З чим п’ють ром: 5 способів вживання напою і 10 порад

Історія походження кожного алкогольного напою зберігає в собі секрети не тільки готування, але й вживання. Ром не є винятком. Велика різноманітність видів вимагає особливих правил вживання цього виду алкоголю. Розглянемо основи класифікації, а також дізнаємося, з чим п’ють ром і як пити ром правильно.

Що таке ром?

Ром – алкогольний напій, який є результатом процесу ферментації цукру тростинного соку з патокою. Його відносять до елітних спиртних напоїв. В даний час виробництво рому поширене по всьому світу, хоча спочатку він належав до культури басейну Карибського моря.

На початку своєї історії ром не належав до ряду елітного алкоголю, а навпаки, вважався напоєм для найбідніших верств населення, а також морських розбійників і моряків.

На сьогоднішній день він оцінюється досить високо. Щоб придбати одну пляшку деяких видів цього алкоголю, сьогодні можна віддати не одну тисячу американських купюр.

Відмінною рисою рома є не що інше, як сама рослина, з якого його і отримують. Основним елементом виступає цукровий очерет, а саме – його сік. Перегонка соку в стадії бродіння і виступає процесом виготовлення рому.

Своїми коренями цей вид алкоголю йде в Індію. Вважається, що саме там був вперше виготовлений ром за традиційним рецептом ще в 16-му столітті.

Сторіччя напій отримав широке поширення на американському континенті та в Європі. Кінець 18-го століття ознаменувався тим, що ром був порівнянний з золотом, так як підкорив не одну європейську державу.

З початку 20-го століття ром втрачає свою популярність як чистий напій. Його все частіше починають використовувати як один з інгредієнтів для приготування алкогольних коктейлів і кулінарних шедеврів. Ром використовують у складі рецептів кондитерських виробів, напоїв і навіть морозива.

Загрузка...

Класифікація напою

В основі класифікації різних видів напоїв лежить принцип їх виготовлення. Виділяють кілька видів рома:

  • сільськогосподарський (або rhumagricole) – сировиною виступає чистий сік тростини. Готовий продукт має високу собівартість. Готують ром подібним способом на Гаїті;
  • промисловий (або rhumindustrielle) – готується на основі очеретяної патоки. Таким чином готують 90 пляшок рому з 100;
  • тафья – ром готується із залишків патоки після переробки. Самий дешевий напій низької якості.

Іншим параметром класифікації виступає колірна гамма благородного напою. Згідно з тоном і його насиченістю виділяють:

  • світлий (білий ром – Bacardicartablanca) – трохи слабкий смак і злегка вловимий аромат, що використовується для приготування коктейлів;
  • золотистий (бурштиновий ром — Bacardicartaoro) – більш виражені нотки карамельного аромату;
  • темний (чорний ром – Bacardiblack) – яскраво виражений карамельний смак, використовується в кондитерській справі і для приготування коктейлів.

Ще одна класифікація будується на принципі міцності напою. Розрізняють:

  • еліксир (ромовий) – не більше 33 градусів міцності;
  • витриманий – витримка не менше 5 років;
  • міцний – до 75 градусів міцності, тривала витримка.

Правила вживання рома

Традиційно кожна культура, йдучи в давнину до своїх витоків, формує певні правила, дотримання яких вважається нормою в цивілізованому суспільстві. Правила вживання «піратського напою» також мають свої особливості.

Загальні правила

Загальні правила вживання рома зводяться до його історичних коренів. Так як ром вважається піратським напоєм, його було прийнято пити прямо з горлечка пляшки. Деякі представники сучасного суспільства дотримуються цю традицію.

Аристократичність напою додає манера розпиття рома з срібних фляжок невеликого розміру. В знак поваги прийнято пригощати друзів з фляги.

Традиційний спосіб вживання зводиться до використання звичайних ємностей для напоїв – фужери, келихи або чарки. Важливо наявність товстих стінок.

Чарка наповнюється не до кінця, а приблизно на дві частини з трьох. Випивати ром за один раз вважається поганим тоном. Спустошується тара за кілька підходів по парі ковтків. Вживання рома в холодному вигляді неприпустимо, тому чарку тримають у руках, зігріваючи напій теплом долонь.

Якщо використовують келих, тоді заповнюють ромом лише 1 частину з трьох. Для подачі коктейлів використовують стакани з товстими стінками.

Ром не є напоєм, який покликаний привести до сильного сп’яніння. Його використовують у цілях демонстрації гідності, достатку і вживають для смакового задоволення.

Дегустація білого рому

Білий ром має слабовыраженными смаковими характеристиками. Тому його вживання у вигляді чистого напою не практикується. Найчастіше його використовують для приготування слабоалкогольних коктейльних напоїв або пуншів. Допустимо додавання в кавові напої або гарячий шоколад.

Вживання золотого рома

М’який карамельний смак бурштинового рома робить його привабливим для застосування в нерозведеному вигляді. Теплий напій дуже гармонійно передає смакові якості. Можна додавати пару кубиків льоду.

