Як солити помідори смачно і швидко за унікальними рецептами

Засолювання помідорів – відмінний спосіб домашніх заготовок на зимовий період. Існує безліч різноманітних варіантів засолу помідор, де консервантом крім солі виступає оцет, лимонна кислота, навіть таблетка аспірину. Процедура засолу може бути проведена по гарячому або холодному методом.

Напевно у вас є улюблений рецепт, як солити помідори, однак настає момент, коли хочеться смакового різноманітності. Нижче вашій увазі представлені кращі варіанти соління томатів.

Правильні помідори для засолювання

Щоб взимку консервовані помідори радували смаком і пружною консистенцією, необхідно правильно вибрати сорти для засолювання. Ідеально підходять плоди витягнутої довгастої форми з жорсткою щільною м’якоттю. Солити можна червоні, але краще вибирати бурі (злегка недостиглі) томати. Такі помідори солоні в банках на зиму красиво і апетитно виглядають, мають потрібної текстурою, яскравим смаком.

Для соління зазвичай вибирають спеції:

  • насіння, парасольки, зелень кропу;
  • зубки часнику;
  • зерна гірчиці;
  • листя петрушки, вишні, чорної смородини;
  • лаврові листочки;
  • перець гострий (горошком, колечка свіжого);
  • очищений корінь/ листя хрону.

Спеції кладуть у банку не всі відразу, певними поєднаннями. Наприклад, хрін в банки додають любителі гострого смаку солоних помідорів, а листя смородини – прихильники солодко-пряного аромату.

Якщо вам належить засолювання зелених томатів, їх сорт і форма не мають такого важливого значення, як їх розмір: слід вибирати плоди невеликого розміру.

Загрузка...

Принципи соління на зиму

Процес соління овочів в бочках, банках, порівняно з маринуванням вважається більш корисним способом їх збереження для вживання взимку. Окріп і оцет, використовувані в маринадах, руйнівно діють на вітамінний склад томатів. Соління холодним способом (квашення) зберігає їх користь і примножує її за рахунок утворення ферментів, необхідних для хорошого травлення. Тому солоний помідор послужить відмінним доповненням до «важкої» м’ясний, смаженої їжі.

Овочі і спеції, які потрапляють в банки для засолу, зобов’язані бути чистими – це запорука успіху консервації.

Помідори слід старанно промити водою, оглянути на предмет дефектів. Овочі з пошкодженою поверхнею заготівлі на зиму не підлягають, але їх цілком можна застосувати для швидкого засолу.

Банки, які будуть задіяні для засолювання помідорів необхідно простерилізувати парою (можна в пароварці, духовці, мікрохвильовій печі). Металеві кришки також підлягають обов’язковій обробці (кип’ятіння).

Якщо вам належить холодний спосіб соління, то тару і пластикові кришки для цього досить добре почистити з харчовою содою.

Часник і хрін повинні бути якісно очищені від шкірки і промиті. Листя і зелень слід перебрати від сміття, гілочок, пошкоджених частин, промити чистою водою.

Швидкий посол помідор

Коли сезон заготовок тільки починається, перед тим як солити помідори на зиму в банках, у багатьох сім’ях популярний рецепт швидкого засолу. Малосольні фаршировані спеціями помідори готуються в розсолі 24 години, смачні в якості супроводу до шашлику, закуски, зазвичай з’їдаються швидше, ніж готуються.

Малосольні помідори фаршировані

Вам знадобляться червоні м’ясисті помідори розміром з яйце. Надрізати їх ножем на половинки або хрест-навхрест розрізаючи до кінця (зручно користуватися ножем для нарізання хліба). В утворені щілини вкласти начинку з рубаних часнику, петрушки, кропу.

На дно будь-якій зручній ємності покласти щедро парасольки кропу, насипати зерна гірчиці, додати листочки смородини, хрін, перець, лаврушку.

