З чим п’ють мартіні: закуски, коктейлі і правила зберігання

Мартіні обожнюють всі, хто небайдужий до вермуту. Без нього не обходиться комплектація спиртними напоями жодного бару. Сам Джеймс Бонд воліє коктейль з мартіні з горілкою, який слід збовтати, але не змішувати. З чим п’ють мартіні інші його прихильники?

Існує безліч різновидів цього вермуту, а у останні роки у продажу з’явилися готові коктейлі на його основі. Творці напою не могли уявити, що через сто п’ятдесят років бренд мартіні завоює весь світ, але, зрозуміло, вони про це мріяли.

Історія створення напою

Рецепт мартіні був розроблений в Турині на фабриці з виробництва вермутів в 1863 році. Колишній керуючий Алессандро Мартіні, який згодом став власником фабрики, об’єднався з майстерним травником Луїджі Россі і бухгалтером Теофилио Сола для розширення асортименту. Точніше, почалося все з цього маркетингового дослідження ринку, затіяного Мартіні.

Він любив відвідувати ресторани та урочисті заходи, куди його, як успішного підприємця, часто запрошували. Там він опитував завсідників барів і їх подруг про недоліки різних вермутів. Італійці завжди любили вина, але існуючі вермути здавалися їм надто гіркими.

Обговоривши стан справ з Сола, Мартіні вирішив залучити в команду талановитого травника Россі. Перед ним поставили завдання придумати рецепт більш приємного, солодкуватого на смак напою.

Першим видом оновленого вермуту став Martini Rosso. До його складу входило 35 трав і інших інгредієнтів, крім спеціального сорту винограду. Не всі вони росли поблизу, тому в 1864 році фабрику перенесли з Туріну в село Пессионе, яка знаходиться біля залізничної станції.

Алессандро Мартіні представляв напій на всіх мало-мальськи значущих і головних світових виставках. Скрізь вермут отримував медалі і ставав справжнім відкриттям. Члени королівських сімей Європи дозволили постачати мартіні до своїх дворах. Так їх герби з’явилися на етикетках пляшок.

Загрузка...

Види мартіні

Отже, вермут – це ароматизоване вино, настояне на цілющих травах.

Перший вермут фабрики в Пессионе – Martini Rosso – утримував високий рейтинг протягом трьох з половиною десятиліть. У ньому відчувалася слабка нотка гіркоти за рахунок присутності в складі полину, алоє, але додавання карамелі робило смак м’якше, ніж у існуючих ароматизованих вин.

Тільки в 1900 році з’явився новий вид з назвою Martini Extra Dry і фортецею 18 %. В ньому практично відсутній цукор (його частка становила 2,6 %), і він розглядався скоріше як основа для коктейлів, ніж окремий напій.

Martini Bianco, кумир дівчат і неодмінний атрибут богемних вечірок, був представлений публіці в 1910 році, вже після смерті засновників фабрики. Рецепт вермуту розробили і впровадили їхні нащадки продовжили справу. Знайомий смак базується на двох основних складових: полину і ванілі.

Сімдесят років тому, в 1980 році, туринці подарували шанувальникам напою ще один вид – Martini Rosato. Він вийшов від змішування білого і червоного вин і мав рожевий колір і виражений аромат гвоздики.

У 1998 році випустили відразу дві новинки: Martini D’oro – для жителів північноєвропейських країн і Martini Fiero – для громадян Бенілюксу.

У 2009 і 2013 роках послідовно з’явилися Martini Rose і Martini Spirito. Останній вермут фортецею 33 % вважається «чоловічою» версією і найчастіше розбавляється апельсиновим або ананасовим соком.

Одночасно з вермутами випускалися і ігристі вина. Вони популярні як у сухому (Prosecco), так і напівсухому варіанті (Rose). Італійське шампанське Martini Asti вже багато років присутня у багатьох сім’ях на столі в Новий рік.

Логотип вермуту не змінюється майже дев’яносто років. Червоний кружечок означає вид зверху на келих з напоєм, а чорна смуга з написом – нахилену над ним пляшку.

Як правильно подавати мартіні?

Важливе правило, що пояснює, як правильно пити мартіні, свідчить, що ідеальна температура напою становить 10-13 градусів. Конусоподібні чарки на довгій ніжці для приготування коктейлів стали називати келихи для мартіні з моменту завоювання їм лідируючих позицій серед решти вермутів.

Не зовсім правильно кидати в нього шматочки льоду, так як це порушить злегка тягучу текстуру.

У нерозбавлений мартіні кладуть оливку, щоб відтінити його смак, і вставляють коротку соломинку. Пити його можна і маленькими ковтками прямо з келиха.

