану (або розім’яту вилкою) сир і почекайте, поки він повністю розтане.
  • Перевірте готовність картоплі. Якщо та вже м’яка, завантажте в каструлю, де вона вариться, овочеву зажарку, додайте сіль, пучок майорану і трохи меленого перцю. Перемішайте супчик, покладіть в нього копчену курку. Через 2-3 хв тонкою цівкою влийте в картопляний бульйон сирну суміш з другої каструлі і через 1 хв вимкніть конфорку.
  • 15 хв потримайте суп на теплій плиті, після чого розлийте його по бульйонні чашках або глибоким піали і посипте різаним кропом.
  • Ситний сирний суп з грибами

    Сирний суп з яловичим фаршем і печерицями, та ще приготований на наваристому м’ясному бульйоні – це неймовірно ситна страва, яке цілком може замінити обід, що складається з 2-3 страв.

    Інгредієнти супу:

    • яловичий бульйон – 10 склянок;
    • плавлений сир – ¼ кг;
    • свіжі печериці – ¼ кг;
    • м’якоть яловичини – ¼ кг;
    • корінь селери – ½ невеликого корінця;
    • картопля – 5 великих картоплин;
    • ріпчаста цибуля – 1 велика головка;
    • олія рафінована – 1 ст. л.;
    • морква – 1 крупний коренеплід;
    • цибуля-перо – 5 стебел;
    • базилік зелений – 1 стебло;
    • кріп молодий– 5 гілочок;
    • сіль і роздавлений чорний перець.

    Порядок приготування

  • З яловичої м’якоті зробіть фарш. Гриби промийте і наріжте тонкими поздовжніми пластинками. Овочі очистіть від шкірки. Цибулину і картопляні бульби наріжте кубиками, селеру і моркву нашаткуйте соломкою, пір’я цибулі порізати кільцями.
  • У великій, глибокій і товстостінному сотейнику обсмажте фарш з додаванням масла. Через 5 хв після закладки м’яса покладіть в сотейник скибочки грибів, а ще через 3 хв додайте нашатковану селеру і моркву.
  • Смажте мясоовощную суміш протягом 5 хв, після чого вльоті в сотейник бульйон і коли він закипить, закладіть в нього картоплю.
  • Варіть суп приблизно 15 хв (до повної м’якості картоплі), потім введіть у нього порізаний маленькими кубиками плавлений сир. Старанно перемішайте бульйон і, як тільки сир розтане, приправити суп сіллю і давлеными горошинами перцю. Через 1-2 хв вимкніть плиту і залиште на ній суп на чверть години.
  • Перед подачею, розлитий по піалах суп з плавленим сиром посипте колечками зеленого лука і рубаним кропом, в якості завершального штриха прикрасьте кожну порцію 2-3 листочками базиліка.
  • Суп-пюре з плавлених сирків

    Неймовірно ніжний і в теж час густий, калорійний і повільно остигає суп-пюре з плавлених сирків з підсмажений ароматними крутонами – чудовий варіант сніданку для зимового вихідного дня.

    Інгредієнти супу:

    • сирки плавлені жирністю 40-50% — 4 стандартних брусочки вагою по 100 г кожен;
    • цибуля ріпчаста – 2 великі головки;
    • кореневий селера – ½ невеликого корінця;
    • картопля – 3 бульби середньої величини;
    • сухе біле вино – ½ склянки;
    • борошно – 2 ½ ст. л.;
    • французький багет – 1/3 батона;
    • вода фільтрована – 4-5 склянок;
    • кріп молодий – 4 гілочки;
    • масло вершкове і оливкове – по 2-3 ст. л. кожного;
    • сіль, мелений білий перець і тертий мускатний горіх.

    Порядок приготування

  • Картоплю селера і одну цибулину почистіть і крупно поріжте. У сотейнику розігрійте оливкову олію і злегка (на протязі 1-2 хв) обсмажте в ньому підготовлені овочі.
  • Налийте В чайник зазначене кількість води і поставте його на вогонь. В сотейник, додайте вино і протушкувати з ним овочі протягом 2 хв, після чого залийте їх подогревшейся до цього часу водою. Коли овочевий бульйон закипить, зніміть з нього піну, зменшіть нагрів конфорки і варіть основу супу 25-30 хв.
  • Добре разварившиеся овочі разом з частиною бульйону, в якому вони готувалися, перекладіть в ємність блендера і пюрируйте їх до кремоподібного стану. Однорідну овочеву масу поверніть в сотейник, змішайте з рештою бульйону і знову поставте посудину з овочевою основою супу на плиту.
  • Як тільки рідке пюре почне закипати, невеликими порціями введіть в нього подрібнений плавлений сир. Постійно перемішуйте суп і коли грудочки сиру повністю розчиняться, приправити його сіллю, мускатним горіхом і білим перцем, після чого вимкніть конфорку.
  • З багета акуратно зріжте шкірку і наріжте хлібну м’якоть впоперек, скибками сантиметрової товщини. З отриманих в результаті цієї операції хлібних кружечків зробіть крутони. Для цього злегка присолите скибки батона, посипте їх меленим перцем чилі і підрум’яньте на вершковому маслі. Другу цибулину наріжте кружечками середньої товщини, розберіть їх на окремі кільця, умочіть колечка в борошно і до хрускоту зажарте в оливковій олії.
  • Крем-суп розлийте по бульйонні чашках, поверх кожної порції покладіть теплий грінок, прикрашений кільцем смаженої цибулі і дрібкою рубаного кропу.
  • Суп з плавленого сиру з/до ковбасою або беконом

