Запечена скумбрія в духовці: популярні рецепти приготування

Є безліч рецептів, як запекти скумбрію в духовці. Найбільш популярний варіант — це присмачити її прянощами і запакувати у фольгу або в спеціальний рукав. При цьому способі все рівно пропікається, зберігаючи соковитість. З нею одночасно готують овочі, що робить страву ще корисніше і привабливіше.

Різноманітність кулінарних ідей полягає:

  • в варіації прянощів: перець (запашний, білий, чорний), зерна гірчиці, свіжий і сушений часник, листки лавра, лимон, томат, цибуля;
  • методи готування: у фользі, на деку, в рукаві для запікання, в банку/в горщику;
  • у розмаїтті фарширування: свіжі або заморожені овочі, лимон, помідори, цибулю, зелень, оливки та ін;
  • в обробленні: цілком, шматочками, човником, філе.
  • Час готування страви не тривалий — 15 хвилин в маринаді, 40 — в загорнутому вигляді, і годину в горщику або в банку.

    Підготовка інгредієнтів

    Скумбрія відрізняється легкістю в обробленні. Головна перевага — у неї немає луски (вона скидає її під час лову при попаданні в мережу), що значно полегшує чистку. Залишається розрізати черевце, видалити потрухи і чорну плівку (якщо плівка має білий колір, то видаляти не обов’язково, так як вона не дасть гіркоти), відокремити голову (іноді її залишають), плавники і хвіст. Перед запіканням рибу фарширують, якщо потрібно, або закладають у форму в цілому вигляді або шматочками. Попередньо тушку натирають сумішшю з масла, солі і перцю.

    У деяких випадках перед відправкою в духовку її маринують протягом години.

    Так як скумбрія готуватися не довго, то овочі для фарширування дрібно нарізати. Так, картоплю кришать на соломку, моркву подрібнюють теркою з великими отворами або нарізають часточками, цибулю і лимон — тонкими кільцями, півкільцями, зелень дрібно шаткують.

    Необхідна для приготування скумбрії посуд нечисленна: відточений ніж, окрема дошка для оброблення, чаша під маринад або соус, форма, змащена маслом. Духова шафа попередньо нагрівається, але якщо рецепт передбачає готування в горщику/банку, то розігрів не потрібен.

    Загрузка...

    Корисні поради

    • Не рекомендується розморожувати в повній мірі рибину перед готуванням;
    • За святковим застіллям ефектніше виглядає риба з головою;
    • Запечена скумбрія в духовці може готуватися шарами. Наприклад: для першого зазвичай кладуть кільця цибулі, а вже потім решта. Інакше шкірка припечется до фользі;
    • Страва, вийде соковитим, якщо упаковка з фольги або плівки буде герметична, інакше через отвори випаруватися або витече сік. При цьому вытекшая рідина може пригоріти і утворити дуже неприємний запах гару;
    • Масло і майонез для скумбрії беруться в мінімальному обсязі, так як страва і так виходить досить жирним і соковитим.

    У фользі

    Такою апетитною рибкою можна побалувати себе і не соромно виставити на урочистому застілля.

    Інгредієнти:

    • одна скумбрія;
    • одне яйце;
    • петрушка;
    • лимон;
    • 2 ч. л. зерен гірчиці;
    • 2 ч. л. соєвого соусу;
    • 1 ч. л. майонезу;
    • сіль;
    • чорний перець.

    Приготування:

  • Розморожену рибу очистити від нутрощів, видалити плівку, відокремити плавники і голову. Підготовлену тушку промити і розділити на шматочки шириною 3-4 см;
  • Яйце необхідно зварити круто, дрібно накришити. Зелень нашаткувати, змішати з яйцем. На свій смак трохи посолити;
  • Продовжуємо готувати начинку. Для цього до суміші з яйця і зелені додати зерна гірчиці (в ідеалі французької), соєвий соус і половину чайної ложки лимонного соку. Майонез додати в начинку необов’язково, за бажанням;
  • Шматочки тушки посолити і поперчити, додати сік лимона;
  • Форму застелити фольгою, викласти на неї тушку. За допомогою маленької ложки начинити кожен шматок приготовленої яєчної сумішшю з приправами;
  • Підготовлену рибу накрити фольгою, так, що б не залишалося отворів;
  • Духовку нагріти до 180°С, поставити туди форму. Запікати 20 хвилин. По закінченні часу розгорнути фольгу і дати вмісту «зарум’янитися» в духовці протягом 5 хвилин.
  • Вершкова човник

    Начинка для «вершковою човники» готується з будь-овочевої суміші. Це можуть бути заморожені овочі, а також і свіжий, дрібно покришені.

    Інгредієнти:

    • одна скумбрія;
    • середніх розмірів цибулина;
    • мексиканська суміш овочів;
    • печериці (2-3 штуки);
    • 70 р. сиру;
    • третина лимона;
    • половина склянки вершків 20%;
    • 1 ст. л. олії оливи.