Залити фаршировані помідори розсолом (на 1 л кип’яченої охолодженої води розмішати з 1 ст. л. солі без йоду, цукру, 1 ч. л. сухого гірчичного порошку), придавити зверху гнітом. Почекати один день і можна знімати пробу. Зберігаються такі помідори солоні швидкого засолу 5 днів в прохолоді.

Солоні ароматні помідори

Вибравши цей рецепт ви отримаєте солодко-гострі солоні томати з ароматом смаженого перцю. Буде потрібно: відро середніх червоних томатів (кожен потрібно проколоти виделкою), 5 солодких перців, для цінителів гострого смаку — 1 пекучий перчик, пару головок часнику, листя смородини, корінь хрону, кріп (насіння або парасольки), масло (улюблене рослинна) для смаження перців, сіль.

На маслі обсмажити крупно порізані перці до м’якості, остудити. Спеції розділити навпіл, першу частину розкласти по дну відра, укласти зверху половину помідор, далі на них викласти перці і вилити олію, від смаження, викласти другу частину спецій, доповісти помідори до верху відра. Закрити кришкою.

Через добу приготувати розсіл (5 ст. л. солі, 3 л чистої води), залити відро з помідорами, підібрати гніт, поставити відро в кухні. Через 5 діб ароматні швидко-помідори готові. Зберігати в прохолоді.

Холодний посол бочкової

За схожою технологією з малосольними томатами можна приготувати справжні солоні помідори на зиму. Рецепти соління, як правило, прості, а результат перевершує очікування.

Квашені помідори

Вниз вимитих з содою або ошпарених окропом сухих банок (3 л) кладуть по дрібці насіння кропу, лавровому листу, кілька горошин перцю. Укладають помідори досить тісно, вибираючи плоди з твердою м’якоттю, товстою шкіркою. Засипають в банки 1 ст. л. солі (без йоду, обов’язково великої), 3 ст. л. цукру, 1полную ст. л. сухого порошку гірчиці. Заливають, покриваючи верхній шар, охолоджену кип’ячену воду, накривають промитими пластиковими кришками, відносять на 2 місяці в холод. Помідори сквасятся, знайдуть різкуватий, злегка газований смак, стануть схожі на бочкові. Зберігати засолені таким способом томати потрібно в погребі/ холодильнику.

Любителям ароматних спецій в соліннях доведеться смаком наступний рецепт.

Солоні помідори

Вам для заготівлі потрібні щільні червоні або жовті помідори, ніжні листя смородини, вишні, корінь/листя хрону, зубки молодого часнику, перець, кріп, гірчиця (суха), цукор, сіль.

Закладку в банки рекомендовано починати з листя, кропу, спецій. В 3 л банку досить покласти по маленькому молодому листа смородини, вишні, насіння/парасольку кропу, чищений корінь, половину аркуша хрону, приблизно 4 середніх зубчики молодого часнику, 5 горошин перцю. Поверх спецій рівно укласти томати. Насипати 2 ст. л. цукру, крупної солі, сухої гірчиці. Заповнити банки чистою водою (водопровідної або бутильованої), закрити пластиковою кришкою. Перевертаючи банку досягти розчинення солі, цукру. Засолювання помідорів на зиму апріорі можна вважати головною подією серпня, а першу пробу знімають в жовтні. Засолені за цим варіантом помідори відмінно зберігаються в прохолоді до самої весни.

Незвичайний варіант посолу

Вибирають, як засолити помідори незвичайним способом доведеться до вподоби такий спосіб приготування, коли помідори практично зберігають первинний свіжий смак і можуть використовуватися просто в їжу та при приготуванні інших страв.

Соковиті помідори

Потрібні помідори і сіль. Банки, металеві кришки перед закачуванням слід простерилізувати.

