Як варити яйця: нам легкий будь-який спосіб, хоч пашот хоч круто

Яйця – незамінний продукт для приготування цілого ряду страв у будь-якій країні світу. Яєчня, омлет, некруто, фаршировані — всього лише кілька можливих страв з яєць. Їх приготування не займає багато часу, вони не є дефіцитом і досить доступні за ціною. Що може бути простіше? Розбив вранці пару штук на сковорідку і поживний сніданок готовий.

Вживати яйця в їжу почали ще стародавні люди, розоряти пташині гнізда і випиваючи їх смачне і поживне вміст. У різних країнах і континентах в їжу йдуть яйця різноманітних птахів і тварин: страуси, пінгвіни, чайок, черепах і навіть крокодилів. Але в російській кухні перевагу віддано курячим і перепелиним.

Крім простоти приготування, куряче яйце поєднує в собі ряд корисних речовин, воно містить практично всі вітаміни, амінокислоти і мінерали, необхідні людині і на 97% засвоюється організмом, не засмічуючи кишечник відходами, готувати їх бажано некруто.

Калорійність одного яйця в середньому становить 70-80 ккал. Причому 20% їх припадає на білок, інші знаходяться у жовтку. За своєю харчової цінності яйця стоять на одному рівні з червоною і чорною ікрою, а співвідношення білків і жирів, робить його корисним дієтичним продуктом.

Користь чи шкода

Яєчний жовток містить вітамін D, необхідний для зміцнення кісток, лецитин покращує роботу мозку і печінки, лютень поліпшує зір, фолієву кислоту, необхідну під час вагітності.

На жаль, часте вживання яєць призводить до підвищення рівня «поганого холестерину в крові. Отже, людям з високим холестерином, краще утриматися від вживання в їжу яєчного жовтка. Протипоказані яйця для діабетиків, у зв’язку зі збільшенням ризику інсультів та інфарктів.

Вкрай небажано вживати в їжу сирі яйця, можливе зараження сальмонельозом, щоб цього уникнути, перед приготуванням необхідно ретельно мити яйця з милом і варити 10 хвилин.

Чим старіше яйце, тим менше стає його вага, визначити свіжість продукту – елементарно, потрібно просто опустити яйце в ємність з водою. Чотириденне яйце потоне, а двотижневе буде плавати близько до поверхні. Ще один варіант визначення свіжості яйця, потрясти його біля вуха, свіжий жовток не видає ніяких звуків, і не рухається під оболонкою. Зберігати сирі яйця в холодильнику краще не більше місяця, а відварені тиждень.

Загрузка...

Кілька секретів варіння яєць

Скільки варити яйця і як це робити правильно? Здавалося б, проста до банальності процедура приготування варених яєць, а вимагає дотримання всіляких хитрощів і секретів.

  • Незадовго до приготування, яйця необхідно зігріти до кімнатної температури, вийнявши їх з холодильника. Робиться це, щоб уникнути перепаду температур і виключення поява тріщин на шкаралупі під час кипіння.
  • Яєчна оболонка покрита мікропорами, їх допомогою, зародок дихає. Зануривши яйце у ємність з водою, добре видно, як на його поверхні з’явиться сотня маленьких повітряних бульбашок. Тонкою голкою робимо прокол шкаралупи в тупому кінці яйця і повернувши його назад в каструлю, спостерігаємо, як з отвору виходить низка бульбашок, це повітря покидає повітряний мішок. Якщо цього не зробити, при нагріванні води, повітря розширюється і робить тиск на шкаралупу, тим самим приводячи до її пошкодження.
  • Варити в солоній воді, щоб вона покривала яйця на 2-3 см. Якщо пошкодження шкаралупи уникнути не вдалося, білок швидше згорнеться і не витече. Яйця, зварені в солоній воді, краще очищаються.
  • Після готовності яєць необхідний контрастний душ. Іноді, розрізавши зварене круто яйце, усередині виявляється жовток синьо-зеленого кольору, такі метаморфози відбуваються завдяки скоп’є в ньому сірководню, на який розпадається білок, а холодна вода, сприяє відтягування газу від жовтка до шкаралупи.
  • Способи варіння яєць

    Як варити яйця некруто правильно? Існує кілька способів, завдяки яким, жовток у вашому яйці гарантовано залишиться рідким.