    Набір продуктів для цієї версії сирного супу досить демократичний, більш того, присутня в його рецептурі ковбасу цілком допустимо замінити будь-якими іншими, наявними в будинку свинячими копченостями, будь то грудинкою, мисливськими ковбасками, беконом або шматочками м’яса, зрізаними з копчених реберець.

    Інгредієнти супу:

    • сирки типу «Дружба» — 4 шт.;
    • ковбаса (тільки не сиров’ялена) або бекон або мисливські ковбаски – 250 г;
    • цибулина середньої величини — 1 шт.;
    • картопля – 2 великі картоплини;
    • часник – 1 зубок;
    • вода – 9 склянок;
    • морква – 1 невеликий коренеплід;
    • рис – 2 ст. л.;
    • кріп – маленький пучок.

    Порядок приготування

  • Налийте в каструлю воду і поставте її на плиту. Овочі почистіть, 5-6 разів промийте рис. Картоплю порізати маленькими кубиками, цибулю дрібно поріжте, моркву нашаткуйте на середній тертці, ковбаски наріжте кружечками.
  • На суху, середньо розігріту сковорідку викладіть шматочки ковбаси і почекайте, поки вони пустять жир. Якщо витопленого смальцю буде дуже мало, додайте 1-2 ложки олії і завантажте поверх ковбасок шинковану моркву і цибулю.
  • Поки овочі страхуються, занурте в закипілу до цього часу воду картопляні кубики і через 2-3 хв відправте слідом за ними рис.
  • Лише тільки картопля стане м’якою, введіть в суп нарізані дрібними шматочками сирки. Інтенсивно перемішуючи вариво, дочекайтеся повного розчинення сиру, після чого завантажте в суп підсмажену ковбасу та овочі.
  • Через 1-2 хв досоліть блюдо, покладіть в нього стовчений зубчик часнику, засипте рубаний кріп і вимкніть плиту.
  • Вершково-сирний суп з овочами

    Класичне поєднання свіжих вершків, молодого зеленого горошку і ніжною цвітної капусти разом з сумішшю пікантних східних прянощів надають смаку цього овочевого сирного супу особливу витонченість.

    Інгредієнти супу:

    • зелений горошок (заморожений) – ¾ склянки;
    • кольорова капуста – 1 невеликий качан, вагою трохи менше 0,5 кг;
    • картопля великий – 3 бульби;
    • вода – 9 склянок;
    • морква велика – 1 коренеплід;
    • плавлені сирки – 2 брусочки вагою по 100 г;
    • вершки 30% — 1 склянка;
    • суміш кропу з петрушкою – 1 маленький пучок;
    • цукор – ½ ст. л.;
    • куркума, зерна гірчиці і каррі – по ½ ч. л.;
    • сіль – трохи менше 1 ст. л.

    Порядок приготування

  • Поставте на конфорку каструлю з водою. Вимийте, очистіть і поріжте кубиками коренеплоди. Картопля нарізайте шматочками розміром з черешню, а морквину ще дрібніше – з горошину. Капусту вимийте і розберіть на маленькі качанчики.
  • Обсмажте у вершковому маслі моркву. У закипілу до цього часу воду киньте картоплю і після повторного закипання рідини завантажте в каструлю пасеровані морквяні кубики і суцвіття капусти.
  • Через 10 хв зменшіть нагрів до мінімуму і додайте в супчик розім’яті виделкою сирки. Щоб всі грудочки сиру розчинилися, старанно розмішайте бульйон і варіть суп в такому режимі 5 хв, після чого засипте в каструлю цукор, спеції і зелений горошок. В міру посоліть вариво і ще через 5 хв влийте в суп вершки. Як тільки супчик знову почне кипіти, вимкніть конфорку.
  • Розлитий по глибоким мисочкам суп з плавленим сиром посипте рубаним кропом і прикрасьте цілими листочками петрушки.
  • Спосіб приготування одного з таких оригінальних супів, а саме, сирного супу з сьомгою і овочами детально викладений у наступному відеоролику.

    Крім перерахованих вище варіантів супу з плавленого сиру, існує ще не менше двох десятків різноманітних версій його приготування, серед яких зустрічаються як дуже доступні і прості у виконанні (наприклад, суп з квасолею або вермішеллю), так і нетривіальні рецепти (суп зі спаржею, креветками або з червоною ікрою).