Стиглі помідори діаметром 5-7 см опускаємо в киплячу каструлю з водою по кілька за раз, тримаємо пару хвилин, дістаємо в тазик з холодною чистою водою. З бланшованих помідорів знімаємо шкіру, складаємо їх в 5 л каструлю, додаємо цілу ст. л. солі (без йоду, великої), без води ставимо на газ. З моменту закипання чекаємо 5 хв. Буде виділятися сік. Перемішуємо дуже акуратно, продовжуємо варіння 5 хв. Фасуємо помідори акуратно в простерилізовані банки, по черзі заповнюючи їх, заливаємо виділився киплячим соком, закатуємо, накриваємо до охолодження.

Уваги заслуговують солоні помідори по рецепту гарячого засолу, їх можна пропонувати маленьким діткам. В складі немає оцту, є помідори і сіль.

Прості солоні помідори

Підійдуть будь-які стиглі червоні, жовті помідори. Великі томати варто порізати на 4 частини, дрібні – досить навпіл. Укласти по банкам (1 л зручно). Додати 1 ч. л. з гіркою солі та води до верху. Заповнені банки підлягають стерилізації (на низ каструлі покладіть рушник (кухонне), поставте всередину неї банки. Простежте: вони не повинні діставати стінок каструлі і торкатися один одного. Акуратно налийте води по стінці каструлі, щоб вона досягала ¾ висоти банок, поставте каструлю на газ. Почати відлік часу стерилізації потрібно після закипання води в каструлі: 15 хв. для банок місткістю 1 л). Закатати кришками (стерильними), перевернути, обов’язково укутати. Зберігати в прохолоді.

Засолювання зелених помідор

Погодні умови такі, що всі помідори ніколи не встигають встигнути, як настають заморозки. У цьому випадку запасливих хазяєчок виручать рецепти, як засолити зелені помідори. Важливо пам’ятати, що засолюванні підлягають тільки середні, великі зелені плоди.

Гострі зелені помідори

При наявності відра середнього розміру зелених помідорів вам слід мати: 7 головок часнику, стручки пекучого перцю (гостроту регулювати за смаком), великий пучок зелені петрушки, сіль. У кожному овоче зробити бічний надріз. Приготувати начинку: порубати і перемішати часник, петрушку, перець.

Нафарширувати цією сумішшю помідори. На дно відра для засолювання укласти залишки начинки і зверху – щільно зелені фаршировані помідори. Заповнити тару розсолом (3 л питної води закип’ятити, насипати 6 ст. л. солі, остудити). Поставити під неважкий гніт. Через тиждень перекласти помідори в вимиті банки, що утворився розсіл використовувати для заливки, закрити простими кришками, заховати в льох.

Набратися терпіння і почекати місяць, необхідний для просолювання зелених томатів. Їсти такі плоди можна буде відразу, але їх смак стане насиченим і повним через місяць.

Є більш простий рецепт помідорів, зірваних зеленими, на зиму в банках.

Зелені помідори солоні

Середні зелені помідори наколоти в 3 місцях зубочисткою. В 3 л банки: кріп насінням, по листочку смородини, хрону, колечка гострого перцю. Укласти помідори, перекладаючи петрушкою, кропом, пересипаючи рубленими зубками часнику. Всипати 3 ст. л. солі (без вмісту йоду, великої) 1 ст. л. сухого гірчичного порошку.

Заповнити банки холодною водою, закупорити пластиковими кришками. Покрутити банки в руках для розчинення солі. Прибрати в холод. Оцінити смак засолених зелених помідор по достоїнству можна через пару місяців.

Існуюче різноманіття рецептів заготовки помідор (стиглих і зелених) на зиму дозволить господарці вибрати найсмачніші способи соління томатів, щоб радувати домочадців взимку натуральними і корисними продуктами. Рецепти приготування солоних помідорів часто досить прості, не вимагають спеціальних кухарських навичок. Важлива умова консервації шляхом соління бочках/відрах/банках без додавання оцтової, лимонної, ацетилсаліцилової кислоти – зберігання готових продуктів в холоді.