    • Ретельно вимиту і вытертое яйце, покласти столову ложку і занурити в киплячу, підсолену воду на три хвилини, потім вийняти і охолодити. У готового яйця рідкий жовток і майже твердий білок.
    • Покласти яйце у холодну воду, зняти з вогню через 2 хвилини після закипання і охолодити. При такому способі і жовток і білок залишаться рідкими. Якщо варити яєчко після закипання 3 хвилини, білок стане твердим.
    • У окріп покласти яйце, через хвилину вимкнути вогонь, накрити каструлю кришкою і залишити на 5 хвилин.

    Тим, хто віддає перевагу іншим рецептами, наприклад, яйця в мішечок, знадобиться кілька порад: якщо кладете яйця в холодну воду, то після закипання їх треба варити 4 хвилини, а якщо в киплячу, то поварив хвилину, вимкнути і потримати під кришкою 7 хвилин.

    Варити яйця круто, здається дуже простим заняттям, але перетравлювати їх категорично не можна, вони виходять несмачними, з твердим жовтком сіро-зеленого кольору і білком за смаком нагадує гуму. Найоптимальніший варіант – покласти їх у холодну воду, довести до кипіння, через 60 секунд зменшити вогонь і варити ще 8 хвилин.

    І ще декілька хитрощів від досвідчених господинь:

  • Щоб добре чистилися, перед закінченням варіння, яйця необхідно з боків стукнути ножем, до появи тріщини в шкаралупі.
  • Свіжі яйця варяться кілька довше.
  • Чистити яйце краще з тупого кінця, під проточною водою.
  • Старовинний французький рецепт

    Яйце — пашот просту, але вишукану страву, однаково добре підходить і на сніданок і на вечерю. Секрет приготування страви досить простий: вода ні в якому разі не повинна сильно кипіти, а яйця повинні бути найсвіжішими. Але, можливо, доведеться помучитися, перш ніж страва вийде ідеальним.

    Налийте в каструлю або сотейник стільки води, щоб яйце з легкістю в ній помістилося, додайте ложку оцту, дайте воді закипіти і зменшіть температуру до мінімуму, щоб вона не вирувало, інакше білок перетвориться в пластівці, а перебувала в максимальній точці перед закипанням.

    Розбийте яйце в окрему миску, а потім вилийте в ємність з окропом і залиште на дві хвилини. Після закінчення часу виловите яйце за допомогою шумівки, обдайте холодною водою і покладіть разом з ложкою на паперову серветку, щоб видалити залишки рідини. Прекрасні, ніжні яйця — пашот, готові до вживання.

    Існує ще один простий варіант приготування цієї страви за допомогою поліетиленового пакета або харчової плівки і гумки для грошей. Промаслите внутрішню бік пакета і розбийте в неї яйце, зав’яжіть край пакета з допомогою гумки і покладіть в закипілу воду, тримаючи його руками, щоб він не торкався дна і стінок каструлі. Через дві хвилини страва готова.

    Для полегшення життя на кухні, придумано спеціальне пристосування – пашотніца, в ній приготувати яйця — пашот не складе труднощів навіть самому недосвідченому кулінару.

    Пара секретів

  • Перед тим як розбити яйце у воду, потримайте його разом зі шкаралупою, кілька секунд у киплячій воді, завдяки таким маніпуляціям, яйце отримає рівну красиву форму.
  • Якщо після виливання яйця у воду, білок не прилягає до жовтка, створіть в каструльці воронкоподібне рух з допомогою лопатки або ложки.
  • Пашот в мікрохвильовці

    Ще один сучасний спосіб дозволяє приготувати яйце.

    В піалу, маленьку салатницю або чашку, підходящі для мікрохвильовки, налийте столову ложку оцту і залийте окропом з чайника. Вбийте туди яйце і поставте ємність в СВЧ піч на максимальну потужність, на одну хвилину. Подальші дії ні чим не відрізняються від класичного рецепту.

    Подають яйця — пашот на тостах або свіжому хлібі, посоливши і поперчив за смаком, з салатами і під соусами, варіацій на цю тему – безліч, все залежить від фантазії кухаря.

    Нетрадиційні способи приготування

    Для яєць існує безліч незвичайних рецептів варіння, якщо ви хороша господиня і любите експериментувати і балувати свою сім’ю результатами, візьміть собі на замітку.