    Приготування:

  • Рибу поступово розморозити, краще це робити в холодильнику;
  • Зробити два розрізи по обидві сторони плавця на спині, починаючи від голови до хвоста. Плавець видалити;
  • Оголившуюся хребетную кістку за допомогою кухонних ножиць перерізати близько хвоста і голови. Поки не витягати, а гострим ножем відокремити кістки від філе, провівши вістрям ножа уздовж кісток;
  • Тепер можна витягнути хребетную частина і через цей розріз видалити потрухи і обов’язково видалити чорну плівку, зайву вологу промокнути рушником. При такій обробленні черевце залишається цілим;
  • Можна скористатися готової замороженої сумішшю, наприклад, мексиканської або будь-який інший. Якщо для готування обрані свіжі овочі, то їх потрібно очистити і накришити дрібними кубиками. Гриби також дрібно нашаткувати;
  • Цибулину очистити, дрібно нашаткувати. На сковороді розігріти олію, обсмажити цибулю. Додати гриби і смажити до повного википання грибного соку. Додати підготовлені овочі. Якщо вони заморожені, то розморожувати їх необов’язково. Тушкувати до розм’якшення. На цьому етапі в овочеву начинку можна додати нашатковану зелень;
  • Сир годиться будь-який. Його необхідно натерти на тертці з великими отворами;
  • Деко або сковороду змастити маслом або застелити пергаментним папером, тоді посуд буде легко відмити. Помістити сюди рибку розрізом вгору. Тушку посолити всередині, посипати перцем, полити лимонним соком. За допомогою ложки нафарширувати її приготовленої овочевою начинкою;
  • У хвостовій частині розріз зафіксувати зубочистками. Поверх начинки посипати сиром і полити густими вершками;
  • Духовку розігріти до 180°C. Поставити форму в нього на півгодини.
  • У пакеті

    Дуже простий рецепт, коли немає часу довго готувати. В один пакет можна помістити дві рибки, тоді вийде вечерю для сім’ї на швидку руку.

    Інгредієнти:

    • одна риба;
    • майонез;
    • сушена зелень;
    • перець мелений чорний і червоний;
    • часник сушений;
    • морква;
    • сіль;
    • листок лавра;
    • пакет для запікання.

    Приготування:

  • Розморожену рибу очистити від нутрощів і чорної плівки. Проколоти шпажкою в кількох місцях;
  • Майонез з’єднайте з зеленню, сіллю, перцем, часником. Готовою сумішшю натерти рибу;
  • Підготовлену тушку покласти в пакет, додати нарізану кружечками моркву, покласти туди ж листок лавра;
  • Пакет закупорити, надколоти в кількох місцях;
  • Духовку розігріти до 180°С. Пакет з рибою покласти на сковороду і поставити в духовку на півгодини.
  • На солі

    Це самий простий і швидкий варіант приготування скумбрії в духовій шафі. При цьому страва виходить соковитим і не пересоленим.

    Ідеальний варіант частування для несподіваних гостей, так як у винятковому випадку можна запекти не розморожуючи.

    Інгредієнти:

    • одна велика риба;
    • один лимон;
    • зелень петрушки, кропу;
    • 0,3 – 0,5 кг. солі;
    • мелений чорний перець;
    • масло оливи.

    Приготування:

  • Рибу розморозити, видалити тельбухи, очистити від внутрішньої почорнілою плівки, обмити всередині і зовні. Зайву вологу просочити паперовим рушником. Голову відрізати не треба;
  • Петрушку або кріп, можна те і інше, сполоснути, струсити від зайвої вологи і дрібно нашаткувати. Зелень можна залишити цілком;
  • Лимон вимити, обдати окропом, щоб видалити віск. Нарізати тонкими кружечками або половинками. Часточки лимона викласти до зелені, змішати, підлити зовсім трохи олії оливи. Ця суміш послужить для начинки;
  • Сіль для запікання злегка зволожується водою. Додати трохи води, сіль і добре перемішати;
  • На сковороду або деко покласти пекарську папір (пергамент). Приблизно третю частину солі викласти на пергаментний папір. На сіль покласти начинену лимоном і зеленню рибу, а зверху поперчити і трохи полити олією оливи;
  • Залишилася сіль рівномірно розподілити по всій поверхні тушки;
  • Духовку розігріти до 180°C. Поставити деко з рибою на солі в нагріту духовку на 45 хвилин. Невелика скумбрія готуватися трохи швидше, приблизно півгодини;
  • Після закінчення часу вийняти форму з духовки, блюдо трохи остудити. Потім акуратно зняти з рибки соляну «шубку» і розділити на порційні шматочки.
  • З вином

    Аромат соусу на основі вина підкреслить смак запеченої скумбрії.

    Інгредієнти:

    • дві великі рибини;
    • одна цибулина;
    • півсклянки білого сухого вина;
    • 3 ст. л. оцту;
    • 2 ч. л. цукру;
    • 2 ч. л. сушеного кропу;
    • 1 ч. л. гірчичного насіння;
    • по половині ч. л. коріандру, горошків білого і чорного перцю, сіль;
    • 2 листки лавра.

    Приготування:

  • Кожну рибину випатрати і розділити на два філе. У підсумку вийде 4 половинки;
  • В каструлю або металеву чашу налити вино, додати оцет, всипати перець, гірчичні насіння і коріандр, листя лавра, цукор. Маринад добре нагріти, не доводити до кипіння;
  • Цибулину нашаткувати півкільцями;
  • Рибні тушки посолити і покласти на деко. Зверху викласти шар цибулі, присипати дрібно нарізаним кропом, тушку з цибулею полити готовим гарячим маринадом;
  • Нагріти духовку до 180°C. Поставити деко з рибою в духовку на 15 хвилин.