Правила вживання вина різних сортів

Extra Dry спочатку призначався для змішування з мінеральною водою або іншими напоями. Як зазвичай п’ють мартіні, щоб його смак повністю розкрився? Професійні бармени додають в напій охолоджену содову в пропорції один до трьох або сік в частках один до одного.

Слід знати, що Мартіні Россо змішують з соками червоного кольору, наприклад, вишневим або гранатовим. З чим п’ють Мартіні Б’янко? Вибирають світлі сорти соки: апельсиновий і ананасовий. Якщо немає бажання розбавляти напій, можна влити в келих кілька крапель лимонного соку. Він додасть свіжість і пікантну кислинку.

Закуска до напою

Як і до будь провину, до мартіні подається асорті з фруктів. Напій позиціонується як розкішний і фешенебельний, тому шматочки фруктів варто красиво нарізати і розкласти на блюді. Також припустимо запропонувати гостям кілька сортів сиру, прикрашених розсипом оливок.

Мартіні давно став класичним аперитивом, тому перевантажувати стіл закусками не потрібно. Якщо вермут подається до десерту, фруктів та сиру додають бісквіти, вершкове морозиво і білий шоколад.

Коктейлі з мартіні

Знову згадавши Джеймса Бонда і його фірмовий напій, можна змішати подібний міцний коктейль, замінивши горілку джином. Ялівцевий аромат додасть йому неповторність, а джин підвищить міцність напою, якщо одну його частину додати до двом частинам мартіні.

Любителям гірчинки сподобається коктейль з рівних часток Мартіні Россо і джина з половиною частки Кампарі. Насичений колір стане додатковим бонусом. Цей рецепт приписують італійському графу Камілло Негроні, і коктейль носить його ім’я.

Існує безліч варіацій, з чим ще можна пити мартіні. Дівчатам підійдуть солодкі коктейлі. Базовий склад, який кожна зуміє змінити у відповідності зі своїм смаком: Мартіні Россо, шампанське і полуничний сироп. У келих, наповнений льодом, потрібно налити ці напої по черзі в рівних пропорціях і не розмішувати. Їх кордони трохи згладяться, але видимість смужок збережеться.

Святковий коктейль «Бьянко санрайз» готується з Мартіні Б’янко, журавлинного морсу і апельсинового соку. У склянку з льодом наливають 50 мл мартіні і по 75 мл соку і морсу. Напій слід акуратно розмішати, щоб ближче до денця колір вийшов інтенсивніше. На край склянки можна закріпити надрізаний гурток апельсина.

Правила зберігання напою

За правилами виноробства, будь-які вина належить зберігати в погребі. Для сучасної квартири це таємничим, тому вермут тримають в барі або холодильнику, не допускаючи його переохолодження. Ідеальна температура – від +5 до +15 градусів.

Слід всіляко уникати попадання на пляшку сонячних променів, які нагріють її і зіпсують вміст. Краще становище пляшки при тривалому зберіганні – на боці. Так у ігристих вин або шампанського Asti пробка буде змочуватися вином і не розсохнеться.

Відкрита пляшка мартіні не змінить свого смаку при зберіганні в холодильнику протягом року. В охолоджуваному, затемненому барі вона зможе простояти без шкоди якості напою до трьох місяців.

Висновок

Мартіні створює святковий настрій одним своїм виглядом. В останні роки пляшка стала витонченіше, знайшовши «талію». Різні види вермутів мають червоний, рожевий, жовтий і солом’яний відтінки.

Голлівудські зірки і кіногерої постійно рекламують напій, який за сто п’ятдесят років свого існування так і зібрав майже всі можливі нагороди на світових виставках. Презентації нового смаку вермуту завжди проходять з помпою при величезному скупченні світської публіки і широко висвітлюються в пресі.

Напій настільки хороший на смак, що міцно зайняв нішу в індустрії розваг і подобається практично всім людям. Як пити мартіні, кожен вирішує сам, тим більше що видів вермуту предостатньо. Самий витончений гурман знайде рецепт химерного коктейлю, а ігристі вина і шампанське прикрасять прийом або торжество. Завдяки невеликій фортеці мартіні можна пити на пляжі в спеку і взимку перед званим обідом.

Крім постійної присутності у світському житті моделей і плейбоїв, вермут здатний надавати цілющу дію. Він допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, якщо вживати його в малих дозах, до 50 мл.

При застуді п’ють мартіні підігрітим, змішаним з лимонним або апельсиновим соком. Перші ознаки хвороби швидко відступлять після декількох застосувань. Деякі роблять на його основі настойки з різних трав.

Об’єднавши всі достоїнства мартіні, можна зробити висновок, що в позаминулому столітті в Турині ентузіасти своєї справи створили не просто вермут, а чарівний еліксир, що дарує здоров’я і веселощі.