    Яйця ароматизовані, готуються наступним чином: круто зварені і очищені яйця проколюють у кількох місцях виделкою або зубочисткою і кладуть в киплячу воду, в яку попередньо додана сіль, цукор і сухий чай, і варять на невеликому вогні до фарбування яєць в жовтий колір. Зварені, таким чином, яйця набувають пікантний смак і аромат.

    Вельми цікавий спосіб варіння яєць – жовтком назовні. Вам знадобляться колготки або панчохи, ліхтарик, лід і яйце. Щоб запам’ятати якого кольору звичайне сире яйце, необхідно просвітити його ліхтариком, потім помістити в штанину від колготок, зав’язати по краях вузлики, щоб воно не вивалилося і, тримаючи колготки за краї, крутити яйце протягом декількох хвилин.

    Після цього перевірити з допомогою ліхтарика, як змінився колір яйця, якщо воно стало темніше, значить, жовток знаходиться безпосередньо під шкаралупою і можна приступати до варінні, зрозуміло, без колготок. Зваривши його, як звичайно, круто в киплячій воді, перемістити в посуд з льодом на кілька хвилин. Очистивши яйце, ви здивуєтеся, жовток і білок помінялися місцями. Якщо ж яйце повністю забарвилося в жовтий колір, значить, час його обертання потрібно збільшити.

    Перепелині яйця

    Перепелині яйця вже давно не є дефіцитом, придбати їх можна в будь-якому великому магазині або на ринку, але не кожна родина прагне ввести цей продукт в свій раціон і абсолютно даремно. Яйця перепілок набагато корисніше, ніж курячі, в них міститься в рази більше вітамінів і мінералів, вони легко засвоюються, низькокалорійні і не викликають алергії.

    Скільки варити перепелині яйця, щоб вони залишилися корисними і смачними. Цим питанням задається будь-яка починаюча господиня, адже вони набагато менше курячих за розміром, і не так звикли у буденному житті.

    Рецепти не особливо відрізняються, необхідно дотримуватися технологію, як при варінні яєць, зміниться тільки час термообробки.

    Ось кілька простих рекомендацій, як варити перепелині яйця круто:

  • Яйця промити і помістити в каструлю з водою, правильніше брати невелику ємність, в якій яєчка знаходяться як можна щільніше один до одного.
  • Важливо, щоб яйця повністю знаходилися під водою.
  • Після закипання, температуру необхідно зменшити і варити 4 — 5 хвилин.
  • Готові яйця помістити в крижану воду.
  • Некруто зварені яйця варяться 2-3 хвилини, жовток залишається ріденький і ніжний, це дуже важливо, так як при менш тривалій обробці, в яєчках залишається більше корисних речовин.

    З перепелиними яйцями потрібно звертатися дуже делікатно і дбайливо, складати їх у каструлю з обережністю, щоб не пошкодити тонкої шкаралупи, варити при помірній температурі.

    Рецепти салатів і закусок з яйцями

    Яйця по-флорентійськи

    Інгредієнти:

  • Шпинат
  • Шинка
  • Хліб
  • Яйця
  • Жирні вершки
  • Сир твердих сортів
  • Приготування:

    Попередньо підсмажуємо хліб у тостері, краще використовувати білий хліб, бланшируем шпинат. На батон шарами викладаємо шпинат, на нього скибочку шинки і накриваємо зверху яйцем — пашот (спосіб приготування дивіться вище). Присипаємо тертим сиром, заливаємо вершками і ставимо в піч СВЧ, для запікання, на 3 хвилини. Подавати в теплому вигляді на сніданок.

    Салат з перепелиних яєць з креветками і помідорами черрі

    Інгредієнти:

  • Яйця перепілок — 5 штук
  • Очищені варені креветки -100 р
  • Зелений салат – 100 г
  • Цибуля зелена
  • Черрі – 100 г
  • Оливкова олія
  • Соєвий соус
  • Лимон
  • Перець мелений
  • Приготування:

    Варені круто яйця перепілок, очистити від шкаралупи і розрізати на дві половини, листя салату порвати невеликими шматочками, помідори поділити на чотири частини, порубати дрібно цибулю. Викладати шарами, листя салату присипати зеленою цибулею, на нього очищені креветки, змішані з яйцями, по краю тарілки викласти помідори черрі, посолити, поперчити, заправити сумішшю оливкової олії, соку лимона і соєвого соусу, прикрасити за смаком. Подавати охолодженим.