Смакування темного рому

Вживається цей вид напою тільки в оригінальному виконанні. Це обумовлено яскравими смаковими якостями темного рому. Кава і шоколад – це те, з чим п’ють чорний ром. Приємно під час вживання викурити дорогу сигару високої якості. Існує думка, що ром не вимагає додавання кубиків льоду і його приємно вживати з часточками цитрусових.

Способи вживання напою

Ґрунтуючись на правилах вживання напою аристократів, виділяють кілька основних способів вживання ромового напою. Розглянемо, з чим п’ють ром справжні цінителі смакових якостей. Передбачається доповнення чистого продукту сумісними напоями, які підкреслюють його чудовий смак.

У чистому вигляді (соло)

Оцінити справжній смак алкогольного напою здатні лише люди, які добре в ній розбираються. Вони не ставлять основною метою напитися. Вживання напою в чистому вигляді зводиться до дегустації і насолоджуватися його смаком. Можна вживати як аперитив перед обідньою трапезою.

Ром смакують невеликими ковтками. З-за надмірно високою фортеці напій у обсязі понад 200 мілілітрів здатний викликати сп’яніння. Справжній смак напою при цьому вже не відчувається.

З льодом

Вживання рома з кубиками льоду властиво більше жіночій половині. Холод здатний знизити градус фортеці і зробити напій більш легким. Важливо знати міру. При великій кількості льоду ром просто втрачає свої смакові риси.

В основі коктейлів

Для виготовлення коктейлів використовують найчастіше світлий ром. Він відмінно поєднується з іншими інгредієнтами, і спочатку це є його основною функцією. Вживання білого рому в оригіналі не всім припаде до смаку. А ось в коктейлях він повноцінно розкриває свої смакові риси.

З Колою

Ром змішується з Кока-Колою в складі одного з найбільш простих коктейлів, який носить назву «Куба Лібре». Приготування не вимагає особливих навичок. Досить змішати ром з Колою в пропорції 1:2. Можна за бажанням додати лід.

З соком або водою

Цитрусові соки ідеально розкривають смак рому. А якщо чистий напій розбавити мінеральною водою без газу в невеликій кількості, то смакові якості залишаться незмінними, а фортеця трохи понизиться.

Поради щодо вживання «Бакарді»

Найпопулярнішим видом рома став «Бакарді». В залежності від його різновидів, прийняті деякі прищепила вживання напою. Розглянемо докладніше кожен вид.

  • Superior – прозорий напій, застосуємо у складі коктейлів. Не вживається один.
  • Reserva – золотий напій з витримкою від 5 років і фортецею під 40 градусів. Вживають в чистому вигляді, можливо додавання лимона з льодом.
  • Black – чорний ром, який кращий у виконанні «соло». Не менш приємно його вживання при змішуванні з цитрусовими соками або Колою.
  • Bacardi 151 – відрізняється підвищеною міцністю (75.5 % алкоголю), кому до вподоби – вживають в чистому вигляді. Кому ні – розбавляють у відповідності з уподобаннями смаку.
  • Gold – золотистий напій, витриманий терміном від двох років. Вживається за бажанням в чистому або розбавленому вигляді.

Поради щодо вживання «Капітана Моргана»

Ще один виробник бренду CaptainMorgan, що випускає також кілька різновидів рома, пропонує свої правила вживання кожного напою.

  • Captain Morgan Silver Spiced – коктейльний ром. Його фортеця 35 %.
  • Captain Morgan Original Spiced Gold – освітлений з золотим переливом ром. У смаку простежуються ванільні нотки і аромат різних спецій. Вживати можна за бажанням – чистим або розбавленим.
  • Captain Morgan 100 Proof Spiced – фортеця напою на рівні 50 %. Смак як і у попередника, тільки більш виражений. Вживати можна один або в складі коктейлів.
  • Captain Morgan Black – унікальність сорти обумовлена його витримкою протягом 3-5 років. П’ють чистим або з льодом і лимоном.
  • Captain Morgan Tattoo – міцний терпкий смак для найвибагливіших поціновувачів. П’ють тільки в якості чистого продукту.

Які закуски подають до рому?

Будучи напоєм моряків і піратів. Відповідно, приходить усвідомлення, з чим пити ром, як не з морепродуктів? А що ще можна роздобути в море?! Звідси і прийнято вважати, що устриці, омари, різні сорти риби і навіть ікра є відмінною закускою до рому. Добре поєднується з фруктами – яблуками, грушами і цитрусовими. Можна використовувати темний шоколад.

Найпопулярнішим блюдом вважається «фламбе» — бананові колечка, підсмажені в ромі. Також в якості закусочного продукту пропонуються дорогі сорти сиру, щоб підкреслити не тільки смак, але і спроможність.

Висновок

Уміння правильно вживати ті чи інші напої призводить до того, що людина одержує не тільки приємний смак, але і відчуває свою приналежність до великого тимчасового періоду, коли зародився цей напій.

Дотримуючись найпростіші правила, можна з гідністю продемонструвати свої вміння у дегустації та вживанні благородних напоїв. Цінителі помітять, а любителі візьмуть на замітку.